Ζήσε την ζωή που εσύ θέλεις, όχι αυτή που σου λένε οι άλλοι!

Σου φαίνεται δύσκολο να ζήσεις την ζωή που θέλεις; Αν συμβαίνει αυτό, ποιος είναι ο λόγος; Γιατί δεν μπορείς να οδηγήσεις τη ζωή σου εκεί που θέλεις; Αν αναζητάς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, σημαίνει ότι έχεις μπει σε μια διαδικασία αλλαγής.

Είναι πολύ πιθανό να δέχεσαι κοινωνικές πιέσεις και να αντιμετωπίζεις προβλήματα που σε αποτρέπουν.

Αν όμως θέλεις πραγματικά να ζήσεις, όπως εσύ θέλεις, θα πρέπει να κάνεις άμεσα μια προσπάθεια και να κερδίσεις αυτές τις πιέσεις, προτού σε νικήσουν.

Μην επιτρέπεις σε τρίτους να καθορίζουν τις επιλογές που αφορούν την δική σου ζωή, επειδή θέλεις να ικανοποιήσεις τις δικές τους προσδοκίες.

Ζήσε την ζωή σου και πάρε τις δικές σου αποφάσεις.

Οι Προσδοκίες των Άλλων

Δεν συμβαίνει μόνο σε εσένα. Οι προσδοκίες είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Όλοι μας έχουμε αυτή την αίσθηση ότι οι άλλοι περιμένουν πολλά από εμάς.

Όμως το να προσπαθείς να ικανοποιήσεις τους άλλους είναι σαν να κυνηγάς έναν κινούμενο στόχο. Οι άλλοι άνθρωποι θα έχουν κάθε φορά διαφορετικές προσδοκίες.

Προσπαθώντας να ικανοποιήσεις κάθε προσδοκία, καταλήγεις τελικά να μην ικανοποιείς κανέναν, ούτε βέβαια τον εαυτό σου.

Αυτές οι προσδοκίες είναι η ρίζα του κακού και είναι η αιτία που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ζουν την ζωή που θα ήθελαν, αντί αυτού ζουν με μια διαρκή ενόχληση και απογοήτευση.

Όταν η συμπεριφορά σου είναι διαφορετική από αυτή των προσδοκιών των γύρω σου, τότε τους προκαλείς ενόχληση.

Όμως, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα και όχι δικό σου.

Ζήσε την Ζωή Σου: Άλλαξε Πλαίσιο

Αν θέλεις να αλλάξει αυτή η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξεις το πλαίσιο των σχέσεων σου και τον τρόπο που συνδέονται με τις προσδοκίες των άλλων.

Οι προσδοκίες δημιουργούν ένα κοινωνικό συμβόλαιο, μια συμφωνία μεταξύ του εαυτού σου και των ανθρώπων γύρω σου.

Αν δεν δείξεις ότι διαφωνείς, τότε οι άλλοι θα θεωρήσουν ότι αυτή η συμφωνία είναι εντάξει για εσένα.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να εκφέρεις άποψη.

Φυσικά, εξίσου σημαντικό είναι εσύ με τη σειρά σου να μην έχεις προσδοκίες σχετικά με τη ζωή και την συμπεριφορά των άλλων.

Όπως δεν θέλεις να εισβάλλουν στην δική σου ζωή, έτσι δεν μπορείς και εσύ να εισβάλλεις στις ζωές των άλλων.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά με ποιος τρόπους θα ζήσεις την ζωή σου με τον τρόπο που εσύ θέλεις.

Πρώτα όμως τσέκαρε το παρακάτω βίντεο, αν ψάχνεις την έμπνευση για να αναλάβεις ρίσκα και να αλλάξεις.

#1. Ζήσε την Ζωή Σου Προσαρμόζοντας τον Τρόπο Σκέψης Σου

Δεν μπορείς να ελέγξεις τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα, αλλά μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι ο ίδιος για τον εαυτό σου.

Η εσωτερική σου κριτική μπορεί να σε καταστρέψει, μπορεί όμως και να σε βοηθήσει. Πρέπει λοιπόν να μάθεις να επιλέγεις με ποιον τρόπο κρίνεις τον εαυτό σου, ώστε να μην προσθέτεις μεγαλύτερο άγχος.

Η εσωτερική σου κριτική θα πρέπει να βγαίνει πραγματικά από μέσα σου και να μην επηρεάζεται από τις γνώμες άλλων.

#2. Ζήσε την Ζωή σου Βάζοντας Όρια

Οι άνθρωποι χρειάζονται τα όρια. Μην αφήνεις κανέναν να προσπαθήσει να επιβάλει τις απόψεις του και να σε κάνει να ζήσεις με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που εσύ επιθυμείς.

Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να μάθεις να βάζεις κόκκινες γραμμές. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είσαι σκληρός ή αγενής.

Απλά δείξε ευγενικά ότι δεν είσαι πρόθυμος να ανεχθείς αυτούς που θέλουν να σου υποδείξουν το πώς θα ζήσεις την ζωή σου.

#3. Να Είσαι ο Εαυτός Σου

Είναι σημαντικό να είσαι αυθεντικός. Ζήσε την ζωή σου όντας ο εαυτός σου και κάνοντας πράγματα που σε ικανοποιούν.

Φρόντισε λοιπόν να είσαι σωστός, όχι μόνο απέναντι στους άλλους, αλλά και απέναντι στον εαυτό σου.

Ζήσε την ζωή σου στο μέγιστο, κατευθυνόμενος από τα όνειρα σου, αν δεν θέλεις να φτάσεις σε ένα σημείο στο οποίο θα έχεις απωθημένα, που θα σου δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό, άγχος, ακόμη και κατάθλιψη.

Για το θέμα των απωθημένων έχουμε συζητήσει στο κορυφαίο μας ελληνικό podcast, Apla+Andrika. Δες παρακάτω το σχετικό επεισόδιο.

#4. Ζήσε την Ζωή Σου με Τρόπο που σε Ικανοποιεί

Στην ζωή έχεις κάποια όνειρα και κάποιες επιδιώξεις. Με βάση αυτά κινείσαι και καταστρώνεις τα πλάνα σου. Κάποιοι μπορεί να διαφωνήσουν με τον τρόπο που κυνηγάς τα όνειρα σου και ενδέχεται να έχουν διαφορετικές απόψεις.

Η γνώμη κάποιου τρίτου μπορεί να είναι πολύτιμη, αρκεί αυτός να μην προσπαθεί να σου την επιβάλλει. Στο τέλος εσύ παίρνεις τις αποφάσεις και λειτουργείς με τρόπο που θα σου δημιουργήσει ικανοποίηση και ευτυχία.

 

#5. Μην Είσαι Επικριτικός

Οι προσδοκίες προκύπτουν μέσα από την έντονη κριτική.Κάποιος που ασκεί δριμεία κριτική σε όσα κάνεις, περιμένει από εσένα να αλλάξεις.

Μαθαίνοντας να είσαι λιγότερο επικριτικός απέναντι στον εαυτό σου, θα μειώσεις την κριτική που ασκείς στους άλλους, δείχνοντας τους πώς είναι να αποδέχεται κανείς τους γύρω του.

Έτσι τους δίνεις ο ίδιος το παράδειγμα που θα είναι καλό να ακολουθήσουν.

Δείξε στους γύρω σου ότι όντας κανείς επικριτικός και προσπαθώντας να επιβάλλει την άποψη του σε θέματα που αφορούν την ζωή των άλλων, προκαλεί ενόχληση και αρνητικότητα. Έτσι θα απελευθερώσεις όχι μόνο τον εαυτό σου, αλλά και τους γύρω σου.

#6. Δεν Γίνεται να Ικανοποιείς τους Πάντες

Είναι αδύνατον να γίνουν όλα τόσο τέλεια, ώστε στο τέλος όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Τίποτε δεν είναι τέλειο και δεν μπορούμε να ζούμε περιμένοντας να γίνουμε τέλειοι.

Το κυνήγι της τελειότητας δεν φέρνει τίποτε άλλο παρά μεγάλο άγχος και ένα συναίσθημα ότι τίποτε δεν είναι σωστό και ολοκληρωμένο.

Θα πρέπει να βρεις μια ισορροπία και να ικανοποιείς πρωτίστως τις προσωπικές σου ανάγκες χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αυτό θα συμβαίνει εις βάρος του κοινωνικού σου περίγυρου.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ζωή είναι μικρή και ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Επίσης, η ζωή σου είναι δική σου.

Αυτό σημαίνει πρώτον ότι πρέπει να την απολαμβάνεις σε κάθε της στιγμή και δεύτερον και κυριότερο ότι πρέπει να την ζεις όπως εσύ θέλεις και όχι όπως οι άλλοι προσδοκούν.

Σίγουρα στο ταξίδι προς τα όνειρα σου θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες και κάποιοι θα σε κρίνουν για τις επιλογές σου, προσπαθώντας να επιβάλλουν τον δικό τους τρόπο.

Μπορείς, και κάποιες φορές οφείλεις, να λάβεις υπ’ όψιν σου τις γνώμες άλλων, ίσως πιο έμπειρων ανθρώπων, όμως στο τέλος η ευθύνη είναι δική σου και οι αποφάσεις που λαμβάνεις πρέπει να έχουν σαν γνώμονα την ικανοποίηση των προσωπικών σου αναγκών.

Aggelos
author
Πιστεύει ότι οι άνθρωποι είμαστε ικανοί για τα πάντα και το τίποτα. Επιλέγει τα πάντα. Ο Άγγελος είναι λάτρης της Προσωπικής Ανάπτυξης και παρατηρητής της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ενώ εμπνέεται από κάθε προσπάθεια εξέλιξης ενός εαυτού προς την καλύτερη εκδοχή του. Το γράψιμο αποτελεί το πάθος του και μέσα από τα κείμενά του παρακινεί και ενδυναμώνει τους νέους ανθρώπους, ώστε να υιοθετήσουν έναν νέο και παραγωγικό τρόπο σκέψης. Εσύ τα διάβασες;