Ζώνη Άνεσης: Γιατί η Ασφάλεια Οδηγεί σε Αποτυχία

Ζώνη Άνεσης: Γιατί η Ασφάλεια Οδηγεί σε Αποτυχία

Ζώνη Άνεσης Και Ασφάλεια

Ώρες ώρες η αποτυχία μοιάζει με έναν κακό εφιάλτη που προσπαθούμε να ξεφύγουμε. Φαίνεται ότι μας κυνηγάει και ότι οι αρνητικές καταστάσεις μάς περικλείουν από παντού. Φοβούμενοι να αποτύχουμε, μένουμε συνεχώς δεσμευμένοι στη ζώνη άνεσης που έχουμε ορίσει για τον εαυτό μας.

Όλοι κυνηγάμε την επιτυχία. Κανένας άνθρωπος δεν θέλει να είναι αποτυχημένος. Είναι βασικός κανόνας της κοινωνίας μας αλλά και της βιολογίας μας ότι θέλουμε περισσότερα, θέλουμε να είμαστε επιτυχημένοι.

Κι όταν αυτό δεν συμβαίνει για οποιοδήποτε λόγο νιώθουμε έναν πόνο, τον πόνο της ήττας. Νιώθουμε ότι δεν τα καταφέραμε, δεν πετύχαμε και ότι ενδεχομένως δεν αξίζουμε.

Ωστόσο, όπως μπορείς να διαβάσεις και εδώ, η αλλαγή είναι το μόνο μέσο που μπορεί να μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην επιτυχία.

Χωρίς την αλλαγή δεν υπάρχει εξέλιξη, και χωρίς την εξέλιξη δεν υπάρχει επιτυχία.

Αυτές είναι έννοιες αλληλένδετες μεταξύ τους και καλό είναι να αρχίσουμε να ξεκαθαρίζουμε στο μυαλό μας πώς συνδέονται και πώς λειτουργούν μέσα μας.

Οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε την ασφάλεια. Αποζητούμε απεγνωσμένα καταστάσεις που θα μας κάνουν να νιώσουμε σταθεροί και ασφαλείς. Ωστόσο, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η ασφάλεια δεν προσφέρει απαραίτητα επιτυχία.

Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις μάς απομακρύνει από αυτήν.

Η ασφάλεια οδηγεί σε αποτυχία.

Και θα σου αποδείξω το γιατί.

Γιατί Έχουμε Ανάγκη Από Ασφάλεια Στη Ζωή Μας

Από τις αρχές της ζωής του, ο άνθρωπος αναζητάει την ασφάλεια. Και οι περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουμε περιβάλλοντα στα οποία να νιώθουμε ασφαλείς καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Ο λόγος είναι απλός: Η ασφάλεια αυξάνει τις πιθανότητες της επιβίωσής μας.

Αυτό σημαίνει ότι όταν νιώθουμε ασφαλείς, αυτόματα πιστεύουμε ότι δεν κινδυνεύουμε άμεσα από κάτι που απειλεί την επιβίωσή μας.

Επειδή η επιβίωση είναι ο πρωταρχικός σκοπός του ανθρώπου, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να νιώθουμε ότι δεν διατρέχουμε κίνδυνο.

Η επιβίωση χτυπάει στα πρωτόγονα ένστικτά μας και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεράσουμε την ανάγκη μας για ασφάλεια. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές προτιμούμε να συμβιβαστούμε σε καταστάσεις που είναι τοξικές, μας πιέζουν ή μας κακοποιούν.

Προτιμούμε να νιώθουμε σταθερότητα και ασφάλεια παρά να πάρουμε ρίσκα και να διαλύσουμε την ψευδαίσθηση ότι, εξαιτίας της ασφάλειας που νιώθουμε, θα επιβιώσουμε. Ζώνη άνεσης και ασφάλεια λοιπόν σημαίνει επιβίωση.

Αυτή είναι και η αιτία που ψάχνουμε για μια σταθερή εργασία, μια μακροχρόνια σχέση ή ένα δικό μας σπίτι.

Φοβόμαστε την αλλαγή και ότι αυτή μπορεί να επιφέρει. Και είναι πολύ δύσκολο να βγούμε από αυτόν τον τρόπο σκέψης και να ρισκάρουμε, να κυνηγήσουμε νέες εμπειρίες, να αφήσουμε την σταθερότητά μας και να εξελιχθούμε περεταίρω.

Ωστόσο, όχι μόνο είναι απαραίτητο να ξεφύγουμε από αυτόν τον τρόπο σκέψης, είναι η μόνη λύση που έχουμε στο μονοπάτι της επιτυχίας.

Η ζώνη άνεσης είναι το μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε αυτή τη στιγμή. Είναι όλα αυτά που μας κρατάνε στάσιμους και μας αφαιρούν το έναυσμα να φύγουμε από την ασφάλεια και να πατήσουμε σε μη σταθερά πατώματα.

Είναι εκείνο το σημείο που το μέσα σου σου λέει “Στοπ, μη, που με πας; Πάμε πίσω στην ασφάλεια που ξέρουμε τι θα γίνει”.

Είναι οι λόγοι που σε κρατάνε από το να αφήσεις πίσω το παλιό και να κυνηγήσεις κάτι καλύτερο.

Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που όταν έχεις έναν στόχο, κολλάς και δεν μπαίνεις στη διαδικασία να τον κυνηγήσεις.

Είναι η αιτία που δεν προσεγγίζεις ομορφότερες και ποιοτικότερες γυναίκες. Είναι ο λόγος που σαμποτάρεις τον εαυτό σου όταν φλερτάρεις. Δες το βίντεο του Χρήστου σχετικά με το πώς να το διαχειριστείς.

Και είναι και η αιτία που σε οδηγεί στην αποτυχία.

 

Γιατί Πρέπει Να Βγαίνεις Διαρκώς Από Τη Ζώνη Άνεσης Προκειμένου Να Αποφύγεις Την Αποτυχία

 

Δεδομένου ότι ένας από τους παράγοντες της αποτυχίας είναι η στασιμότητα, το να παραμένεις διαρκώς μέσα στην ζώνη άνεσης είναι εξαιρετικά επιζήμιο για εσένα. Ζώνη άνεσης και ασφάλεια λοιπόν σημαίνει στασιμότητα.

Βέβαια, σε κανέναν δεν είναι εύκολο το να σπάσει τον κύκλο της ασφάλειάς του και να επιδιώξει να απομακρυνθεί από την ασφάλεια και εν τέλει από την αποτυχία.

Το θέμα είναι να ξεκαθαρίσεις μέσα τι είναι πιο σημαντικό για εσένα. Ασφάλεια ή επιτυχία;

Αυτό προϋποθέτει ότι θα έρθουμε σε άμεση επαφή με τον εαυτό μας και θα εξασκήσουμε το να βγαίνουμε από την ζώνη άνεσής μας σε κάθε ευκαιρία.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το καθορίζουμε εμείς. Το πόσο συχνά θα βγαίνουμε από την ζώνη άνεσής μας και θα κυνηγάμε κάτι καινούριο εξαρτάται καθαρά από εμάς.

Φυσικά, υπάρχει λόγος που πρέπει να βγαίνουμε διαρκώς από την ζώνη άνεσής μας.

Ζώνη Άνεσης: Γιατί η Ασφάλεια Οδηγεί σε Αποτυχία

Βγαίνοντας από την ζώνη άνεσης εξερευνούμε τον εαυτό μας. Βλέπουμε ποια είναι τα όριά μας και οι φοβίες που πρέπει να ξεπεράσουμε. Αντιλαμβανόμαστε τις μεγαλύτερες ανασφάλειές μας και αγκαλιάζουμε σταδιακά την αλλαγή και το άγνωστο.

Επίσης, δοκιμάζουμε νέες εμπειρίες και ερχόμαστε σε επαφή με νέες καταστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε θαυμάσια αποτελέσματα.

Φαντάσου τι θα γινόταν αν δεν δοκίμαζες ποτέ τίποτα διαφορετικό. Όχι μόνο δεν θα είχες εξελιχθεί και δεν θα είχες μάθει τίποτα καινούριο, αλλά θα σε κατέκλειζε η βαρεμάρα.

Οτιδήποτε καινούριο δοκιμάζεις και επιδιώκεις είναι πάντα δύσκολο γιατί σε φέρνει ένα βήμα πιο μακριά από αυτό που είναι βολικό και γνωστό για εσένα, τη ζώνη άνεσής σου.

Και κάθε φορά που σπας τη ζώνη άνεσης έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Ακριβώς επειδή αυτή η αλλαγή πονάει γίνεσαι πιο σκληρός και δυνατός και μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις πιο ώριμα τις καταστάσεις στη ζωή σου.

Το αποτέλεσμα είναι να φτάνεις σε ένα σημείο που τίποτα σχεδόν δεν σε αγγίζει και που λειτουργείς εξαιρετικά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Γι’ αυτό και πρέπει να ξεπερνάς διαρκώς τον εαυτό σου.

Ακόμα και το να φλερτάρεις ενώ ντρέπεσαι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς το να βγεις από την ζώνη άνεσης σου. Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika σχετικά με το πώς να φλερτάρεις εάν είσαι ντροπαλός.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν είναι τυχαίο που οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο είναι και αυτοί που ρισκάρουν περισσότερο και αντέχουν περισσότερο στον εσωτερικό πόνο.

Γι’ αυτό ο σκοπός σου θα πρέπει να είναι να βγαίνεις διαρκώς από την ζώνη άνεσής σου, όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξεις κάποια πράγματα στη ζωή σου.

Θα χρειαστεί να σταματήσεις να συμβιβάζεσαι και να κυνηγήσεις το ακατόρθωτο.

Θα χρειαστεί να διεκδικήσεις καλύτερες συνθήκες εργασίας, περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερα αποτελέσματα στον επαγγελματικό τομέα.

Θα χρειαστεί να προσεγγίσεις περισσότερες και ποιοτικότερες γυναίκες και να μάθεις να φλερτάρεις αβίαστα τις γυναίκες που σου αρέσουν.

Και θα χρειαστεί να θέσεις νέους στόχους, να αφήσεις κάποιους ανθρώπους πίσω σου και να διεκδικήσεις καλύτερες σχέσεις με κάθε άτομο που έχεις στη ζωή σου.

Μόνο έτσι θα φτάσεις στο σημείο που η επιτυχία θα είναι μονόδρομος και η αποτυχία ανύπαρκτη.

Κι όταν φτάσεις εκεί, θα δεις ότι πραγματικά άξιζε.

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την εξέλιξή σου, δες εδώ.

Βρες το βιβλίο Άνδρας Αξίας εδώ.

Καλή συνέχεια

Anestis
author
Όντας για πολλά χρόνια ένας απογοητευμένος άνδρας με πολλές αποτυχίες στην προσωπική του ζωή, προσπάθησε να βελτιώσει τον τρόπο που επικοινωνεί με το άλλο φύλο, οδηγούμενος από την απόγνωση, πιστεύοντας ότι αξίζει κάτι καλύτερο. Και τα κατάφερε. Ειδικότητά του είναι η ετοιμολογία του, η άνεσή του και το χιούμορ του. 'Έχοντας πραγματικά αστείρευτη ενέργεια που σε συνδυασμό με το πηγαίο χιούμορ, τον ενθουσιασμό του και την μεγάλη εμπειρία του, τον κάνουν ικανό να καθηλώσει όχι μόνο την γυναίκα που τον ενδιαφέρει, αλλά και μία ολόκληρη παρέα ανθρώπων! Ο Ανέστης συχνά αναφέρει ότι όποτε έρχεται σε επαφή με μαθητή, στα μάτια του βλέπει τον εαυτό του πριν πολλά χρόνια και αυτό είναι κάτι που τον ωθεί να αποδίδει πάντα 100%, καθώς και να καταλαβαίνει πάντα πώς μπορεί να νιώθει αυτός που έχει απέναντί του.