Πώς Τα Βιβλία Διαμόρφωσαν Τον Χαρακτήρα μου!

Οι σκέψεις σου είναι πάντα φτωχότερες από τις σκέψεις που θα είχες αν δεχόσουν την βοήθεια που τα μεγαλύτερα μυαλά σου δίνουν μέσα από τα βιβλία.

Τα Βιβλία Διαμόρφωσαν Τον Χαρακτήρα Μου

Αυτές τις γιορτές, εκτός από μερικές ημέρες στο εξωτερικό, που για εμένα είναι η καλύτερη ξεκούραση και την χρειαζόμουν για μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που πέρασε, έκανα στον εαυτό μου και ένα ακόμα δώρο. Μια λίστα από βιβλία.

Να σου πω την αλήθεια, αν και είχα πάντα καλούς βαθμούς, δεν ήμουν ποτέ πολύ του διαβάσματος. Ειδικά στα πρώτα βήματα της «καριέρας» μου ως μαθητής. Δεν μου άρεσε να μου το επιβάλλουν ίσως.

Δεν είχε ενδιαφέρον να διαβάζω μια αράδα από λέξεις που μου έλεγε η δασκάλα να διαβάσω. Έκανα τις ασκήσεις μου φυσικά για να είμαι εντάξει και όσα χρειαζόταν για να είμαι τυπικός αλλά ποτέ πραγματικά δεν αγάπησα το να ανοίξω ένα βιβλίο και να το απολαύσω.
Μέχρι που μια μέρα, λίγο πριν το γυμνάσιο, μπήκε σπίτι μας ένας πλασιέ που πούλαγε εγκυκλοπαίδειες. Φαντάσου τώρα εποχή 90s, σε αυτή μεγάλωσα, που ο κόσμος έβρισκε γνώση σε τόμους καθώς το internet δεν είχε την απήχηση που απολαμβάνει τώρα.

βιβλία

Μέσα σε όσα αγόρασε η μητέρα μου – γιατί το θεώρησε επένδυση για τα παιδιά της, υπήρχαν δύο βιβλία που ακόμα και τώρα τα θυμάμαι απ’ έξω. Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, σε μια έκδοση για παιδιά. Άνοιξα το πρώτο και από τις πρώτες αράδες μαγεύτηκα. Διάβασα και τα δύο, τρεις φορές ίσως το καθένα. Εξιστορούσα τις περιπέτειες του Οδυσσέα στους γονείς μου και τους θεούς του Ολύμπου που βοηθούσαν τους Αχαιούς ή τους Τρώες να κερδίσουν.

Ανακαλύπτοντας αυτό τον κόσμο, του εξωσχολικού βιβλίου και των ιδεών και γνώσεων που έρχονταν, που δεν είχαν καμία σχέση με τα όσα ήξερα από το αποστειρωμένο περιβάλλον του σχολικού βιβλίου, σαγηνεύτηκα.

Άρχισα να διαβάζω περισσότερο. Και άλλα βιβλία και άλλα κείμενα. Όχι υπερβολές μη φανταστείς.

Ότι μου τράβαγε το ενδιαφέρον στην αρχή, μετά ότι μου έλειπε από γνώση που έπρεπε να αποκτήσω, μετά ότι με έκανε καλύτερο άνθρωπο και μέσα σε αυτά βιβλία όπως το The Game του Neil Strauss και το The Mystery Method του Erik Von Markovik στο μακρινό παρελθόν όταν δεν υπήρχε MenOfStyle.gr ούτε σαν ιδέα.

Μάθε στο παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika κάτι που εγώ έμαθα από τα βιβλία.

Με Τόσο Διάβασμα, Όχι Περισσότερο Από Άλλους Αλλά Αρκετό, Κατέληξα Σε Μερικά Συμπεράσματα :

βιβλία

 Τα βιβλία διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μου…

#1. Όλες Μου Οι Απόψεις Είναι Γραμμένες Σε Κάποιο Βιβλίο Που Έχω Διαβάσει.

Αν ήταν να επηρεαστώ από κάποιον, επέτρεπα αυτό να γίνει από την αυθεντία στο κομμάτι του. Ναι να υιοθετήσω την άποψη  του Tim Grover στο πώς να μη τα παρατάς, του Chris Voss για το πώς να διαπραγματεύομαι και του Peter Thiel για το πώς οι νεοφυείς επιχειρήσεις επιτυγχάνουν (όλα βιβλία που διάβασα φέτος)

#2. Οι Εμπειρίες Μου Έρχονται Και Συμπληρώνουν Το Puzzle Της Προσωπικότητάς Μου.

Αν και λένε πως είσαι ότι έχεις ζήσει. Αν έχω γίνει κάτι που μου φέρνει ικανοποίηση το οφείλω πολύ στα όσα έχω διαβάσει και έπειτα  τα όσα έχω ζήσει έρχονται να κλείσουν τον κύκλο του χαρακτήρα μου. Έχοντας πάρει γνώση, ώθηση, έμπνευση, πληροφορίες, δεδομένα από τόσους πολλούς και μεγάλους που μοιράστηκαν με τον κόσμο τις σκέψεις τους, τολμώ να πω πως νιώθω κερδισμένος διαβάζοντας για τον πολυμήχανο Οδυσσέα, αν και δεν έζησα κανένα απολύτως ταξίδι μαζί με αυτόν και τους συντρόφους του.  Γιατί με ώθησε στο να κυνηγήσω τα δικά μου ταξίδια, και όχι μόνο.

βιβλία που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα μου

#3. Ακόμα Και Μόνος Μου, Έχω Μια Δυνατή Ομάδα Ειδικών, 2 Βήματα Μακριά Σε Κάποιο Βιβλίο.

Το μόνο που έχω να κάνω είναι να πάω στο ράφι που φυλάω σε περίοπτη θέση τα πιο χρήσιμα βιβλία και τις σημαντικότερες εκδόσεις και να ξεφυλλίσω κάποιο που θα μου ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με έναν ειδικό στο θέμα του. Και η ομάδα μου είναι όσο δυνατή είναι η βιβλιοθήκη μου.

Δες παρακάτω 4 πολύτιμα μαθήματα ζωής που θα ήθελα κι εγώ να ξέρω σε νεότερη ηλικία.

#4. Δεν Χρειάζεται Να Καινοτομώ Πάντα. 

Αν και μου αρέσει, το να βρίσκω νέες καινοτόμες ιδέες και να τις εφαρμόζω είναι κουραστικό αλλά και ριψοκίνδυνο. Αν είμαι σε κόμβο που απαιτείται σημαντική απόφαση, εφαρμόζω πάντα κάτι δοκιμασμένο. Τα περισσότερα προβλήματα έχουν ήδη αντιμετωπιστεί και λύσεις έχουν δοκιμαστεί από άλλους επιτυχώς και αυτά είναι κάπου γραμμένα. Αρκεί να ψάξεις σωστά να τα βρεις.

Αυτές τις γιορτές, σε όσους αγαπάς κάνε δώρο κάποια βιβλία που θα τους αλλάξουν τη ζωή. Κάνε δώρο ένα βιβλίο που πραγματικά τους ταιριάζει και πες τους γιατί και τι να προσέξουν σε εαυτό. Ειδικά στον εαυτό σου. Κάνε του το καλύτερο βιβλίο. Αυτό που χρειάζεται.

Ένας Άνδρας Αξίας ποτέ δεν τα παρατάει, μέχρι να αποκτήσει αυτό που του αξίζει. Εάν έχεις δυσκολευτεί στις μέχρι τώρα σχέσεις σου και θέλεις να αποκτήσεις κάτι καλύτερο, δες αυτό.

Και μια και μιλάμε για βιβλία, ένα ακόμα βιβλίο που θα σε εξελίξει είναι το βιβλίο Άνδρας Αξίας από τους ιδρυτές του Men Of Style. Βρες το εδώ.

Καλή συνέχεια

Spiros
administrator
Εκτός από επικοινωνιακός, ο Spiros είναι μια αξιόπιστη και φερέγγυα προσθήκη σε κάθε ομάδα, είτε έχει την ηγεσία είτε όχι. Η αποτελεσματική Διαχείριση Κρίσεων και η εξαιρετική διαχείριση της Πίεσης, που προκύπτουν από τα χρόνια εργασιακής του εμπειρίας σε απαιτητικό – ανταγωνιστικό περιβάλλον, εμπνέει την αίσθηση της επιτυχίας σε όλα τα μέλη της ομάδας .
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.