Beliefs: Τι είναι τα πιστεύω και η σημασία τους

Beliefs: Τι είναι τα πιστεύω και η σημασία τους

Τα beliefs, τα πιστεύω είναι μία ιδέα, μία υπόθεση ίσως ή πεποίθηση που κάποιος έχει και θεωρεί ότι είναι η αλήθεια, ανεξάρτητα με το γεγονός ότι μπορεί και να μην είναι. Όταν αναλύεις τα πιστεύω σου την έννοιά τους, παρατηρείς ότι είναι απλά επαναλαμβανόμενες σκέψεις που κάνουμε σχεδόν καθημερινά, οι οποίες τελικά σχηματίζουν τη γνώμη μας και την πραγματικότητά μας. Όσες φορές και να το τονίσω, δεν είναι αρκετό για να το χωνέψει ίσως κάποιος: Ένα πιστεύω που έχεις, είναι αποτέλεσμα μίας σκέψης που κάνεις επανειλημμένα στο μυαλό σου, η οποία και διαμορφώνει την πραγματικότητά σου για ένα συγκεκριμένο γεγονός / θέμα / νοοτροπία κτλ. Όταν κάνεις μία σκέψη ξανά και ξανά, βάζοντας μέσα και συναίσθημα, νιώθεις όλο και πιο άνετα με αυτήν τη σκέψη. Επομένως, έρχεται το εύλογο ερώτημα: Εάν κάποιος επαναλαμβάνει στο μυαλό του τις ίδιες σκέψεις συνέχεια, πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει ένα πιστεύω του εφόσον αυτό έχει ριζωθεί βαθιά μέσα του με την πάροδο του χρόνου;

Fake it till you make it

Η απάντηση είναι απλή: Απλά σκέφτεται κάτι διαφορετικό, ξανά και ξανά. Εφόσον η νέα σκέψη εμπεδωθεί μέσω της επανάληψης, γίνεται οικεία και επομένως γίνεται το νέο του πιστεύω / belief. Δεν έχει σημασία αν το νέο σου belief είναι ψέμα. Αν θέλεις θετικότερα αποτελέσματα, τότε πρέπει να “γεννήσεις” νέα beliefs. Στην αρχή θα είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να πείσεις τον εαυτό σου ότι συμβαίνει, ενώ είναι ψέμα. Αυτό που οι Αμερικάνοι ονομάζουν: “Fake it till you make it”. Καθώς θα είναι κάτι που επαναλαμβάνεις σαν σκέψη στο μυαλό σου, θα εξοικειώνεσαι όλο και περισσότερο, μέχρι που μία όμορφη μέρα θα γίνει και η πραγματικότητά σου. Η διαφορά ανάμεσα στον μέσο αποτυχημένο άνδρα (AFC – Average Frustrated Chump) και στον άνδρα που είναι επιτυχημένος στη ζωή του – και στις γυναίκες – είναι τα πιστεύω τους, τα beliefs τους. Οι AFCs πρέπει να το δούνε για να το πιστέψουν – δεν το βλέπουν δεν το πιστεύουν – ενώ οι πετυχημένοι πρώτα το πιστεύουν και μετά το βλέπουν.

Ακόμα και μαθητές μου που γνωρίζουν όμως τη δύναμη των beliefs και την αλλαγή που μπορούν αυτά να φέρουν, μου λένε: “Κοίτα, μέχρι τώρα με τις γυναίκες δεν τα πηγαίνω καλά, άρα η στατιστική και η Ιστορία δεν είναι με το μέρος μου”. Πρέπει όμως, όπως τους ενθαρρύνω, να συνειδητοποιήσουν ότι τα αποτελέσματα του παρελθόντος προέρχονται σε μεγάλο βαθμό, από τα beliefs που είχαν στο παρελθόν και αρνούνται να αλλάξουν. Διαιωνίζοντας τα λάθος beliefs τους, διαιωνίζουν και τα αρνητικά αποτελέσματα!

Και πάλι, η πραγματικότητα είναι υποκειμενική 100%. Σταμάτα να εστιάζεις στο τι δεν μπορείς να κάνεις. Εστίασε στο τι μπορείς να κάνεις. Το τι είναι πιθανό και τι είναι απίθανο, είναι κατά τεράστιο βαθμό μία συλλογή από beliefs που ο καθένας μας έχει. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε προτείνει να καταργηθεί η λέξη “αδύνατον” (impossible) από το λεξικό. Προτείνω ακριβώς το ίδιο στον καθένα σας. Οι άνθρωπου που προοδεύουν στη ζωή τους, δεν πιστεύουν ποτέ σε αυτήν την ανόητη λέξη. Εστιάζουν στο τι μπορούν να κερδίσουν και στην επιθυμία τους, αντί να εστιάζουν στους λόγους για τους οποίους η επιθυμία τους δεν έχει εκπληρωθεί ακόμα. Δεν υπάρχει “δεν μπορώ” ή “δε γίνεται”. Υπάρχει μόνο “δε θέλω”. Είναι κάτι που είμαι αρκετά σίγουρος, οι περισσότεροι έχετε ξανακούσει.

Σχεδόν ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι απίθανο. Εάν πρέπει “να το δεις για να το πιστέψεις”, τότε μπορεί και να μην το δεις ποτέ. Ο καλύτερος τρόπος για να μην εξελιχθείς καθόλου είναι υιοθετώντας μία συμπεριφορά του στυλ “Θα το πιστέψω αφού πρώτα το δω να συμβαίνει”. Σίγουρα το να το δεις βοηθά. Για αυτό και στα infield στα bootcamps οι μαθητές θα δούνε και εμάς να μιλάμε σε άγνωστες γυναίκες για να κατανοήσουν την απλότητα του εγχειρήματος. Ωστόσο, τα beliefs είναι απλά μία σκέψη, στην οποία σκέψη ΜΠΟΡΕΙΣ να επιβληθείς, να την επαναλάβεις, να εξοικειωθείς μαζί της και να αλλάξει την πραγματικότητά σου. Όσο περισσότερο πιστεύεις σε κάτι, τόσο πιο εύκολα θα το δεις να συμβαίνει. Αντί λοιπόν να κοιτάζεις τα γεγονότα και τις μέχρι τώρα αποτυχίες σου, συγκεντρώσου στην ανάγκη σου, στην επιθυμία σου και πίστεψε ότι μπορεί να συμβεί.

Σχετικό άρθρο στο οποίο αναφέρεται η δύναμη των beliefs και πόσο σημαντικό είναι κάθε φορά να προσπαθείς πιστεύοντας ότι μπορείς να τα καταφέρεις, είναι Ο Αλυσοδεμένος Ελέφαντας. Προσπάθησε, λοιπόν. Κάθε φορά, πιστεύοντας στον εαυτό σου και στις δυνάμεις σου.

Anestis
author
Όντας για πολλά χρόνια ένας απογοητευμένος άνδρας με πολλές αποτυχίες στην προσωπική του ζωή, προσπάθησε να βελτιώσει τον τρόπο που επικοινωνεί με το άλλο φύλο, οδηγούμενος από την απόγνωση, πιστεύοντας ότι αξίζει κάτι καλύτερο. Και τα κατάφερε. Ειδικότητά του είναι η ετοιμολογία του, η άνεσή του και το χιούμορ του. 'Έχοντας πραγματικά αστείρευτη ενέργεια που σε συνδυασμό με το πηγαίο χιούμορ, τον ενθουσιασμό του και την μεγάλη εμπειρία του, τον κάνουν ικανό να καθηλώσει όχι μόνο την γυναίκα που τον ενδιαφέρει, αλλά και μία ολόκληρη παρέα ανθρώπων! Ο Ανέστης συχνά αναφέρει ότι όποτε έρχεται σε επαφή με μαθητή, στα μάτια του βλέπει τον εαυτό του πριν πολλά χρόνια και αυτό είναι κάτι που τον ωθεί να αποδίδει πάντα 100%, καθώς και να καταλαβαίνει πάντα πώς μπορεί να νιώθει αυτός που έχει απέναντί του.