Δύσκολες Αποφάσεις και Μεγάλο Ρίσκο Δημιουργούν Σοβαρή Επιτυχία

Η επιτυχία απαιτεί και κάποιο ρίσκο. Αν βρίσκεσαι συνεχώς στην ασφάλεια, η εξέλιξη δεν είναι κάτι εφικτό.

Πως Δημιουργείς Συνθήκες Για Σοβαρή Επιτυχία

Ήμουν πολλά χρόνια σε μια πολύ ασφαλή θέση με καλά λεφτά, σε ένα εταιρικό περιβάλλον που κάποιοι πραγματικά θα ζήλευαν. Ειδικά την εποχή που ζούμε και με τον τρόπο που ορίζουμε την επιτυχία.

Μεγάλη εταιρεία, χιλιάδες υπάλληλοι και ο ανταγωνισμός τεράστιος.

Δεν ανέβηκα απότομα. Το πάλεψα πολύ για να έχω την θέση μου και δεν είχα και κανέναν βοηθό ή υποβολέα, πέρα από το εργασιακό μου ήθος και την πειθαρχία μου.

Ήθελε δέσμευση και φοβερή επένδυση χρόνου.

#1. Και Η Πρώτη Απόφαση Ήταν Αυτή.

Να τα επενδύσω.

Πέρασε ο καιρός και ήθελα πραγματικά να ικανοποιήσω την πείνα μου και με άλλα. Δεν μου έφθανε ότι είχα ή ο ρυθμός που τα έπαιρνα.

Αποφάσισα να αφοσιωθώ σε όλες τις ώρες της ημέρας που έμεναν αλλά και τις αργίες από την πρώτη εργασία, στην δεύτερη. Την δικιά μου.

Σημασία έχει να βάλεις στόχους και να τους τηρήσεις. Αυτό έκανα κι εγώ.

#2. Αυτή Ήταν Η Δεύτερη Απόφαση.

Όχι τόσο το να θυσιάσω όλες τις “πολυτέλειες” του να πάω για καφέ με την παρέα ή του να χαλαρώσω ένα απόγευμα στο καναπέ. Αλλά το ότι ήθελα κάτι παραπάνω για μένα και έπρεπε να το διεκδικήσω με ότι θυσίες σήμαινε αυτό.

Όσο αναπτυσσόταν το παράλληλο project και έμοιαζε να ακουμπά την επιτυχία, έπρεπε να μοιράζομαι σε δύο κόσμους. Και οι δύο κόσμοι με τα καλά τους και τα αρνητικά τους. Αλλά ο δεύτερος ήταν πιο δικός μου ή έτσι τον νιώθω.

Άφησα την πρώτη μου καριέρα μέσω χιλιάδων αντιδράσεων από το περιβάλλον μου. “Πού πας;” μου έλεγαν. “Αφήνεις την ασφάλεια; Τα καλά λεφτά. Το status της καλής θέσης;”.

#3. Η Τρίτη Απόφαση Ήταν Να Αφήσω Τα Εύκολα.

σοβαρή επιτυχία

Και να πάω στα δύσκολα γιατί αυτά τα δύσκολα αγαπούσα.

Και θεωρώ ότι πέτυχα. Με αυτές τις τρεις αποφάσεις που σου ανέφερα, που παρουσιάζονται λιτά σε λίγες γραμμές, αλλά ήταν πολύ δύσκολες να παρθούν πίστεψέ με.

Η Σοβαρή Επιτυχία Στο Ζύγι

Και όταν λέω πέτυχα αναφέρομαι στον δικό μου προσωπικό ορισμό για την επιτυχία, όπως σίγουρα έχεις και εσύ τον δικό σου.

Η επιτυχία για μένα, μιας και μιλάμε για αποφάσεις καριέρας, δεν είναι μόνο τα λεφτά, η δημοφιλία, το πρακτικό κέρδος. Αλλά το να είσαι ευτυχισμένος. Και αν και ο άνθρωπος είναι μια μηχανή παραγωγής επιθυμιών – ειδικά εγώ που πάντα θέλω και κάτι ακόμα – ζω πραγματικά μια ευτυχισμένη ζωή.

Επειδή το στοιχείο του ρίσκου υπάρχει πάντα σε όποιο δρόμο και αν επιλέξεις. Χάνεις κάτι και κερδίζεις κάτι.

Επιτυχία θεωρείς την λεπτή γραμμή, όχι που φέρνει την ισορροπία, αλλά που φέρνει το μέγιστο δυνατό κέρδος για σένα. Έτσι είναι, έτσι σκεφτόμαστε και ας μη κρυβόμαστε. Λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά ψάχνουν την ισορροπία.

Και ίσως για καλό.

Γιατί Οι Σημαντικές Αποφάσεις Για Σοβαρή Επιτυχία Είναι Πάντα Δύσκολες;

Τι σημαίνει αρχικά δυσκολία; Τι σημαίνει ρίσκο σε μια απόφαση για σένα;

Για μένα σημαίνει ότι θα προβείς σε ενέργειες που έχουν ή ενδέχεται να φέρουν σημαντικό πόνο.

Κάτι θα το αφήσεις. Θα το θυσιάσεις καλύτερα.

Κάποιους μπορεί να τους κάνεις να δυσαρεστηθούν ή να αντιδράσουν.

Μπορεί ακόμα και κάποιο παλιό όνειρο να χρειάζεται να το αφήσεις για πάντα.

Αυτή είναι η μία όψη. Η μία επιλογή και η μια κόψη του μαχαιριού.

Η άλλη ποια είναι;  Η προσαρμογή σε ότι έρχεται. Το να προσπαθείς να τους έχεις όλους ευτυχισμένους. Να καταπιέζεις τα όνειρά σου για χάρη της ασφάλειας και της κοινωνικής αποδοχής.

Δηλαδή θες να μου πεις ότι αυτό δεν έχει πόνο; Έχει κατά την άποψή μου και μάλιστα συνεχιζόμενο και μέχρι ίσως να είναι αργά να αλλάξει κάτι.

Πόσο Να Ρισκάρω Για Σοβαρή Επιτυχία;

σοβαρή επιτυχία

Το υπόβαθρό μου είναι στο κομμάτι του management, κυρίως, και σε αυτό υπάρχει κάτι που λέγεται υπολογιζόμενο ρίσκο.

Αν και έχω πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις στη ζωή μου και κάποιοι ίσως τις χαρακτήριζαν τρελές, όλες έχουν βάση το υπολογιζόμενο ρίσκο.

Τρελός είσαι όταν δεν βλέπεις τα δεδομένα και δεν υπολογίζεις τις προοπτικές.

Απλά σε συνεπαίρνει το συναίσθημα του ενθουσιασμού, ο πανικός του φόβου ή η απληστία της υπερεπιθυμίας και προχωράς σε αποφάσεις που κρίνονται όπως κρίνεται το γύρισμα του ζαριού. Αν φέρεις εξάρες καλώς.

Αλλά όλα τα άλλα πιθανά αποτελέσματα είναι μικρότερα.

Αυτές είναι οι τρελές επιλογές που σε πληγώνουν.

Οι άλλες, που τα δεδομένα έχουν μπει στον υπολογιστή του μυαλού σου και στο ζύγι των επιθυμιών σου και των ονείρων σου, με νούμερα και λίγο ένστικτο, είναι αυτές που βλέπουν οι άλλοι ως τρελές αλλά εσύ ξέρεις!

Εσύ μόνο μπορείς να κρίνεις αν ήρθε η ώρα για να δημιουργήσεις!

Και να σου πω την αλήθεια και σε όσες δεν μου βγήκαν, ήξερα. Όχι ότι δεν θα μου βγουν, αλλά πως ακόμα και αν δεν μου βγουν, αντέχω την επίπτωση. Και αυτό το μαγικό προσφέρει το υπολογιζόμενο ρίσκο όταν συζητάμε για επιτυχία.

Γιατί αν σου βγει, που θα σου τύχει πολλές φορές, η επιτυχία είναι πολύ γλυκιά. Αν δεν σου βγει, η επίπτωση είναι υπολογιζόμενη, αναμενόμενη και ίσως υποφερτή. Αλλά κυρίως, και όπως λέει ο Χρήστος στα video του στο Κανάλι μας στο youtube που θα δεις εδώ, δεν χρεώνεσαι τον δισταγμό.

Γιατί το να αποτύχεις σε κάτι, είναι κάτι που σου χρεώνεται μια φορά. Το να διστάσεις όμως, ο εαυτός σου στο χρεώνει για πάντα.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να αποκτήσεις περισσότερα εργαλεία για την προσωπική σου ανάπτυξη, τότε δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Spiros
administrator
Εκτός από επικοινωνιακός, ο Spiros είναι μια αξιόπιστη και φερέγγυα προσθήκη σε κάθε ομάδα, είτε έχει την ηγεσία είτε όχι. Η αποτελεσματική Διαχείριση Κρίσεων και η εξαιρετική διαχείριση της Πίεσης, που προκύπτουν από τα χρόνια εργασιακής του εμπειρίας σε απαιτητικό – ανταγωνιστικό περιβάλλον, εμπνέει την αίσθηση της επιτυχίας σε όλα τα μέλη της ομάδας .
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.