Πώς η Κριτική Καταστρέφει την Σχέση με τους Γύρω σου

Πώς η Κριτική Καταστρέφει την Σχέση με τους Γύρω σου

Η Κριτική Και Οι Αρνητικές Συνέπειές Της

Πολλές φορές λέμε ότι το να ασκούμε κριτική στους άλλους είναι κάτι εποικοδομητικό και ότι ωφελεί και εμάς και τους γύρω μας. Υπάρχει ωστόσο μια τεράστια διαφορά μεταξύ του ασκώ κριτική και λέω την ειλικρινή γνώμη μου.

Η κριτική δεν είναι κάτι που ωφελεί κανέναν και πολλές φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν τις δύο παραπάνω καταστάσεις. Πιστεύω ότι το να ασκείς κριτική σε κάποιον για τις πράξεις του, τις σκέψεις και τα λόγια του μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Αντίθετα, αυτό που ωφελεί είναι να λες την γνώμη σου με ειλικρίνεια, προκειμένου να βοηθήσεις κάποιον να αντιληφθεί σε βάθος μια κατάσταση και όχι να τον κρίνεις.

Όταν ασκούμε κριτική, πολλές φορές μπαίνουμε σε μια αρνητική διαδικασία η οποία φέρνει συγκρούσεις. Αυτό είναι πολύ λογικό, καθώς κανένας δεν θέλει να ακούει άσχημα πράγματα για τον εαυτό του.

Γιατί Η Κριτική Είναι Επιζήμια Για Τις Σχέσεις Μας;

κριτική και σχέσεις

Η κριτική πηγάζει από αρνητικά συναισθήματα προς ένα άτομο ή μια κατάσταση. Δεν έχει καμία σχέση με το να λες την γνώμη σου ειλικρινά και να επιδιώκεις να βοηθήσεις κάποιον, κι αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνεται ο άλλος. Γι’ αυτό και αντιδράει αμέσως αρνητικά και αμυντικά.

Είναι σαν να επιτίθεσαι σε κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, απορρίπτοντάς κάποια κομμάτια του και προσπαθώντας να τον πείσεις ότι θα έπρεπε να κάνει αυτό που του λες εσύ.

Πολύ συχνά οι άνθρωποι μπερδεύονται μεταξύ του βοηθάω κάποιον να δει την άλλη πλευρά του νομίσματος, λέγοντας την ειλικρινή γνώμη μου, και του ασκώ σκληρή κριτική προκειμένου να τον αλλάξω.

Είναι ωφέλιμο να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε πρακτικά να αλλάξουμε κανέναν. Εάν καταλάβουμε ότι οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε δυσκολία στο να αλλάξουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, θα αντιληφθούμε αμέσως πόσο ανώφελο είναι να προσπαθούμε να αλλάξουμε κάποιον άλλον.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε ένα άλλο άτομο να δει μια άλλη πλευρά, κι αυτό μόνο εάν μας ζητηθεί. Όταν κάποιος δεν ζητάει την γνώμη μας, τότε το να του την δώσουμε είναι ανώφελο έως και επιζήμιο.

Είναι σαν να επεμβαίνεις στον δρόμο που έχει πάρει το συγκεκριμένο άτομο και στις προσωπικές του επιλογές, χωρίς αυτό το άτομο να θέλει.

Σκέψου μόνο πώς αντιδράς εσύ όταν κάποιος σου ασκεί κριτική με την πρόφαση ότι θέλει να σε βοηθήσει.

Δεν αμύνεσαι;

Δεν νιώθεις κατευθείαν αρνητικά συναισθήματα;

Δε νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν;

Έτσι ακριβώς νιώθει και κάποιος άλλος όταν του ασκείς κριτική.

Ποια Είναι Όμως Η Διαφορά Της Κριτικής Με Το Να Προσφέρεις Μια Ειλικρινή Γνώμη;

Καταρχάς, την κριτική μας την δίνουμε απλόχερα σε όλους ακόμα κι όταν δεν μας ζητούν κάτι τέτοιο. Αυτός είναι και ο πρώτος λόγος που αμέσως προκαλούμε αρνητικές αντιδράσεις και καταστρέφουμε σταδιακά τις σχέσεις με τους γύρω μας.

Αντίθετα, μια ειλικρινή γνώμη μπορείς να την δώσεις σε ένα άτομο που στην έχει ζητήσει, κι αυτό όχι για να επέμβεις στην σχέση του ή στις πράξεις του, αλλά για να το βοηθήσεις να δει έναν άλλον τρόπο σκέψης.

Έχει μεγάλη διαφορά το να ασκούμε κριτική όποτε εμείς επιλέγουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν μας το αν το άλλο άτομο είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο και το να δίνουμε μια ειλικρινή γνώμη όταν μας έχει ζητηθεί.

Ο λόγος είναι απλός: Όταν κάποιος μας ζητάει την γνώμη μας κι εμείς την δίνουμε, σημαίνει ότι δεν επεμβαίνουμε πουθενά, αλλά αντίθετα ότι προσφέρουμε βοήθεια στο άλλο άτομο, το οποίο, εφόσον την έχει ζητήσει αυτήν την γνώμη, είναι και πιο έτοιμο να την ακούσει.

Η δεύτερη διαφορά είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιος ασκεί κριτική. Συνήθως, οι άνθρωποι οι οποίοι ασκούν κριτική το κάνουν από δικές τους εσωτερικές ανασφάλειες και αρνητικά κίνητρα. Έχουν περισσότερο σκοπό να επιβάλουν την γνώμη τους και στην πραγματικότητα εκφράζουν ζήλεια, παρά να βοηθήσουν.

κριτική και ανασφάλειες

Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίζουν και άλλες τοξικές συμπεριφορές, οπότε παρακολούθησε εδώ και το σχετικό Live επεισόδιο με το Χρήστο.

Όταν όμως μας δίνουν μια ειλικρινή γνώμη, τότε συνήθως ο σκοπός τους είναι να μας βοηθήσουν. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει και ένας πιο ήρεμος διάλογος. Τα κίνητρα σε αυτήν την περίπτωση είναι αγνά και δεν προέρχονται από εγωισμό ή ανασφάλεια.

Αντίθετα, υπάρχει κατανόηση και πραγματική προθυμία να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε.

Κανένας άνθρωπος δεν θέλει να του επιτίθονται με την πρόφαση ότι θέλουν να τον βοηθήσουν. Ούτε είναι κανένας πρόθυμος να αλλάξει με το ζόρι. Σταμάτα να ασκείς κριτική στους γύρω σου και να τους λες τι θα ήταν καλύτερο να κάνουν.

Ο καθένας ξέρει τι είναι καλύτερο για τον ίδιο και έχει κάποιο λόγο που παίρνει την κάθε απόφαση.

Εάν θέλεις πραγματικά να βοηθήσεις κάποιον, τότε καλύτερα ρώτα τον εάν θέλει βοήθεια και άκου τον προσεκτικά.

Γιατί η σκληρή κριτική στους γύρω μας χωρίς πρώτα να έχουμε αντιληφθεί τους λόγους που κάνει κάποιος ό,τι κάνει μπορεί να προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στις σχέσεις μας.

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την προσωπική σου αυτοβελτίωση, δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.