Για Ποιο Λόγο Έχουμε Ανασφάλειες και πώς τις Ξεπερνάμε;

Ανασφάλειες έχουν οι περισσότεροι οι άνθρωποι και τους κρατούν μακριά από το να διεκδικήσουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Διάβασε πώς να τις ξεπεράσεις.

Φυσικά Και Όλοι Έχουμε Ανασφάλειες

Όταν κανείς αισθάνεται ανασφαλής σχετικά με κάτι, δεν μπορεί να εμπιστευτεί πλήρως τον ίδιο του τον εαυτό. Χωρίς το αίσθημα εμπιστοσύνης και με τις ανασφάλειες, υπάρχει πάντοτε αβεβαιότητα, κάτι που οδηγεί σε διστακτική συμπεριφορά και σε δυσκολία λήψης αποφάσεων και ανάληψης δράσης.

Οι ανασφάλειες μας κάνουν να είμαστε διαρκώς μέσα στο άγχος και να τείνουμε να προσκολληθούμε με μη υγιή τρόπο σε άλλους ανθρώπους, τους οποίους προσπαθούμε να μετατρέψουμε σε μια πλατφόρμα ώθησης της δικής μας αυτοπεποίθησης.

όλοι έχουμε ανασφάλειες

Βασιζόμαστε δηλαδή πάνω σε άλλους για να χτίσουμε την δική μας αξία και μάλιστα χωρίς σίγουρα αποτελέσματα, γιατί οι άλλοι άνθρωποι τις περισσότερες φορές δεν έχουν την διάθεση και την επιθυμία να λύσουν τα δικά μας προβλήματα, μιας και είναι απασχολημένοι με την επίλυση των δικών τους.

Πού Οφείλονται Οι Ανασφάλειες;

Οι ανασφάλειες προκύπτουν όταν κάνουμε παράλογες ερμηνείες σχετικά με τις ικανότητες μας να καταφέρουμε κάτι. Αυτές οι παράλογες ερμηνείες έρχονται ως απόρροια παράλογων πεποιθήσεων που δημιουργούν μια λανθασμένη πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, μπορεί να είσαι τελειομανής και να περιμένεις από τον εαυτό σου να τα κάνει όλα τέλεια. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει από αυτό που έχεις στο μυαλό σου και έτσι αναγκάζεσαι να κάνεις υποχωρήσεις. Αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν είσαι τόσο καλός, αφού δεν μπορείς να φτάσεις το αναμενόμενο επίπεδο απόδοσης.

Όταν δεν νιώθεις και τόσο καλός, αρχίζεις να χάνεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και τότε αισθάνεσαι ανάξιος και ανίκανος να είσαι ο εαυτός σου όταν βρίσκεσαι γύρω από άλλους ανθρώπους.

Σε απασχολεί το γεγονός ότι μπορεί να σου ασκείται κριτική και σε φοβίζει η απόρριψη. Όλη αυτή η κατάσταση δεν σε αφήνει να φτάσεις το μέγιστο των δυνατοτήτων σου και να ζήσεις όπως εσύ θέλεις.

Βέβαια, η απόρριψη είναι κάτι που μπορεί να σε φοβίζει και στο φλερτ, όπως μπορείς να δεις τσεκάροντας αυτό το βίντεο.

Όταν έχουμε ανασφάλειες, δεν θέλουμε να το γνωρίζει όλος ο κόσμος και γι’ αυτό βρίσκουμε τρόπους να το κρύψουμε.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοιου είδους συμπεριφοράς. Κάποιος με έλλειψη αυτοπεποίθησης, θα φέρεται πολύ ανταγωνιστικά και αλαζονικά σε μια κοινωνική εκδήλωση, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει την πραγματικότητα.

επιθετικός όταν ζηλεύει

Άλλες φορές μπορεί να γίνεται αμυντικός και να φορτώνει σε άλλους το φταίξιμο για δικά του λάθη. Επιπλέον, μπορεί να γίνεται επιθετικός, όταν ζηλεύει.

Και πάλι όμως, όλες αυτές οι συμπεριφορές δεν εκφράζουν τον πραγματικό εαυτό αυτού του ατόμου, απλά αποτελούν μια προσπάθεια να κρύψει τις ανεπάρκειες του.

Σε αυτό το σημείο, θα συμφωνήσεις κι εσύ ότι δεν μπορεί κανείς να περάσει όλη του την ζωή κρυμμένος πίσω από τέτοιες συμπεριφορές, που καλύπτουν τον αυθεντικό του εαυτό.

Άλλωστε η αυθεντικότητα είναι ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που θα σε βοηθήσει σε κάθε πτυχή της ζωής σου, όπως μπορείς να δεις στο βίντεο που ακολουθεί:

Δεν είναι πάντα εύκολο να αντιμετωπίσεις τις ανασφάλειες σου, υπάρχει όμως μια διαδικασία που αν την ακολουθήσεις, θα καταφέρεις σταδιακά να τις ξεπεράσεις.

Πώς Ξεπερνάμε Τις Ανασφάλειες

Στην συνέχεια του άρθρου θα μάθεις μια διαδικασία αποτελούμενη από έξι βήματα, η οποία θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τις ανασφάλειες σου.

Πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακή και είναι σημαντικό να ολοκληρώνεις κάθε βήμα προτού περάσεις στο επόμενο και βέβαια να δείξεις την απαιτούμενη αφοσίωση.

#1. Όλοι Έχουμε Ανασφάλειες : Ταυτοποίησε Τις 

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των ανασφαλειών είναι φυσικά να βρεις ποιες ακριβώς είναι αυτές. Να βρεις ποιες ακριβώς είναι οι παράλογες πεποιθήσεις που αποτελούν τον κορμό τους.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ρωτήσεις τον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Τι είναι αυτό που με κάνει να αισθάνομαι ανασφαλής;
 • Τι μου δημιουργεί άγχος και ανησυχία και με κάνει να νιώθω ανασφάλειες;
 • Ποιος είναι ο λόγος που έχω ανασφάλειες;
 • Ποιες είναι οι πεποιθήσεις στις οποίες βασίζονται;
 • Ποια νοοτροπία δημιουργεί αυτές τις πεποιθήσεις;
 • Ποια είναι η πηγή τους;

Όλες αυτές οι ερωτήσεις έχουν σκοπό να αποκαλύψουν την πηγή. Όσο πιο βαθιά πηγαίνεις, τόσο περισσότερο θα κατανοείς πώς ακριβώς αναπτύχθηκαν μέσα σου αυτές οι ανασφάλειες.

Συνήθως, η πηγή βρίσκεται σε μνήμες που έχεις για χρόνια παραγκωνισμένες, οι οποίες όμως καθορίζουν την δράση και τις αποφάσεις σου. Επομένως, εμπειρίες του παρελθόντος καθορίζουν το πώς αισθάνεσαι σήμερα.

Πάνω σε αυτές τις εμπειρίες θα πρέπει να δουλέψεις, για να κατορθώσεις να ξεπεράσεις τις ανασφάλειες σου.

Ήρθε η ώρα να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση λοιπόν. Δες το παρακάτω βίντεο.

#2. Όλοι Έχουμε Ανασφάλειες, Γι’ Αυτό Μάθε Να Είσαι Αντικειμενικός

Αφού βρήκες μερικές τουλάχιστον από τις αιτίες, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσεις τις ανασφάλειες.

Για να αλλάξεις την οπτική σου, πρέπει με κάποιο τρόπο να τις προκαλέσεις. Με λίγα λόγια, πρέπει να σκεφτείς πιο λογικά και αντικειμενικά σχετικά με όλα εκείνα που σου προκαλούν τις ανασφάλειες.

Και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν μερικές ερωτήσεις, στις οποίες πρέπει να βρεις απαντήσεις.

 • Βλέπω τα πράγματα όπως είναι ή όπως φαντάζομαι ότι είναι;
 • Ποια είναι η διαφορετική μου ερμηνεία των καταστάσεων;
 • Είναι οι προσδοκίες μου ρεαλιστικές;
 • Υπάρχουν άλλοι τρόποι να ερμηνεύσω τα πράγματα;
 • Μπορώ να έχω πιο ρεαλιστικές προσδοκίες;

Προκαλώντας τον εαυτό σου να σκεφτεί αντικειμενικά, είναι σαν να ξεκινάς να αμφισβητείς την ισχύ των εμπειριών σου και των ερμηνειών που έχεις κάνει, ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε νέες πιθανότητες και οπτικές γωνίες.

#3. Κάνε Μια Ανασκόπηση Των Επιτυχιών Σου
ποιες είναι οι επιτυχίες σου

Στην συνέχεια προσπάθησε να φέρεις στο μυαλό σου κάθε τι που έχεις επιτύχει στην ζωή σου.

Σκέψου τι κατάφερες, με ποιον τρόπο και κυρίως πώς αντιμετώπισες τις δυσκολίες που προέκυψαν. Σκέψου επίσης με ποιον τρόπο αυτή η επιτυχία σου σε έκανε καλύτερο.

Μερικές ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν είναι οι ακόλουθες:

 • Τι έχω πετύχει στην ζωή μου;
 • Πώς τα κατάφερα;
 • Ποια χαρακτηριστικά μου με βοήθησαν να τα καταφέρω;
 • Πώς θα προσαρμόσω την νοοτροπία που είχα τότε, στην σημερινή κατάσταση;

Αυτή η διαδικασία σου υπενθυμίζει ότι είσαι ικανός να ξεπεράσεις τις δυσκολίες με καλύτερους τρόπους και ότι αυτό είναι αποδεδειγμένο, μέσα από τις εμπειρίες σου.

Αρκεί μόνο να δείξεις τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά και στην σημερινή κατάσταση.

#4. Ανάλυσε Την Κατάσταση

Φτάνοντας στο τέταρτο βήμα, έχεις καταφέρει να ανορθώσεις την αυτοπεποίθηση σου και είσαι έτοιμος να αξιολογήσεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.

Όταν νιώθουμε ανασφάλειες, πείθουμε τους εαυτούς μας ότι τα πράγματα θα πάρουν μια συγκεκριμένη τροπή, η οποία συνήθως είναι η χειρότερη. Όλη αυτή η νοοτροπία μας κάνει να γυρνάμε πίσω στην ασφάλεια της ζώνης άνεσης.

Οι ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου σε αυτό το στάδιο είναι οι εξής:

 • Τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αν αναλάβω δράση, παρά τις ανασφάλειες μου;
 • Ποιος νοιάζεται, αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλω;
 • Πώς μπορώ να διαχειριστώ το χειρότερο σενάριο;
 • Πώς μπορώ να μετατρέψω μια δύσκολη κατάσταση σε μια ευκαιρία βελτίωσης;
 • Ποιο είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί, αν δράσω παρά τις ανασφάλειες μου;
 • Μήπως θα το μετανιώσω, αν αφήσω τις ανασφάλειες μου να ελέγχουν την κατάσταση;

Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις, θα καταφέρεις να μειώσεις τις αντιστάσεις σου και να εξερευνήσεις τις πιθανότητες από την απόφαση σου να μην αναλάβεις δράση.

#5. Σκέψου Θετικά
σκέψου θετικά και ξεπέρασε τις ανασφάλειες

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι θετικά. Θετική σκέψη σημαίνει να πιστεύεις ότι είσαι ικανός και ότι διαθέτεις αυτοπεποίθηση, να έχεις πίστη στον εαυτό σου και να έχεις την νοοτροπία του νικητή, να μαθαίνεις δηλαδή από τα λάθη σου και να προχωράς, χωρίς δισταγμό.

Σε αυτό το βήμα πρέπει να εστιάσεις την προσοχή σου στην φράση «χωρίς δισταγμό». Όσο περισσότερο διστάζεις να πάρεις την απόφαση ανάληψης δράσης, τόσο περισσότερο οι αμφιβολίες θα μπαίνουν στο μυαλό σου και τόσο πιο ανασφαλής θα αισθάνεσαι.

#6. Όλοι Έχουμε Ανασφάλειες, Γι’ Αυτό Αφοσιώσου Πλήρως

Το τελευταίο βήμα για να ξεπεράσεις τις ανασφάλειες σου είναι να αφοσιωθείς πλήρως στην διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσεις νέες συνήθειες, να ξεφύγεις από τις παλιές και να αλλάξεις τρόπους συμπεριφοράς. Παράλληλα με την αλλαγή συνηθειών, πρέπει να αλλάξεις και τις αντίστοιχες πεποιθήσεις, ώστε να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις συνήθειες.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Οι ανασφάλειες είναι κάτι που μπορείς να ξεπεράσεις, δες εδώ πώς να το κάνεις.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.