Vikings: Μια Σειρά που Πρέπει Οπωσδήποτε να Τσεκάρεις

Αν ανήκεις στη μερίδα των ανθρώπων που θέλουν να ξεκινήσουν μια σειρά, αλλά δεν ξέρουν ποια, έχουμε μια πρόταση για εσένα. Vikings!

Η 5η σεζόν της τηλεοπτικής σειράς Vikings μόλις ολοκληρώθηκε . Μια  σειρά που κέρδισε το νεανικό κοινό ανά τον κόσμο και έδειξε ότι η ποικιλία των ανθρώπινων συναισθημάτων παίζουν το επιδραστικό ρόλο τους ακόμα και στους σκληροτράχηλους Βόρειους της αρχαιότητας.

Η σειρά μας φέρνει αντιμέτωπους με την σημασία των μεγάλων αποφάσεων ,τις ανασφάλειες των ανθρώπων, την ζήλεια, τους ανταγωνισμούς και την αγάπη.

Πρώτα όμως ας ξεκινήσουμε από το 2014 οπότε και η σειρά του History Channel ξεκίνησε να προβάλλεται. Το Vikings βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα.

Συγκεκριμένα, αφηγείται την ιστορία του θρυλικού Βίκινγκ Ράγκναρ Λοθμπροκ που από νεαρός αγρότης καταφέρνει να γίνει ο μεγαλύτερος ήρωας της φυλής του. Στις επόμενες σεζόν η σειρά ξεδιπλώνει το δεύτερο κεντρικό αφήγημα,  την σύγκρουση των τεσσάρων ξακουστών υιών του, όπου ο καθένας διεκδικεί το μερίδιο του στην κληρονομιά της δόξας.

Ποιοι Ήταν οι Vikings;Αν ανήκεις στη μερίδα των ανθρώπων που θέλουν να ξεκινήσουν μια σειρά, αλλά δεν ξέρουν ποια, έχουμε μια πρόταση για εσένα. Vikings!

Σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις που επικρατούν, η βαρβαρότητα δεν ήταν το μόνο στοιχείο που τους προσέδωσε μεγάλη φήμη. Οι Vikings ήταν αιμοδιψείς Βόρειοι επιδρομείς που διακρίθηκαν ως πειρατές και εξερευνητές κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα.

Η εξάντληση των φυσικών πόρων λόγω του υπερπληθυσμού στην Σκανδιναβία τους οδήγησε να αναζητήσουν λάφυρα και σκλάβους στις αποικίες γειτονικών λαών. Σύμφωνα, με τις ιστορικές πηγές οι Βίκινγκς αποίκησαν σε πολλές από τις περιοχές που λεηλάτησαν, έχοντας σημαντική επιρροή στην εξέλιξη των κατακτημένων πολιτισμών και χαρίζοντας τις παραδόσεις τους μέχρι και την σημερινή Ευρώπη.

Γαλουχημένοι από μικροί στο πεδίο της μάχης, ικανοί έμποροι και δεξιοτέχνες της ναυσιπλοΐας είχαν όλες τις αρετές να επεκταθούν γεωγραφικά . Η κοινωνία τους ήταν πρωτοποριακή για την εποχή με τις γυναίκες να καταλαμβάνουν καθοριστική θέση στα κοινωνικά δρώμενα της εποχής, λαμβάνοντας μέρος ακόμη και στην μάχη.

Πρωτοποριακή ήταν και η μορφή των σχέσεων, δίνοντας την δυνατότητα στις γυναίκες να ζητήσουν διαζύγιο. Το σύστημα διοίκησης και  δικαιοσύνης αποτέλεσε προπομπό των σημερινών αμεσοδηκρατικών θεσμών, καθώς πολλές από τις αποφάσεις λαμβάνονταν μέσα από την διαδικασία των δημοψηφισμάτων.

Η λήψη αποφάσεων δεν είναι πάντοτε εύκολη. Από τότε μέχρι σήμερα, ισχύει το ίδιο. Τσέκαρε το επεισόδιο της εκπομπής μας Apla+Andrika.

Πώς Χωρίζουμε - Apla + Andrika #057

Στοιχεία της σειράς που μας εντυπωσιάζουν, καθώς ψήγματα της ισότητας και δημοκρατικών ιδεών εμφανίζονται μέσα στο βάθος της μεσαιωνικής περιόδου.

Όλοι οι χαρακτήρες ιχνογραφούνται με το μέγιστο ψυχολογικό τους βάθος και η εξέλιξη τους στην πάροδο του χρόνου είναι αξιοπρόσεκτη και πειστική. Καθένας από αυτούς έχει τον διακριτό ρόλο του στην ροή της ιστορίας, συνθέτοντας ένα ολοκληρωμένο αφηγηματικό παζλ.

Η σειρά ακουμπάει με κομψότητα το ακόμη επίμαχο και κεντρικό για την εποχή θέμα της θρησκευτικής πίστης και κάνει εκτενή αναφορά στις ιδιαιτερότητες των θρησκειών. Απεικονίζει πολλές στιγμές καθημερινότητας των χαρακτήρων, χαρίζοντας μας μια εικόνα του κοινωνικού γίγνεσθαι τις εποχής στην Σκανδιναβία. Η αλληλεπίδραση των χαρακτήρων είναι έντονη, κάνοντας ευδιάκριτες τις πιο λεπτές αποχρώσεις των χαρακτήρων.  Η σειρά μας ταξιδεύει δεκαετίες, δίνοντας μας την δυνατότητα να δούμε τους χαρακτήρες από μικρά παιδιά να εξελίσσονται σε ικανούς πολεμιστές και βασιλείς.

Ο Χαρισματικός Ράγκναρ Λόθμπροκ

Αν ανήκεις στη μερίδα των ανθρώπων που θέλουν να ξεκινήσουν μια σειρά, αλλά δεν ξέρουν ποια, έχουμε μια πρόταση για εσένα. Vikings!

Δυναμισμός, διορατικότητα ,θάρρος και ευφυΐα συνθέτουν την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή. Ιδιαίτερα δημοφιλής στο περιβάλλον του και τον λαό του, προβάλλοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους λαϊκούς ήρωες.

Τρυφερός με όλους, γνωρίζοντας όμως να θέτει τα όρια που επιτάσσει η θέση του ηγέτη. Αυτό που ξεχωρίζει τον Ράγκναρ είναι η ικανότητα του να βλέπει εκεί που δεν μπορούν οι άλλοι, βοηθώντας τον να ανελιχθεί και να κατακτήσει την δόξα.

Αυτοδημιούργητος, από απλός αγρότης κερδίζει την αθανασία μέσα από τα κατορθώματα του και κάνοντας τους λαούς της Σκανδιναβίας να τον μνημονεύουν αιωνίως.  Ο χαρακτήρας αγαπήθηκε γιατί η σειρά δεν φοβάται να κρύψει την σκοτεινή του πλευρά, προβάλλοντας την επίδραση που έχουν οι απογοητεύσεις της ζωής ακόμα και στις πιο χαρισματικές προσωπικότητες.

Οι δύο γιοί που μονοπωλούν το ενδιαφέρον είναι ο Μγιόρν ο Σιδιρογέννητος και ο Αίβαρ ο Ασπόδυλος.

Ο Μοχθηρός Αιβαρ ο ΑσπόνδυλοςΑν ανήκεις στη μερίδα των ανθρώπων που θέλουν να ξεκινήσουν μια σειρά, αλλά δεν ξέρουν ποια, έχουμε μια πρόταση για εσένα. Vikings!

O Άιβαρ είναι ο τρίτος γιος του Ράγκναρ και της πριγκίπισσας Άσλαγκ. Μεγαλώνει από μικρός με την ανασφάλεια της αναπηρίας του και έχει τον ρόλο του κακού στην σειρά. Χωρίς ηθικούς φραγμούς ,συχνά χρησιμοποιεί το μυαλό του για να υπερισχύσει.

Διακρίνεται γρήγορα για το ηγετικό του πνεύμα και την στρατιωτική του ευφυΐα. Ο χαρακτήρας του αναδεικνύει το «φαινόμενο» της έλλειψης αυτοεκτίμησης που συχνά οδηγεί τους ανθρώπους να προσπαθούν αγωνιωδώς να διακριθούν για να αποδείξουν την αξία τους στο περιβάλλον τους και τον εαυτό τους.

Η υπέρμετρη φιλοδοξία που αναπτύχθηκε στον Αίβαρ αποτέλεσε και την μεγαλύτερη του δύναμη, ωθώντας τον να ξεπεράσει την αδυναμία που τον συνοδεύει από την αρχή της ζωής του. Απολαυστικό μέρος της σειράς είναι ο τρόπος που ακουμπάει «την διαφορετικότητα» του Άιβαρ κάνοντας μεγάλο μέρος του κοινού να τον αγαπήσει, παρά τα απεχθή εγκλήματα του.

Ο Άφοβος  Μγιορν ο ΣιδιρόπλευροςΑν ανήκεις στη μερίδα των ανθρώπων που θέλουν να ξεκινήσουν μια σειρά, αλλά δεν ξέρουν ποια, έχουμε μια πρόταση για εσένα. Vikings!

Ο Μπγιορν είναι ο μεγαλύτερος γιος του Ράγκναρ και της εντυπωσιακής πολεμίστριας Λάγκερθα. Από τους τέσσερις γιους είναι αυτός που έζησε περισσότερο δίπλα στον πατέρα του. Από τα χρόνια της παιδικότητας του συναντάμε στον Μγιορν δυναμισμό, γνήσιο θάρρος και φιλοδοξία να διακριθεί στην μάχη.

Στιγματισμένος από την αμφισβήτηση του Ράγκναρ, ο Σιδιρόπλευρος οδηγείται να προσπαθεί να αποδείξει απεγνωσμένα την αξία του. Το Vikings αναδεικνύει μέσα από την σχέση πατέρα και γιου την αυστηρή κριτική που δέχονται οι άνδρες.

Για μεγάλο μέρος της ζωής του ο χαρακτήρας αναζητεί την ταυτότητα του και τα καταφέρνει μόνο όταν απεμπλακεί από την ταύτιση με τον Ράγκναρ.

Αν ψάχνεις να βρεις ποιος πραγματικά είσαι, μπορείς να τσεκάρεις το βίντεο του Χρήστου, με τις 7 συμπεριφορές που ρίχνουν την αξία σου.

7 Συμπεριφορές Που Ρίχνουν Την Αξία Σου!

Το  Vikings μπορεί να θεωρηθεί μία τηλεοπτική σειρά μεταμοντέρνου προβληματισμού όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια ως μία νέα τάση της «κινηματογραφοποιημένης » τηλεόρασης .

Μέσα από άκρως περιπετειώδεις ιστορίες πάνω σε φανταστικές ή πραγματικές ιστορικές αναφορές , διαπιστώνουμε μία ιδιαίτερη έμφαση στην φιλοτέχνηση πολύπλοκων χαρακτήρων, άψογων σεναρίων, επιμελημένης σκηνοθεσίας υψηλών προδιαγραφών και εντυπωσιακών σκηνικών και φωτογραφίας.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν ενδιαφέρεσαι να μαθαίνεις περισσότερα νέα και να μένεις ενημερωμένος πάνω σε πολλά θέματα, τσέκαρε το λινκ εδώ.

Καλή συνέχεια

O Ζαφείρης είναι δημοσιογράφος από την Θεσσαλονίκη. Αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες και περιοδικά με θεματολογία για τον Άνδρα και την κοινωνία.