Γιατί Φοβόμαστε τα Ύψη και τους Κλειστούς Χώρους;

Ο φόβος για τα ύψη και για τους κλειστούς χώρους δεν είναι κάτι σπάνιο. Αντιθέτως, πολλοί από εμάς φοβόμαστε και τα δύο. Για ποιο λόγο;

Όλοι μας φοβόμαστε κάποια πράγματα, είτε δικαιολογημένα είτε όχι. Όταν αυτό που φοβόμαστε δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο, τότε πρόκειται για μια φοβία.

Συνηθισμένες φοβίες είναι η κλειστοφοβία, η υψοφοβία, η φοβία οδήγησης σε αυτοκινητόδρομους, ο φόβος για τις ενέσεις κλπ.

Τα πράγματα που φοβόμαστε ξεκινούν από τα παιδικά χρόνια, όμως υπάρχει και περίπτωση οι φοβίες να δημιουργηθούν αργότερα στην ζωή ενός ανθρώπου.

Η εμπειρία μιας φοβίας μπορεί να είναι τόσο αγχωτική που να οδηγήσει το άτομο στο να χάσει ευκαιρίες. Μπορεί κάποιος να φτάσει σε σημείο να μην δεχτεί μια δουλειά, επειδή το γραφείο του θα είναι σε κλειστό χώρο ή επειδή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ανελκυστήρα για να να ανέβει στον όροφο.

Πολλοί άντρες, αν και δεν φοβούνται ούτε τους κλειστούς χώρους, ούτε τα ύψη, φοβούνται την απόρριψη από τις γυναίκες.

Μάθε περισσότερα για τον φόβο της απόρριψης στο παρακάτω βίντεο.

Φόβοι Στο Φλερτ - Φόβος Απόρριψης

Φόβος Εναντίον ΦοβίαςΟ φόβος για τα ύψη και για τους κλειστούς χώρους δεν είναι κάτι σπάνιο. Αντιθέτως, πολλοί από εμάς φοβόμαστε και τα δύο. Για ποιο λόγο;

Είναι φυσιολογικό να φοβόμαστε. Αυτός είναι ένας μηχανισμός προστασίας από επικίνδυνες καταστάσεις

Όμως με τις φοβίες τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η απειλή που φοβόμαστε είτε δεν υπάρχει είτε είναι υπερβολική.

Δύο από τις πιο γνωστές φοβίες που θα μας απασχολήσουν σε αυτό το άρθρο είναι η κλειστοφοβία και η υψοφοβία.

Ένας ακόμη φόβος, είναι αυτός της έκθεσης, τον οποίο έχουμε αναλύσει εκτενώς στο παρακάτω επεισόδιο του Apla+Andrika.

Φόβος Της Έκθεσης - Apla + Andrika #043

Τι Είναι η Κλειστοφοβία;Ο φόβος για τα ύψη και για τους κλειστούς χώρους δεν είναι κάτι σπάνιο. Αντιθέτως, πολλοί από εμάς φοβόμαστε και τα δύο. Για ποιο λόγο;

Οι κλειστοφοβικοί άνθρωποι φοβούνται τους κλειστούς χώρους, καθώς αισθάνονται ότι θα παγιδευτούν.

Αυτός είναι ένας παράλογος φόβος που όμως μπορεί να οδηγήσει σε κρίση πανικού και μπορεί να πυροδοτηθεί με την είσοδο σε έναν ανελκυστήρα, σε ένα μικρό δωμάτιο, χωρίς παράθυρα ή σε ένα αεροσκάφος.

Η κλειστοφοβία είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο, αφού σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες ποσοστό του πληθυσμού από 7 έως 10% παρουσιάζει σχετικά συμπτώματα, όπως έντονο φόβο, εφίδρωση, ξηρό στόμα, πονοκέφαλο, πόνο στο στήθος, ζάλη, αποπροσανατολισμό και υψηλή καρδιακή συχνότητα.

Τι Προκαλεί την Κλειστοφοβία;Ο φόβος για τα ύψη και για τους κλειστούς χώρους δεν είναι κάτι σπάνιο. Αντιθέτως, πολλοί από εμάς φοβόμαστε και τα δύο. Για ποιο λόγο;

Γιατί όμως φοβόμαστε τους κλειστούς χώρους; Οι κρίσεις πανικού που σχετίζονται με την κλειστοφοβία προκαλούνται από μια ανισορροπία τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου.

Ένα άτομο μπορεί να πάθει κρίση πανικού χωρίς να υπάρχει πραγματικά κάτι που θα την δικαιολογούσε και τότε αισθάνεται μια δυνατή επιθυμία να φύγει από το μέρος που βρίσκεται, καθώς πιστεύει ότι αυτό είναι η αιτία της κρίσης.

Μια κρίση πανικού μπορεί να διαρκέσει 10-15′, επομένως όταν απομακρυνθεί από την τοποθεσία που βρισκόταν και του περάσει, συνδυάζει στον εγκέφαλο του αυτό το μέρος με την δυσάρεστη εμπειρία που βίωσε.

Αν αυτό το μέρος ήταν για παράδειγμα ένα σούπερ μάρκετ, τότε κάθε φορά που θα βρίσκεται ξανά σε ένα σούπερ μάρκετ, θα βιώνει μια αντίστοιχη εμπειρία.

Ένα ακόμη αίτιο είναι μια κατάσταση στην οποία το άτομο αισθάνθηκε παγιδευμένο και του δημιούργησε έντονο στρες. Όταν κάτι του θυμίζει αυτή την κατάσταση, αισθάνεται ξανά τον ίδιο φόβο.

Τι Είναι η Υψοφοβία;Ο φόβος για τα ύψη και για τους κλειστούς χώρους δεν είναι κάτι σπάνιο. Αντιθέτως, πολλοί από εμάς φοβόμαστε και τα δύο. Για ποιο λόγο;

Δεν είναι όμως μόνο οι κλειστοί χώροι που φοβόμαστε. Για κάποιους η ιδέα ότι βρίσκονται ψηλότερα από το επίπεδο του εδάφους, μπορεί να προκαλέσει πανικό.

Η υψοφοβία είναι μια διαταραχή που επηρεάζει το 5% του πληθυσμού.

Οι άνθρωποι με υψοφοβία μπορεί να φοβούνται ακόμη και να βρίσκονται σε έναν γυάλινο ανελκυστήρα ή να οδηγήσουν το αυτοκίνητο τους σε έναν δρόμο που περνά από μια γέφυρα.

Τα συμπτώματα που βιώνουν είναι πολύ δυσάρεστα και αυτό τους οδηγεί στο να αποφεύγουν με κάθε κόστος οποιαδήποτε σχετική κατάσταση. Αυτό όμως μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ζωή ενός ατόμου.

Όταν η υψοφοβία σε αποτρέπει από το να ανέβεις σε μια σκάλα, για να αλλάξεις μια καμένη λάμπα ή από το να πας για πεζοπορία στο βουνό, τότε βρίσκεσαι σε μια κατάσταση που επηρεάζεται ολόκληρος ο τρόπος ζωής σου.

Ποια Είναι Τα Συμπτώματα της Υψοφοβίας;Ο φόβος για τα ύψη και για τους κλειστούς χώρους δεν είναι κάτι σπάνιο. Αντιθέτως, πολλοί από εμάς φοβόμαστε και τα δύο. Για ποιο λόγο;

Κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν την λέξη vertigo, όταν θέλουν να περιγράψουν τον φόβο τους για τα ύψη.

Το vertigo όμως είναι μόνο ένα από τα συμπτώματα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η ανάγκη να πέσει κάποιος στα γόνατα και να μπουσουλήσει ή να κατέβει άμεσα σε χαμηλότερο ύψος.

Ακόμη, υπάρχει τρέμουλο, παράλυση, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή ακόμη και κλάμα ή κραυγές.

Τι Προκαλεί την ΥψοφοβίαΟ φόβος για τα ύψη και για τους κλειστούς χώρους δεν είναι κάτι σπάνιο. Αντιθέτως, πολλοί από εμάς φοβόμαστε και τα δύο. Για ποιο λόγο;

Ο λόγος που μερικοί φοβόμαστε τα ύψη αφορά τον φυσικό μας φόβο ότι θα πέσουμε και θα τραυματιστούμε.

Η σκέψη του πόνου που μπορεί να προκληθεί από μια πτώση από κάπου ψηλά συνεισφέρει στην δημιουργία της φοβίας.

Βέβαια, είναι φυσικό για έναν άνθρωπο να διστάζει να βρεθεί σε πολύ υψηλά σημεία, όμως η υψοφοβία είναι μια υπερβολική μορφή αυτού του φόβου και εμφανίζεται ως υπερβολική αντίδραση.

Η πηγή της φοβίας μπορεί να είναι είτε μια πτώση σε μικρή ηλικία ή η νευρική αντίδραση των γονέων σε αντίστοιχες καταστάσεις.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Ο φόβος υπάρχει και υπάρχει σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Μάθε περισσότερα για πώς θα τον αποβάλλεις όταν φλερτάρεις, εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.