7 Επικοινωνιακές Δεξιότητες για να Ηγείσαι των Καταστάσεων

Η ηγεσία στηρίζεται στον τρόπο σκέψης και στις επικοινωνιακές δεξιότητες. Διάβασε ποιες παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Απαραίτητες Δεξιότητες Για Να Ηγείσαι

Η αποτελεσματική ηγεσία έχει να κάνει με την ανάπτυξη σχέσεων με όσους ηγείσαι. Οι καλύτεροι ηγέτες καταφέρνουν να έχουν καλές σχέσεις με όσους τους ακολουθούν. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι οι καλές επικοινωνιακές δεξιότητες.

Αν θέλεις να ηγείσαι των καταστάσεων, είναι κρίσιμο να αναπτύξεις κάποιες δεξιότητες, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να εκφράσεις αυτό που αισθάνεσαι.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να εκφράσεις θετικά στοιχεία και ενθουσιασμό, ώστε να δώσεις κίνητρο σε αυτούς που σε παρακολουθούν και παράλληλα να μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματα σου και την έντονη επιθυμία για έκφραση αρνητικών στοιχείων.

Επιπλέον, πρέπει να μπορείς να ακούς τι έχουν να σου πουν οι συνομιλητές σου και να παίρνεις feedback.

Είτε διαχειρίζεσαι υπαλλήλους στον εργασιακό σου χώρο, είτε συντονίζεις οποιαδήποτε ομάδα, η ηγεσία σχετίζεται άμεσα με την ποιοτική και ξεκάθαρη επικοινωνία.

Για τον λόγο αυτό σου παραθέτουμε 7 επικοινωνιακές δεξιότητες, ώστε να βελτιωθείς σε αυτόν τον τομέα και να ηγείσαι των καταστάσεων με επιτυχία, να βελτιώσεις τις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους και να αυξήσεις το ηθικό και την παραγωγικότητα τους.

Αλλά πριν από οτιδήποτε άλλο, δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika για την ηγεσία στη ζωή και τις σχέσεις.

#1. Γνώρισε Τον Εαυτό Σου

Η καλή επικοινωνία ξεκινά από την αυτογνωσία. Όταν επικοινωνείς με άλλους ανθρώπους χρειάζεται να ξέρεις τι συμβαίνει μέσα σου. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να βγάζεις προς τα έξω αρνητική διάθεση.

Επίσης, το να γνωρίζεις τον εαυτό σου σημαίνει ότι γνωρίζεις τι ελπίζεις ότι θα κατορθώσεις από μια συγκεκριμένη αλληλεπίδραση με κάποιον ή κάποιους, ώστε να μπορείς να εκφέρεις το μήνυμα σου ανάλογα.

#2. Γνώρισε Το Ακροατήριο Σου

επικοινωνιακές δεξιότητες

Η καλή επικοινωνία συνεπάγεται ότι καταλαβαίνεις αυτόν που έχεις απέναντι σου, είτε είναι ένας μόνο άνθρωπος είτε μεγάλο ακροατήριο.

Προσπάθησε να καταλάβεις τι είναι αυτό που τους κινητοποιεί, πώς αφομοιώνουν τα μηνύματα και ποιες μεθόδους επικοινωνίας προτιμούν. Έτσι, θα καταφέρεις να προσαρμόσεις το μήνυμα σου ώστε να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό.

Η προσωπική επαφή με το ακροατήριο, η δημιουργία συμπάθειας και η κατανόηση, δημιουργούν εμπιστοσύνη και κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα.

Εννοείται ότι για να είναι αποτελεσματική η προσωπική σύνδεση, πρέπει να είναι αυθεντική και όχι προσποιητή.

Για αυτό και είναι χρήσιμο να γνωρίζεις κάποιες βασικές γνώσεις της συναισθηματικής νοημοσύνης, όπως μπορείς να δεις στο βίντεο εδώ.

#3. Να Είσαι Άμεσος, Συγκεκριμένος Και Ξεκάθαρος

Η επικοινωνία, όταν είναι ξεκάθαρη, μπορεί να επιτύχει τον σκοπό της και το μήνυμα να γίνει κατανοητό. Είναι προτιμότερο να εξηγήσεις κάτι λίγο περισσότερο, παρά να υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Όταν θέλεις να ζητήσεις κάποια βοήθεια ή όταν ζητάς από κάποιον να αναλάβει μια εργασία, πρέπει να είσαι ικανός να του παράσχεις απλές, συγκεκριμένες και πραγματοποιήσιμες οδηγίες.

Είναι καλό γενικά να είσαι προετοιμασμένος από πριν, ώστε να μπορείς να δώσεις τις απαραίτητες πληροφορίες.

Μην τερματίσεις μια συζήτηση αν δεν σιγουρευτείς ότι ο συνομιλητής σου έχει καταλάβει το αντικείμενο, τον σκοπό και αν πρόκειται για κάποια δουλειά, το τι πρέπει να επιτύχει.

επικοινωνιακές δεξιότητες

Να σημειώσουμε ότι οι οδηγίες ή οτιδήποτε άλλο έχεις να πεις πρέπει να δίνονται με τόνο φιλικό, ώστε να δίνεις στον άλλον να καταλάβει ότι είσαι προσεγγίσιμος και δεκτικός σε περαιτέρω ερωτήσεις.

Ένας ηγέτης ξέρει, ότι στην πλειοψηφία τους, οι άνθρωποι δεν δίνουν αμέριστη προσοχή σε αυτά που ακούν. Για να κάνεις την διαφορά και να σε ακούσουν, είναι καλό να χρησιμοποιείς λέξεις κατανοητές.

Όταν μιλάς σε ένα κοινό που δεν έχει την δυνατότητα να κατανοήσει το εξεζητημένο σου λεξιλόγιο, ίσως φανείς αλαζονικός και θα απομακρυνθείς και από το ζητούμενο, που είναι η σαφήνεια του μηνύματος.

Για να βελτιωθείς σε αυτά, μπορείς να παρακολουθήσεις κάποιους λόγους ή παρουσιάσεις. Υπάρχει πάρα πολύ υλικό στο διαδίκτυο που θα σε βοηθήσει.

#4. Δεξιότητες Για Να Ηγείσαι : Πρόσεξε Την Μη Λεκτική Επικοινωνία

Η μη λεκτική επικοινωνία είναι εξίσου ή και περισσότερο σημαντική. Οι εκφράσεις του προσώπου, οι χειραψίες, η στάση, η επαφή με τα μάτια είναι στοιχεία που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επικοινωνία και μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα σου και να μεταδώσουν αυτό που θέλεις ή αντιθέτως να το υποσκάψουν και να το υποβαθμίσουν.

Ο τρόπος που λες κάτι, μετράει σε μεγάλο βαθμό, για αυτό πρόσεχε, ώστε η γλώσσα του σώματος σου να συμβαδίζει με αυτά που λες και να τα υποστηρίζει, ώστε να φαίνεσαι άξιος εμπιστοσύνης και γεμάτος αυτοπεποίθηση.

Όπως και με μια γυναίκα που σου αρέσει, είναι σημαντικό να κρατάς μαζί της μια ροή στη συζήτηση, όπως θα δεις παρακάτω.

#5. Άκουσε Τι Έχουν Να Σου Πουν

Ένας τρόπος για να προωθήσεις την ανοικτή και ειλικρινή επικοινωνία στην ομάδα της οποίας ηγείσαι, είναι η ενεργή ακρόαση. Όταν κάποιος σου μιλάει, δώσε βάση σε όσα λέει και κατόπιν κάνε ερωτήσεις, οι οποίες θα δείξουν ότι πράγματι άκουγες προσεκτικά.

Εστίασε περισσότερο στο να έχεις ανοικτό μυαλό και να απαντάς έχοντας σκεφτεί πρώτα, αντί να αντιδράς αμέσως και ενστικτωδώς. Αυτή η τεχνική χτίζει μια σχέση κατανόησης μεταξύ των μερών της επικοινωνίας.

#6. Δείξε Θετικότητα Και Σεβασμό

Η θετικότητα και ο σεβασμός απέναντι στα μέλη της ομάδας σου, θα καλλιεργήσει την αφοσίωση και θα δώσει ώθηση στην απόδοση της. Δείξε ότι είσαι δίπλα στους ανθρώπους, είτε είναι υφιστάμενοι, είτε φίλοι, οικογένεια ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Προσπάθησε να δημιουργήσεις σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης, με θετική στάση απέναντι στις όποιες δυσκολίες και σεβασμό στον καθένα ξεχωριστά.

Πρέπει να ξέρεις ότι οι μεγάλοι ηγέτες, όχι μόνο κινητοποιούν και εμπνέουν, αλλά και μοιράζονται ιδέες και διαπραγματεύονται. Όλα αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν παρά μόνο με ποιοτική επικοινωνία.

#7. Μην Παραβλέπεις Την Σημασία Του Γραπτού Λόγου

γραπτή επικοινωνία

Συχνά μιλώντας για επικοινωνιακές δεξιότητες επικεντρωνόμαστε στον προφορικό λόγο. Ο γραπτός λόγος είναι εξίσου σημαντικός όμως, για εσένα που θέλεις να ηγείσαι των καταστάσεων.

Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να γράψεις ένα κείμενο ή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όπως και στον προφορικό, έτσι και στον γραπτό λόγο πρέπει να είσαι σαφής και άμεσος.

Για να βελτιωθείς, μπορείς να αρχίσεις να διαβάζεις βιβλία, ώστε να αποκτήσεις πλουσιότερο λεξιλόγιο. Ακόμη μπορείς να βρεις σεμινάρια ή οδηγούς που θα σε βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό να γράφεις καλύτερα.

Το να είσαι επικοινωνιακός είναι μια δεξιότητα που μπορείς να αποκτήσεις με πρακτική. Κανείς δεν γεννήθηκε επικοινωνιακός και ηγέτης.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο από την μέρα σου, για να μάθεις τεχνικές, να διαβάσεις και να κάνεις πρακτική και θα δεις ότι ακόμη και αν αυτή τη στιγμή δεν είσαι και τόσο καλός, η πρακτική θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς σημαντικά και να σου βγαίνει φυσικά.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να γίνεις καλύτερος στην επικοινωνία, ειδικά όταν μιλάς με γυναίκες, πάτα εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.