Η Αλλαγή είναι Μονόδρομος: Πώς με Οδήγησε στην Ευτυχία

Η Αλλαγή είναι Μονόδρομος: Πώς με Οδήγησε στην Ευτυχία

Πώς Η Αλλαγή Με Οδήγησε Στην Ευτυχία

Η ευτυχία μοιάζει με ουτοπία. Είναι σαν μια μακρινή όαση μέσα σε μια έρημο γεμάτη προβλήματα και εμπόδια. Τουλάχιστον για τους περισσότερους ανθρώπους έτσι είναι.

Όλοι ψάχνουμε το μυστικό για να είμαστε ευτυχισμένοι, κυνηγάμε κάτι καλύτερο στη ζωή μας ψάχνοντας διαρκώς τρόπους να φτάσουμε την ευτυχία.

Παράλληλα όμως, έχουμε την τάση να αποφέυγουμε τις επίπονες λύσεις, παρ’ όλο που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι μόνες που θα μας προσφέρουν αυτό που πραγματικά ψάχνουμε.

Η πιο επίπονη λύση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια

στην ευτυχία είναι η αλλαγή.

Η αλλαγή είναι πιο πολύτιμη απ’ ότι νομίζουμε. Και είναι η μοναδική πραγματικά σταθερή αξία της ζωής.

Φοβόμαστε την αλλαγή. Τρέμουμε στην ιδέα ότι μπορεί να χάσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια που έχουμε δημιουργήσει μέχρι τώρα.

Και εάν παρατηρήσεις γύρω σου, όλοι οι άνθρωποι προσπαθούν να κρατήσουν τη σταθερότητά τους με νύχια και με δόντια.

Μην τυχόν και αλλάξει κάτι. Μην τυχόν κι εξελιχθούν. Μην τυχόν και προχωρήσουν στη ζωή τους.

Θέλουν να έχουν τους ίδιους φίλους. Να πηγαίνουν στα ίδια μέρη. Να συναντούν τους ίδιους ανθρώπους. Να λένε τα ίδια πράγματα. Να εργάζονται στην ίδια εργασία. Να είναι με την ίδια γυναίκα. Να κάνουν σεξ με τον ίδιο τρόπο.

Όλα ίδια, γιατί φοβούνται να γνωρίσουν κάτι διαφορετικό.

Είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να αναζητούμε ασφάλεια και σταθερότητα στη ζωή μας και αυτό μας εμποδίζει από το να εξελιχθούμε, γιατί η εξέλιξη περιλαμβάνει την αλλαγή.

Δεν συνειδητοποιούμε όμως ότι η ασφάλεια είναι μια ψευδαίσθηση.

Γιατί Φοβόμαστε Τόσο Πολύ Την Αλλαγή;

Η αλλαγή πονάει. Η αλλαγή σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας κάποιες παλιές συνήθειες και κάποια κομμάτια του εαυτού μας, να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν.

Η αλλαγή προκαλεί ανασφάλεια. Και δείχνει ότι κάτι δεν κάναμε σωστά στην καθημερινότητά μας μέχρι τώρα.

Αυτές είναι και οι βασικές αιτίες για τις οποίες φοβόμαστε την αλλαγή.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν είναι η αλλαγή που φοβάσαι.

Στην πραγματικότητα φοβόμαστε το ΑΓΝΩΣΤΟ.

Τι θα γίνει αν αλλάξουμε εργασία; Θα είναι το ίδιο καλά με τώρα; Κι αν είναι χειρότερα από την προηγούμενη; Μήπως καλύτερα να μείνουμε εκεί που είμαστε και γνωρίζουμε ακριβώς τι θα συμβεί;

Τι θα γίνει εάν χωρίσουμε; Μήπως δεν μπορέσουμε να βρούμε άλλη γυναίκα; Κι αν βρούμε, τι θα γίνει εάν δεν είναι τόσο καλή όσο η γυναίκα που έχουμε σχέση τώρα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκεφτόμαστε κάπως έτσι για όλα τα θέματα. Φοβόμαστε να κάνουμε το επόμενο βήμα  και να προχωρήσουμε παρακάτω γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να αντιμετωπίσουμε.

Η ευτυχία τους εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες και από τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν βασίζονται στον εαυτό τους για να είναι ευτυχισμένοι. Και δεν συνειδητοποιούν ότι η ευτυχία, όπως και κάθε θετικό ή αρνητικό συναίσθημα, πηγάζει από μέσα τους.

Προκειμένου να αλλάξουμε πρέπει να κοιτάξουμε βαθιά μέσα στον εαυτό μας και αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο βήμα γιατί πολλά από αυτά που θα δούμε δεν θα μας αρέσουν.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις ανασφάλειές μας, τα λάθη μας, τις φοβίες μας και τα πιστεύω μας. Θα δούμε το ποσοστό της αυτοπεποίθησής και της αυτοεκτίμησής μας. Και κυρίως, θα δούμε σε πιο βαθμό είμαστε πραγματικά επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι.

Και αυτό πονάει.

Και είναι και ο βασικός λόγος που φοβόμαστε την αλλαγή.

Ακόμα και το να σταματήσουμε να διεκδικούμε τις γυναίκες που δεν ενδιαφέρονται είναι μια αλλαγή η οποία είναι απαραίτητο να γίνει. Δες το βίντεο του Χρήστου σχετικά με το εάν αξίζει να την διεκδικήσεις μέχρι να ενδώσει.

 

Μια Ζωή Δίχως Αλλαγή = Μια Ζωή Δίχως Νόημα

Πώς θα ήταν η ζωή σου εάν δεν άλλαζε ποτέ κάτι; Αν ξυπνούσες και κοιμόσουν με τους ίδιους ανθρώπους. Εάν ζούσε στο ίδιο σπίτι που ζούσες όταν γεννήθηκες.

Εάν δεν ωρίμαζες, εάν δεν είχες γνωρίσει  κανέναν καινούριο άνθρωπο από τότε που ήσουν παιδί. Εάν δεν μάθαινες καινούριες γλώσσες ή πήγαινες στην ίδια τάξη στο σχολείο για πάντα.

Πώς θα ήταν η ζωή σου εάν δεν πήγαινες ποτέ κανένα ταξίδι. Εάν δεν άλλαζαν τα γούστα σου στην μουσική ή στις ταινίες. Εάν κάθε μέρα έκανες τα ίδια πράγματα, επισκεπτόσουν τα ίδια μέρη και έβλεπες τους ίδιους ανθρώπους.

Θα είχε κάποια αξία το να ζεις; Δες εδώ τι σημαίνει αξία για εμάς…

Η αλλαγή είναι που σε βάζει σε ένα πρόγραμμα. Σε βάζει σε δράση. Σε κινητοποιεί και σου δίνει ώθηση να συνεχίσεις και να κυνηγήσεις καινούριους στόχους. Σου δίνει τροφή για σκέψη και σε οδηγεί σε δρόμους που σε εξελίσσουν με τρόπους που δεν είχες φανταστεί ότι υπήρχαν.

Ό,τι είσαι και έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα σχετίζεται με τις αλλαγές, μικρές ή μεγάλες, που έχεις κάνει ή σου έχουν συμβεί.

Προσωπικά, μου έχουν συμβεί αμέτρητες αλλαγές στη ζωή μου μέχρι τώρα. Και αυτό που ανακάλυψα είναι ότι η ευτυχία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αλλαγή.

Εάν τίποτε ποτέ δεν είχε αλλάξει δεν υπήρχε περίπτωση να ήμουν ευτυχισμένη τώρα, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που είμαι.

Και έμαθα να επιδιώκω και να κυνηγάω την αλλαγή, γιατί είναι το μυστικό της ευτυχίας.

Εάν ήμουν στην ίδια εργασία που ήμουν πριν έναν χρόνο, σίγουρα δεν θα ήμουν ευτυχισμένη. Εάν δεν άλλαζα το σπίτι που έμενα πιθανόν τώρα να είχα μελαγχολήσει. Εάν δεν χώριζα σίγουρα θα ένιωθα αποτυχημένη.

Οι αλλαγές που έκανα στη ζωή μου ή που συνέβησαν δεν ήταν όλες εύκολες ή ευχάριστες.

Οι περισσότερες ήταν επίπονες και δύσκολες και μου προκαλούσαν πολύ αρνητικά συναισθήματα στην αρχή.

Η συνήθεια είναι ένας λόγος που δεν θέλουμε να αλλάξουμε.

Πώς ήταν δυνατό να ξεκολλήσω από τις καθημερινές μου συνήθειες και να αλλάξω τις πεποιθήσεις και τις απόψεις που είχα τόσα χρόνια όταν είχα συνηθίσει τη ζωή μου με έναν τρόπο;

Όμως χωρίς όλες αυτές τις αλλαγές δεν θα ήμουν αυτή που είμαι τώρα.

Η Αλλαγή Είναι Μονόδρομος Και Με Οδήγησε Στην Ευτυχία

Όσο πιο γρήγορα αποδεχθείς αυτήν την αλήθεια τόσο πιο γρήγορα θα δεις τα όνειρά σου να γίνονται πραγματικότητα. Τουλάχιστον, έτσι συνέβη με εμένα.

Μην εμποδίζεις τον εαυτό σου από το να εξελιχθεί και να αλλάξει. Και μην περιμένεις από τους άλλους να αλλάξουν προκειμένου να είσαι ευτυχισμένος.

Δεν λειτουργεί έτσι. Οι γύρω σου δεν μπορούν να σε οδηγήσουν στην ευτυχία ή τη δυστυχία. Από εσένα εξαρτάται το εάν θα είσαι ευτυχισμένος.

Έτσι κι αλλιώς, εάν περιμένεις από τους άλλους να καθορίσουν την ευτυχία σου θα είσαι μονίμως δυστυχισμένος.

Ειδικά εάν οι φίλοι μας είναι τοξικοί και αρνητικοί, ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε τους φίλους μας! Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika σχετικά με το αν χρειαζόμαστε κι αν αξίζει να έχουμε περισσότερους φίλους στη ζωή μας.

Για εμένα, η ευτυχία είναι η γνώση ότι από εμένα εξαρτάται το πεπρωμένο μου. Ότι μόνο εγώ ορίζω τον βαθμό που θα είμαι ευτυχισμένη ή δυστυχισμένη.

Και ότι οι αλλαγές στη ζωή μου δεν μου συμβαίνουν, αλλά τις προκαλώ.

Η αλλαγή σε φέρνει πιο κοντά με τον εαυτό σου. Σου δείχνει τι κάνεις λάθος και σε ποια σημεία χρειάζεται να αλλάξεις πορεία. Και οι νέες πορείες που θα πάρεις θα σε φέρουν μερικά βήματα πιο κοντά στα όνειρά σου. Και όσο πετυχαίνεις τα όνειρά σου, τόσο πιο ευτυχισμένος θα είσαι.

Τελικά, η ευτυχία είναι κάτι που το δημιουργούμε εμείς. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να περάσει από πολλές αλλαγές πριν φτάσει στην τελική της μορφή.

Η Ζωή Σου Μπορεί Να Είναι Ευτυχισμένη!

Δεν είναι ένας στόχος που πρέπει να φτάσεις, γιατί θα ανακαλύψεις ότι κάθε φορά που φτάνεις έναν στόχο κάτι θα σου λείπει και θα θέλεις να βρεις έναν καινούριο. Και αυτή είναι η μαγεία της αλλαγής.

Δεν σε αφήνει να βαρεθείς και η ζωή σου αποκτάει νόημα και αξία. Σε φέρνει πιο κοντά με τον εαυτό σου και σου αποκαλύπτει τις συνθήκες που σε κάνουν ευτυχισμένο ή δυστυχισμένο.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία αποκτάς σταδιακά την ικανότητα να απορρίπτεις ό,τι δεν σου κάνει και να διεκδικείς ό,τι σε φέρνει πιο κοντά σε αυτό που εσύ θεωρείς ευτυχία.

Όπως κι εγώ, έτσι κι εσύ. Όπως η αλλαγή με οδήγησε στην ευτυχία, μπορεί κι εσένα.

Και εν τέλει, η αλλαγή είναι ο μόνος δρόμος για να αγγίξεις την πραγματική και απόλυτη ευτυχία.

Χωρίς αυτήν, ζεις μια ζωή δίχως νόημα.

Αυτό λοιπόν που με οδήγησε στην ευτυχία ήταν η αλλαγή. Αν θέλεις κι εσύ να αλλάξεις την ζωή σου, δες εδώ.

Καλή συνέχεια

 

Eva
subscriber
Μέσα από τυχαίες συγκυρίες στη ζωή της η Εύα ήρθε σε επαφή με την επιστήμη γύρω από το φλερτ και τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, κάτι που την βοήθησε να εξελιχθεί και να δει τις ανθρώπινες σχέσεις τελείως διαφορετικά. Αυτό την ώθησε να έρθει σε επαφή με τον εαυτό της και να θελήσει να βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους να βιώσουν την αλλαγή που βίωσε εκείνη. Η οπτική της γωνία βοηθάει τους άντρες που έρχονται στο Men Of Style να συνειδητοποιήσουν το πώς τους βλέπει μια γυναίκα, τι θέλουν οι γυναίκες και τελικά, το πώς μπορούν να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Μέσα από τα άρθρα της εκφράζει τη γυναικεία οπτική των καταστάσεων που διέπουν το φλερτ και τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων.