Έχεις Νεύρα; 7 Καταστάσεις που Επιβάλλεται να Αποφύγεις

Έχεις Νεύρα_ 7 Καταστάσεις που Επιβάλλεται να Αποφύγεις

Όταν έχεις νεύρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξέρεις πώς να το χειριστείς. Πολλοί άνθρωποι διαχειρίζονται με λάθος τρόπο τον θυμό τους, με αποτέλεσμα είτε να μαζεύουν μέσα τους να νεύρα και να ξεσπούν σε άσχετες στιγμές, είτε να ξεσπούν σε άτομα που δεν φταίνε.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις όταν έχεις νεύρα, αλλά φυσικά και τι να μην κάνεις και ποιες καταστάσεις να αποφύγεις.

Σε πολλές περιπτώσεις, όταν έχουμε νεύρα διαχειριζόμαστε τόσο λάθος τα συναισθήματά μας, που το αποτέλεσμα δεν είναι να ηρεμήσουμε αλλά να εκνευριστούμε περισσότερο. Μπαίνουμε μόνοι μας σε καταστάσεις που μας αποτρέπουν από το να λειτουργήσουμε ψύχραιμα και να σκεφτούμε καθαρά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι εκνευριζόμαστε ακόμα περισσότερο και τελικά κάνουμε κακό στον εαυτό μας.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεις τις παρακάτω καταστάσεις όταν έχεις νεύρα και κακή διάθεση.

Σε ποιες καταστάσεις δεν πρέπει σίγουρα να βάλεις τον εαυτό σου όταν έχεις νεύρα, προκειμένου να τον προστατέψεις;

#1. Να Πάρεις Μια Σημαντική Απόφαση Όταν Έχεις Νεύρα

Όταν έχουμε νεύρα τείνουμε να παίρνουμε παρορμητικές αποφάσεις τις οποίες μετανιώνουμε αργότερα.

Επειδή εκείνη τη στιγμή το μυαλό μας και η λογική μας δεν λειτουργεί και οι σκέψεις μας είναι μπερδεμένες, το καλύτερο είναι να μην πάρουμε καμία απολύτως απόφαση.

Για παράδειγμα, εάν έχεις νεύρα με κάποιο συγκεκριμένο άτομο το οποίο σου φέρθηκε άσχημα, μην πάρεις απόφαση εκείνη τη στιγμή να διακόψεις τη σχέση σας. Και φυσικά μην ανακοινώσεις στο άλλο άτομο κάτι τέτοιο.

Αντίθετα, πάρε τον χρόνο σου και κράτα τις σημαντικές αποφάσεις για αργότερα, όταν θα έχεις ηρεμήσει.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια απόφαση που παίρνουμε πάνω στα νεύρα μας δεν είναι απλά λάθος, αλλά έχει και αρνητικές συνέπειες για το μέλλον.

Δεν χρειάζεται να πάρεις καμία απόφαση εκείνη τη στιγμή. Μόλις ηρεμήσεις θα έχεις τον χρόνο και τον χώρο να αποφασίσεις ό,τι χρειάζεται.

Φυσικά, το να πάρεις μια σωστή απόφαση τη σωστή στιγμή σχετίζεται άμεσα και με το πόση αυτοπεποίθηση έχεις. Εάν δεν έχεις υψηλή αυτοπεποίθηση, είναι πιο πιθανό να πάρεις τη λάθος απόφαση τη λάθος στιγμή. Δες το βίντεο του Χρήστου με τα οχτώ χαρακτηριστικά των ανθρώπων με αυτοπεποίθηση.

#2. Να Λειτουργήσεις Παρορμητικά

Σε συνέχεια του προηγούμενου, όταν έχεις νεύρα πρέπει να αποφύγεις παρορμητικές και σπασμωδικές κινήσεις.

Αυτό δεν αφορά μόνο τις αποφάσεις σου, φυσικά. Αφορά και πρακτικά ζητήματα, όπως το να πάρεις το αμάξι και να πας βόλτα ή να αρχίσεις το κάπνισμα ή να σπάσεις κάτι.

Είναι φυσιολογικό μέσα στα νεύρα μας να έχουμε παρορμητικές διαθέσεις, ωστόσο το καλύτερο είναι να υπολογίζουμε έστω σε έναν βαθμό τις συνέπειες των πράξεών μας.

Κατά τη διάρκεια της κατάστασης στην οποία έχεις νεύρα, το καλύτερα είναι να πας κάπου μόνος σου να ηρεμήσεις, ώστε να μπορέσεις να σκεφτείς καθαρά και να μην λειτουργήσεις παρορμητικά.

Παρορμητισμός είναι ακόμα και το να πεις κάτι άσχημο στο άλλο άτομο ή να προσπαθήσεις να λύσεις το θέμα επιτόπου, ενώ εσύ είσαι έξαλλος!

Το σημαντικότερο είναι να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να πεις ή να κάνεις κάτι που θα έχει άσχημες για εσένα συνέπειες στο μέλλον. Αυτό που προτείνω είναι να πάρεις μια βαθιά ανάσα, να αποχωρήσεις προσωρινά από την κατάσταση που σε νευριάζει και να σκεφτείς αργότερα με καθαρό μυαλό το πώς θα λειτουργήσεις.

#3. Να Λύσεις Το Θέμα Ενώ Έχεις Νεύρα

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να λύσουν το θέμα και το πρόβλημα με το άτομο που τους δημιούργησε τα νεύρα επιτόπου.

Ενώ αυτό μπορεί να φαντάζει μια λογική λύση και εν μέρη να διώχνει ένα βάρος από πάνω σου, σχεδόν ποτέ δεν λειτουργεί υπέρ σου. Και σχεδόν ποτέ δεν βγαίνουν θετικά αποτελέσματα από αυτό.

Γιατί;

Γιατί πολύ απλά, εκείνη τη στιγμή δεν μπορείς να πεις αυτό που πραγματικά θέλεις, να εκφραστείς με τον τρόπο που θέλεις και φυσικά, να σκεφτείς καθαρά ώστε να έχεις μια εμπεριστατωμένη άποψη που θα σου φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμείς.

Όταν πας να λύσεις το θέμα ενώ έχεις νεύρα και έχει και το άλλο άτομο νεύρα, το πιο πιθανό είναι να μιλήσετε άσχημα ο ένας στον άλλον χωρίς όμως να καταλήξετε σε ένα επικοιδομητικό συμπέρασμα που θα σας ωφελήσει και θα σας ηρεμήσει.

Φυσικά, είναι καλό να βγάζετε και οι δύο τα νεύρα σας, αλλά όχι εκείνη τη στιγμή και όχι ο ένας πάνω στον άλλον. Όταν μέσα σας έχετε θυμό, οι σκέψεις σας είναι μπερδεμένες και δεν μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά και ήρεμα.

Αντί λοιπόν να επιδιώξετε να καταλάβετε ο ένας τον άλλον, μπαίνετε σε έναν φαύλο κύκλο στον οποίο απλά ξεσπάτε τα νεύρα σας και προσπαθείτε να πείσετε το άλλο άτομο ότι έχετε δίκιο.

Και αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα να εκνευριστείτε και οι δύο ακόμα περισσότερο.

Επομένως, αυτή δεν είναι μια αποτελεσματική τακτική.

Κάντε ένα διάλειμμα από τον καυγά και λύστε το θέμα μεταξύ σας αργότερα, με ηρεμία και καθαρή σκέψη.

Δεν χρειάζεται να κάνετε τη σχέση σας χειρότερη λόγω του ότι και οι δύο εκείνη τη στιγμή έχετε νεύρα.

Τα προβλήματα λύνονται με ηρεμία και καθαρό μυαλό.

#4. Να Ξεσπάσεις Τον Θυμό Σου Σε Άτομα Που Δεν Φταίνε

Όταν έχεις νεύρα, είναι λογικά προκειμένου να εκτονωθείς να τα βγάζεις σε άτομα που δεν φταίνε σε κάτι. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται παραγωγικό εκείνη τη στιγμή και να έχεις απέναντί σου κάποιον που δεν θα σε παρεξηγήσει και σε καταλαβαίνει, σίγουρα μακροπρόθεσμα δεν είναι ωφέλιμο για εσένα.

Σκέψου μόνο ότι μπορεί να του μεταφέρεις και του άλλου ατόμου νεύρα και να δημιουργηθεί επιπλέον παρεξήγηση χωρίς λόγο. Μετά θα νιώθεις χειρότερα, καθώς θα καταβάλλεσαι από τύψεις που ξέσπασες τον θυμό σου σε λάθος άτομο.

Θυμήσου επίσης ότι τα νεύρα τα έχεις με μια συγκεκριμένη κατάσταση ή άτομο και ότι δεν μπορείς να ξεσπάς τα νεύρα σου παντού επειδή δεν μπορείς να τα διαχειριστείς. Οι άλλοι δεν σου φταίνε σε τίποτα.

Επομένως, όσον αφορά αυτό το θέμα, το καλύτερο είναι εάν πάει να σου μιλήσει κάποιος τη στιγμή που έχεις νεύρα, να εξηγήσεις ότι δεν είσαι σε θέση να μιλήσεις και ότι είναι καλύτερο να συζητήσετε αργότερα που θα έχεις ηρεμήσει.

Το σημαντικότερο σε αυτό είναι να θυμάσαι ότι ποτέ δεν καλύπτεται το κενό που νιώθουμε και δεν εκτονωνόμαστε πραγματικά όταν ξεσπάμε τα νεύρα μας σε άτομα που δεν φταίνε. Ίσα ίσα που ο θυμός μας εντείνεται.

#5. Να Καταπιέζεις Τα Νεύρα Σου Τελείως

Από την άλλη, μια από τις μεθόδους που δεν λειτουργεί σίγουρα είναι να καταπιέσεις τελείως τον θυμό σου, να υποχωρείς και να πεις ότι “όλα είναι καλά”. Προφανώς και δεν είναι όλα καλά.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εντελώς καταστροφικό για εσένα το να καταπιέζεις και να πνίγεις τα νεύρα σου και τον θυμό σου. Τα νεύρα που έχουμε δεν φεύγουν ποτέ εντελώς. Με το να τα καταπιέσεις ουσιαστικά τα γυρνάς μέσα σου και πάνω σου.

Εκτόνωσέ τα σε κάτι, είτε αυτό είναι κάτι δημιουργικό, όπως το να πας για τρέξιμο, περπάτημα, ή να παίξεις μποξ (και όμως!), ή με το να πεις αυτά που θέλεις να πεις όπως θέλεις να τα πεις στον τοίχο.

Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, το να εκφράσεις τις σκέψεις σου δυνατά χωρίς να πληγώσεις κανέναν θα λειτουργήσει πολύ καλύτερα από το να επιτεθείς σε κάποιον άλλο, είτε φταίει είτε όχι, και από το να κρατήσεις τα νεύρα σου μέσα σου.

Εάν κρατήσεις τον θυμό σου, ενδέχεται να ξεσπάσεις με άλλο τρόπο σε λάθος στιγμή και σε λάθος άτομο.

Μην το κρατάς μέσα σου λοιπόν. Μια άλλη καλή μέθοδος για να εκτονώσεις τον θυμό σου και τα νεύρα σου είναι μόλις έχεις ηρεμήσει λίγο, να μιλήσεις στο άτομο που σε εκνεύρισε με πιο ήρεμο τρόπο και να πεις ακριβώς αυτά που θέλεις.

Εάν το κάνεις αυτό όταν έχεις ηρεμήσει λίγο, και θα εκτονωθείς γιατί δεν θα κρατήσεις μέσα σου αυτά που νιώθεις, και φυσικά δεν θα προκαλέσεις περαιτέρω διαμάχες.

#6. Να Ξεσπάσεις Σε Επιβλαβείς Για Εσένα Συνήθειες

Πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να διαχειριστούν τα νεύρα τους σωστά, με αποτέλεσμα να ξεσπούν σε οτιδήποτε άλλο.

Κάποιοι αρχίζουν το κάπνισμα ή το αυξάνουν. Άλλοι πίνουν περισσότερο απ’ ότι έπιναν. Άλλοι ξεσπούν τα νεύρα τους τρώγοντας υπερβολικά πολύ, και άλλοι ξεσπούν φωνάζοντας διαρκώς σε όλους.

Ενώ όλα αυτά είναι φυσιολογικά, είναι ένας τρόπος να αυτοκαταστρέφεσαι.

Εάν αυτού του είδους το ξέσπασμα είναι προσωρινό και κρατήσει μια με δύο ώρες τότε ενδεχομένως να είναι ωφέλιμο, καθώς θα μπορέσεις να σκεφτείς πιο καθαρά στην πορεία και να διαχειριστείς ήρεμα την κατάσταση.

Εάν όμως αποκτήσεις μια νέα επιβλαβή συνήθεια και την μονιμοποιήσεις το αποτέλεσμα θα είναι να ξεσπάς τα νεύρα σου πρακτικά πάνω σου.

Τι κάνω εγώ όταν έχω νεύρα και έχω την παρόρμηση να αυξήσω μια ήδη επιβλαβή συνήθεια (πχ. να καπνίσω περισσότερο);

Ξεσπάω προσωρινά τον θυμό μου καπνίζοντας παραπάνω για μισή με μία ώρα, και μετά βάζω ένα όριο στον εαυτό μου και σταματάω.

Αυτό με ωφελεί στο ότι ναι μεν ηρεμώ, αλλά δεν βλάπτω τον εαυτό μου μακροπρόθεσμα. Αργότερα, θα συζητήσω πιο ήρεμα πλέον με το άτομο που με εκνεύρισε και θα εκφράσω αυτά που νιώθω σε εκείνο.

Ακόμα κι αν εσύ ξεσπάς με υιοθετώντας κάποια άλλη βλαβερή συνήθεια, το να βάλεις στον εαυτό σου ένα χρονικό περιθώριο ξεσπάσματος θα μειώσει τη ζημιά.

 

#7. Να Συζητήσεις Με Τους Λάθος Ανθρώπους

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό όταν έχεις νεύρα να μην συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα με τοξικούς και αρνητικούς ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς θα σε ρίξουν ψυχολογικά, θα σε κατηγορήσουν ή θα σε εκνευρίσουν ακόμα περισσότερο.

Εάν δεν έχεις κάποιο κατάλληλο άτομο να συζητήσεις, τότε είναι καλύτερο να μην το συζητήσεις με κανέναν σε εκείνη τη φάση, μέχρι να ηρεμήσεις και να μπορέσεις να σκεφτείς καθαρά.

Το να συζητήσεις όμως με τοξικούς ανθρώπους μόνο χειρότερα μπορεί να σε κάνει. Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika σχετικά με τους τοξικούς ανθρώπους και το πώς μπορείς να τους διαχειριστείς.

Μου έχει τύχει αμέτρητες φορές όταν έχω νεύρα να το συζητάω με τα λάθος άτομα. Αυτό ήταν ένας από τους χειρότερους χειρισμούς που έκανα ποτέ μου. Όχι μόνο δεν με ηρεμούσαν και δεν με έκαναν να δω την κατάσταση καθαρά, αλλά αντίθετα με μείωναν ή με κατηγορούσαν με αποτέλεσμα να φεύγω από τη συζήτηση χειρότερα απ’ ότι μπήκα.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι γνωρίζω ότι είναι αρκετά δύσκολο να αποφύγεις αυτές τις καταστάσεις και να διαχειριστείς σωστά τα συναισθήματά σου όταν έχεις νεύρα.

Ωστόσο, το σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι πρέπει να βγάλεις τα νεύρα σου με τον σωστό τρόπο, την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο άτομο, ώστε πραγματικά να απελευθερωθείς και να φύγει το βάρος από πάνω σου.

Το χειρότερο είναι να αναμασάς ό,τι συνέβη επειδή δεν είπες αυτά που ήθελες. Επομένως, ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα και αποφεύγοντας τις παραπάνω καταστάσεις θα αποφύγεις και το να νιώθεις ακόμα χειρότερα αργότερα.

 

Εάν θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να προχωρήσεις στην εξέλιξή σου, δες εδώ

Μπορείς να παραγγείλεις το βιβλίο Άνδρας Αξίας εδώ

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.