Εγωισμός: Οι Συνέπειες του να Λειτουργείς Εγωιστικά

Εγωισμός Και Συνέπειες

Ο εγωισμός υπάρχει μέσα σε όλους μας. Όλοι οι άνθρωποι γινόμαστε εγωιστές ανά διαστήματα, ή σε κάποιες στιγμές και καταστάσεις στη ζωή μας.

Το θέμα, φυσικά, είναι να μην είμαστε εγωιστές γενικά. Το να λειτουργήσουμε εγωιστικά υπό κάποιες δεδομένες συνθήκες είναι αρκετά λογικό, καθώς κανείς δεν είναι τέλειος. Ωστόσο, είναι ωφέλιμο να επιδιώκουμε να μην λειτουργούμε εγωιστικά σε μόνιμη βάση, καθώς αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας.

Μπορεί να ισχύουν πολλά για τον εγωισμό, ένα όμως είναι το σίγουρο: Εάν είναι ένα στοιχείο του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας, σίγουρα δεν μας ωφελεί στις σχέσεις μας.

Κανένας δεν θέλει να είναι με ανθρώπους που είναι εγωιστές και κοιτούν μόνο τον εαυτό τους.

Ο εγωισμός είναι ένα στοιχείο που πρέπει να αποδεχτούμε ότι το έχουμε μεν, να μην το ενισχύουμε δε.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να εξετάσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά ενός εγωιστή και να δούμε τις αρνητικές συνέπειες που η εγωιστική συμπεριφορά φέρνει στη ζωή κάποιου.

Το συγκεκριμένο άρθρο θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις ποιοι άνθρωποι θεωρούνται εγωιστές και πώς αντιδρούν οι γύρω τους σε εγωιστικές συμπεριφορές.

εγωισμός και συνέπειες

Τα Χαρακτηριστικά Ενός Εγωιστή

Είναι πολύ σημαντικό, αρχικά, να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τους εγωιστές.

Μέσα από την λίστα που ακολουθεί θα είσαι σε θέση να μάθεις ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός εγωιστή ανθρώπου, ώστε να μπορείς να τους αναγνωρίζεις παντού.

Θυμήσου ότι, ανά διαστήματα, μια φορά στο τόσο όλοι μας συμπεριφερόμαστε εγωιστικά. Ο εγωισμός υπάρχει σε όλους μας. Το θέμα είναι, μέσα από τις διαρκείς αλλαγές και βελτιώσεις στον εαυτό μας, να μάθουμε να αποδεχόμαστε αλλά και να εξαλείφουμε αυτές τις συμπεριφορές.

Ποια είναι, λοιπόν, τα βασικότερα χαρακτηριστικά ενός εγωιστή;

 • Χειραγώγηση.
 • Δεν τους ενδιαφέρει το πώς νιώθουν οι γύρω τους.
 • Εγωκεντρισμός (Πιστεύουν ότι όλα περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους).
 • Δεν τους αρέσει να προσφέρουν και να μοιράζονται.
 • Δεν δέχονται την εποικοδομητική κριτική.
 • Πιστεύουν ότι όλα τους ανήκουν και ότι έχουν δικαίωμα στα πάντα.
 • Δεν αφουγκράζονται τις ανάγκες των συνανθρώπων τους.
 • Ασκούν κριτική στους γύρω τους, συνήθως πίσω από την πλάτη τους.
 • Δεν ακούν όσους δεν συμφωνούν μαζί τους.
 • Δεν δείχνουν ποτέ τις αδύναμες πλευρές τους.
 • Δεν παραδέχονται τα λάθη τους.

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά των των ανθρώπων που έχουν εγωισμό μέσα τους, και είναι ένας τρόπος για να μπορέσεις να καταλάβεις εάν εσύ λειτουργείς εγωιστικά σε κάποιες φάσεις της ζωής σου και εάν υπάρχουν εγωιστές στο περιβάλλον σου.

Ενώ ο εγωισμός υπάρχει σε όλους μας, προκειμένου να έχουμε υγιείς σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας θα χρειαστεί σταδιακά να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε εγωιστικά και να μην επηρεάζουμε αρνητικά τη ζωή τους.

Το σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας έτσι ώστε να αλλάξουμε τις συμπεριφορές που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις μας με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Ένας εγωιστής στρέφει τα πάντα προς τον εαυτό του και δεν τον απασχολεί το πώς νιώθουν οι άλλοι. Θα κοιτάξει να είναι πρώτα αυτός καλά.

Και φυσικά, ένας εγωιστής είναι και χειριστικός. Δες το βίντεο του Χρήστου σχετικά με την χειραγώγηση και τις σχέσεις σε υψηλή τάση.

Ενώ το να προστατεύουμε τον εαυτό μας και να τον βάζουμε σε προτεραιότητα είναι εξαιρετικά υγιές και σημαντικό, όταν αυτό συμβαίνει με τρόπο που οι άλλοι πληγώνονται και γενικότερα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους άλλους, τότε η συμπεριφορά είναι εγωιστική.

Η διαφορά ανάμεσα σε έναν άνθρωπο που θέτει ως προτεραιότητα τον εαυτό του και τον προσέχει και αυτό είναι μια υγιής συμπεριφορά και σε έναν εγωιστή είναι το κόστος που έχει η συγκεκριμένη συμπεριφορά και οι πράξεις του στους γύρω του.

Εάν είμαστε εγωιστές είναι δύσκολο να έχουμε υγιείς σχέσεις, αφού κανένας δεν θέλει να είναι δίπλα σε ανθρώπους που τον πληγώνουν.

Επομένως, αυτό το λεπτό όριο θέλει προσοχή.

Ποιες είναι όμως οι συνέπειες του να είναι κάποιος εγωιστής και να κατακλύεται από εγωισμό;

Εγωισμός Και Συνέπειες : Ποιες Είναι ;

 

Υπάρχουν αρκετές συνέπειες της μακροχρόνιας εγωιστικής συμπεριφοράς. Ωστόσο, στο σημερινό άρθρο θα εξετάσουμε τις σημαντικότερες.

#1. Κανένας Δεν Θέλει Να Κάνει Παρέα Με Έναν Εγωιστή Για Πολύ Καιρό

Λόγω της χειριστικής και εγωκεντρικής συμπεριφοράς του, ο εγωιστής γίνεται ανθρωποδιώκτης. Ενώ πολλοί μπορεί να τον κάνουν παρέα αρχικά, σίγουρα κανένας δεν είναι πρόθυμος να μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα δίπλα σε κάποιον που κοιτάει μόνο τον εαυτό του.

Επομένως, η πρώτη συνέπεια που έχει ένας εγωιστής είναι ότι οι γύρω του διαρκώς τον απορρίπτουν.

Εάν δεν πάρει το μήνυμα άμεσα, κινδυνεύει να υποπέσει σε ακόμα πιο εγωιστικές συμπεριφορές.

 

#2. Εγωισμός Και Συνέπειες : Οι Άνθρωποι Γύρω Του Πληγώνονται

Μια βασική συνέπεια είναι ότι οι άνθρωποι γύρω του πληγώνονται. Ουσιαστικά, ο εγωιστής προξενεί μεγαλύτερο κακό απ’ ότι αντιλαμβάνεται.

Όταν πληγώνουμε διαρκώς τους ανθρώπους γύρω μας, εκείνοι είτε θα συγκρουστούν μαζί μας είτε θα φύγουν.

Επομένως, και πάλι κάποιος που λειτουργεί με επίκεντρο τον εγωισμό βγαίνει χαμένος.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι κώδικες επικοινωνίας μεταξύ των φίλων, και είναι πράγματα που θα πρέπει να τηρούν και οι δύο πλευρές προκειμένου μια φιλία να είναι υγιής και να λειτουργεί σωστά. Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika σχετικά με τους κώδικες επικοινωνίας μεταξύ φίλων και το γιατί είναι τόσο σημαντικοί.

#3. Οι Άνθρωποι Δεν Εμπιστεύονται Τον Εγωιστή

Εφόσον ο εγωιστής κοιτάει μόνο τον εαυτό του και πληγώνει τους ανθρώπους γύρω του με τη συμπεριφορά του, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν κανείς να μην τον εμπιστεύεται.

Αυτό έχει ως συνέπεια να μην δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους που συναναστρέφεται.

Οι άνθρωποι γύρω του νιώθουν ότι δεν μπορούν να βασιστούν σε εκείνον σε κάποια δύσκολη στιγμή, καθώς ανά πάσα στιγμή εκείνος μπορεί να τους αφήσει ξεκρέμαστους.

Έτσι, αποφεύγουν να έρθουν σε πολύ στενή επαφή μαζί του ή να του εμπιστευτούν σημαντικά για εκείνους πράγματα.

Ο εγωισμός έχει ως  αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιφανειακές σχέσεις με τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν.

 

#4. Εγωισμός Και Συνέπειες : Ελάχιστοι Θα Τον Υποστηρίξουν Σε Μια Δύσκολη Στιγμή

Ακριβώς επειδή οι γύρω τους νιώθουν ότι δεν μπορούν να βασιστούν επάνω τους, δεν προσφέρουν και οι ίδιοι την υποστήριξή τους σε μια δύσκολη στιγμή.

Έτσι, οι εγωιστές στις δύσκολες στιγμές δεν έχουν κάποιον να στηριχτούν και να βασιστούν, καθώς ούτε κι εκείνοι το προσφέρουν αυτό στους γύρω τους.

Κανένας δεν πρόκειται να υποστηρίξει ένα άτομο που υποστηρίζει διαρκώς μόνο τον εαυτό του και δεν προσφέρει στους άλλους.

Επομένως, σε μια δύσκολη στιγμή, οι εγωιστές τελικά μένουν μόνοι τους.

εγωισμός και συνέπειες

Συνολικά, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στη ζωή όλων μας που συμπεριφέρονται εγωιστικά.

Το σημαντικό είναι να τους αναγνωρίζουμε και να αποφεύγουμε τη συναναστροφή μαζί τους.

Εννοείται ότι είναι σημαντικό να λέμε τη γνώμη μας και ό,τι μας ενοχλεί, αλλά δεν είναι ωφέλιμο να προσδοκούμε ότι ένας εγωιστής θα αλλάξει επειδή του το λέμε εμείς. Επομένως, θέτουμε τα όριά μας και κοιτάμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας.

Και φυσικά, εάν συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς λειτουργούμε εγωιστικά, καλό είναι σταδιακά να αλλάξουμε αυτές τις συμπεριφορές προς το καλύτερο.

Ένας Άνδρας Αξίας προσέχει τον εαυτό του αλλά δεν είναι εγωιστής. Εσύ, είσαι αυτός ο άντρας; Μάθε περισσότερα εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.