Κόλλημα: Οι Ορμόνες και οι Ψυχολογικές Διαδικασίες που σε Κρατούν Δεσμευμένο

κόλλημα και εγκέφαλος.

Ίσως να υπάρχει μια περίοδος στην ζωή σου όπου έζησες την γνωστή σε όλους διαδικασία του να έχεις κόλλημα με μια γυναίκα. Το μυαλό σου σκεφτόταν συνέχεια το ιδανικό σενάριο και οι πράξεις σου βρίσκονταν εκτός ελέγχου.

Η τόσο ισχυρή τοποθέτηση μιας γυναίκας σε ένα βάθρο  κρύβει πολλά κίνητρα και ακόμα περισσότερες επιπτώσεις. Άλλες θετικές και άλλες αρνητικές. Το να έχεις κόλλημα και να χάνεις τον έλεγχο μπορεί να προσφέρει έντονο ενθουσιασμό και ενέργεια, όμως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν οι προσδοκίες δεν εκπληρωθούν.

Το κόλλημα με κάποια γυναίκα μπορεί να οφείλεται σε πολλές παραμέτρους. Άλλες φορές μπορεί να είναι η ενδιαφέρουσα προσωπικότητα της, άλλες φορές οι ξεχωριστές στιγμές που περνάς μαζί της και άλλες φορές να έχεις κόλλημα με κάποια που απλά δεν γίνεται να είστε μαζί.

Κόλλημα και Εγκέφαλος

Όταν έχεις κόλλημα, οι ορμόνες που λαμβάνουν χώρα στο μυαλό σου είναι η Κορτιζόλη και η Norepinephrine. Περιληπτικά, οι ορμόνες που σου προκαλούν ένταση και στρες βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτές που σε ηρεμούν και σου προσφέρουν σταθερότητα σκέψης.

Σίγουρα θα έχεις ζήσει στιγμές όπου ήσουν διατεθειμένος να μείνεις ξύπνιος όλο το βράδυ για να περάσεις περισσότερη ώρα με την γυναίκα που είχες κόλλημα παρόλο που γνώριζες πως την επόμενη μέρα είχες ένα βουνό δουλειάς να σε περιμένει και γνωρίζοντας πως η ξεκούραση  ήταν απαραίτητη.

Οι θυσίες που κάνεις όταν έχεις κόλλημα δεν αξιολογούνται επαρκώς από τον εγκέφαλο σου. Οι ορμόνες που αναφέρθηκαν παραπάνω, σου προσφέρουν ενέργεια, ενθουσιασμό και ένταση με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι ενεργοποιημένος. Ακόμα, υπάρχει αύξηση στην παραγωγή της PEA(Phenylethylamine), ορμόνη που επιταχύνει το κίνητρο που χρειάζεται για να παίρνουμε περισσότερα κοινωνικά ρίσκα.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, το κόλλημα είναι μια νευρολογική διαδικασία παρόμοια με αυτή της δίψας ή της πείνας. Από εξελικτικής άποψης, είναι ένας ισχυρός αναπαραγωγικός μηχανισμός όπου ενισχύει τον δεσμό ανάμεσα στα δύο φύλλα ώστε να δημιουργούνται σταθερές και μακροχρόνιες σχέσεις.

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, οι επιστήμονες αναφέρουν πως το κόλλημα είναι μια μορφή εθισμού και πως για να το ξεπεράσουμε χρειαζόμαστε περίπου 4 – 6 μήνες!

Τι Συμβαίνει Ψυχολογικά;

Ο Freud ήταν από τους πρώτους επιστήμονες όπου εμβάθυναν  στην μελέτη των σεξουαλικών επιθυμιών. Ανέφερε πως οι συμπεριφορές μας και τα συναισθήματα μας επαναλαμβάνονται σε ψυχικά μοτίβα όπου έχουν ως βάση πρώιμες εμπειρίες.

Όταν έχουμε κόλλημα, βιώνουμε ένα κύμα έντονων, και πολλές φορές ανεξέλεγκτων, συναισθημάτων ειδικά όταν αυτό το άτομο μας θυμίζει υποσυνείδητα κάποιο από μια προηγούμενη σχέση που έχουμε άλυτα ζητήματα. Τα απωθημένα είναι μια υποσυνείδητη υπενθύμιση πως κάτι έχουμε αφήσει ανεκπλήρωτο.

Οι σύγχρονοι ψυχολόγοι αναφέρουν πως έχουμε μια νοητική εικόνα του τέλειου συντρόφου το οποίο ταιριάζει και εκπληρώνει τις ανάγκες και τα κενά της προσωπικότητας μας. Ακόμα, το κόλλημα στηρίζεται στην αντίληψη που έχουμε για ένα άτομο το οποίο θεωρούμε πως μας αποδέχεται αμαχητί από πλευράς μας.

Το κόλλημα όμως, δημιουργεί και κάποιες άλλες, άκρως ενδιαφέρουσες δυναμικές. Αρχικά, η ντοπαμίνη που παράγεται στον εγκέφαλο μας προσφέρει ένα μοναδικό αίσθημα ενθουσιασμού και αυτό με την σειρά του προκαλεί ένα συγκεκριμένο είδος εστίασης προσοχής. Ανακαλούμε συνεχώς τις καλύτερες στιγμές που ζήσαμε ή που πρόκειται να ζήσουμε με το συγκεκριμένο άτομο και αυτό προκαλεί μεγαλύτερο νοητικό εθισμό.

Ακόμα, οι προτεραιότητες μας αλλάζουν άρδην από στιγμή σε στιγμή, αφού ο εγκέφαλος μας βομβαρδίζεται με χημικά που μεταφράζουν την σκέψη του ατόμου που έχουμε κόλλημα, ως ανταμοιβή.

Βέβαια, αν τελικά έχεις κόλλημα με το λάθος άτομο, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά ικανοποίηση.

Αφιέρωσε λίγα δευτερόλεπτα και κάνε εγγραφή στο Newsletter μας. Θα λάβεις αμέσως ένα Δωρεάν E – Book.

Ακόμα, θέλω να μου λες τις απόψεις σου και τους προβληματισμούς σου στο προσωπικό μου προφίλ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.