Πώς η Κοινωνικοποίηση Κάνει Καλό στο Μυαλό σου

Η κοινωνικοποίηση σε βοηθάει όχι μόνο στο να κάνεις νέες γνωριμίες αλλά και στην ψυχική σου υγεία. Διάβασε πώς σε ωφελεί.

Συχνά δεν αναγνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η κοινωνικοποίηση. Η κουλτούρα μας προβλέπει αξίες όπως η σκληρή δουλειά, η επιτυχία και ο πλούτος. Επιδιώκοντας όλα αυτά δεν αφιερώνουμε τον χρόνο που θα έπρεπε στην κοινωνικοποίηση, νομίζοντας ίσως ότι η ασφάλεια μας παρέχεται από υλικά αγαθά και όχι από σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους.

Το θέμα της έλλειψης χρόνου για κοινωνικοποίηση και ειδικά για φλερτ, το έχουμε συζητήσει στο εξής επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika, το οποίο μπορείς να δεις στο βίντεο που ακολουθεί:

Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά μπορεί να βλάπτουν την ψυχική και την σωματική υγεία με πολλούς τρόπους.

Εν συντομία, η έλλειψη κοινωνικοποίησης μπορεί να προκαλέσει αύξηση αρτηριακής πίεσης, να έχει αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, να δημιουργεί προβλήματα στον ύπνο και στην όρεξη για δραστηριότητες όπως άθληση, να αυξήσει την πρόσληψη θερμίδων και την κατανάλωση αλκοόλ και να αυξήσει το άγχος και ως εκ τούτου την παραγωγή κορτιζόλης.

Όντας κοινωνικός από την άλλη, απολαμβάνεις σημαντικά πλεονεκτήματα, στο μυαλό και στο σώμα σου.

Η Κοινωνικοποίηση Δίνει Ώθηση Στην Πνευματική Σου Υγεία
Η κοινωνικοποίηση σε βοηθάει όχι μόνο στο να κάνεις νέες γνωριμίες αλλά και στην ψυχική σου υγεία. Διάβασε πώς σε ωφελεί.

Οι φιλίες και η σύνδεση με άλλους ανθρώπους προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την πνευματική υγεία, καθώς αναπτύσσεται το αίσθημα του ανήκειν και του σκοπού, αυξάνονται τα επίπεδα της ευτυχίας, μειώνεται το άγχος και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση.

Οι μελέτες συνηγορούν στο γεγονός ότι η κοινωνικοποίηση έχει πολλαπλά οφέλη και τα διαθέσιμα δεδομένα συμφωνούν ότι οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Μάλιστα, μια μελέτη στο πανεπιστήμιο του Buffalo, στην Νέα Υόρκη, έδειξε ότι τα άτομα με μειωμένη κοινωνικοποίηση ήταν ευάλωτα σε ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Επιπλέον, η κοινωνικοποίηση και η σύνδεση που αισθάνεται κάποιος με άτομα του περίγυρου του συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην μείωση του κινδύνου για αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορές.

Βέβαια, εκτός από την προσωπική σου υγεία και ευτυχία, η κοινωνικοποίηση έχει όφελος και για την ίδια την κοινωνία, της οποίας είσαι μέλος και για τους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζεσαι.

Έμμεσα η κοινωνικοποίηση μπορεί να βοηθήσει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, αλλά μπορεί και να σε βοηθήσει και σε σωματικό επίπεδο, μιας και μέσω της φιλίας και των σχέσεων με άλλους ανθρώπους εμπλέκεσαι σε δραστηριότητες που σου κινούν το ενδιαφέρον και κάνουν το μυαλό να δουλέψει.

Η σημαντικότερη μορφή της κοινωνικοποίησης είναι βέβαια η φιλία, όπως μπορείς να φανταστείς.

Η Κοινωνικοποίηση  Μειώνει Την Πιθανότητα Της Νόσου Του Alzheimer
μυαλο

Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ηλικιωμένους, η διατήρηση της φιλίας τους με άλλα άτομα και η κοινωνικοποίηση μειώνει τις πιθανότητες να παρουσιάσουν την νόσο του Alzheimer.

Συγκεκριμένα, έχουν διεξαχθεί μελέτες σε νέους ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας τα 28 έτη, οι οποίοι είχαν στην οικογένεια τους ιστορικό άνοιας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, ότι οι συμμετέχοντες που σε αυτή την ηλικία εμπλέκονταν συχνά σε κοινωνικές δραστηριότητες, όπως συμμετοχές σε διάφορες ομάδες, συχνές επισκέψεις σε συγγενικά πρόσωπα και συμμετοχή σε πάρτι, είχαν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια (παρόμοια δράση βρέθηκε ότι έχει και το διάβασμα).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, οι παραπάνω δραστηριότητες φαίνεται ότι βοηθούν το εγκέφαλο να δημιουργήσει νέα νευρικά κύτταρα και να «επισκευάσει» τις βλάβες του.

Εκτός αυτού, οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι που είναι κοινωνικοποιημένοι, παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά κινητικότητας και είναι πιο δραστήριοι.

Αυτό ίσως σου φαίνεται μακρινό, αν είσαι ακόμη νέος, αλλά βλέπεις ότι οι τωρινές σου φιλίες και η κοινωνικοποίηση σου θα παίξουν πιθανότατα σημαντικό ρόλο στο μέλλον.

Βελτιώνεται Η Απόδοσή Σου
Η κοινωνικοποίηση σε βοηθάει όχι μόνο στο να κάνεις νέες γνωριμίες αλλά και στην ψυχική σου υγεία. Διάβασε πώς σε ωφελεί.

Έχουν διεξαχθεί δεκάδες μελέτες, οι οποίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κοινωνικοποίηση και η κοινωνική αλληλεπίδραση βοηθούν στην βελτίωση της μνήμης και της απόδοσης του εγκεφάλου.

Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές συμβαίνει επειδή στις διάφορες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις προσπαθούμε να διαβάσουμε τους άλλους ανθρώπους και να δούμε την δική τους οπτική.

Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων των μελετών μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ κοινωνικής και γενικής νοημοσύνης, κάτι που ταιριάζει με την εξελικτική οπτική των πραγμάτων, η οποία προτείνει ότι οι κοινωνικές πιέσεις οδηγούν στην νοημοσύνη, καθώς και της σχέσης μεταξύ κοινωνικών/γνωστικών και εκτελεστικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Η Κοινωνικοποίηση Βοηθά Να Ζήσεις Περισσότερο
Η κοινωνικοποίηση σε βοηθάει όχι μόνο στο να κάνεις νέες γνωριμίες αλλά και στην ψυχική σου υγεία. Διάβασε πώς σε ωφελεί.

Εκτός του ότι σε βοηθά να αισθάνεσαι καλύτερα και να μείνεις μακριά από τις ψυχικές ασθένειες, η κοινωνικοποίηση θα σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο.

Έχει γίνει μετα-ανάλυση 148 διαφορετικών ερευνών με 308.849 συμμετέχοντες, η οποία κατέληξε σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα, το οποίο μάλιστα φάνηκε ότι είναι ανεξάρτητο από ηλικία, φύλο ή κατάσταση υγείας.

Κλείνοντας, όπως αντιλαμβάνεσαι έχεις πάρα πολλούς λόγους για να γίνεις ακόμη πιο κοινωνικός, να κρατήσεις την επαφή με τους φίλους σου και να φλερτάρεις γυναίκες. Για να τα καταφέρεις πρέπει να αναπτύξεις την πολύ σημαντική ικανότητα της συναισθηματικής νοημοσύνης, όπως μπορείς να δεις και στο παρακάτω βίντεο:

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να αυξήσεις την κοινωνικότητα σου και να έχεις περισσότερα αποτελέσματα με τις γυναίκες, δες εδώ.

Άνδρας Αξίας: Διάβασε το βιβλίο που θα σε εξελίξει κοινωνικά και όχι μόνο. Αγόρασέ το εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.