Το Πρόβλημα Όταν Είσαι Πολύ Καλός σε Αυτό που Κάνεις

Είναι ωραίο να είσαι πολύ καλός σε κάτι, όμως κρύβει και απαιτήσεις που θα χρειαστεί να λάβες υπόψη σου.

Υπάρχει Πρόβλημα Αν Είσαι Πολύ Kαλός Σε Κάτι ;

Είναι ωραίο να είσαι καλός και ακόμα καλύτερο να είσαι κορυφαίος. Βέβαια, η κορυφή δεν έχει μόνο κέρδη οποιασδήποτε μορφής.

Πολλές φορές είναι μοναχική και κρύβει απαιτήσεις που μας φέρνουν ενώπιον καταστάσεων που έχουν την ικανότητα να πατάνε βίαια τα κουμπιά μας.

Κάποια Απλά Αλλά Σοβαρά Ζητήματα Όταν Είσαι Καλός
όταν είσαι πολύ καλός σε αυτό που κάνεις

Προφανώς και ο καθένας μας θέλει να είναι καλός και ίσως κορυφαίος σε αυτό που κάνει. Έτσι και αλλιώς, όταν δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθείς και την αξιοποιείς, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό.

Από την άλλη, όταν είσαι πολύ καλός σε κάτι, υπάρχουν ζητήματα που αντιμετωπίζεις καθημερινά και αυτό που είναι το πιο περίεργο, είναι πως κανένας δεν το καταλαβαίνει εκτός από εσένα.

Το πρώτο είναι και το προφανές (για όλους).

Από την στιγμή που θα γίνεις καλός σε κάτι, οι υπόλοιποι το θεωρούν δεδομένο.

Τι σημαίνει αυτό;

Η ικανότητα, η παραγωγικότητα ή όπως και αν θέλεις να το ονομάσεις, είναι μια ρετσινιά (κληρονομιά ήθελα να το πω, αλλά να το κάνω πιο δραματικό).

Δηλαδή, από την στιγμή που θα αποδείξεις πως είσαι πολύ καλός σε κάτι, όλοι οι άλλοι θεωρούν ότι αυτό είναι το φυσιολογικό σου.

Και το καλύτερο;

Σε αυτό το επίπεδο πρέπει να αποδίδεις πάντα!

Τίποτα λιγότερο δεν είναι αποδεχτό, ειδικότερα όταν χρειάζονται οι άλλοι την παρέμβαση σου.

Είναι λες και από την στιγμή που γίνεσαι καλός σε κάτι, περνάς μια αόρατη γραμμή, πετάς νεκρό δέρμα από πάνω σου και επιστροφή δεν υπάρχει.

Η αφοσίωση είναι το χαρακτηριστικό που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία.

Υπάρχει βέβαια και ο συνήγορος του Διαβόλου, που θα μου πει (και σωστά) πως αυτό σημαίνει ανάληψη και διατήρηση ευθύνης.

Και θα συμφωνήσω.

Στον αντίποδα όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με τις προσδοκίες τις δικές σου και των άλλων, αλλά και με το επίπεδο των άλλων συγκριτικά με το δικό σου.

Εντάξει, καταλαβαίνω πως μπορεί να φανεί σκληρό, αλλά όταν οι άλλοι δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με εσένα (και ίσως να μην είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν) και έχουν προσδοκίες από εσένα περισσότερες από ότι έχουν για τον εαυτό τους, τότε το πράγμα γίνεται πολύπλοκο, για να μην πω εκνευριστικό.

Και όπως καταλαβαίνεις δεν είναι μόνο αυτό…

Είσαι Καλός Kαι Πρέπει Nα Tο Αποδεικνύεις Συνέχεια

Για να θέσω μια βάση στην κουβέντα, δεν διαφωνώ με το να είσαι καλός σε οτιδήποτε. Σίγουρα έχει δυσκολίες και σίγουρα δεν είναι για όλους.

Έτσι και αλλιώς, αν για παράδειγμα είσαι τυπικός και θέλεις να κάνεις καλά την δουλειά σου, σημαίνει πολλά για το ποιος είσαι, τι πιστεύεις πως σου αξίζει και σε ένα βαθμό ποιες είναι οι αξίες σου.

Μπορείς πριν  συνεχίσεις να δεις το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika για την ηγεσία στη ζωή και τις σχέσεις.

Στο αντίβαρο όμως, κάτι που θεωρώ πως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της υψηλής απόδοσης, δεν είναι μόνο πως χρειάζεται διαρκώς να αποδεικνύεις την αξία σου στους άλλους, αλλά κυρίως στον εαυτό σου.

Έτσι και αλλιώς, από κάποια στιγμή και μετά, αρχίζεις και γίνεσαι λίγο σκληρόπετσος στις απαιτήσεις και προσδοκίες των άλλων. Συνηθίζεις.

Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες που έχεις όμως από τον εαυτό σου, υπάρχει κάποια στιγμή που νιώθεις πως το πόδι σου έχει κολλήσει στο γκάζι και δεν μπορείς να το πάρεις από πάνω του.

Θεωρώ πως υπάρχει κάποιο σημείο όπου η επίγνωση που αποκτάς για τις ικανότητες σου, πηγαίνει σε επίπεδο που η γραμμή ανάμεσα στο καλύτερο που θέλεις να καταφέρεις και στην απληστία, γίνεται πολύ λεπτή και δυσδιάκριτη.

Και αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα, για τον απλούστατο λόγο πως στο τέλος θα κάψεις το μηχάνημα.

Όλοι έχουμε όρια και σίγουρα μπορούμε να τα ξεπεράσουμε, αλλά θέλει στάδια, αλλιώς, παρόλο που μπορεί να τα ξεπεράσεις χωρίς να είναι απαραίτητα κακό, θα απαιτήσει μεγάλο τίμημα σε ενέργεια και χρόνο.

Κα όπως καταλαβαίνεις, άφησα το καλύτερο για το τέλος.

Όταν Είσαι Καλός, Κάποιοι Θα Ζηλέψουν

όταν είσαι πολύ καλός σε κάτι μπορεί να σε συζητούν

Μεγάλο πράγμα ο φθόνος. Και δυστυχώς δεν επηρεάζει μόνο εκείνους που τον αισθάνονται αλλά και εκείνους που βρίσκονται στο στόχαστρο του.

Όταν είσαι πολύ καλός σε κάτι, δεν θα αντέξουν όλοι.

Βασικά θα το αντέξουν λίγοι και καλοί.

Προσωπικά, θεωρώ πως είναι καλύτερα έτσι, γιατί ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους ανθρώπους που θα μείνουν εν τέλει δίπλα σου.

Δεν θα χαρούν όλοι για την επιτυχία σου.

Και ο λόγος είναι κυρίως ένας: Δεν αντέχουν να σε βλέπουν να πηγαίνεις εκεί που θα ήθελαν να είναι εκείνοι και δεν τα κατάφεραν.

Και αυτό είναι σκληρό.

Εσύ είσαι απλά το διάμεσο της συνεχούς υπενθύμισης πως κάποιος άλλος έκανε καλύτερα αυτό που ήθελαν εκείνοι να κάνουν.

Και κάπως έτσι έρχονται τα λόγια πίσω από την πλάτη σου, τα κουτσομπολιά, τα ψεύτικα χαμόγελα μπροστά σου και μόλις γυρίσεις ξεκινά το φτυάρι.

Δες άλλο ένα επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika για τους κουτσομπόληδες και πως τους αντιμετωπίζεις εδώ.

Για Να Κλείσω

Πιστεύω πως δεν είναι μόνο συνειδητή επιλογή να είσαι καλός. Σε ένα ποσοστό, είναι να το έχεις κιόλας.

Και όπως υπάρχει κέρδος, έτσι υπάρχει κόστος και τίμημα.

Απλά στο τέλος της ημέρας, αυτό που μένει είναι η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου.

Φρόντισε λοιπόν να είναι ανάλογη του επιπέδου σου.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Μάθε περισσότερα για την απόδοση και τους στόχους, ξεκίνα το μοναδικό ταξίδι σου εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr