Πώς η Ζήλια Μπορεί να Καταστρέψει τη Σχέση σου

Λίγη ζήλια ίσως είναι και καλή. Η πολλή όμως επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα στην επικοινωνία του ζευγαριού και μπορεί να οδηγήσεις στο χωρισμό.

Οι ιστορίες ζήλιας εκτείνονται από αυτές με το ήπιο ανταγωνιστικό σχόλιο από σύντροφο σε σύντροφο σχετικά με έναν γοητευτικό συνάδελφο έως τις ακραίες- όπου ο ένας σύντροφος, προσπαθεί μανιωδώς να ελέγξει κάθε κίνηση του άλλου.

Παρότι κάποιο ποσοστό ζήλιας ίσως είναι φυσιολογικό, με την έννοια της ενστικτώδους αντίδρασης σε κάποια απειλή στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, όταν η ζήλια παίρνει τον έλεγχο ή εμφανίζεται σε περιστάσεις που δεν υπάρχει απειλή, τότε μπορεί να έχει πολύ καταστρεπτική επίδραση σε μια σχέση.

Μια από τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες της ζήλιας είναι το να οδηγήσει τον ένα σύντροφο να περιορίσει την ανεξαρτησία του άλλου. Όταν συμβαίνει αυτό, οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν την ατομικότητα τους και την δύναμη τους.

Αυτά που αρχικά δημιουργούσαν έλξη, τώρα τους περιορίζουν. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο ότι το άτομο που νοιώθει περιορισμένο να νοιώθει λιγότερη έλξη για τον σύντροφο, αλλά και το άτομο που ζηλεύει, δυσανασχετεί με την αλλαγή του συντρόφου.

Κάποιος που νιώθει ζήλια είναι σημαντικό να κάνει μια ενδοσκόπηση.

Γιατί λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο;

Απειλήθηκε στην πραγματικότητα ή απλά νιώθει απειλημένος συναισθηματικά;

Ας δούμε λοιπόν μερικά σημεία που πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με την ζήλια.

#1. Η Ζήλια Υποδηλώνει ΑνασφάλειαΛίγη ζήλια ίσως είναι και καλή. Η πολλή όμως επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα στην επικοινωνία του ζευγαριού και μπορεί να οδηγήσεις στο χωρισμό.

Κάποιος που ζηλεύει χωρίς αιτία είναι ανασφαλής. Αυτό από μόνο του είναι ικανό να φέρει την καταστροφή.

Η ανασφάλεια σκοτώνει την έλξη και δίχως έλξη δεν μπορεί να υπάρξει και να διατηρηθεί μια σχέση.

#2. Αν Δεν Περνάτε Καλά, Η Σχέση θα Μαραθεί και θα ΠεθάνειΛίγη ζήλια ίσως είναι και καλή. Η πολλή όμως επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα στην επικοινωνία του ζευγαριού και μπορεί να οδηγήσεις στο χωρισμό.

Η ύπαρξη ζήλιας δεν είναι μια διασκεδαστική κατάσταση, ούτε για εσένα, ούτε για την σύντροφό σου.

Η διασκέδαση, σε κάθε μορφή της, είναι απαραίτητη για μια υγιή, χαρούμενη σχέση.

Η ζήλια θα σας κάνει να μην περνάτε καλά και έτσι η σχέση οδηγείται προς την διάλυση.

#3. Με την Ζήλια Οικοδομείται Αμοιβαία ΔυσαρέσκειαΛίγη ζήλια ίσως είναι και καλή. Η πολλή όμως επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα στην επικοινωνία του ζευγαριού και μπορεί να οδηγήσεις στο χωρισμό.

Η ζήλια συχνά έχει ως αποτέλεσμα την σιωπηρή δυσαρέσκεια και αυτό επιφέρει προβλήματα, όπως διαρκές άγχος, κατάθλιψη, ανασφάλεια και πόνο.

Είναι μάλιστα πολύ πιθανό αυτά τα αρνητικά συναισθήματα να είναι συνεχόμενα ακόμη και αν προσπαθήσεις να ξεπεράσεις την ζήλια.

Η διαχείριση της ζήλιας είναι κάτι που απαιτείται ώστε να μειώσεις την δυσαρέσκεια της συντρόφου σου, όσο μπορείς (φυσικά ισχύει και το αντίθετο, όταν είναι εκείνη που ζηλεύει).

#4. Καταρρέει η Μεταξύ Σας ΕμπιστοσύνηΛίγη ζήλια ίσως είναι και καλή. Η πολλή όμως επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα στην επικοινωνία του ζευγαριού και μπορεί να οδηγήσεις στο χωρισμό.

Η εμπιστοσύνη είναι εκ των ουκ άνευ σε μια σχέση και αυτό δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις.

Μια σχέση περιλαμβάνει συγκεκριμένες προσδοκίες από την σύντροφο, όπως το ότι δεν θα μας πληγώσει και δεν θα λέει ψέμματα.

Η ζήλια μπορεί να καταστρέψει την εμπιστοσύνη και να κάνει τα πράγματα άσχημα για την σχέση.

Δείχνοντας την ζήλια, παραβιάζετε αυτή την εμπιστοσύνη σε καθημερινή βάση και φαίνεται σαν να μην αποδέχεστε ο ένας τον πραγματικό εαυτό του άλλου. Αυτό οδηγεί σε σταδιακή διάλυση της εμπιστοσύνης, η οποία είναι δύσκολο να ανακτηθεί.

#5. Δεν Νιώθεις ΑρκετόςΛίγη ζήλια ίσως είναι και καλή. Η πολλή όμως επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα στην επικοινωνία του ζευγαριού και μπορεί να οδηγήσεις στο χωρισμό.

Η ζήλια πολλές φορές προέρχεται από αρνητικές πεποιθήσεις, δικές σου ή της συντρόφου σου, για τον εαυτό σου και τον κόσμο.

Όταν μπαίνει στην ζωή σας κάποιος τρίτος, τον βλέπεις ως απειλή, ίσως επειδή βρίσκεις ότι δεν έχεις τα ίδια θετικά χαρακτηριστικά και σε φοβίζει το ότι μπορεί να έλξει την σύντροφο σου.

Αυτό, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί πρόβλημα στην σχέση.

Είναι εύκολο να αρχίσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους πρώην της συντρόφου σου, τους συναδέλφους ή τους φίλους της.

Ίσως, το κάνεις διότι νομίζεις πως θα σε κάνει να νοιώσεις καλύτερα αλλά αυτό τις περισσότερες φορές οδηγεί σε αίσθημα κατωτερότητας, το οποίο είναι η μεγαλύτερη αιτία της ζήλιας.

Το να μη “νιώθεις αρκετός”, σε κάνει υπερευαίσθητο σε κάθε περίσταση που ο σύντροφός σου βρίσκεται γύρω από το αντίθετο φύλο.

Απομάκρυνε κάθε αίσθημα αμφιβολίας για τον εαυτό σου. Κάνε προσπάθεια να αναγνωρίζεις συνεχώς στην σύντροφο σου οτιδήποτε κάνει και να εκτιμάτε και να επιβεβαιώνετε τα θετικά που βλέπετε ο ένας στον άλλο. Όλες αυτές οι επιβεβαιώσεις βοηθούν σημαντικά στο να νιώθετε  και οι δυο εμπιστοσύνη, και σεβασμό μεταξύ σας και να μένετε μακριά από την ζήλια.

#6. Δεν Μιλάτε την Ίδια ΓλώσσαΛίγη ζήλια ίσως είναι και καλή. Η πολλή όμως επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα στην επικοινωνία του ζευγαριού και μπορεί να οδηγήσεις στο χωρισμό.

Ίσως νιώθεις έντονα συναισθήματα για εκείνη,η ζήλια όμως μπορεί να σε κάνει να μην τα εκφράζεις σωστά και έτσι να μην λαμβάνει ποτέ αυτό που θα ήθελες.

Βρες την γλώσσα της, όπως εκείνη πρέπει να βρει την δική σου. Αυτό μειώνει τον φόβο της αντικατάστασης που προκαλεί η ζήλια.

Μήπως κάποιος από τους δύο είναι αδέξιος στην επικοινωνία; Τσέκαρε το βίντεο του Χρήστου, για να μάθεις περισσότερα.

#7. Χρειάζονται Όρια και ΕπικοινωνίαΛίγη ζήλια ίσως είναι και καλή. Η πολλή όμως επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα στην επικοινωνία του ζευγαριού και μπορεί να οδηγήσεις στο χωρισμό.

Μερικούς δεν τους απασχολεί αν οι γυναίκα τους έχει επικοινωνία με κάποιον πρώην για παράδειγμα ή αν έχει πολλούς άντρες φίλους.

Άλλοι πάλι δεν το προτιμούν.

Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ζήλια και εντάσεις.

Τσέκαρε την παρακάτω συζήτηση μας στο Apla+Andrika, αν έχεις συχνές εντάσεις στην σχέση σου.

Η επικοινωνία είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων και για να βεβαιωθείς ότι βρίσκεστε στην ίδια σελίδα.

Αν απλά καταπίνεις τα συναισθήματα σου οδηγείσαι σε παθητική-επιθετική συμπεριφορά, που δεν βοηθά, όταν είσαι σε μια σχέση και εφ’ όσον σε ενδιαφέρει να την διατηρήσεις.

Γι’ αυτό χρειάζεται επικοινωνία, όπως επίσης χρειάζεται να μπαίνουν όρια.

#8. Έχε Ρεαλιστικές ΠροσδοκίεςΛίγη ζήλια ίσως είναι και καλή. Η πολλή όμως επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα στην επικοινωνία του ζευγαριού και μπορεί να οδηγήσεις στο χωρισμό.

Ο καθένας βλέπει τον κόσμο και ερμηνεύει τις καταστάσεις μέσω των δικών του φακών. Αυτό που ένα άτομο θεωρεί αποδεκτό, κάποιο άλλο άτομο μπορεί να το βρει τρομερό.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους ιδανικά σενάρια σχετικά με την αγάπη και τις σχέσεις που όταν δεν εκπληρώνονται δημιουργούν εντάσεις.

Μπορεί η ζήλια να μην αφορά αποκλειστικά το ζευγάρι, αλλά ο ένας από τους δύο να ζηλεύει ένα άλλο ζευγάρι το οποίο έχει στο μυαλό του ως σημείο αναφοράς για την ιδανική σχέση.

Βέβαια, κάθε σχέση διαφέρει και αυτού του είδους η ζήλια μπορεί να αποβεί καταστροφική. Για τον λόγο αυτό θα ήταν καλό οι προσδοκίες να είναι ρεαλιστικές.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Η ζήλια μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της σχέσης σου. Δεν είναι το μόνο στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Μάθε περισσότερα εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.