Πώς να Αυξήσεις την Αυτοπεποίθηση σου αν Αισθάνεσαι Εύκολα Ντροπή

Θέλεις να κάνεις πολλά, αλλά πάντα αντιμετωπίζεις το ίδιο πρόβλημα. Ξεκινάς να ασχοληθείς και η ντροπή σε κυριεύει. Πώς να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου.

Μάθε Πως Να Αυξήσεις Την Αυτοπεποίθηση Σου

Ο φόβος της ντροπής σε κρατά μακριά από το να βγάλεις τον καλύτερο σου εαυτό και δεν μπορείς να βρεις αυτοπεποίθηση πουθενά;

Η ντροπή είναι ένα άβολο συναίσθημα, που σε αποτρέπει από την πλήρη έκφραση των δυνατοτήτων σου. Θα μπορούσαμε εύκολα να χαρακτηρίσουμε την ντροπή σαν φόβο, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η ντροπή είναι ένα συναίσθημα ανεπάρκειας που προκύπτει όταν πρέπει να λειτουργήσεις σε κοινή θέα και είναι αποτέλεσμα της ανασφάλειας σου και του αισθήματος ότι δεν αξίζεις ή δεν μπορείς να κρατηθείς στο ύψος των περιστάσεων.

Το Άλλο Άκρο Της Αυτοπεποίθησης

Βρες τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση. Δες το βίντεο του Χρήστου παρακάτω και μάθε πως.

Από την άλλη όμως υπάρχουν άνθρωποι που δεν αισθάνονται καθόλου ντροπή και εκφράζουν ανοιχτά την γνώμη τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για το τι λένε οι άλλοι.

Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους απασχολεί αν θα γίνουν αποδέκτες κριτικής ή απόρριψης, γιατί αισθάνονται άνετα και ασφαλείς με τον εαυτό τους.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι όσοι δεν ντρέπονται διαθέτουν την αυτοπεποίθηση, ώστε να βγουν από την ζώνη άνεσης και να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα και τον πιθανό πόνο.

Πώς θα καταφέρεις όμως και εσύ να πάψεις να αισθάνεσαι ντροπή και να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου;

#1. Μην Πέφτεις Στην Παγίδα Της Τελειομανίας

αυτοπεποίθηση και τελειομανία

Ο φόβος της ντροπής μπορεί να προκύπτει αν είσαι τελειομανής. Η ιδέα είναι ότι αν δεν κάνεις τα πράγματα τέλεια, δεν θα είσαι ποτέ αρκετά καλός. Και αν δεν είσαι καλός, τότε θα θεωρείς ότι είσαι αποτυχημένος.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις ότι κανείς δεν είναι πραγματικά τέλειος. Η τελειότητα είναι μια άποψη. Κάτι τέλειο για έναν, δεν είναι τέλειο για κάποιον άλλο.

Έχοντας αυτό ως δεδομένο, η τελειότητα εξαρτάται αποκλειστικά από τα κριτήρια και τις προσδοκίες που ο ίδιος θέτεις.

Η στιγμή που χαμηλώνεις έστω και λίγο τις προσδοκίες σου είναι η στιγμή που ξεκινάς να ξεπερνάς την ντροπή.

Μην ξεχνάς ότι η αποτυχία είναι μέρος του παιχνιδιού. Όλοι κάνουν λάθη, τα οποία πρέπει να δεις σαν μια ευκαιρία βελτίωσης, που θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση σου και θα σε οδηγήσει στην επιτυχία.

#2. Προσπάθησε Να Χαμηλώσεις Την Φωνή Της Εσωτερικής Κριτικής

αυτοπεποίθηση και εσωτερική κριτική

Ο εαυτός σου είναι αυτός που σου ασκεί την δριμύτερη κριτική. Οι άλλοι άνθρωποι μπορεί και εκείνοι να σε κρίνουν, αλλά τις περισσότερες φορές αυτό δεν συμβαίνει.

Τις περισσότερες φορές μετά από ένα λάθος σου οι άλλοι άνθρωποι θα δείξουν κατανόηση επειδή και οι ίδιοι έχουν βρεθεί σε αντίστοιχη θέση.

Ίσως σου φανεί περίεργο, αλλά η πλειονότητα των ανθρώπων δεν θα σε κρίνει, γιατί κρίνοντας άλλους, αποσπώνται από τα δικά τους προβλήματα. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν τον χρόνο να σε κρίνουν, γιατί τους απασχολεί το πώς κρίνονται οι ίδιοι. Είναι απορροφημένοι στον δικό τους κόσμο.

Ποιος Φταίει Τελικά;

Το πρόβλημα λοιπόν πηγάζει από την εσωτερική σου κριτική. Κάτι που σε κάνει να ντρέπεσαι, μπορεί να είναι κίνητρο για κάποιον άλλον, επομένως όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που ερμηνεύεις τα πράγματα.

Αποσυντόνισε τον εαυτό σου από την εσωτερική κριτική. Μόνο τότε θα προχωρήσεις εμπρός με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα βρεις την προσωπική δύναμη να ξεπεράσεις την ντροπή.

#3. Εξέτασε Τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις Για Να Βρεις Αυτοπεποίθηση

αυτοπεποίθηση και περιοριστικές πεποιθήσεις

Είναι πολύ πιθανό τα συναισθήματα ντροπής να έρχονται στην επιφάνεια εξ αιτίας κάποιων περιοριστικών πεποιθήσεων  που έχεις σχετικά με συγκεκριμένες καταστάσεις ή σχετικά με την ικανότητα σου να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου σε αυτές.

Ένας τρόπος να ξεπεράσεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις είναι να αρχίσεις να αμφισβητείς την εγκυρότητα τους.

Ποια αντικειμενικά στοιχεία δείχνουν ότι όντως η συγκεκριμένη πεποίθηση είναι έγκυρη; Μήπως δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία; Τι λένε οι γύρω άνθρωποι για αυτό, από την δική τους οπτική γωνία;

#4. Βάλε Τον Εαυτό Σου Σε Άβολες Καταστάσεις

Ένας τρόπος να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου είναι να μπεις επίτηδες σε άβολες καταστάσεις, που σε κάνουν να αισθάνεσαι αμήχανα.

Στην αρχή δεν θα πρέπει να το κάνεις αυτό σε πράγματα που είναι σημαντικά για εσένα, αλλά να πειραματιστείς με άλλα λιγότερο κρίσιμα.

Μπορείς αρχικά, για παράδειγμα, να ξεκινήσεις ένα άθλημα που δεν έχεις ξανακάνει. Στην αρχή θα κάνεις λάθη, θα ντροπιαστείς, θα γελάσεις και θα δεις ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα, για το αν τα καταφέρνεις ή όχι.

άβολες καταστάσεις

Μέρα με την μέρα θα γίνεσαι καλύτερος και αυτή η εμπειρία θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεσαι.

Οι μικρές καθημερινές σου νίκες, θα δημιουργήσουν την ορμή που χρειάζεσαι για να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου.

Δες εδώ το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika σχετικά με τον φόβο της έκθεσης.

#5. Αυτοπεποίθηση : Φαντάσου Τον Εαυτό Σου Σε Καταστάσεις Ντροπής

καταστάσεις ντροπής

Προτού βρεθείς σε δύσκολες καταστάσεις στον πραγματικό κόσμο, μπορείς να φανταστείς στο μυαλό σου, τον τρόπο με τον οποίο θα τις διαχειριζόσουν.

Δες το σαν μια προετοιμασία, που όσο καλύτερη είναι, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχεις να βρεις την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση, όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσεις μια πραγματική κατάσταση.

Φαντάσου γεγονότα που σε βγάζουν έξω από την ζώνη άνεσης σου και τα οποία είναι άβολα για εσένα και κατόπιν δες τα πράγματα ήρεμα και με χιούμορ. Έτσι, θα μάθεις να αντιμετωπίζεις τα πράγματα χαλαρά, θα αυξηθεί η αυτοπεποίθηση σου και θα είναι δύσκολο πλέον να νιώσεις ντροπή.

Ξεπέρασε την ντροπή σου και δείξε της από την αρχή ότι σου αρέσει. Δες το βίντεο και μάθε γιατί είναι σημαντικό να της το δείξεις από την αρχή.

#6. Σκέψου Θετικά Και Δημιουργικά

Βρισκόμενος σε μια δύσκολη κατάσταση πρέπει να μπορείς να σκεφτείς θετικά και δημιουργικά. Παραμένοντας αισιόδοξος και βλέποντας τα πράγματα θετικά σου ανοίγεται ένας κόσμος ευκαιριών.

Δεν είσαι πια ένα θύμα των καταστάσεων, αντί αυτού είσαι ο δημιουργός της μοίρας σου. Όταν νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο, μπορείς να αρχίσεις να σκέφτεσαι δημιουργικούς τρόπους επίλυσης της εκάστοτε κατάστασης.

Σκέψου τον εαυτό σου σαν έναν ηθοποιό ή κάποιον άλλον χαρακτήρα που ψάχνει να βρει έναν τρόπο να αποφύγει μια δυσάρεστη κατάσταση.

#7. Μην Εστιάσεις Στην Καταστάσεις Που Σε Κάνουν Να Νιώθεις Ντροπή

Όταν μια ντροπιαστική στιγμή περάσει, μην κολλάς σε αυτήν, αλλά προχώρα με αυτό που πρέπει να κάνεις.

Δεν έχει νόημα να σκέφτεσαι ξανά και ξανά μια μόνο στιγμή που θεώρησες εσύ ότι ντροπιάστηκες. Έχεις να ζήσεις την υπόλοιπη ζωή σου και αυτή είναι η προτεραιότητα σου. Αποδέξου τι σου συνέβη, εκμεταλλεύσου την εμπειρία και μην κολλάς σε συνεχή υποθετικά σενάρια, καθώς αυτά ποτέ δεν βοηθούν.

μην εστιάσεις στη ντροπή

Προχωρώντας την ζωή σου, θα έρθουν άλλες καταστάσεις στις οποίες θα τα καταφέρεις και έτσι η αυτοπεποίθηση σου θα ανακάμψει.

#8. Ζήτησε Την Γνώμη Κάποιου Τρίτου

Μια κατάσταση είναι ντροπιαστική από την δική σου οπτική γωνία. Υπάρχουν όμως πολλές πιθανότητες κάποιος τρίτος να έχει μια διαφορετική άποψη και τελικά τα πράγματα να μην είναι τόσο άσχημα, όσο πιστεύεις.

Η γνώμη κάποιου τρίτου μπορεί να σου δώσει την ελπίδα που χρειάζεσαι, ώστε να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου και να προσεγγίσεις μια αντίστοιχη κατάσταση στο μέλλον με καλύτερο τρόπο.

Θέλεις να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου και δεν γνωρίζεις πώς; Μάθε περισσότερα εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.