Σπατάλη Χρόνου : 25 Πράγματα Που Σου Εξαντλούν την Καθημερινότητά σου!

Αν κάθε σου απόφαση ή κίνηση, είχε κόστος με μονάδες μέτρησης χρόνου, πόσο πιο προσεκτικός θα ήσουν στο πως διαχειρίζεσαι αυτό τον πολύτιμο πόρο;

Σε κάθε έναν από εμάς, δίνεται ένας κουβάς χρόνου. Μέσα σε αυτόν υπάρχουν όλα τα δευτερόλεπτα, τα λεπτά, οι ώρες και οι ημέρες που κάνουν την ζωή σου.

Το αν ο κουβάς σου είναι μικρός ή μεγάλος, είναι θέμα τύχης ή μοίρας. Το πότε αδειάζει ή πόσο γεμάτος είναι, είναι κάτι που ούτε ξέρεις, ούτε μπορείς να επηρεάσεις. Και όλο αυτό είνα μια φιλοσοφική συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε σε ένα άλλο άρθρο.

Και ότι πιο σημαντικό έχεις να διαφυλάξεις, είναι μέσα σε αυτό το κουβά. Και αυτό γιατί οτιδήποτε μπορείς να το αναπληρώσεις, χρήματα, υλικά, ανθρώπους δίπλα σου, εκτός από ότι έχει μέσα αυτός.

Γιατί, όσο κλισέ και να είναι, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω.

Ο χρόνος είναι ο πολυτιμότερος πόρος που έχεις.

Έχουμε συνηθίσει να αξιολογούμε και να εκτιμούμε τα πάντα σε χρήμα. Αυτή την αξία την αντιλαμβανόμαστε καλά. Πόσο κοστίζει να δουλεύεις 8 ώρες κάθε μέρα σε μια εργασία; 1000 ευρώ το μήνα. Πόσο κοστίζει να απολαύσεις μια ταινία στο σινεμά παρέα με την αγαπημένη σου; 7 ευρώ.

Στην ταινία, Time, με τον Justin Timberlake, η κοινωνία μέτραγε τα πάντα σε χρόνο. Πληρωνόσουν και πλήρωνες σε λεπτά και ώρες. Ένας καφές, δέκα δευτερόλεπτα. Ένα νέο αυτοκίνητο, 30 ημέρες. Και όσα λάθη και αν είχε ως κοινωνία, είχε ένα σωστό.

Το μόνο που αξίζει, είναι ο χρόνος σου.

Πόσοι από εμάς, συνειδητά, φροντίζουμε να προστατεύουμε τον χρόνο μας ;

Είσαι ένας από αυτούς αξιολογεί τον χρόνο του σε κάθε τι που κάνει; Που έχει κλείσει την τηλεόραση από τα σκουπίδια που παίζει γιατί του τρώει χρόνο;  Που έχει κόψει παρέες γιατί δεν έχουν τίποτα νέο να του πούνε και πως άλλος ένας καφές μαζί τους θα είναι απλά μια επένδυση 1-2 ωρών που δεν φέρνει τίποτα πίσω;

Είσαι από αυτούς που εκτιμούν αυτό τον πόρο τους;

Αν ναι, συνέχισε να διαβάζεις, γιατί θα προσπαθήσω να σου δώσω μερικά tips για να μην τον χάνεις.

Και αυτό γιατί μέσα σε όλα αυτά που μου έφερε η τύχη, οι αποφάσεις μου και οι κινήσεις μου, να κάνω, κατάλαβα πως δεν με παίρνει να χάνω χρόνο. Δεν έχω αυτή την πολυτέλεια. Δεν μπορώ να σπαταλάω τον χρόνο μου σε ζητήματα που α) δεν με αναπτύσσουν β) δεν μου δίνουν αξία γ) δεν μου αρέσουν.

Βέβαια η φυσική ροπή μας προς την βόλεψη, μας κάνει μερικές φορές να αράζουμε στο καναπέ αντί να γυμναζόμαστε, να χαζεύουμε στο facebook αντί να αποκτούμε γνώσεις και να βλέπουμε τηλεόραση αντί να οργανώνουμε τις αυριανές μας εργασίες.

Οπότε ανακάλυψα κάποια μοτίβα σε εμένα που σπάζοντάς τα, είδα ότι ο χρόνος που ξόδευα σε κάτι έφθανε και περίσσευε και καμιά φορά ήταν και απολύτως ποιοτικός.

Είναι 25, οπότε πάρε βαθιά ανάσα και πάμε, καθώς σε εμένα, και ελπίζω από σήμερα και εσένα, κάποιες παρατηρήσεις σαν και αυτές, έκαναν την διαφορά.

1 Κινητό και alerts :  Το κινητό είναι το μεγαλύτερο vampire και ρουφάει χρόνο και focus. Το βάζω σε Do not disturb.

2 Email / Facebook στο desktop : Όταν γράφω, όπως τώρα, δεν διαβάζω emails και δεν μπαίνω στο Facebook να δω τι μου στέλνουν.

3 Meetings : Αποφεύγω τα χρονοβόρα Meetings. Ειδικά αν έχουν μετακινήσεις. Αν δεν μπορώ να το λύσω με ένα τηλέφωνο ή ένα email τότε ναι, αλλιώς δεν πάω.

4 Ψώνια : Κάνω την έρευνά μου Online και μετά πάω στο κατάστημα. Δεν είναι μόνο θέμα χρόνου αλλά και νεύρων. Οτιδήποτε πάνω από 15 λεπτά σε ένα μαγαζί μου δημιουργεί εκνευρισμό.

5 Σκέψεις : Δεν τις ακούω. Ειδικά αν κάνω κάτι που δεν θέλω. Καθώς αυτές οι σκέψεις θα είναι κυρίως αρνητικές για αυτό που γίνεται εκείνη τη στιγμή και θα με αποθαρρύνουν από το να τελειώσω ταχύτερα.

6 Άνθρωποι : Προσπαθώ να δουλεύω όπου είναι λιγότεροι άνθρωποι καθώς οι άνθρωποι μιλάνε και όλο κάτι θέλουν και διακόπτουν. Ή θέλω εγώ να τους μιλήσω.

7 Busy lifestyle : Είναι της μόδας να φαίνεσαι πολυάσχολος. Πραγματικά πλέον, με τόσα ενδιαφέροντα και σημαντικά που έχω στο πιάτο μου, αν δεν είναι σημαντικό να κάνω  κάτι, το αφήνω. Δεν με νοιάζει να φαίνομαι ότι κάνω πολλά. Με νοιάζει να τα κάνω πραγματικά επειδή χρειάζονται.

8 Outsourcing : Κάποια πράγματα τα αφήνω στους επαγγελματίες. Δες Εδώ.

9 Λάθη : Στα έργα μου, όπως αυτό το άρθρο, κάνω πολλά λάθη γρήγορα και τα διορθώνω αργότερα. Αν καθόμουν να διορθώσω όλα τα λάθη μου την ίδια στιγμή που καταλαβαίνω ότι τα κάνω τότε δεν θα τελείωνα τίποτα ποτέ.

10 Αίσθηση του χρόνου : Δεν ξεχνιέμαι και δεν τον αφήνω να περνάει. Δουλεύω πάντα με ανοιχτό παράθυρο για να βλέπω τι γίνεται έξω και πάντα με ρολόι κοντά. Υπήρχαν μέρες παλιότερα που άρχιζα κάτι το μεσημέρι και νύχτωνε χωρίς να έχω πάρει χαμπάρι τίποτα.

11 Αναμονή : Δεν περιμένω την κατάλληλη στιγμή για κάτι. Απλά πράττω άμεσα, εφώσον οι συνθήκες το επιτρέπουν. Κάθε λεπτό αναμονής είναι overhead στο χρόνο που ξοδεύω για αυτό που θέλω να παράγω.

12 Καφές : Το κόστος του καφέ στην Ελλάδα delivery (1 ως 2 ευρώ) είναι ιδανικό για να παραγγέλνω από το application και να μην χάνω χρόνο στην Παρασκευή του αλλά και την διακοπή της ροής των υπόλοιπων εργασιών μου.

Πιο πρακτικά, για εξοικονόμηση χρόνου :

13 Δεν γράφω πρόχειρα ποτέ. Γράφω με την μία το κυρίως κείμενο, είτε είναι email είτε οτιδήποτε. Βελτιώνω αργότερα αν χρειάζεται.

14 Δεν κλείνω την μουσική. Με βοηθάει να κάνω focus και να μη ξεφεύγει το μυαλό σε σκέψεις. Ποτέ ραδιόφωνο όμως, αλλά playlist με συγκεκριμένο είδος μουσικής.

15 Δεν αποθηκεύω τοπικά. Έχω αρχείο online. Έτσι ώστε σε κάθε pc που θα βρεθώ να συνεχίσω από εκεί την δουλειά μου.

16 Αντί να γράφω, ηχογραφώ ή παίρνω video με τις σκέψεις μου ή άλλων.

17 Αν το να διορθώσω κάτι μου παίρνει παραπάνω χρόνο από όσο θεωρώ άξιο, το πετάω και ξεκινάω από την αρχή.

18 Σε πολλές επικοινωνίες, είτε sms, είτε τηλέφωνο κόβω τα “καλημέρα, καλησπέρα τι κάνεις” και πάω απευθείας στο ψητο λέγωντας «Να ρωτήσω κάτι γρήγορο» προδιαθέτωντας τον συνομιλητή να απαντήσει και αυτός γρήγορα και κοφτά.

19 Αντί να μεταφέρω γραπτώς πληροφορίες, βγάζω μια φωτογραφία και την αποστέλλω στον παραλήπτη.

20 Αν γίνει από άλλους λάθος και μου χαλάσουν την ροή εργασιών ενός έργου μου, πρώτα κοιτάζω να το φτιάξω και μετά ψάχνω ευθύνες. Η ευθύνη μπορεί να πάρει καιρό, τόσο που δεν θα έχω διάθεση ή χρόνο μετά να φτιάξω το έργο.

21 Δεν δίνω σημασία στο feedback των άλλων, παρά μόνο στο τέλος του έργου. Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι…

22 Δεν χαλάω ενέργεια παρά μόνο για ότι μου δίνει. Έβαλα την γυμναστική στη ζωή μου για να έχω περισσότερη ενέργεια μέσα την ημέρα, άρα να είμαι πιο παραγωγικός και να κάνω περισσότερα σε ποσοστό του χρόνου που θα μου έπαιρναν αν δεν γυμναζόμουν καθόλου.

23 Δεν αφήνω χάος στο μυαλό μου. Κάνω συχνά διαλογισμό (10′-15′) να καθαρίζει το κεφάλι και να μπαίνουν οι σκέψεις σε σειρά. 10 λεπτά χρόνου για μια ημέρα ηρεμίας. Αξίζει.

24 Δεν ξενυχτάω και δεν πίνω τίποτα, όταν έχω γεμάτη και πολυάσχολη ημέρα την επομένη. Θα χάνω χρόνο στο να συγκεντρωθώ και να παράγω.

25 Δεν αφήνω την κούραση να με σταματήσει. Ακόμα και όταν είμαι πτώμα βρίσκω τρόπους να αναπληρώσω ή να ξεκλέψω λίγο ενέργεια για να κάνω αυτό που πρέπει, ώστε να μη χρειάζεται να το κάνω ξανά ή αργότερα.

Δες επίσης παρακάτω

Χρόνος  Ότι πιο πολύτιμο έχεις και χάνεται κάθε στιγμή!

Το Μυαλό στα Καλύτερα του: Η Απίστευτη Συνήθεια να Μένεις στο Παρόν

 

Αν αποφάσισες πως αρκετό χρόνο έχασες με το να γνωρίζεις γυναίκες και να μη γίνεται ποτέ τίποτα, τότε δες εδώ

Μέχρι την επόμενη φορά.

Spiros
administrator
Εκτός από επικοινωνιακός, ο Spiros είναι μια αξιόπιστη και φερέγγυα προσθήκη σε κάθε ομάδα, είτε έχει την ηγεσία είτε όχι. Η αποτελεσματική Διαχείριση Κρίσεων και η εξαιρετική διαχείριση της Πίεσης, που προκύπτουν από τα χρόνια εργασιακής του εμπειρίας σε απαιτητικό – ανταγωνιστικό περιβάλλον, εμπνέει την αίσθηση της επιτυχίας σε όλα τα μέλη της ομάδας .