9 Λόγοι που ο Εαυτός μας Είναι ο Πιο Δύσκολος Αντίπαλος

Σε κάθε προσπάθεια, ο εαυτός μας είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος. Και υπάρχουν 9 τρόποι που θα προσπαθήσει να σε σαμποτάρει.

Όταν Ο Εαυτός Μας Ο Ίδιος Μας Δυσκολεύει… Γιατί;

Όταν ξεκινάς να εξελίξεις τον εαυτό σου και να τον κάνεις καλύτερο, ουσιαστικά ξεκινάς ένα ταξίδι.

Το ταξίδι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο, αλλά έχει απίστευτα απολαυστικές στιγμές που κάνουν τον πολυπόθητο προορισμό να μοιάζει ως δευτερεύον στόχος.

Όμως στις άλλες, τις επίπονες, χρειάζεται δύναμη, επιμονή, υπομονή, χρειάζεται πειθαρχία και ψυχραιμία για να ανταπεξέλθεις.

Χρειάζεται να επανέρχεσαι στο αρχικό κίνητρό σου και να αντλείς αντοχές.

Και χρειάζεται να τα σπάσεις λίγο με τον παλιό σου εαυτό. Βλέπεις, η αλλαγή είναι τόσο δύσκολη καμιά φορά που ο εαυτός σου θα έρθει ακόμα και αυτός απέναντί σου.

Και σε ένα τέτοιο δύσκολο, αλλά απολαυστικό ταξίδι που πολλοί δεν το καταλαβαίνουν και άλλοι θα το αμφισβητήσουν, αλίμονο αν δεν έχεις σύμμαχο τουλάχιστον τον ίδιο σου τον εαυτό.

Ποιος Είναι Σύμμαχός Σου Και Ποιος Απέναντι;

ο εαυτός μας είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος

Σε όλες αυτές τις προσπάθειές της αυτοεξέλιξης μου, δεν είχα πάντα τον εαυτό μου δίπλα μου. Πολλές σκέψεις, αντιδράσεις, εμπόδια και όχι μόνο σε νοητικό ή πνευματικό επίπεδο.

Καμιά φορά και σε σωματικό.

Φαντάσου, το μυαλό σου και το σώμα σου να είναι αντίπαλοί σου, εχθροί σου σε μια μάχη που ο ίδιος ξεκίνησες.

Ναι, αλλά τι να κάνεις; Να μείνεις ίδιος; Στάσιμος; Εκεί που δεν απολαμβάνεις; Εκεί που όλο σου το είναι σου λέει ότι χρειάζεσαι ή αξίζεις καλύτερα;

Ειλικρινά, δεν ξέρω αν κέρδισα τον εαυτό μου όλες τις φορές που μου έφερε αντίσταση και ήθελε να με κρατήσει στα παλιά. Μάλλον όχι, αλλά έδωσα μια σκληρή μάχη και πέτυχα μερικά πράγματα για τα οποία είμαι απίστευτα υπερήφανος.

Και κάθε φορά που πετύχαινα κάτι, εμφανιζόταν ένα νέο μονοπάτι για ένα νέο ταξίδι. Και εκτός εξαιρέσεων, ο παλιός εαυτός εκεί να παλεύει να με κρατήσει πίσω.

Και μια και μιλάμε για ταξίδι αυτοβελτίωσης, δες και το παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika με θέμα ταξιδάρες με 100 ευρώ.

Πως Θα Καταλάβουμε Ότι Ο Εαυτός Μας Είναι Αντίπαλος;

Όλες αυτές τις φορές έμαθα να αναγνωρίζω (τουλάχιστον στον εαυτό μου) πότε ο εαυτός μου γίνεται εχθρός.

Και η αλήθεια είναι πως διαβάζοντας το παρακάτω, ίσως να μη καταφέρεις να νικήσεις τον δικό σου παλιό εαυτό. Ίσως κάποια να μη σε ακουμπούν καν. Αλλά αν έχεις έστω και λίγο πιεστεί και δεν ξέρεις γιατί αντιδράς έτσι, ίσως αναγνωρίσεις μερικά μοτίβα.

Και αναγνωρίζοντάς τα, θα είσαι πιο κοντά στο να τα διαχειριστείς, όπως εσένα σε εξυπηρετεί.

#1. Είσαι Εξαιρετικά Αρνητικός Στην Αλλαγή, Σε Οποιοδήποτε Τομέα

Θυμάμαι μια φάση που έπρεπε απλά να αλλάξω γραφείο και ένιωσα περίεργα, όχι γιατί μου άρεσε τρελά αυτό που είχα εκείνη τη στιγμή, αλλά επειδή είχα βολευτεί.

Το στυλ μας, οι παρέες μας, το μέρος διακοπών που πάμε κάθε χρόνο, το χρώμα του αυτοκινήτου μας. Αν έστω και μια μικρή αλλαγή σε αυτά μας αγχώνει, τότε ο εαυτός μας θα αντιδράσει στις μεγαλύτερες που θα του φέρουμε, αναμφίβολα.

#2. Να Εμπιστεύεσαι Τους Άλλους Περισσότερο Από Τον Εαυτό Σου Τον Ίδιο

Δεν είναι κακό να ζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό σε κάτι για να αλλάξεις ένα κομμάτι της ζωή σου. Ο γιατρός σου, ο διαιτολόγος σου, ο dating coach σου είναι προφανώς ειδικοί για να σε βοηθήσουν στον τομέα τους ο καθένας.

Αλλά αν για πράγματα που είναι απλά, προτιμάς να τα αφήσεις στους άλλους γιατί ντρέπεσαι ή γιατί νιώθεις ότι θα τα καταφέρουν καλύτερα, χωρίς κάποιο πραγματικό σημάδι που να λέει ότι είσαι χάλια σε αυτό, τότε σίγουρα ο εαυτός σου σε σαμποτάρει.

Και αυτό είναι που δημιουργεί και το τρίτο.

#3. Να Εξαρτάσαι Από Τους Άλλους

εξαρτάσαι από άλλους

«Πώς γίνεται να εξαρτώμαι από άλλους, αλλά να φταίει ο εαυτός μου για αυτό;» – Γίνεται. Όταν εσύ αφήνεις τις πρωτοβουλίες των κινήσεων σε άλλους, ακριβώς γιατί δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου.

Και μη με παρεξηγήσεις.

Ξαναλέω δεν είναι κακό να αφήνεσαι σε έναν ειδικό. Αλλά είναι κακό να εξαρτάται η γυμναστική σου για το αν ο gym buddy σου ξύπνησε με όρεξη, η δίαιτά σου για το αν η κοπέλα σου μαγείρεψε τίποτα σήμερα. Αν το να γνωρίσεις καμιά γυναίκα μέσα στο εξάμηνο έχει να κάνει με το αν σου γνωρίσει κάποια φίλη – φίλης, κάποιος από την παρέα σου.

Παρεμπιπτόντως, δες εδώ ένα επεισόδιο του Κάντο Με Στυλ όπου ο Θέμης, θα σου δείξει πως αν το θέλεις, μπορείς να εντάξεις τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου, χωρίς να εξαρτάσαι από κανέναν άλλο.

#4. Να Σε Νοιάζει Τι Λένε Οι Άλλοι

Η χειρότερη κατάσταση είναι να μη δρας επειδή οι απόψεις των ανθρώπων γύρω σου σε επηρεάζουν.

Αλήθεια ποιον επηρεάζουν; Εσένα όπως είσαι τώρα ή το όπως θα είσαι αν επιτύχεις αυτό που φοβάσαι να κάνεις επειδή σκέφτεσαι «τι θα πει ο κόσμος;»

Ντρέπεσαι να φέρεις τα φασολάκια στο γραφείο σε ταπεράκι, μη πουν οι συνάδελφοι τι;

Ντρέπεσαι να πας να μιλήσεις στη γυναίκα που σου αρέσει επειδή μπορεί να απορριφθείς και η παρέα σου θα το έχει για αστείο μια εβδομάδα;

Ε κάτσε παρέα με τον παλιό σου εαυτό τότε.

Πριν συνεχίσεις, δες παρακάτω το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika σχετικά με το θέμα.

#5. Να Περιμένεις Από Την Ζωή Να Τα Φέρει Βολικά Για Τον Εαυτό Σου

Εκείνη η προαγωγή επειδή παραιτήθηκε ο ανώτερός σου, εκείνο το τζόκερ, εκείνη η κοπέλα που δείχνει να της αρέσεις, αλλά δεν το κάνει και ποτέ 120% ξεκάθαρο.

Αυτά δεν συμβαίνουν παρά μόνο στις ταινίες. Γιατί κάθε τι που αξίζει θέλει κόπο. Αν έρθει χωρίς κόπο, είτε δεν αξίζει είτε δεν είναι αυτό που ήθελες!

Πρέπει να πράξουμε και ο εαυτός μας δεν το θέλει αυτό γιατί, έχει πόνο.

#6. Να Αγχώνεσαι Συνέχεια Για Το Μέλλον

Τι θα γίνει αν αποτύχω και πως θα το διαχειριστώ αν δεν τα καταφέρω;

Τι θα γίνει αν πάω να της μιλήσω και με απορρίψει;

Ο παλιός σου εαυτός, όχι εσύ, αγχώνεται για πράγματα που μπορεί να γίνουν στο μέλλον. Δηλαδή δεν έχουν συμβεί ακόμα και δεν σου λέει και τίποτα πως οπωσδήποτε θα γίνουν.

Άλλωστε, όπως λέει και ο Eckhart Tolle στο εξαιρετικό «Η Δύναμη του Τώρα», όταν ζούμε στο παρόν μας, οι φόβοι μας δεν έχουν τροφή για να ζουν και να μεγαλώνουν.

#7. Να Απογοητεύεις Τον Εαυτό Σου

όταν ο εαυτός σου είναι ο μόνος αντίπαλός σου

Αυτό γίνεται με δύο τρόπους.

  • Να λες συνέχεια στον εαυτό σου ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι ή δεν είσαι αρκετός για να αποκτήσεις και να επιτύχεις κάτι.
  • Να σε υποβαθμίζεις μετά από μια αποτυχία, μην επιτρέποντας μια ακόμη προσπάθεια ή με το να μην υπολογίζεις καμία συνθήκη ή ελαφρυντικό που μπορεί να επηρέασε το αποτέλεσμα.

#8. Να Συγκεντρώνεσαι Στα Αρνητικά.

Και όταν βλέπεις τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειάς σου, αντί να τα χαρείς, να τα απολαύσεις, να τα κρατήσεις και να χτίσεις πάνω σε αυτά, κάνεις κάτι διαφορετικό.

Κάνεις focus στο ότι δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλεις, ο κόπος ήταν μεγάλος, έχεις ακόμα πολύ δρόμο κτλ.

«Ωραία η κοπέλα που γνώρισα μετά από 6 μήνες αποχής από οτιδήποτε θυμίζει γυναίκα αλλά, δεν είναι και η Ατζελίνα Τζολί.»

«Χάσαμε 2 κιλάκια αυτές τις ημέρες, αλλά έχουμε άλλα 8 να καλύψουμε.»

Και άλλα τέτοια ωραία. Αυτά τα φέρνει ο παλιός σου εαυτός, που θέλει να εμποδίσει την αλλαγή. Εσύ συνέχισε.

#9. Να Πράττεις Εκ Του Ασφαλούς Είναι Σημάδι Ανασφάλειας Για Τον Εαυτό Σου

Είναι αδύνατο πραγματικά να θυμηθώ κάτι που άξιζε στην ζωή μου και δεν είχε μέσα και το στοιχείο του ρίσκου. Και αυτό γιατί αν το δεις ως μια επένδυση, ακόμα και χρόνου, υπάρχει η περίπτωση να πάει χαμένη.

Αν όμως κρατήσεις αυτό και προσπαθείς να αποφύγεις το ρίσκο επειδή υπάρχει μια πιθανότητα κάτι να πάει στραβά, τότε τίποτα δεν θα πάει και καλά γιατί δεν θα πράττεις.

Το «Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς» είναι μια θυμόσοφη φράση που ουσιαστικά λέει «η πράξη οδηγεί στην επιτυχία».

Και δεν λέω να ρισκάρεις και να κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα, τα κεκτημένα σου ή οτιδήποτε εσύ θεωρείς σημαντικό. Αλλά μπορείς να εξετάσεις με υπολογιζόμενο ρίσκο τι σε παίρνει.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Πως να τα βρεις με τον εαυτό σου, να τον κάνεις να δουλέψει υπέρ σου και άλλες πολλές απαντήσεις, θα βρείς εδώ.

Καλή συνέχεια

Spiros
administrator
Εκτός από επικοινωνιακός, ο Spiros είναι μια αξιόπιστη και φερέγγυα προσθήκη σε κάθε ομάδα, είτε έχει την ηγεσία είτε όχι. Η αποτελεσματική Διαχείριση Κρίσεων και η εξαιρετική διαχείριση της Πίεσης, που προκύπτουν από τα χρόνια εργασιακής του εμπειρίας σε απαιτητικό – ανταγωνιστικό περιβάλλον, εμπνέει την αίσθηση της επιτυχίας σε όλα τα μέλη της ομάδας .