Γιατί Κάποιοι Άνθρωποι δεν Δείχνουν Καθόλου Κατανόηση

Είναι σημαντικό στοιχείο ενός χαρακτήρα να έχει μάθει να ακούει, αλλά και να συμπονεί όταν χρειάζεται. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν δείχνουν κατανόηση;

Αν Δεν Βρίσκεις Καθόλου Κατανόηση Από Τους Ανθρώπους ;

Όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε αλληλεπιδράσει με ανθρώπους, οι οποίοι δεν δείχνουν καθόλου κατανόηση. Τέτοιες εμπειρίες μπορεί να σου αφήσουν θυμό, εκνευρισμό, απογοήτευση ακόμη και αίσθημα ότι έχεις προδοθεί.

Τα αρνητικά συναισθήματα γίνονται πιο σκληρά, στην περίπτωση που το άτομο που δεν δείχνει κατανόηση είναι κάποιος πολύ κοντινός άνθρωπος, ένα μέλος της οικογένειας, η κοπέλα με την οποία έχεις σχέση ή κάποιος καλός φίλος.

Ένας άνθρωπος που δείχνει κατανόηση, έχει την δυνατότητα να έρθει στην θέση σου και να σε καταλάβει και είναι ένδειξη υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης, για την οποία μπορείς να μάθεις περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί.

Παρόλο που σαν ανθρώπινα όντα, είμαι κοινωνικοί από την φύση μας, η κατανόηση δεν έρχεται φυσικά σε όλους μας. Κάποιοι άνθρωποι δείχνουν περισσότερη κατανόηση, ενώ κάποιοι άλλοι λιγότερο ή καθόλου.

Κάποιος με έλλειψη κατανόησης δεν μπορεί να ξεφύγει από τον εαυτό του και συντονιστεί με τις εμπειρίες των γύρω του, ιδιαίτερα όταν αυτοί αισθάνονται, και βιώνουν τον κόσμο από ένα διαφορετικό πρίσμα πεποιθήσεων.

Αυτή η έλλειψη κατανόησης οδηγεί σε προβλήματα επικοινωνίας και συμπεριφορές, όπως θυμό ή μίσος, μεταξύ ανθρώπων ή ομάδων ανθρώπων των οποίων οι πεποιθήσεις, οι παραδόσεις ή ο τρόπος ζωής διαφέρουν.

Κάποιο άτομο που δεν δείχνει κατανόηση, θα βιαστεί να ασκήσει κριτική, πιστεύοντας ότι η δική του άποψη είναι 100% σωστή. Παράλληλα, θα δείχνει ψυχρός απέναντι σε όσους έχουν προβλήματα και θα δυσκολεύεται να αισθανθεί ευτυχία με τις χαρές των άλλων.

Επιπλέον, αισθάνεται ότι πρέπει να του κάνουν τις χάρες, χωρίς όμως ο ίδιος να δείχνει εκτίμηση και μάλιστα μπορεί να γίνεται και αγενής, όταν κάποιος κάνει ένα λάθος. Αυτή η στάση του θα του δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους του περιβάλλοντος του.

Χωρίς κατανόηση είναι αδύνατον να δημιουργηθεί μια βαθιά συναισθηματική σύνδεση με άλλους ανθρώπους.

Πώς Δημιουργείται Η Έλλειψη Κατανόησης

έλλειχη κατανόησης

 Η κατανόηση είναι μια ικανότητα που την μαθαίνουμε μέσω των εμπειριών της ζωής και του περιβάλλοντος.

Άνθρωποι με έλλειψη κατανόησης πιθανότατα μεγάλωσαν σε οικογένειες οι οποίες απέφευγαν την επαφή με τα συναισθήματα τους και ίσως καταδίκαζαν αυτούς που τα εξέφραζαν. Έτσι νωρίς στην ζωή τους έμαθαν να αποκρύπτουν τα συναισθήματα τους, σε βαθμό τέτοιο που δεν κατάφεραν να αισθανθούν τους άλλους ανθρώπους.

Το αποτέλεσμα είναι αρχικά να χάνουν την επαφή με τον ίδιο τους τον εαυτό, που προκύπτει σαν υποσυνείδητος μηχανισμός άμυνας και αποκλείει το άτομο από το να δείχνει κατανόηση ακόμη και για τον εαυτό του.

Η έλλειψη κατανόησης ως μηχανισμός άμυνας έχει και άλλον τρόπο λειτουργίας. Σκέψου τι συμβαίνει μέσα μας όταν αισθανόμαστε πόνο, σωματικό ή συναισθηματικό. Υπάρχουν διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο, εκκρίνονται συγκεκριμένες χημικές ουσίες κλπ. Με τον ίδιο τρόπο αντιδρά το σώμα και στον πόνο των άλλων. Παρόλο που αυτή η αλληλεπίδραση είναι φυσιολογική, δεν είναι καθόλου ευχάριστη.

Έτσι ο εγκέφαλος αναπτύσσει στρατηγικές για να προστατευτεί και γι’ αυτό αποστασιοποιείται από τον πόνο των άλλων.

Σκέψου πόσο μεγάλη ροή ειδήσεων βιώνει κάθε άνθρωπος στην εποχή μας. Όλα όσα μαθαίνει σε μια μέρα ένας σύγχρονος άνθρωπος, ο άνθρωπος παλιότερων εποχών τα μάθαινε σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Μια σταθερή ροή αρνητικών ειδήσεων, άσχημων νέων και αδικιών, μπορεί να κουράσει με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να “απενεργοποιήσει” την λειτουργία της κατανόησης, για να προστατευτεί από τον πόνο.

έλλειψη κατανόησης

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το άτομο, μοιάζει σαν να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο, μη δείχνοντας κανενός είδους συναισθηματική εμπλοκή.

Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν και περιπτώσεις, στις οποίες η έλλειψη κατανόησης συνδέεται με διαταραχές, όπως ο ναρκισσισμός και η αντικοινωνική συμπεριφορά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το άτομο χρίζει βοήθειας από κάποιον ειδικό.

Πώς Αντιμετωπίζεις Έναν Άνθρωπο Που Δεν Έχει Καθόλου Κατανόηση;

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο, αν είσαι άνθρωπος ευαίσθητος. Τις περισσότερες φορές η συζήτηση με έναν τέτοιο άνθρωπο δεν θα οδηγήσει πουθενά. Γι’ αυτό δεν πρέπει να παίρνεις προσωπικά τον θυμό ή την κρίση τους.

Αν προσπαθήσεις να κάνεις ένα τέτοιο άτομο να νιώσει κατανόηση, θα χάσεις ενέργεια και χρόνο και θα τον κάνεις να αισθανθεί μεγαλύτερο θυμό και να σε κρίνει ακόμη πιο έντονα. Αντί να εκφράσεις συναισθήματα, προσπάθησε να τον αντιμετωπίσεις με γεγονότα.

Φυσικά, πρέπει να ξέρεις ότι η αξία σου δεν εξαρτάται από την επιβεβαίωση ενός τέτοιου ατόμου και ότι αν δεν είναι ανάγκη να βρίσκεσαι κοντά του, μπορείς απλά να τον απομακρύνεις από την ζωή σου.

Η έλλειψη κατανόησης είναι μια τοξική συμπεριφορά. Περισσότερα για τις τοξικές συμεριφορές στο παρακάτω live επεισόδιο.

Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί λόγοι, που μπορεί να δημιουργήσουν έναν άνθρωπο με έλλειψη κατανόησης και όταν πρέπει να έρθεις αντιμέτωπος μαζί του, μπορεί να είναι μια κακή εμπειρία.

Ειδικά όταν μιλάμε για σχέσεις, η έλλειψη κατανόησης μπορεί να είναι και αιτία για να τελειώσει η σχέση. Δες εδώ ένα επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika για τους χωρισμούς.

Βέβαια, δεν μπορείς να αλλάξεις κάποιον, ούτε μπορείς να τους σώσεις όλους, οπότε πρέπει να ξέρεις πώς θα αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βάλεις τα όρια σου και να έχεις κοντά σου άτομα που σε καταλαβαίνουν.

Αν αισθάνεσαι πως δεν έχεις κατανοήσει αρκετά το κομμάτι του φλερτ, βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος. Μάθε περισσότερα εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.