Είσαι Αξιόπιστος: Μυστικά Γλώσσας Σώματος για να Εμπνέεις Εμπιστοσύνη

Αν θέλεις να εμπνέεις εμπιστοσύνη, θα χρειαστεί να μάθεις κάποια στοιχεία γλώσσας σώματος και συμπεριφοράς. Διάβασε τα σημαντικότερα.

Είτε ξεκινάς μια νέα δουλειά, είτε βγαίνεις ραντεβού με μια κοπέλα, η εμπιστοσύνη είναι η καρδιά των ανθρώπινων συναλλαγών. Αν θέλεις οι άλλοι να σε ακούσουν, πρέπει να τους εμπνεύσεις εμπιστοσύνη και αυτό μπορεί να είναι μια αρκετά δύσκολη δουλειά.

Σε εμπιστεύονται; Θα ανοιχτούν, θα σε ακούσουν και θα σε ακολουθήσουν. Δεν σε εμπιστεύονται; Ακόμη και η καλύτερη ιδέα, θα πάει χαμένη.

Οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η γλώσσα του σώματος είναι πολύ σημαντική όταν πρόκειται για την δημιουργία καλής εντύπωσης, την δημιουργία νέων σχέσεων και την διατήρηση ήδη υπαρχόντων. Αυτά είναι τρία πράγματα που όλοι μας κάνουμε σε καθημερινή βάση.

Η πρώτη εντύπωση έτσι και αλλιώς, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

Ο ψυχολόγος Albert Mehravian μίλησε για τον κανόνα 7-38-55, σύμφωνα με τον οποίο οι λέξεις είναι το 7% ενός μηνύματος, ο τόνος της φωνής το 38% και η γλώσσα του σώματος το 55%.

Όπως είναι εύκολο να καταλάβεις το 93% του μηνύματος σου δεν έχει να κάνει με το τι λες, αλλά με το πώς το λες. Επομένως, για να σε ακούσει και να σε εμπιστευτεί κανείς, θα πρέπει να φροντίσεις να συνοδεύεις το μήνυμά σου με την κατάλληλη γλώσσα του σώματος.

Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις εμπιστοσύνη.

#1. Διατήρησε Επαφή με τα Μάτια
Αν θέλεις να εμπνέεις εμπιστοσύνη, θα χρειαστεί να μάθεις κάποια στοιχεία γλώσσας σώματος και συμπεριφοράς. Διάβασε τα σημαντικότερα.

Εδώ ταιριάζει το κλασσικό «τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής». Όπως έχει γράψει και ο Paul Zak, διδάκτορας και συγγραφέας του βιβλίου «Trust Factor: The Science Of Creating High-Performance Companies», πρέπει «να ακούς με τα μάτια».

Δηλαδή, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς επαφή με τα μάτια του συνομιλητή σου. Αν κοιτάζεις αλλού, κινδυνεύεις να θεωρηθείς αναξιόπιστος. Αντιθέτως, όταν κοιτάζεις στα μάτια δείχνεις αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση. Επίσης, δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι να ακούσεις τι έχει να σου πει ο συνομιλητής και αυτό συμβάλλει θετικά στην κατάσταση.

Κάτι ακόμη που μπορεί να επηρεάσει το πώς σε βλέπουν είναι ο ρυθμός που ανοιγοκλείνεις τα μάτια. Αν έχεις άγχος, ο ρυθμός αυξάνεται πολύ περισσότερο από τον φυσιολογικό (15-20 φορές ανά λεπτό) και αυτό είναι κάτι που βλάπτει την αξιοπιστία σου. Δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να προσπαθήσεις να το ελέγξεις.

#2. Γίνε Καθρέφτης του Συνομιλητή σου
Αν θέλεις να εμπνέεις εμπιστοσύνη, θα χρειαστεί να μάθεις κάποια στοιχεία γλώσσας σώματος και συμπεριφοράς. Διάβασε τα σημαντικότερα.

Αν παρατηρήσεις μια συζήτηση που πάει καλά, θα προσέξεις ότι οι συνομιλητές κάνουν παρόμοιες κινήσεις, σαν να αντιγράφει ο ένας τον άλλον. Όταν κάνεις παρόμοιες κινήσεις ή παίρνεις παρόμοιες εκφράσεις με τον συνομιλητή σου, δείχνεις ότι είστε στην ίδια συχνότητα και δημιουργούνται έτσι αισθήματα εμπιστοσύνης.

Έχουν γίνει ερευνητικά πειράματα σε διαπραγματεύσεις στις οποίες ένα γκρουπ μιμούνταν τις κινήσεις του συνομιλητή και ένα όχι. Το πρώτο γκρουπ κατάφερε να κλείσει μια συμφωνία σε ποσοστό 67%, ενώ το αποτέλεσμα για το δεύτερο γκρουπ ήταν μόλις 12,5%.

Μπορείς λοιπόν, μιμούμενος τις κινήσεις του συνομιλητή σου, να δημιουργήσεις μια τεχνητή αίσθηση σύνδεσης και οικειότητας μεταξύ σας, κάτι που θα επιφέρει αύξηση της εμπιστοσύνης προς το μέρος σου.

Φυσικά, θα πρέπει να κρατήσεις το μέτρο, μιας και υπάρχει διαφορά μεταξύ του να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις οικειότητα και εμπιστοσύνη και του να γίνεις περίεργος! Μην το παρακάνεις.

#3. Εκμεταλλεύσου τον Τόνο της Φωνής
Αν θέλεις να εμπνέεις εμπιστοσύνη, θα χρειαστεί να μάθεις κάποια στοιχεία γλώσσας σώματος και συμπεριφοράς. Διάβασε τα σημαντικότερα.

Κράτησε τον συνηθισμένο τόνο της φωνής σου και διατήρησε σταθερό τόνο. Έτσι θα εμπνεύσεις εμπιστοσύνη, αξιοπιστία και θα φανείς αυθεντικός.

Επίσης, προσπάθησε να μην μιλάς πολύ γρήγορα και γενικά κράτησε ρυθμό παρεμφερή με τον ρυθμό του συνομιλητή σου, για να φανεί ότι είστε στο ίδιο μήκος κύματος και για να μην δημιουργήσεις εντύπωση βιασύνης και άγχους.

Ο συνομιλητής μπορεί να σε κρίνει από τον τόνο της φωνής, ακόμη και μέσω τηλεφώνου. Όπως είπαμε και παραπάνω μερικές φορές έχει σημασία όχι μόνο το τι λες, αλλά το πώς το λες!

#4. Χαμογέλασε
Αν θέλεις να εμπνέεις εμπιστοσύνη, θα χρειαστεί να μάθεις κάποια στοιχεία γλώσσας σώματος και συμπεριφοράς. Διάβασε τα σημαντικότερα.

Το χαμόγελο είναι ένα όπλο στην ζωή μας. Μπορεί να αφοπλίσει οποιονδήποτε. Χαμογέλασε με τρόπο αυθεντικό και χαλαρό, χωρίς να το παρακάνεις, για να μην φανεί ότι είναι προσποιητό.

Κάποιος που αλληλεπιδρά με έναν άνθρωπο που είναι χαμογελαστός, θα έχει σίγουρα μια καλύτερη εντύπωση και θα θέλει να συνεχίσει την συζήτηση. Το να είσαι ευχάριστος και θετικός είναι ένα βήμα για να δημιουργήσεις κλίμα εμπιστοσύνης.

#5. Δείξε Ανοιχτός – Στάση του Σώματος
Αν θέλεις να εμπνέεις εμπιστοσύνη, θα χρειαστεί να μάθεις κάποια στοιχεία γλώσσας σώματος και συμπεριφοράς. Διάβασε τα σημαντικότερα.

Αν θέλεις να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη πρέπει να χρησιμοποιείς ανοιχτή γλώσσα του σώματος, δηλαδή να είσαι άνετος, χαλαρός και όχι επιθετικός.

Μην σταυρώνεις τα χέρια ή τα πόδια. Κάθισε με τους ώμους ανοιχτούς και τις παλάμες ανοιχτές, για να δείξεις ότι είσαι ανοιχτός σε άλλες σκέψεις και μην δείχνεις με το δάχτυλο, γιατί μπορεί να το εκλάβουν υποσυνείδητα ως κατηγορία.

Κράτησε μια λογική απόσταση ανάμεσα σε εσένα και στον συνομιλητή σου. Το ιδανικό είναι να καθίσετε πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά όχι πάρα πολύ κοντά, για να δείξεις ότι σέβεσαι τον προσωπικό του χώρο και ότι δεν έχεις σκοπό να απειλήσεις.

Οι κινήσεις του σώματος σου πρέπει να είναι ομαλές και όσο το δυνατόν λιγότερες. Κάποιος που κινείται διαρκώς, με σπασμωδικές κινήσεις, δείχνει ότι έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης και ίσως να φαίνεται και λίγο περίεργος. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι θετικό για κάποιον που θέλει να εμπνέει εμπιστοσύνη.

 #6. Δείξε το Ενδιαφέρον και τον Σεβασμό σου
Αν θέλεις να εμπνέεις εμπιστοσύνη, θα χρειαστεί να μάθεις κάποια στοιχεία γλώσσας σώματος και συμπεριφοράς. Διάβασε τα σημαντικότερα.

Όταν δείχνεις ειλικρινές ενδιαφέρον για όσα απασχολούν τον συνομιλητή σου, χτίζεις εμπιστοσύνη. Άκουσε με προσοχή και μην μιλάς πολύ. Δείξε συγκατάβαση με την κίνηση του κεφαλιού σου και κάνε ερωτήσεις που θα τον κάνουν να συνεχίσει να σου μιλάει, χωρίς φυσικά να πιέζεις τα πράγματα.

Επίσης, δείξε σεβασμό, ακόμη και αν διαφωνείς. Ο σεβασμός είναι προαπαιτούμενο για να υπάρχει εμπιστοσύνη.

Με το ενδιαφέρον και τον σεβασμό θα τον κερδίσεις και μαζί θα κερδίσεις και την εμπιστοσύνη του!

Το μεγαλύτερο κομμάτι της επικοινωνίας αφορά το μη λεκτικό τμήμα της. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσεις να εκφράσεις ένα μήνυμα, εκτός από το ίδιο το μήνυμα, πρέπει να προσέξεις και τον τρόπο που το μεταφέρεις.

Το να είσαι αξιόπιστος και να έχεις κάτι σωστό να πεις, μερικές φορές δεν φτάνει. Χρειάζεται να περάσεις το μήνυμα σου στον συνομιλητή σου με τρόπο που θα τον πείσει και θα δείξει ότι είσαι πράγματι αξιόπιστος και άξιος εμπιστοσύνης.

Βέβαια, στην επικοινωνία συνολικότερα παίζει μεγάλο ρόλο και η συναισθηματική νοημοσύνη όπως μπορείς σε αυτό το βίντεο:

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να γίνεις καλύτερος στην επικοινωνία, ειδικά όταν μιλάς με γυναίκες, πάτα εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.