Στόχοι και Παραίτηση: Γιατί Παρατάμε Αυτό που Θέλουμε;

Σε κάθε νέο ξεκίνημα, ένα από τα πράγματα που επείγουν, είναι να τεθούν νέοι στόχοι . Τι είναι αυτό που μας κάνει και παραιτούμαστε;

Είναι συχνό φαινόμενο κάποιος να θέτει μεγαλόπνοους στόχους, οι οποίοι απαιτούν ικανότητες  που χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθούν. Πολλές φορές ο στόχος συνδέεται με κάποιου είδους ελπίδα που σχετίζεται με την εξωτερική επιβεβαίωση.

Όλοι θα με σέβονται, όταν πετύχω τον στόχο μου.

Παράλληλα υπόσχεται στον εαυτό του ότι θα δουλέψει σκληρά και δηλώνει ότι κανείς δεν πρόκειται να τον σταματήσει. Σύντομα όμως παραιτείται από τον στόχο και αποτυγχάνει.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό το παράδοξο;

#1. Ψάχνουμε Το Αποτέλεσμα  Των Στόχων Και Όχι Την Ανάπτυξηστόχοι

Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει κάποιον να μιλάει για το τι θέλει να γίνει, χωρίς όμως ποτέ να σκεφτεί ποιες ικανότητες χρειάζεται για να τα καταφέρει.

Είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά. Ερωτευόμαστε την ιδέα ότι θα καταφέρουμε κάτι μεγάλο, ότι θα γίνουμε διάσημοι και κορυφαίοι στον τομέα μας, αλλά δεν μας αρέσει καθόλου το γεγονός ότι πρέπει να θυσιάσουμε πράγματα, να διαβάσουμε και να αποκτήσουμε ικανότητες, ώστε να τα καταφέρουμε.

Έτσι, μόλις προκύψει η πρώτη δυσκολία, θεωρούμε ότι αποτύχαμε και οι στόχοι μας αλλάζουν και αυτό γιατί είχαμε επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα και όχι στην διαδικασία, στην εκμάθηση και στην ανάπτυξη.

#2. Φοβόμαστε Την Κριτικήκριτική

Ο φόβος της απόρριψης υπάρχει σε όλες μας τις δραστηριότητες. Πολλές φορές δεν κάνουμε βήματα εμπρός, επειδή υπάρχει μέσα μας ο φόβος της κριτικής.

Τι θα πουν οι άλλοι, αν αποτύχω;

Με αυτόν τον τρόπο σαμποτάρουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και τελικά ο φόβος μας κάνει να παραιτούμαστε από τους στόχους μας.

Πρέπει να βλέπεις την απόρριψη σαν σύμμαχό σου, όπως σε προτρέπει ο Θέμης στο βίντεο που ακολουθεί.

#3. Οι Στόχοι Και Η Σημασία Της Αποτυχίαςαποτυχια

Σίγουρα οι στόχοι μας είναι κάτι που θέλουμε να πετύχουμε. Όμως ο δρόμος δεν είναι ποτέ εύκολος και πάντοτε προκύπτουν δυσκολίες που συχνά οδηγούν σε παταγώδεις αποτυχίες.

Εκείνοι που παραιτούνται από τους στόχους τους βλέπουν την αποτυχία ως κάτι πολύ άσχημο, χωρίς καμία χρησιμότητα, χάνοντας έτσι μια μεγάλη ευκαιρία.

Η αποτυχία μπορεί να είναι ένα μάθημα, το οποίο μάλιστα κόστισε ακριβά, αλλά έχει μεγάλη σημασία και θα σε βοηθήσει στο μέλλον, ώστε οι στόχοι σου να γίνουν πραγματικότητα.

#4. Στόχοι Και Προσαρμογή Στα Νέα ΔεδομέναΣε κάθε νέο ξεκίνημα, το πρώτο πράγμα που κάνει κανείς είναι να θέσει ανανεωμένους στόχους. Τι είναι αυτό που μας κάνει και παραιτούμαστε;

Ο κόσμος δεν είναι στατικός. Οι καταστάσεις και τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή.

Οι στόχοι και οι προσδοκίες που είχες αρχικά θα πρέπει να αναθεωρηθούν και να προσαρμοστούν αναλόγως, με βάση τις νέες συνθήκες που προκύπτουν.

Κάποιος που δεν έχει την διάθεση να προσαρμοστεί, απλά παραιτείται.

#5. Έλλειψη Αφοσίωσης Στους Στόχουςαφοσιοωση

Η σκληρή δουλειά που απαιτείται για να εκπληρωθούν μερικοί στόχοι είναι ένας παράγοντας που οδηγεί στην παραίτηση.

Σίγουρα θα ήθελες να είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν οι στόχοι σου, όμως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Τίποτα δεν χαρίζεται. Πρέπει να αφοσιωθείς και να δουλέψεις σκληρά.

Όμως αυτό χρειάζεται πειθαρχία, μια ικανότητα που για τους περισσότερους είναι σε έλλειψη. Αν δεν μπορείς να πειθαρχήσεις και να αφοσιωθείς μέχρι τέλους στον στόχο και αν δεν έχεις αναπτύξει τις απαραίτητες συνήθειες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα παραιτηθείς σύντομα.

#6. Κοιτάμε Τι Κάνουν Οι Άλλοιαλλοι

Όταν οι στόχοι μας ταυτίζονται με αυτούς κάποιου άλλου, έχουμε την τάση να εστιάζουμε στο τι κάνει ο άλλος. Παράλληλα, τείνουμε να θεωρούμε ότι όλα έρχονται εύκολα για τους άλλους και ότι η προσπάθεια τους είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με την δική μας.

Αυτό είναι κάτι που αρχικά μας αποσπά από την προσπάθεια και τελικά μας οδηγεί στην έλλειψη υπομονής, που επιφέρει την έλλειψη πειθαρχίας, με τελικό αποτέλεσμα την παραίτηση.

Όταν οι στόχοι δεν εκπληρώνονται, δημιουργούνται απωθημένα. Τσέκαρε το παρακάτω βίντεο, για να δεις την συζήτηση της παρέας στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika, σχετικά με αυτό το θέμα.

#7. Δεν Πιστεύουμε Στον Εαυτό Μαςπιστευω

Ένας από τους κυριότερους λόγους που οδηγούν στην παραίτηση, ακόμη και όταν οι στόχοι είναι κάτι που θέλουμε πάρα πολύ είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας.

Η νοοτροπία είναι τα πάντα. Χωρίς ένα θετικό πλαίσιο σκέψης είναι σίγουρο ότι θα αποτύχεις. Όσες ευκαιρίες και αν σου δοθούν , όσο ταλέντο και αν διαθέτεις, οι αρνητικές σκέψεις δεν θα σε αφήσουν να αναπτυχθείς και να επιτύχεις.

Οι αρνητικές σκέψεις μεγεθύνουν τους φόβους και οδηγούν ολοταχώς στην παραίτηση.

#8. Θέτουμε Μη Ρεαλιστικούς ΣτόχουςΣε κάθε νέο ξεκίνημα, το πρώτο πράγμα που κάνει κανείς είναι να θέσει ανανεωμένους στόχους. Τι είναι αυτό που μας κάνει και παραιτούμαστε;

Οι στόχοι για να επιτευχθούν πρέπει να έχουν κάποια ρεαλιστική βάση.

Όσο και να θέλεις κάτι, όταν δεν βασίζεται σε κάτι μετρήσιμο και πραγματικό δεν θα βρεις την δύναμη να το επιτύχεις και θα τα παρατήσεις γρήγορα.

#9. Δεν Έχουμε Πλάνο Και ΠροθεσμίαΣε κάθε νέο ξεκίνημα, το πρώτο πράγμα που κάνει κανείς είναι να θέσει ανανεωμένους στόχους. Τι είναι αυτό που μας κάνει και παραιτούμαστε;

Όταν δεν έχουμε ένα πλάνο δράσης και αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε.

Ένα σχέδιο δράσης είναι βασικό στοιχείο της επίτευξης των στόχων. Όπως ένας χάρτης που σε οδηγεί σε μια περιοχή που δεν γνωρίζεις, έτσι το σχέδιο σου δίνει κατευθύνσεις.
Οι στόχοι μας όμως εκτός από σαφείς και ρεαλιστικοί πρέπει να έχουν και ένα χρονικό πλαίσιο.

Όταν έχουμε μια προθεσμία είναι πολύ πιο εύκολο να αφοσιωθούμε, σε αντίθεση με την περίπτωση που ο χρόνος επίτευξης ενός στόχους δεν είναι καθορισμένος, οπότε οδηγούμαστε στην αναβλητικότητα.

#10. Κάνουμε Πολλά Πράγματα ΤαυτόχροναΣε κάθε νέο ξεκίνημα, το πρώτο πράγμα που κάνει κανείς είναι να θέσει ανανεωμένους στόχους. Τι είναι αυτό που μας κάνει και παραιτούμαστε;

Ο χρόνος είναι πεπερασμένος και οι στόχοι μας απαιτούν χρόνο. Όταν οι στόχοι είναι πολλοί, πρέπει να μοιράζουμε τον χρόνο και άρα και την προσπάθεια. Αυτό μας οδηγεί σε μια σπατάλη ενέργειας, με αποτέλεσμα τελικά, να τα παρατάμε.

Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να μπαίνουν προτεραιότητες και να αφοσιωνόμαστε σε αυτά που είναι σημαντικότερα.

#11. Έχουμε Γύρω Μας Ανθρώπους Που Δεν Επιτυγχάνουν Τους Στόχους ΤουςΣε κάθε νέο ξεκίνημα, το πρώτο πράγμα που κάνει κανείς είναι να θέσει ανανεωμένους στόχους. Τι είναι αυτό που μας κάνει και παραιτούμαστε;

Κλέινοντας, οι άνθρωποι που έχουμε γύρω μας έχουν μεγάλη επιρροή επάνω μας.

Αυτό είναι κάτι με το οποίο δύσκολα συμβιβαζόμαστε, αλλά είναι πραγματικότητα. Δρούμε ανάλογα με τα άτομα που έχουμε γύρω μας. Ο κύκλος μας παίζει μεγάλο ρόλο.

Όταν το φυσιολογικό για τους ανθρώπους του κύκλου σου είναι να τα παρατάνε με την πρώτη δυσκολία, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα λειτουργήσεις και εσύ με την ίδια λογική.

Είναι λοιπόν σημαντικό να επιλέγεις σωστά τους ανθρώπους που θα πλαισιώνουν την προσπάθεια σου.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Θέσε υψηλούς στόχους και πέτυχέ τους με τη βοήθειά μας! Μάθε περισσότερα εδώ.

Διάβασε το βιβλίο μας Άνδρας Αξίας. Βρες το εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.