Πέφτοντας με τα Μούτρα σε Τοίχο: Όταν οι Συνεχείς Απορρίψεις σε Γονατίζουν

Οι Συνεχείς Απορρίψεις Μειώνουν Την Αυτοπεποίθησή Σου

Η απόρριψη είναι περίεργο πράγμα. Ειδικότερα αν οι απορρίψεις πέσουν βροχή τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίεργα.

Παρόλο λοιπόν που η ερώτηση « τι θα έκανες αν δεν υπήρχε καμία πιθανότητα αποτυχίας; » είναι αρκετά ενθαρρυντική, μια πιο ρεαλιστική ερώτηση θα ήταν:

 Τι μαθαίνεις όταν οι απορρίψεις πέφτουν βροχή; 

Δύσκολη μεν, ενδιαφέρουσα δε…

Έχουμε την πεποίθηση πως οι σκέψεις μας εστιάζονται γύρω από τις πιθανές επιτυχίες μας και όνειρα. Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια.

Τις περισσότερες φορές, όταν θέλουμε να προσεγγίσουμε μια γυναίκα ή μια νέα κατάσταση, συνήθως μας προβληματίζει το πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε για τις πιθανές απορρίψεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε.

συνεχείς απορρίψεις

Από την άλλη, όταν οι απορρίψεις ή αποτυχίες κάνουν την εμφάνιση τους, αισθανόμαστε την ανάγκη να κρυφτούμε από αυτές και να μην τις συζητήσουμε ποτέ ξανά.

(Είτε με τον εαυτό μας είτε με τους άλλους)

Είναι σαν άπλυτα που στοιβάζονται και δεν παίρνουμε ποτέ την απόφαση να τα πάμε καθαριστήριο.

Όμως, όπως και στην ζωή έτσι και στην προσέγγιση, οι συνεχείς απορρίψεις και οι αποτυχίες είναι δεδομένες. Είναι ωραίο να φαντάζεσαι πως όλα θα πάνε καλά, όμως η πραγματική πρόοδος δεν έρχεται από το πώς διαχειρίζεσαι τις επιτυχίες αλλά τις απορρίψεις που θα δεχτείς.

Τι κάνεις, όταν η πραγματικότητα σου αποδείξει με χειροπιαστά στοιχεία πως το παιχνίδι, πολλές φορές, δεν θα είναι ούτε δίκαιο ούτε εύκολο.

Και Άλλες Απορρίψεις;

απόρριψη

Οι απορρίψεις, τα λάθη και οι αποτυχίες είναι αποδεχτά. Όλοι ξέρουν πως είναι αναπόφευκτα και ότι κανείς μας δεν πρόκειται να ξεφύγει από αυτά.

Ωστόσο, οι απορρίψεις είναι αποδεχτές μέχρι κάποιο σημείο και τα λάθη διαχειρίζονται μέχρι το στιγμή όπου η ζημιά δεν είναι τόσο μεγάλη.

Όταν όμως οι απορρίψεις πέφτουν σαν μετεωρίτες, οι καταστάσεις μπαίνουν κάτω από ένα τηλεσκόπιο και αντί να μικραίνουν μεγεθύνονται ραγδαία.

Όταν σκληρές απορρίψεις κάνουν την εμφάνιση τους, ερχόμαστε σε επαφή με μια πραγματικότητα που παίζει ένα περίεργο παιχνίδι με το μυαλό μας.

Είναι σαν να επιβεβαιώνονται όλοι οι φόβοι και ανασφάλειες μας και σαν μας φτάνουν με delivery όλοι οι λόγοι που αποφεύγαμε την πραγματικότητα όπως ο διάολος το λιβάνι.

Και μπορεί η μια απόρριψη να μην σε επηρεάσει ούτε η δεύτερη ούτε η τρίτη. Όταν όμως η μια αρχίζει να διαδέχεται την άλλη σαν ένα ντόμινο που δεν ζητήσαμε, είναι σαν γεννιέται αυτόματα το δικαίωμα να αμφισβητήσεις τα πάντα.

Και για να λέμε την αλήθεια ποιος μπορεί να στο στερήσει;

Οι απορρίψεις έχουν την ικανότητα να σε σπρώχνουν να αμφισβητείς οτιδήποτε ήξερες μέχρι τώρα για τον εαυτό σου, τις ικανότητες σου αλλά και για τις ελπίδες σου.

Όταν λοιπόν οι συνεχείς απορρίψεις σκάνε στο κεφάλι σου σαν παγωμένο νερό, δημιουργούν κάποιες δυσκολίες.

Πιθανές Επιπτώσεις Που Έχουν Οι Συνεχείς Απορρίψεις

Όταν οι απορρίψεις είναι επαναλαμβανόμενες, παρουσιάζουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες παρενέργειες:

#1. Σε Σκαλώνουν Συναισθηματικά

Δες το βίντεο του Χρήστου και μάθε γιατί ”κολλάς” όσο σε ”φτύνει”

Οι αρνητικές εμπειρίες επηρεάζουν περισσότερο και πιο βαθιά από ότι οι θετικές. Οι ερωτήσεις που τρέχουν στο μυαλό σου μετά από μια απόρριψη, μπορεί να στηρίζονται στην ανάγκη σου να δώσεις μια εξήγηση όμως δεν έχουν πάντα θετικά αποτελέσματα:

 Έκανα κάτι λάθος; 

 Θα συνεχίσω να απορρίπτομαι αν συνεχίσω; 

Όλες αυτές οι σκέψεις και ερωτήσεις έχουν την ικανότητα να σε εξαντλούν συναισθηματικά.

#2. Σου Προκαλούν Νοητικές Ήττες

νοητικές ήττες

Το πρώτο πράγματα που κάνει μια απόρριψη ή μια ήττα είναι να σε βγάλει από την βολή και την ασφάλεια που ήσουν πριν.

Και παρόλο που αυτό είναι καλό, η αλήθεια είναι πως χρειάζεσαι χρόνο μέχρι να ανακάμψεις και να συνειδητοποιήσεις τι έχει συμβεί.

Όμως, οι απορρίψεις έχουν και άλλη μια εξαιρετικά ισχυρή ικανότητα.

Σε κάνουν να αμφιβάλεις για το μέλλον.

Παρόλο που πιστεύουμε πως πρέπει να εξασκηθούμε για τις ενδεχόμενες νίκες, αυτό είναι η μισή αλήθεια.

Η υπόλοιπη είναι πως χρειάζεται να προετοιμαστούμε και για τις πιθανές ήττες.

Γιατί νίκη χωρίς ήττα δεν υπάρχει.

#3. Δημιουργούν Ένα Κενό 

Η κάθε νίκη δημιουργεί έναν θετικό κύκλο σε οτιδήποτε και αν κάνουμε. Είναι το εφόδιο που παίρνουμε για να συνεχίσουμε και το στοιχείο πως βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

Για να επιτευχθεί η νίκη θα χρειαστεί να προχωρήσεις από την θέληση στην πράξη.

Το ότι θέλεις να προσεγγίσεις μια γυναίκα θα πρέπει να μετατραπεί στο προσεγγίζεις μια γυναίκα.

Για το λόγο αυτό, μάθε πως να φτιάξεις το δικό σου σωστό πλάνο προσέγγισης.

Βέβαια, όταν η θέληση μεταφράζεται σε πράξη και οι απορρίψεις κάνουν την εμφάνιση τους, είναι λογικό να αμφισβητήσεις προθέσεις, κίνητρα και ικανότητες. Αυξάνουν με εκθετικό ρυθμό τις ανασφάλειες (που ήδη υπήρχαν) και σε κάνουν να αμφισβητείς ακόμα περισσότερο τον εαυτό σου ή την διαδικασία.

Όταν οι απορρίψεις εμφανίζονται, έχουν την τάση να δημιουργούν κάποιες νοητικές παγίδες στο μυαλό σου. Οι πιο συνηθισμένες είναι:

Η παγίδα του λάθους: Δεν θέλεις να επαναληφθεί η απόρριψη.

Η παγίδα της κούρασης: Οι απορρίψεις και οι ήττες πάντα σε κουράζουν ψυχικά.

Η παγίδα της σύγκρισης: Οι απορρίψεις σε κάνουν να πιστεύεις πως δεν είσαι τόσο καλός όσο κάποιος άλλος που κάνει το ίδιο με εσένα.

Η παγίδα του χρόνου: Αρχίζεις να αποφεύγεις την επόμενη προσέγγιση δηλώνοντας πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

Η παγίδα της τελειότητας: Πιστεύεις πως υπάρχει καλύτερος τρόπος να προσπαθήσεις την επόμενη φορά, και δεν προσπαθείς ξανά μέχρι να τον βρεις.

Η παγίδα της προσδοκίας: Πίστευες πως θα ήταν πιο εύκολο από ότι περίμενες στην αρχή με αποτέλεσμα να απογοητεύεσαι.

#4. Δεν Σε Αφήνουν Ποτέ Τον Ίδιο

Η κάθε ήττα σε αλλάζει. Όμως, ο αριθμός των απορρίψεων δεν είναι τόσο σημαντικός όσο ο τρόπος που τις βιώνεις. Ναι, όλες οι ήττες πονάνε. Αν δεν μας ενοχλούσαν δεν θα ονομάζονταν ήττες.

Το κατά πόσο όμως σε ελέγχει μια απόρριψη είναι το σημείο που θα καθορίσει το αν θα σε ρίξει κάτω ή θα μάθεις από αυτήν και θα εξελιχθείς.

Και αυτό απαιτεί να δουλέψεις με τον εαυτό σου.

Και Όμως… Οι Απορρίψεις Έχουν Στάδια

στάδια

Για να φτάσεις στο σημείο να μην σε επηρεάζει η απόρριψη, χρειάζεται να δημιουργήσεις μηχανισμούς άμυνας. Όμως για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο να κατανοήσεις το πώς σε επηρεάζουν ήδη οι απορρίψεις.

Όσες φορές αντιμετώπισα απορρίψεις στο παρελθόν, δεν κατηγορούσα μόνο τον εαυτό μου ή τις γυναίκες. Έμπαινα σε διάφορες διαδικασίες αντιδράσης στο συναίσθημα που μου προκαλούσε η εκάστοτε απόρριψη.

Κάποιες από αυτές ήταν:

Ηλιθιότητα: Πίστευα πως έπρεπε να φταίει κάτι στην νοημοσύνη μου και απλά δεν μπορούσα να μιλήσω.

Άγχος: Και μόνο στην ιδέα πως υπήρχε περίπτωση να συνεχιστούν οι απορρίψεις αγχωνόμουν απίστευτα.

Μπέρδεμα: Προσπαθούσα να καταλάβω απεγνωσμένα τι έφταιγε. Ήταν οι γυναίκες, η εξωτερική μου εμφάνιση ή ο τρόπος που μιλούσα;

Απόγνωση: Υπήρχαν και στιγμές που πίστευα πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα και πως έπρεπε να αποδεχτώ το γεγονός πως απλά δεν το έχω.

Όμως οι απορρίψεις έχουν ακόμα μια ικανότητα.

Φανερώνουν όλα τα μυστικά που έχεις από τον εαυτό σου.

Στην προσπάθεια μας να πετύχουμε, προσπαθούμε (και δικαιολογημένα), να πείσουμε τον εαυτό μας πως μπορεί να τα καταφέρει. Το φουσκώνουμε σαν μπαλόνι με σκέψεις πως όχι μόνο θα τα καταφέρουμε αλλά θα γίνουμε και top of the league.

Παρόλο που εν μέρει αυτή η διαδικασία δεν είναι αρνητική, κρύβει κάποιες παγίδες.

Αντί να αποδεχτούμε τα ελαττώματα μας προσπαθούμε να τα κρύψουμε από τον εαυτό μας δημιουργώντας την εικόνα ενός ιδεατού εαυτού.

Αντί να προσπαθούμε να αποδώσουμε με βάση τις ήδη υπάρχουσες ικανότητες, συγκρινόμαστε συνεχώς με την εικόνα που έχουμε φτιάξει.

Οι προσδοκίες μας είναι τόσο ψηλά όπου η κάθε απόρριψη είναι ένα ανελέητο χτύπημα σε αυτή την εικόνα.

Και το αποτέλεσμα φυσικά είναι πολύ πιο σκληρό από ότι περιμέναμε.

Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τις συνεχείς απορρίψεις, θα χρειαστεί να αναπτύξεις δύναμη ανάκαμψης.

Κουράστηκες να μην παίρνεις αυτό που σου αξίζει στο φλερτ και τις γυναίκες; Υπάρχει λύση. Πάτα εδώ.

Βρες και διάβασε το βιβλίο μας Άνδρας Αξίας εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr