Πώς η Γλώσσα Σώματος σου Επηρεάζει την Διάθεση σου

Η γλώσσα σώματος προβάλλει πολλά πράγματα για το χαρακτήρα μας και τα συναισθήματά μας τη δεδομένη στιγμή. Δες πώς επηρεάζει και τη διάθεσή σου!

Γλώσσα Σώματος Και Διάθεση : Πώς Επηρεάζεται ;

Χρησιμοποιούμε την λεκτική επικοινωνία σαν το πρωτεύον μέσο έκφρασης και επικοινωνίας των μηνυμάτων που θέλουμε να στείλουμε, με σκοπό να εκφράσουμε απόψεις και προθέσεις, να κερδίσουμε διαμάχες κλπ. Εκτός από την λεκτική επικοινωνία, σημαντικό μέρος όσων θέλουμε να πούμε εκπέμπεται με την γλώσσα σώματος.

Το σώμα συγχρονίζεται με όσα θέλουμε να πούμε και συνεχίζει να μιλά ακόμη και όταν παραμένουμε σιωπηλοί.

Η γλώσσα του σώματος περιλαμβάνει πολλά στοιχεία που προβάλλουμε συνειδητά. Όπως μια χειραψία ή οπτική επαφή. Αλλά και υποσυνείδητα, όπως ο τρόπος που τοποθετούμε τα πόδια, πώς μαζευόμαστε για να πιάνουμε λιγότερο χώρο ή το αντίθετο.

Φαίνεται όμως ότι  γλώσσα του σώματος όχι μόνο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την διάθεση, αλλά την επηρεάζει κιόλας.

γλώσσα σώματος και διάθεση

Κάποιες σχετικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί έχουν φέρει στο φως πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα.

Για παράδειγμα, κάποιος που κάθεται σε μια σκληρή καρέκλα είναι λιγότερο πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς με κάποιον που κάθεται πιο άνετα σε μια μαλακή καρέκλα. Ακόμη, κάποιος που κρατά ένα ζεστό ρόφημα, κρίνει τους άλλους με μεγαλύτερη κατανόηση και συγκατάβαση σε σχέση με κάποιον που κρατά ένα κρύο.

Το περιβάλλον δηλαδή φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο επηρεάζει την διάθεση και τον τρόπο σκέψης.

Το μεγαλύτερο μέρος της γλώσσας σώματος συμβαίνει υποσυνείδητα, όμως λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την γλώσσα του σώματος προκειμένου να επηρεάσουμε την διάθεση μας.

Ας δούμε πώς συμβαίνει αυτό.

#1. Γλώσσα Σώματος Και Διάθεση : Καμπούριασμα

Σίγουρα θα σου έχουν πει πολλές φορές να μην καμπουριάζεις και να στέκεσαι ευθυτενής. Τις περισσότερες φορές βέβαια στο είπαν αυτό επειδή η κακή στάση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, κάτι που ασφαλώς πρέπει να προσέξεις.

Όταν καμπουριάζεις στο φλερτ, προβάλλεις μια κακή εικόνα του εαυτού σου και στην ουσία σαμποτάρεις τον εαυτό σου. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και σε κάποιες ακόμη περιπτώσεις, όπως μπορείς να δεις στο βίντεο εδώ.

Εκτός αυτού όμως, υπάρχει και κάτι περισσότερο βραχυπρόθεσμο και αφορά στην διάθεση σου.

Η καμπουριασμένη θέση μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι λυπημένος και άδειος από ενέργεια. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του San Francisco, μια αλλαγή σε πιο ίσια θέση μπορεί να βελτιώσει την διάθεση και το αίσθημα ενέργειας.

#2. Σταυρωμένα Χέρια

σταυρωμένα χέρια

Το σταύρωμα των χεριών είναι ένας μηχανισμός άμυνας, του οποίο ο ρόλος είναι να προστατεύσει την καρδιά και τους πνεύμονες.

Καταφεύγουμε σε αυτή την κίνηση όταν αισθανόμαστε άγχος, ανασφάλειες ή όταν έχουμε αρνητικές σκέψεις για κάτι ή κάποιον.

Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι την ίδια κίνηση κάνουν οι πίθηκοι, όταν βρεθούν σε παρόμοιες καταστάσεις.

Το σταύρωμα των χεριών έχει βρεθεί ότι κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο υπομονετικοί και να έχουν την όρεξη να εργαστούν περισσότερο για να επιλύσουν κάποιο πρόβλημα, ακόμη και αν σκεφτόταν το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την προσπάθεια.

Βέβαια, με την ίδια κίνηση δείχνεις στους άλλους ότι είσαι κλειστός και ότι δεν είσαι διαθέσιμος να ακούσεις την άποψη τους. Αποτελεί δηλαδή ένα φυσικό εμπόδιο για την επικοινωνία.

#3. Γλώσσα Σώματος Και Διάθεση : Χαμόγελο

Έχουν βρεθεί κάποιοι νευρώνες στον εγκέφαλο οι οποίο ενεργοποιούνται τόσο όταν κάνουμε κάτι, όσο και όταν βλέπουμε κάποιον άλλον να κάνει το ίδιο.

Όταν βλέπεις κάποιον να χαμογελά, ο εγκέφαλος δημιουργεί το ίδιο είδος δραστηριότητας που θα δημιουργούσε αν χαμογελούσες εσύ ο ίδιος και έτσι αισθάνεσαι τα ίδια συναισθήματα.

Η ίδια ιδέα βρίσκει εφαρμογή στο χασμουρητό, που ίσως έχεις παρατηρήσει ότι είναι “κολλητικό”.

Τα καλά νέα είναι ότι για να αισθανθείς αυτά τα συναισθήματα δεν είναι απαραίτητο να δεις κάποιον άλλον να χαμογελά. Μπορείς απλά να το κάνεις μόνος σου.

Έτσι μπορείς να σταματήσεις να έχεις κακή διάθεση, να μειώσεις τα επίπεδα άγχους και να αποφύγεις τις αρνητικές σκέψεις.

Μια γυναίκα μπορεί να σου δείξει σημάδια ενδιαφέροντος και με την γλώσσα σώματος, όπως μπορείς να μάθεις παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο.

#4. Γλώσσα Σώματος Και Διάθεση : Αντιγραφή Κινήσεων

Το να μιμείσαι κάποιον είναι απλά να αντιγράφεις τις κινήσεις του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μιμείσαι πλήρως όλες τις κινήσεις του σώματος του, αλλά ακόμη και οι μικρές λεπτομέρειες, θα δουλέψουν.

Όταν κάποιος κάνει παρεμφερείς κινήσεις, μοιάζει να είναι συντονισμένος μαζί σου. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει ασυνείδητα, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ακόμη και αν το κάνεις εκ προθέσεως.

Η αντιγραφή κινήσεων έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στην δημιουργία σύνδεσης με τους άλλους, βοηθά τους ανθρώπους να λύνουν τις διαφωνίες με μεγαλύτερη ευκολία και αυξάνει την κατανόηση.

#5. Θέσεις Ισχύος

Όπως τα ζώα που κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις, ώστε να δείξουν με την γλώσσα του σώματος τους την κυριαρχία τους σε μια περιοχή, έτσι και ο άνθρωπος που καταλαμβάνει χώρο, για παράδειγμα, δείχνει ότι είναι ισχυρός.

Όταν δεν είσαι μαζεμένος σε μια γωνιά, αλλά αντ’ αυτού καταλαμβάνεις όλον τον χώρο που σου αναλογεί, προβάλλεις αυτοπεποίθηση, βεβαιότητα και γενικά υψηλότερη κλάση.

Όντας ευθυτενής, με το στήθος έξω, το κεφάλι και τα μάτια ψηλα και χαμογελαστός, έχεις μια θέση ισχύος.

Όταν έχεις μια τέτοια θέση, δημιουργείς την αντίστοιχη νοοτροπία στον εαυτό σου και νιώθεις πιο ισχυρός, ενώ μάλιστα έχει βρεθεί ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση στην τεστοστερόνη.

Επίσης, μειώνεται η ορμόνη του άγχους, η κορτιζόλη και αυτό συμβαίνει απλά και μόνο επειδή με την θέση αυτή αισθάνεσαι πιο ισχυρός.

Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika για την ηγεσία στη ζωή και τις σχέσεις.

#6. Οπτική Επαφή Και Γλώσσα Σώματος

Όπως θα έχεις διαβάσει και σε άλλα άρθρα μας, η οπτική επαφή είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο της γλώσσας του σώματος.

Όταν διατηρείς οπτική επαφή με κάποιον μπορεί να δημιουργηθεί έλξη. Επίσης, όταν κοιτάς κάποιον στα μάτια, μπορείς να καταλάβεις, αν είναι αυθεντικός ή όχι.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη του 1989 έδειξε ότι 2′ οπτικής επαφής μεταξύ δύο ανθρώπων ήταν αρκετά για να δημιουργηθεί συναίσθημα έλξης και πάθους.

Κερδίζοντας Τον Αγώνα

γλώσσα σώματος

Σύμφωνα με τις διάφορες έρευνες δύο λεπτά πρακτικής σε θέσεις ισχύος είναι αρκετά για να δημιουργήσουν στον εγκέφαλο μια έκκριση χημικών ουσιών και ορμονών που δίνουν ώθηση στην αυτοπεποίθηση, φέρνουν συναισθήματα χαράς και προετοιμάζουν το μυαλό για την επιτυχία.

Φαίνεται ότι ακόμη και αν προσποιηθείς αυτό που θα ήθελες να αισθανθείς, ο εγκέφαλος πέφτει στην “παγίδα”  και αρχίζει να λειτουργεί όπως θα λειτουργούσε αν τα συναισθήματα ήταν πραγματικά.

Γνωρίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, μπορείς σταδιακά να δημιουργείς μόνος σου την διάθεση που χρειάζεσαι, μέσω της γλώσσας σώματος σου.

Αν θέλεις να μάθεις να ελέγχεις το σώμα σου και να προβάλλεις τα χαρακτηριστικά που θέλεις, κάνε κλικ εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.