Πώς θα Καταλάβεις ότι η Σχέση σου Είναι Τοξική

Η σχέση σου μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, τα οποία εσύ να μην έχεις εντοπίσει ακόμα. Έτσι, ίσως να έχεις εγκλωβιστεί σε μια τοξική σχέση.

Μήπως Η Σχέση Σου Είναι Τοξική; 

Μια σχέση χρειάζεται σκληρή δουλειά για να διατηρηθεί η έλξη και το ενδιαφέρον. Οι διαμάχες μπορεί να γίνονται συχνές και τα προβλήματα της καθημερινότητας μπορεί να αποσπούν το ζευγάρι.

Όλα αυτά είναι φυσιολογικά, όμως υπάρχει ένα σημείο το οποίο όταν ξεπεραστεί η σχέση αρχίζει και γίνεται πρόβλημα.

Σε μια τοξική σχέση δεν υπάρχει υποστήριξη, υπάρχουν συνεχείς διαμάχες και ο ένας προσπαθεί να υποσκάψει τον άλλον. Αυτή η κατάσταση ανταγωνισμού και έλλειψης επικοινωνίας επιφέρει έλλειψη σεβασμού και συνοχής.

Κάθε σχέση έχει διακυμάνσεις, όμως όταν τα αρνητικά γίνονται περισσότερα από τα θετικά, τότε η σχέση γίνεται πλέον τοξική.

τοξική σχέση

Παρακάτω θα δούμε σημάδια και συμπεριφορές που δείχνουν ότι μια σχέση είναι τοξική.

#1. Στη Σχέση Δεν Υπάρχει Αυτονομία

Μια σχέση αποτελείται από δύο ανθρώπους με συγκεκριμένο βαθμό αυτονομίας, που σημαίνει ότι δεν πρέπει ο ένας να ζητά την άδεια από τον άλλον, για να κάνει κάτι που θέλει.

Φυσικά χρειάζονται συμβιβασμοί, για να λυθούν κάποια προβλήματα, όμως η κάθε πλευρά έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να αρνηθεί και να αποφασίσει για τον εαυτό του.

Πρέπει να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση των αναγκών και των επιθυμιών. Όταν δεν υπάρχει η σχέση αρχίζει και γίνεται τοξική.

Είσαι σε αυτή την φάση που έχετε ξεκινήσει να κάνετε τα πρώτα κοινά βήματά, αλλά για κάποιο λόγο αισθάνεσαι ότι το ενδιαφέρον της είναι ασταθές. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους. Τι σημαίνει όμως αρχικά το ότι σε παίζει; Θα αναλύσουμε λοιπόν αυτά τα 3 σημάδια που δείχνουν ξεκάθαρα πώς σε κατευθύνει να συντηρείς ελπίδες για κάτι που δεν θα συμβεί.

#2. Αισθάνεσαι Κουρασμένος

Η προσπάθεια πρόβλεψης της συμπεριφοράς κάποιου άλλου ανθρώπου μπορεί να είναι ψυχολογικά κουραστική.

Σε μια υγιή σχέση το ζευγάρι αισθάνεται άνετα και χαλαρά, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Σε μια τοξική σχέση οι καλές περίοδοι μειώνονται ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα αντί για αίσθημα πληρότητας και ευτυχίας, να υπάρχει αίσθημα κόπωσης, το οποίο μπορεί να ξεφύγει από το ψυχολογικό επίπεδο και να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο σώμα.

#3. Αρχίζεις Να Νιώθεις Απομονωμένος

τοξική σχέση

Μετά την κόπωση έρχεται η έλλειψη κινήτρου. Φτάνεις σε ένα σημείο στο οποίο η σχέση σε κουράζει τόσο που δεν θέλεις να δεις κανέναν, ούτε φίλους, ούτε συγγενείς και μάλιστα πολλές φορές η ίδια η γυναίκα μπορεί να σε ενθαρρύνει ή να απαιτεί να μην τους βλέπεις.

Επιπλέον, βλέποντας να συμβαίνουν όλα αυτά αρχίζεις και απομονώνεσαι και από την γυναίκα και εκείνη από εσένα, με αποτέλεσμα να αποφεύγετε ο ένας τον άλλον και η σχέση πλέον να γίνεται εχθρική.

#4. Δίνεις Χωρίς Να Παίρνεις

Μια σχέση περιλαμβάνει συμβιβασμούς, αμοιβαίες υποχωρήσεις και προσπάθεια και από τις δύο πλευρές.

Όταν η διατήρηση της σχέσης γίνεται με την προσπάθεια μόνο της μιας πλευράς, τότε ο ένας μόνο δίνει και ο άλλος μόνο παίρνει, κάτι που δεν είναι σε καμία περίπτωση υγιές.

Βεβαιώσου λοιπόν ότι στην σχέση σου συνεισφέρετε και οι δύο στις καθημερινές δραστηριότητες, ώστε να κρατάτε την ισορροπία.

#5. Δέχεσαι Αρνητική Κριτική Για Όλα

Δες το βίντεο με το Θέμη να εξομολογείται ποια μαθήματα ζωής θα ήθελε να ήξερε νωρίτερα.

Η κριτική είναι καλοδεχούμενη όταν είναι εποικοδομητική. Το ιδανικό είναι η γυναίκα με την οποία έχεις σχέση να σε ενθαρρύνει να βγάλεις τον καλύτερο εαυτό σου και σε υποστηρίζει, ώστε να γίνεσαι καλύτερος.

Μην ξεχνάς ότι μια υγιής σχέση αποτελεί ένα ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο το ζευγάρι αισθάνεται άνετα, μπορεί να εκφραστεί και να είναι ο πραγματικός του εαυτός.

Όταν δεν της αρέσει τίποτε και σου ασκεί κριτική για το καθετί και ο σκοπός της δεν είναι να γίνουν τα πράγματα καλύτερα, τότε η σχέση γίνεται τοξική.

#6. Μια Σχέση Γεμάτη Προβλήματα

Όταν κάνεις μια σχέση θέλεις να βελτιώσεις την ζωή σου, να περνάς όμορφα και να αισθάνεσαι ικανοποίηση.

Πάντα θα υπάρχουν αρνητικές πλευρές και μικρά ή μεγάλα προβλήματα, όμως με αμοιβαία υποστήριξη θα μπορούν να επιλυθούν.

Όταν όμως ο ένας από τους δύο ή και οι δύο βλέπουν παντού προβλήματα και αρνητικότητα, τότε χάνεται ο στόχος και η σχέση καταντάει τοξική.

#7. Στη Σχέση Δεν Υπάρχει Σεβασμός

τοξική σχέση

Εκτός από τον σεβασμό των ορίων και της αυτονομίας, χρειάζεται να σέβεται ο ένας τον άλλον ως άτομο.

Όταν βρίσκεις τον εαυτό σου σε μια συνεχή αμυντική κατάσταση είναι ένα σημάδι ότι δεν υπάρχει επαρκής σεβασμός από την άλλη πλευρά. Η αμυντικότητα σκοτώνει την σχέση.

#8. Η Σχέση Σου Χρησιμοποιεί Το Σεξ Για Να Σε Χειραγωγήσει

σε χειραγωγει με το σεξ

Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αν η σύντροφος σου χρησιμοποιεί το σεξ σαν μέσο για να πάρει αυτό που θέλει από εσένα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Αυτό είναι ένα κλασσικό σημάδι μιας τοξικής σχέσης.

Είναι κατανοητό ότι μπορεί κάποια φορά να μην θέλει να κάνει σεξ, επειδή είναι θυμωμένη ή ενοχλημένη από κάτι, όμως είναι τελείως διαφορετικό να απέχει από το σεξ και να το κάνει μόνο όποτε χρειάζεται κάτι και όταν θέλει να σε έχει υπό έλεγχο.

#9. Αισθάνεσαι Ότι Δεν Μπορείς Να Ανοιχτείς

δεν μπορείς να ανοιχτείς

Είτε θεωρείς τον εαυτό σου εσωστρεφή, είτε εξωστρεφή είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη σε μια σχέση και να μπορείς να συζητήσεις πράγματα που σε απασχολούν με την σύντροφο σου.

Το να ανοιχτείς σε έναν άνθρωπο σε κάνει ευάλωτο και εντείνει τον φόβο της απόρριψης, όμως είναι βασικό μέρος μιας υγιούς σχέσης.

Αν κάθε φορά που ανοίγεσαι για κάποιο θέμα, αισθάνεσαι ότι τιμωρείσαι ή μετανιώνεις για αυτό, δεν είναι καλό σημάδι.

Μια σχέση απαιτεί την ύπαρξη καλής επικοινωνίας. Αν δεν υπάρχει επικοινωνία, η σχέση είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

#10. Αν Η Σχέση Σου Είναι Τοξική, Σε Αντιμετωπίζει Με Απάθεια

απάθεια

Η απάθεια είναι ένα σημάδι ότι χάνει το ενδιαφέρον και αρχίζει να αφήνει την σχέση. Δεν δείχνει να έχει την όρεξη να συζητήσει, για να λυθεί κάποιο ζήτημα και αφήνει πάνω σου την εξεύρεση λύσης, καθώς πλέον δεν νοιάζεται.

Η σχέση έτσι γίνεται τοξική, καθώς πρέπει εσύ να δουλεύεις πολύ περισσότερο, για να συνεχιστεί.

#11. Δεν Θυμάται Ποτέ Το Πρόγραμμα Σου

Φυσικά δεν χρειάζεται να ξέρετε ανά πάσα στιγμή πού είναι και τι κάνει ο άλλος, όμως είναι σημαντικό να θυμάστε σημαντικά πράγματα που έχετε προγραμματίσει και να είστε υποστηρικτικοί.

Αν ξεχάσει μερικές φορές κάτι σημαντικό, δεν υπάρχει πρόβλημα, όταν όμως αυτό γίνεται καθημερινό φαινόμενο, είναι σημάδι μιας τοξικής σχέσης.

Αν θέλεις κι εσύ να μάθεις περισσότερα για τις σχέσεις, δες εδώ.

Βρες και διάβασε το βιβλίο Άνδρας Αξίας από τους ιδρυτές του Men Of Style εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.