Σχέση και Αύξηση Βάρους: Τι Συμβαίνει Τελικά;

Υπάρχουν αρκετές έρευνες που αναφέρουν πως παίρνουμε βάρος σε μια μακροχρόνια σχέση. Διάβασε τους λόγους.

Σχέση Και Αύξηση Βάρους : Υπάρχει Αλληλεπίδραση;

Σχετίζεται η αύξηση βάρους με την ερωτική ζωή; Οι δείκτες της παχυσαρκίας είναι συνεχώς αυξανόμενοι στις λεγόμενες χώρες του δυτικού κόσμου. Αυτή η τάση οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες, οι οποίοι είναι:

Το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η κατανάλωση αλκοόλ, η μεγάλη κατανάλωση κακής ποιότητας φαγητού, με πολλά σάκχαρα και επεξεργασμένα λίπη, καθώς και η έλλειψη άσκησης.

Αυτοί όμως δεν είναι οι μοναδικοί λόγοι. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Αυστραλία, έδειξε ότι οι ενήλικες Αυστραλοί κατά την τελευταία δεκαετία τείνουν να παίρνουν κιλά. Και να φτάνουν σε επίπεδα ακόμη και παχυσαρκίας, σε περιόδους κατά τις οποίες βρίσκονται σε σχέση.

Πριν συνεχίσεις δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika, όπου συζητάμε για τα λάθη στος πρώτες σχέσεις.

Στην έρευνα που διεξήχθη από το Central Queensland University συμμετείχαν εθελοντικά 15.001 ενήλικες Αυστραλοί μεταξύ των ετών 2005 και 2014.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων υπήρχε το εξής παράδοξο. Ενώ τα άτομα που ήταν σε σχέση έτειναν να ζουν με έναν περισσότερο υγιεινό τρόπο ζωής, είχαν παράλληλα την τάση να παίρνουν κιλά.

Οι άνθρωποι που ήταν σε σχέση κάπνιζαν λιγότερο, έτρωγαν λιγότερο fast food, κατανάλωναν λιγότερο αλκοόλ και έβλεπαν λιγότερη τηλεόραση, κι όμως ζύγιζαν περισσότερο από εκείνους που δεν βρίσκονταν σε σχέση.

Ο γάμος και η συμβίωση παρέχουν την δυνατότητα στον άντρα και στην γυναίκα που αποτελούν το ζευγάρι να κάνουν δραστηριότητες μαζί. Έτσι, αν ένας από τους δύο έχει κάποια συνήθεια που δεν είναι υγιεινή, συμπαρασύρει και τον άλλον.

Αυτό όμως από μόνο του δεν εξηγεί το γεγονός ότι παίρνουν βάρος, ακόμη και αν ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής και βέβαια δεν είναι πάντα αρνητικό, όπως θα διαβάσεις παρακάτω, για την περίπτωση των κοινών δραστηριοτήτων.

Όσοι Δεν Φλερτάρουν Ενδιαφέρονται Λιγότερο Για Την Εικόνα Τους Μέσα Στη Σχέση
βάρος και σχέση

Οι άνθρωποι όταν είναι σε σχέση, βρίσκονται εκτός της διαδικασίας του φλερτ και δεν αισθάνονται την ανάγκη να βγάλουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Από την άλλη, εκείνοι που δεν βρίσκονται σε σχέση, έχουν κάθε λόγο να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση και να κρατούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν ευκολότερα κάποιο ταίρι.

Όταν ένας άνθρωπος που είναι σε σχέση δεν ενδιαφέρεται πλέον να δείχνει ελκυστικός και να είναι σε καλή φυσική κατάσταση, αρχίζει και αισθάνεται πιο άνετα να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

Έτσι, ακόμη και αν πρόκειται για υγιεινό σπιτικό φαγητό, όταν οι ποσότητες μεγαλώνουν, η πρόσληψη θερμίδων αυξάνεται και οδηγούμαστε έτσι στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Η κατάσταση χειροτερεύει όταν στην εξίσωση μπαίνουν και τα μικρά παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς, εκτός του ότι μαγειρεύουν περισσότερο φαγητό, πολλές φορές τρώνε ότι απομένει.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα παίζει σημαντικό ρόλο και ο χρόνος που τα άτομα βρίσκονται σε μια σχέση. Τα πρώτα σημάδια αύξησης του βάρους κάνουν την εμφάνιση τους μετά τα δύο χρόνια.

Σχέση Και Αύξηση Βάρους : Η Ποιότητα Της Σχέσης Παίζει Ρόλο
σχέση και φαγητό

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση και να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους είναι η ποιότητα της σχέσης.

Ένα ευτυχισμένο ζευγάρι τείνει να μοιράζεται τις δυσκολίες και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με πιο αποτελεσματικό τρόπο, σε σχέση με ένα ζευγάρι που δεν τα πάει και τόσο καλά και βρίσκεται σε ένταση και διαρκές άγχος. Το άγχος αυξάνει την έκκριση της κορτιζόλης, κάτι που οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Επίσης, τα ζευγάρια που περνούν χρόνο κάνοντας αθλητικές δραστηριότητες, καταφέρνουν να ζουν καλύτερα, να δένονται περισσότερο και βέβαια να ελέγχουν το βάρος τους με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ο ένας εμπνέει τον άλλον και έτσι υπάρχει κίνητρο.

Το να ελέγχεις το βάρος σου είναι ένας στόχος μακροπρόθεσμος με σημαντικά οφέλη για την υγεία και την εμφάνισή σου. Στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika που ακολουθεί μιλάμε για τους στόχους.

Φαίνεται λοιπόν, ότι το να είσαι σε σχέση κάνει καλό στην ψυχολογία σου, αλλά δεν είναι και τόσο καλό για την εμφάνιση σου! Βέβαια, όλα είναι θέμα αντίληψης και πεποιθήσεων. Άλλωστε αν είσαι σε μια σχέση και αλλάζεις προς το χειρότερο, θα χάνεται πιθανότατα και το ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές.

Γι αυτό δεν πρέπει να αφήνεις τον εαυτό σου όταν βρίσκεσαι σε σχέση, αλλά αντιθέτως να κρατιέσαι σε φόρμα. Ακόμη και όταν οι υποχρεώσεις τρέχουν, είναι σημαντικό να μπορείς να βρεις μια ισορροπία, η οποία θα βοηθήσει και την υγεία σου, αλλά και την σχέση σου.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Θέλεις να αποκτήσεις τώρα αυτό που σου αξίζει στον ερωτικό τομέα και στις σχέσεις; Μην χάνεις χρόνο. Δες αυτό.

Επίσης μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο ”Άνδρας Αξίας”. Δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.