Αυτά Είναι τα πιο Σοβαρά και Συνηθισμένα Προβλήματα σε μια Σχέση

Οι σχέσεις είναι όμορφες, αλλά συχνά δύσκολες και απαιτητικές. Μάθε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα σε μια σχέση και απόφυγέ τα.

Ποια Είναι Τα Πιο Συχνά Προβλήματα Σε Μια Σχέση

Μέσα σε μια σχέση αργά ή γρήγορα προκύπτουν προβλήματα, άλλα σοβαρά και δυσεπίλυτα και άλλα πιο εύκολο να λυθούν. Σε αυτό το άρθρο θα μας απασχολήσουν τα πιο συνηθισμένα και σοβαρά προβλήματα που μπορεί να συναντήσεις σε μια σχέση.

Είναι φυσιολογικό όλοι να κάνουμε λάθη. Ειδικά αν είμαστε στην πρώτη σχέση,  είναι χρήσιμο να μαθαίνουμε από αυτά τα λάθη και να βελτιωνόμαστε μέσα από τις αποτυχίες μας. Σήμερα, στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika ήρθε η στιγμή να γίνουμε πολύ αυστηροί κριτές του εαυτού μας και να σου πούμε όλα τα λάθη που κάναμε στις πρώτες μας σχέσεις και γιατί αυτό δεν οδήγησε πουθενά.

#1. Υπάρχει Περιφρόνηση Kαι Δεν Εκτιμά Ο Ένας Τον Άλλο

 Η περιφρόνηση θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σημάδια που δείχνουν έναν επικείμενο χωρισμό. Αυτή η συμπεριφορά αποσυνδέει τον έναν σύντροφο από τον άλλον και η κατάσταση χειροτερεύει, όσο ένας από τους δύο ή και οι δύο δεν έχουν την θέληση, να βρουν μια λύση.

Όταν το ζευγάρι παύει να εκτιμά, όσα δίνει ο ένας στον άλλο και όταν δεν το δείχνει, αρχίζουν να δημιουργούνται τριγμοί στην σχέση.

#2. Κακή Διαχείριση Των Προβλημάτων Και Διαμάχες

κακή διαχείριση στη σχέση

Είναι λογικό οι απόψεις δύο ανθρώπων να διαφέρουν. Μερικές φορές μπορεί να διαφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και να δημιουργούνται εντάσεις και διαμάχες.

Η σωστή διαχείριση των προβλημάτων παίζει καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση μιας σχέσης, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το ζευγάρι δεν καταφέρνει να επιλύσει τις όποιες διαμάχες, ούτε υπάρχει η θέληση για συμβιβασμό ή για συγχώρεση.

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε μια σχέση είναι ότι το ζευγάρι είναι τσακώνεται, αντί να συζητά είτε απλά αρνούνται να μιλήσουν για οποιοδήποτε σημαντικό ζήτημα τους απασχολεί.

Έτσι μαζεύουν μέσα τους ένταση και κάποια στιγμή η σχέση οδηγείται σε ένα άσχημο τέλος, που ίσως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν το πρόβλημα είχε συζητηθεί.

#3. Απιστία Στη Σχέση

Η σχέση με κάποιον που έχει απιστήσει πάνω από μια φορά μπορεί να είναι πολύ κουραστική. Αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το κατά πόσο υπάρχει θέληση να αφήσουν πίσω ό,τι συνέβη και να προχωρήσουν.

Βέβαια, τις περισσότερες φορές κανένας δεν παραδέχεται την απιστία με ειλικρίνεια και συνεχίζει να υπάρχει φλερτ με άλλους ή άλλες. Είναι λοιπόν λογικό ότι αν η σχέση διατηρηθεί υπό αυτές τις συνθήκες, θα υπάρχουν αρκετά προβλήματα.

#4. Ψέμματα Στη Σχέση

ψέματα στη σχέση

 Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται να περνά χρόνο μόνος του ή με τους φίλους του και να κάνε δραστηριότητες που τον ικανοποιούν. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το τι κάνει όμως ο καθένας σε μια σχέση δεν χρειάζεται να είναι και τόσο μεγάλο μυστήριο.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ της ιδιωτικότητας και της μυστικότητας. Η μυστικότητα μπορεί να δημιουργήσει στον άλλον ένα συναίσθημα εγκατάλειψης, τόσο συναισθηματικής, όσο και σωματικής.

Μια σχέση χρειάζεται ειλικρίνεια και όχι ψέμματα. Λέγοντας ψέμματα, φθείρεται η εμπιστοσύνη, εγείρονται αμφιβολίες και χάνεται σταδιακά η επικοινωνία.

#5. Ασυμβατότητα Στην Σεξουαλική Επιθυμία

ασυμβατότητα στη σεξουαλική επιθυμία

 Η σεξουαλική έλξη έχει μεγάλη σημασία σε μία σχέση. Για πολλούς μάλιστα είναι το κυριότερο, ώστε μια σχέση να είναι ικανοποιητική, γι αυτό και προσπαθούν εξ αρχής να δημιουργήσουν μια σχέση με δυνατή σεξουαλική έλξη.

Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις που σε μια σχέση αρχίζει να υπάρχει ασυμβατότητα, όσον αφορά στην σεξουαλική επιθυμία. Ο ένας από τους δύο θέλει να κάνει σεξ περισσότερο από ό,τι ο άλλος.

Και όταν ο ένας εκ των δύο δεν θέλει τόσο, δημιουργούνται στον δεύτερο συναισθήματα έλλειψης ενδιαφέροντος.

Πολλές φορές αυτή η μείωση στην συχνότητα του σεξ αντικατοπτρίζει άλλα προβλήματα που υπάρχουν στην σχέση.

#6. Έλλειψη Επικοινωνίας

Μάθε από το Χρήστο ποια είναι τα επικοινωνιακά λάθη που σε οδηγούν στην απόρριψη.

 Πρέπει να αισθάνεσαι άνετος να συζητήσεις τα προβλήματα σου και όσα σε ενοχλούν με την σύντροφο σου. Είναι όμως συνηθισμένο και σοβαρό πρόβλημα να μην υπάρχει επικοινωνία, σε τέτοιο βαθμό.

Όταν όμως δεν μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματα σου αρχίζεις και αισθάνεσαι απογοήτευση και νευρικότητα, με αποτέλεσμα να αποστασιοποιείσαι από την σύντροφο σου.

Εκτός από την έλλειψη επικοινωνίας, δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο των παρανοήσεων, ειδικά στις περιπτώσεις επικοινωνίας με γραπτά μηνύματα, τα οποία καθένας εκλαμβάνει με διαφορετικό τρόπο.

Ακόμη όμως και στην δια ζώσης επικοινωνία, υπάρχουν παρανοήσεις, μιας και πάντα υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που ο καθένας αντιλαμβάνεται όσα ακούει.

Η επικοινωνία σε μια υγιή σχέση είναι εκ των ουκ άνευ. Αν δεν υπάρχει ή αν δεν λειτουργεί σωστά, δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα.

#7. Ο Έρωτας Τελειώνει

 Σε μια σχέση αρχίζουμε και θεωρούμε τον άλλον δεδομένο, εφησυχάζουμε και χαλαρώνουμε, αλλάζοντας συμπεριφορά, χωρίς να προσπαθούμε να κρατήσουμε το επίπεδο του ρομαντισμού στα αρχικά επίπεδα.

Ιδιαίτερα σε μακροχρόνιες σχέσεις, κάποια στιγμή ο έρωτας και τα έντονα αρχικά συναισθήματα φθίνουν. Ίσως λόγω της συνήθειας, ίσως λόγω της καθημερινής ρουτίνας, έρχεται κάποια στιγμή που το ζευγάρι πρέπει να δουλέψει σκληρά, ώστε να κρατηθεί η σχέση και να αποφευχθούν τα προβλήματα.

Υπάρχουν βέβαια κάποιες συμπεριφορές που σκοτώνουν την ερωτική ζωή και δημιουργούν προβλήματα σε μια σχέση, τις οποίες θα πρέπει να αποφύγεις.

#8. Τελειομανία Και Υψηλές Προσδοκίες

υψηλές προσδοκίες

Πολλοί άνθρωποι δημιουργούν ιδανικές καταστάσεις και έχουν μεγάλες προσδοκίες από την σχέση τους. Όμως κανείς δεν είναι τέλειος.

Κάποιος που ψάχνει την τέλεια σχέση, απογοητεύεται μετά από κάθε λάθος, γιατί χαλάει η τέλεια εικόνα που έχει δημιουργήσει στο μυαλό του.

Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να δέχονται και οι δύο σε ένα ζευγάρι ότι έχουν ανθρώπινα ελαττώματα και να προσπαθούν να τα δέχονται, τουλάχιστον έως ενός σημείου.

#9. Προσπάθειες Χειραγώγησης

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε μια σχέση είναι όταν ο ένας προσπαθεί να χειραγωγήσει τον άλλο. Η χειραγώγηση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Κατηγορίες έλλειψης ενδιαφέροντος, κλάματα, δράματα, συνεχείς υποθέσεις και προτάσεις τύπου “Αν με αγαπούσες, τότε θα….”.

Μια τέτοια κατάσταση είναι ψυχοφθόρα και σίγουρα η σχέση με ένα τέτοιο άτομο δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

#10. Διαμάχες Με Την Οικογένειά Της

λάθη στη σχέση

 Όταν βρίσκεσαι σε μια μακροχρόνια σχέση είναι αδύνατο να μην γνωρίσεις την οικογένεια της, τα αδέρφια, τους κοντινούς συγγενείς κλπ. Είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο η οικογένεια να μην δείχνει συμπάθεια. Μπορεί επίσης να έχεις σημαντικές διαφορές όσον αφορά τις αξίες, την νοοτροπία και τις πεποιθήσεις και αυτό να είναι κάτι που δημιουργεί προβλήματα.

Το πώς θα χειριστείς μια τέτοια κατάσταση, διαφέρει κατά περίπτωση. Σίγουρα δεν μπορείς να συμφωνείς με όλους, αλλά πρέπει να προσέχεις να κρατάς την ισορροπία και τα όρια, για να προστατέψεις την σχέση σου, εφόσον αυτό σε ενδιαφέρει φυσικά.

#11. Οικονομικά Ζητήματα Στη Σχέση

 Τα οικονομικά ζητήματα μπορεί να διαλύσουν μια σχέση. Πολλά ζευγάρια δεν το συζητούν, αλλά όταν ειδικά προέρχεσαι από διαφορετικά οικονομικά υπόβαθρα, είναι πολύ σημαντικό να συμφωνήσεις πού θα διατίθεται το κοινό ταμείο (και αν υπάρχει), και πόσο θα συνεισφέρει ο καθένας.

Σε κάθε επίπεδο μιας σχέσης τα χρήματα παίζουν ρόλο. Μπορεί να δυσκολεύεσαι να ζητήσεις σε μια κοπέλα να βγείτε, επειδή πιστεύεις (λανθασμένα) ότι πρέπει να την πας σε ακριβά μέρη και να πληρώσεις εσύ.

Σε μια σχέση, στην οποία υπάρχουν παιδιά, δάνεια κλπ μπορεί να υπάρχει δυσκολία να πληρωθούν οι λογαριασμοί και τόσα άλλα.

Στην πραγματικότητα αυτά τα ζητήματα μπορούν να λυθούν, όταν υπάρχει θέληση και επικοινωνία.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Κουράστηκες να μην παίρνεις αυτό που σου αξίζει στο φλερτ και τις σχέσεις; Υπάρχει λύση. Πάτα εδώ.

Βρες και διάβασε το βιβλίο Άνδρας Αξίας από τους ιδρυτές τουMen Of Style εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.