Δεν Υπάρχει Τέλεια Επιλογή!

Βρισκόμαστε σε μια συνεχή αναζήτηση να βρούμε τις καλύτερες, τις τέλειες επιλογές για το καθετί που έρχεται μπροστά μας. Υπάρχει τελικά η "τέλεια" επιλογή;

Μην Κυνηγάς Μια Τέλεια Επιλογή Που Δεν Υπάρχει Στην Πραγματικότητα

Πόσες φορές έχεις αναλύσει δεκάδες σενάρια πριν κρατήσεις μια επιλογή και τελικά πάρεις μια απόφαση;

Προσωπικά μου έχει συμβεί αμέτρητες φορές και η αλήθεια είναι πως συνεχίζει να μου συμβαίνει.

Από μια απλή βόλτα για ψώνια που φτάνει στο σημείο να μετατρέπεται σε μαθηματικό γρίφο, μέχρι το μέρος που χρειάζεται να επιλέξεις για να βγεις το πρώτο σου ραντεβού.

Από την πιο απλή μέχρι και την πιο πολύπλοκη, πιάνουμε πολύ συχνά τον εαυτό μας να πνίγεται σε έναν ωκεανό από επιλογές και κριτήρια αξιολόγησης χωρίς σωσίβιο.

δεν υπάρχει τέλεια επίλογή

Ένα μεγάλο ποσοστό από το καθημερινό στρες που βιώνουμε, οφείλεται στο αν κάναμε την σωστή ή λάθος επιλογή ή τι χρειάζεται να γνωρίζουμε ώστε η επιλογή που κάναμε να έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Αυτό όμως που πολύ πιθανό να αγνοούμε είναι πως το σωστό και το λάθος στην ανθρώπινη εμπειρία χωρίζονται από μια πολύ μικρή, υποκειμενική γραμμή.

Ποια Είναι Τελικά Η Σωστή Επιλογή;

Είναι σίγουρα ωραίο και ανακουφιστικό να γνωρίζεις πως η επιλογή που έκανες ήταν και η σωστή.

Όλοι θέλουμε να πάμε στο σωστό ξενοδοχείο, η ταινία που επιλέξαμε να μην είναι πατάτα και το εστιατόριο που διαλέξαμε να έχει τελικά ωραίο φαγητό.

Βέβαια, οποιαδήποτε και αν είναι η επιλογή, η ζωή συνεχίζεται. Αν η απόφαση σου αποδειχτεί σωστή, τότε όλα μια χαρά. Αν από την άλλη βγει λανθασμένη, τότε ανακάλυψες πως κάτι δεν δουλεύει.

Και αυτό λέγεται εμπειρία και η εμπειρία δεν κερδίζεται μόνο από σωστές επιλογές.

Και η περίεργη αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει τέλεια επιλογή.

Το σημαντικό είναι να αναγνωρίζεις στον εαυτό σου τις μικρές νίκες. Δες παρακάτω το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

Η κάθε επιλογή που κάνουμε απλά μας οδηγεί σε ένα καινούργιο δίκτυο από μονοπάτια που θα απαιτήσουν και αυτά με την σειρά τους να δημιουργήσουμε νέες επιλογές και να πάρουμε καινούργιες αποφάσεις.

Σίγουρα παίρνουμε αποφάσεις και σίγουρα έχουν συνέπειες.

Και κάποιες φορές μπορεί να μην είναι τόσο απλό και εύκολο να αναστραφούν.

Όμως η ιδέα πως υπάρχει η σωστή επιλογή είναι μια ιστορία που λέμε στον εαυτό μας, ειδικά στην αρχή, για να δικαιολογήσουμε στο ίδιο μας το μυαλό πως οι λόγοι και οι προθέσεις μας είχαν την ελάχιστή λογική.

Για να πάρουμε αποφάσεις, είναι σημαντικό να έχουμε την απαραίτητη αποφασιστικότητα, για την οποία μπορείς να μάθεις περισσότερα παρακολουθώντας το σχετικό επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika που θα βρεις εδώ.

Η κάθε επιλογή μπορεί να έχει καλούς λόγους ή μπορεί να έχει φτωχή επιχειρηματολογία. Συμβαίνει διαρκώς.

Όμως δεν υπάρχει από μόνη της μια κατηγορία από επιλογές που έχουν την ταμπέλα «σωστές».

Υπάρχουν μόνο οι επιλογές που δούλεψαν για εμάς και ο επιλογές που δεν δούλεψαν.

Και υπάρχει και μια ακόμα.

Οι επιλογές που είχαν καλές προθέσεις, κατάλληλα δομημένα επιχειρήματα και ένα τίμιο πλάνο δράσης μαζί με το ένστικτο πως είναι όντως οι σωστές ή οι κατάλληλες.

Όμως υπάρχει περίπτωση όλα τα παραπάνω να ισχύουν αλλά στην αρχή να μην δούλεψαν και χρειάζονται την δική μας δημιουργικότητα για να ανθοφορήσουν.

Κάτι που πάνω κάτω ισχύει περισσότερες φορές από ότι φανταζόμαστε.

Δεν Χρειάζεται Η Επιλογή Να Είναι Τέλεια

δεν υπάρχει τέλεια επιλογή

Βασικά σπάνια η κάθε επιλογή που κάνουμε θα είναι τέλεια ή σωστή.

Εκτός από κάποιες επιλογές που κάνουμε σε βασικές δραστηριότητες.

Όταν όμως βρισκόμαστε πνιγμένοι από επιλογές και τελικά δεν παίρνουμε καμία απόφαση, είναι πολύ πιο επικίνδυνο από τα πάρουμε μια λανθασμένη απόφαση.

Δεν εννοώ λόγω βιασύνης αλλά λόγω αναποφασιστικότητας.

Πολλές φορές αναλύουμε τόσο πολύ την κάθε επιλογή που καλούμαστε να πάρουμε που στο τέλος δεν επιλέγουμε καμία.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να προσπαθούμε να πάρουμε μια, όσο γίνεται, σοφή απόφαση, με το να προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας να πάρει μια απόφαση.

Η απόφαση της δράσης είναι από μόνη της καταλυτική και πολλές φορές αναλύουμε απίστευτα διεξοδικά την κάθε επιλογή για τον απλούστατο λόγο πως βαθιά μέσα μας φοβόμαστε να πάρουμε μια απόφαση και μια κατεύθυνση.

Δεν υπάρχει τέλεια επιλογή όπως δεν υπάρχει και τέλεια απόφαση.

Και δεν λέω πως δεν πρέπει να υπάρχει μέσα στην συνταγή μια καλά αξιολογημένη κρίση.

Όμως υπάρχουν φορές όπου η ανάγκη να κάνουμε την σωστή επιλογή μας πιέζει σε τέτοιο βαθμό που στο τέλος μπορεί να κάνουμε κάποια βιαστική επιλογή ή να αποφύγουμε τελείως να αποφασίσουμε προς τα πού θα κινηθούμε.

Η κάθε επιλογή, είτε είναι σωστή είτε λανθασμένη έρχεται με ένα κέρδος και ένα κόστος. Έρχεται μαζί με μια καινούργια ευθύνη και μια καινούργια διαχειριστική απαίτηση.

Η κάθε μας επιλογή επηρεάζει την δική μας ζωή και τις ζωές των άλλων. Πάντα ίσχυε και πάντα θα ισχύει.

Όμως στο παραπάνω ισχύουν δύο πράγματα.

Πρώτον, αν δεν παίρνεις αποφάσεις αφήνεις τον εαυτό σου στην άγνοια. Το δεύτερο είναι πως οποιαδήποτε επιλογή και αν πάρεις, δεν θα σταματήσουν ποτέ να δημιουργούντα νέες.

Και όποια επιλογή και αν διαλέξεις και όποια απόφαση και αν πάρεις, είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν αποτυχίες και επιτυχίες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει οι αποτυχίες να επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή σου. Αν δεν γνωρίζεις αν έχεις υψηλή αυτοπεποίθηση, μπορείς να τσεκάρεις το παρακάτω βίντεο και να ελέγξεις κατά πόσο ταυτίζεσαι:

Αυτό που μένει όμως είναι το κίνητρο πίσω από κάθε επιλογή.

Αν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου για τους λόγους που πήρες μια απόφαση, η αποδοχή για το αν εν τέλει ήταν η σωστή ή βγήκε λάθος θα καθορίσει σε τεράστιο βαθμό το πώς θα συνεχίσεις.

Εκπαιδεύσου να κάνεις καλύτερες επιλογές σε όλα τα κομμάτια της ζωής σου, ξεκινώντας από εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr