Η Επιστήμη της Θετικής Σκέψης και πως Επηρεάζει τον Εγκέφαλο σου

Τα θετικά συναισθήματα δημιουργούνται και χτίζονται στον εγκέφαλο μας, αρκεί να τους δώσουμε τον χώρο και τον χρόνο να το κάνουν.

Τι Επηρεάζει Τον Εγκέφαλο Σου ;

Όλοι συμφωνούμε ότι το να σκεφτόμαστε θετικά είναι καλό. Ειδικά όταν το συναίσθημα συμβαδίζει με τη σκέψη.

Σκέψου θετικά, δείξε λίγη αισιοδοξία… Πόσες φορές έχεις ακούσει αυτή τη φράση στην καθημερινότητα σου;

Είναι τόσο συνηθισμένες φράσεις, που πλέον φαίνεται να έχουν χάσει το πραγματικό τους νόημα.

Όταν αισθάνεσαι καλά, πόσο εύκολο είναι να σκεφτείς ότι: ” Η ζωή μου είναι ωραία. Τα πράγματα πάνε υπέροχα.”

Αλλά τι γίνεται όταν τα πράγματα είναι μπερδεμένα;

Τι γίνεται με εκείνες τις μέρες που έχουμε τόσο άγχος που κυριολεκτικά παρακαλάμε απλά να ανακουφιστούμε με οποιοδήποτε τρόπο;

Όπως συμβαίνει σε μια περίοδο εξετάσεων, που το άγχος μας έχει καταβάλει σε σημείο που πλέον να μη μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, αλλά μόνο το να τελειώσει αυτό το «βασανιστήριο»;

Όταν μισείς τη δουλειά σου ή την καθημερινότητα σου;

Ακόμα χειρότερα, τι γίνεται με εκείνες τις μέρες που είμαστε τόσο καταβεβλημένοι από μια σειρά ατυχών γεγονότων που κάνουν τη ζωή στη δουλειά να μοιάζει με παράδεισο;

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαχειρίζονται άψογα τέτοιες καταστάσεις και προσαρμόζονται τόσο καλά που εν τέλει είναι σαν να μην βιώνουν αρνητικά συναισθήματα.

Εδώ είναι το μυστικό που δεν είναι πραγματικά μυστικό. Είναι επαναστατική, συναρπαστική επιστήμη.

Μάθε περισσότερα για τον τρόπο σκέψης και πως επηρεάζει το πως βλέπεις την πραγματικότητα στο παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

Η Θετική Σκέψη Επηρεάζει Τον Εγκέφαλο

Η επιστήμη αυτή ονομάζεται νευροπλαστικότητα.

Πρακτικά σημαίνει ότι οι σκέψεις μας μπορούν να αλλάξουν τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Η ιδέα εισήχθη για πρώτη φορά από τον William James το 1890, αλλά απορρίφθηκε έντονα από επιστήμονες που ισχυρίζονταν ομόφωνα ότι ο εγκέφαλος δεν αποτελεί τίποτε άλλο από ορισμένα εγκεφαλικά τμήματα που ελέγχουν ορισμένες λειτουργίες.

Αν το τμήμα αυτό είναι νεκρό ή έχει καταστραφεί, η λειτουργία μεταβάλλεται ή χάνεται.

Λοιπόν, φαίνεται ότι ήταν λάθος.

Η νευροπλαστικότητα τώρα απολαμβάνει ευρεία αποδοχή, καθώς οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος είναι πραγματικά προσαρμόσιμος και δυναμικός, δηλαδή μεταβάλλεται.

Έχει τη δύναμη να αλλάξει τη δική του δομή, ακόμα και για εκείνους με τις σοβαρές νευρολογικές ασθένειες.

Άτομα με προβλήματα όπως: Εγκεφαλικά επεισόδια, εγκεφαλική παράλυση και ψυχικές ασθένειες μπορούν να εκπαιδεύσουν άλλες περιοχές του εγκεφάλου τους μέσω επαναλαμβανόμενων ψυχικών και σωματικών δραστηριοτήτων.

Τι συμβαίνει όταν κάποιος δεν ενεργοποιεί αυτές τι εγκεφαλικές δυνατότητες που διαθέτει;

Δες πριν συνεχίσεις το παρακάτω επεισόδιο του ελληνικού podcast του Apla+Andrika με τον Νικόλα Σμυρνάκη, για την οπτική γωνία που έχουμε και σε ποιον βαθμό επηρεάζει την άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας και την ζωή μας.

Η Ανάγκη Για Επιβίωση Κατευθύνει Και Επηρεάζει Τον Εγκέφαλο Προς Την
«Τεχνητή Ευτυχία»

Πολλοί άνθρωποι εθίζονται σε χημικές ουσίες – αλκοόλ, κοκαΐνη, αμφεταμίνη, ηρωίνη και νικοτίνη.

Γιατί το κάνουν αυτό; Και γιατί δεν είναι ευτυχισμένοι;

Είναι επειδή ο εγκέφαλος έχει μια ποικιλία χημικών συστημάτων που ρυθμίζουν τις ηλεκτρικές του δραστηριότητες και τα εθιστικά φάρμακα τονώνουν τεχνητά αυτά τα συστήματα, αλλά τα συναισθήματα δεν είναι αυτά της χαράς.

Για παράδειγμα, μια χημική ουσία που ονομάζεται «ντοπαμίνη» μεταδίδεται ευρέως μέσω του εγκεφάλου από εξειδικευμένα νευρικά κύτταρα, όταν ένα άτομο επιτυγχάνει κάποια ανταμοιβή, όπως ικανοποιώντας την πείνα και τη δίψα ή κερδίζοντας ένα παιχνίδι

Η ντοπαμίνη ονομάζεται συχνά «ορμόνη ανταμοιβής».

Οι χημικές δράσεις της παράγονται επίσης από στενές συγγενείς ενώσεις, όπως η αμφεταμίνη και η κοκαΐνη. Δίνουν αισθήματα έντονης αισιοδοξίας, ενέργειας, δύναμης και οξυδέρκειας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν άλλους δρόμους επιτυχίας, που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και απελπισίας, θα ξοδέψουν τα χρήματα των τροφίμων τους με κάποια παροδική χημική ευδαιμονία.

Αλλά αυτό δεν είναι ευτυχία, ακόμη και οι άνθρωποι που απολαμβάνουν περισσότερη «ανταμοιβή» μέσω της ακαδημαϊκής ή επιχειρηματικής επιτυχίας και αισθάνονται ενθουσιασμό, συγχέουν αυτό το συναίσθημα με την ευτυχία.

Υπάρχει Στον Εγκέφαλο Κάποια Χημική Ουσία Που Να
Ταυτίζεται Με Την Ευτυχία;

εγκέφαλος

Οι επιστήμονες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για μια λανθασμένη ερώτηση.

Δεν υπάρχει τέτοια χημική ουσία, όμως υπάρχει η δυνατότητα εκπαίδευσης του εγκεφάλου μέσω της νευροπλαστικότητας.

Η επαναλαμβανόμενη θετική σκέψη και η θετική δραστηριότητα μπορούν να διαμορφώσουν τον εγκέφαλο και να ενισχύσουν τις περιοχές του εγκεφάλου που διεγείρουν τα θετικά συναισθήματα.

Πως όμως μπορεί κάποιος να το κάνει αυτό;

Οι ειδικοί συνιστούν μια σειρά ασκήσεων οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.

#1. Διαλογισμός

Πρόσφατη έρευνα από τον Fredrickson και τους συναδέλφους του αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονται καθημερινά εμφανίζουν πιο θετικά συναισθήματα από όσους δεν το κάνουν.

Όπως αναμενόταν, οι άνθρωποι που διαλογίστηκαν έχτισαν επίσης πολύτιμες μακροπρόθεσμες δεξιότητες.

Για παράδειγμα, τρεις μήνες μετά το πέρας του πειράματος, οι άνθρωποι που μελετούσαν καθημερινά συνέχισαν να εμφανίζουν αυξημένη προσοχή, σκοπό στη ζωή, κοινωνική υποστήριξη και μειωμένα συμπτώματα ασθενείας.

#2. Συγγραφή

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Έρευνας για την Προσωπικότητα, εξέτασε μια ομάδα 90 προπτυχιακών φοιτητών που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα έγραψε για μια έντονα θετική εμπειρία, κάθε μέρα για τρεις συνεχείς ημέρες. Η δεύτερη ομάδα έγραψε για ένα θέμα ελέγχου.

Τρεις μήνες αργότερα, οι μαθητές που έγραψαν για θετικές εμπειρίες είχαν καλύτερα επίπεδα διάθεσης, λιγότερες επισκέψεις στο κέντρο υγείας και είχαν λιγότερες ασθένειες.

#3. Διασκέδαση – Ψυχαγωγία – Παιχνίδια

εγκέφαλος και ψυχαγωγία

Προγραμμάτισε χρόνο για να παίξεις στη ζωή σας.

Προγραμματίζουμε συναντήσεις, τηλεδιασκέψεις, εβδομαδιαίες εκδηλώσεις και άλλες ευθύνες στα ημερήσια ημερολόγιά μας … γιατί δεν προγραμματίζουμε χρόνο για να παίξουμε;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που απέκλεισες μια ώρα στο ημερολόγιό σου μόνο για να εξερευνήσεις και να πειραματιστείς;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που «ξέκλεψες» σκόπιμα χρόνο για να διασκεδάσεις;

Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι η ευχαρίστηση είναι λιγότερο σημαντική από κάποιο προγραμματισμένο meeting.

Παρ’ όλα αυτά ενεργούμε σαν να είναι, επειδή δεν δίνουμε ποτέ χρόνο και χώρο για να ζήσουμε στα ημερολόγιά μας.

Εμείς κάπου εδώ, θα προσθέσουμε και τη γυμναστική. Την οποία μπορείς να δεις σε αυτό το βίντεο εδώ πως μπορείς να την εντάξεις στην καθημερινότητά σου, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν με το πρόγραμμά σου.

Τέλος, δώσε στον εαυτό σου την άδεια να χαμογελάσει και να απολαύσει τα οφέλη των θετικών συναισθημάτων. Αφού η θετική σκέψη ξεκάθαρα επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Προγραμμάτισε χρόνο για παιχνίδι και περιπέτεια, ώστε να μπορείς να απολαύσεις ικανοποίηση και χαρά και να εξερευνήσεις νέες δεξιότητες.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Επιθυμείς να μάθεις περισσότερα μυστικά για την λειτουργία του εγκεφάλου; Δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Andreas
author
Με πτυχίο Γυμναστικής Ακαδημίας, μεταπτυχιακό στην Μεθοδολογία της Άθλησης, πορεία στην Πάλη και τις Πολεμικές Τέχνες και έχοντας αναλάβει και καθοδηγήσει επιτυχημένα ανθρώπους ώστε να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό και στο σώμα τους, ο Ανδρέας είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά ξέρει τι λέει στο κομμάτι της άσκησης και της φυσικής αγωγής.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.