Θέληση: Εκπαιδεύοντας τον Εγκέφαλο να Παίρνει Καλύτερες Αποφάσεις

Η θέληση είναι από τα σημαντικότερα εργαλεία προσωπικής ανάπτυξης. Διάβασε πώς να την βελτιώσεις.

Θέληση Και Εγκέφαλος : Καλύτερες Αποφάσεις

Υπάρχει τρόπος να ενισχυθεί η δύναμη της θέλησης ενός ανθρώπου;

Αυτό ήταν το ζήτημα που απασχολούσε τους ερευνητές, καθώς μάθαιναν περισσότερα για το πως δρα η επιστήμη πάνω σε αυτή την ανθρώπινη αρετή.

Μέσα από πολλές δοκιμές, είχαν ανακαλύψει ότι η δύναμη της θέλησης είναι σαν ένας μυς – κουράζεται από υπερβολική χρήση και απαιτεί φαγητό για να αναπληρώσει.

Έτσι, εάν ενεργεί σαν μυς, μπορεί επίσης να ενισχυθεί;

Κάτι σαν τη γυμναστική, που έχει πολλά οφέλη για το σώμα σου, όπως μπορείς να δεις στο βίντεο εδώ.

Ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων δείχνει ότι η θέληση και ο αυτοέλεγχος είναι απαραίτητες για μια ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή.

Τα πιο πειστικά στοιχεία προέρχονται από δύο μελέτες οι οποίες μετρούσαν τον αυτοέλεγχο των μικρών παιδιών και έπειτα τους παρακολουθούσαν καθώς μεγάλωναν σε ενήλικες.

Το Κλειδί Βρίσκεται Στη Δύναμη Της Θέλησης

Οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν διαφορετικούς ορισμούς για να περιγράψουν τη δύναμη της θέλησης, μερικοί από τους πιο συνηθισμένους είναι: κίνηση, αποφασιστικότητα, αυτοπειθαρχία, αυτοέλεγχος, προσπάθεια ελέγχου.

Θέληση είναι η ικανότητα να αντιστέκεται κανείς σε βραχυπρόθεσμους πειρασμούς και επιθυμίες για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων.

Για την αξία των στόχων, τα έχουμε πει και στο παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

Είναι η επικράτηση της μακροπρόθεσμης ικανοποίησης απέναντι στην άμεση ικανοποίηση.

Σύμφωνα με την Α.Ψ.Ε (Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία), οι περισσότεροι ερευνητές ψυχολογίας καθορίζουν τη θέληση ως:

  • Την ικανότητα να καθυστερεί κανείς την ικανοποίηση, να αντιστέκεται σε βραχυπρόθεσμους πειρασμούς προκειμένου να ανταποκριθεί σε μακροπρόθεσμους στόχους.
  • Την ικανότητα να παρακάμπτει μια ανεπιθύμητη σκέψη, αίσθηση ή ώθηση.
  • Συνειδητή προσπάθεια κυριαρχίας του εαυτού από τον εαυτό.

Η Ουσιαστική Σημασία Της Θέλησης

θέληση και εγκέφαλος

Προκειμένου να επιβιώσουμε πριν από 100.000 χρόνια, έπρεπε να βρούμε τρόφιμα, να αναπαραχθούμε και να αποφύγουμε αρπακτικά.

Η ζωή σε μια φυλή αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης.

Έτσι, κλέβοντας το φαγητό ή το κορίτσι κάποιου άλλου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή μας αλλά τελικά τη ζωή της φυλής.

Ο αυτοέλεγχος ήταν μια αναγκαιότητα για επιβίωση πίσω εκείνη την εποχή και μας εξυπηρετούσε καλά εξελικτικά.

Όλοι γεννιόμαστε έχοντας θέληση, αλλά μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη θέληση τους πιο αποτελεσματικά από άλλους.

 Θέληση Και Εγκέφαλος Στο Μικροσκόπιο Της Επιστήμης

Το πιο γνωστό πείραμα, που σχετίζεται με τη θέληση, το «πείραμα marshmallow», άρχισε στη δεκαετία του 1960 από τον ψυχολόγο Walter Mischel.

Προσέφερε σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών την επιλογή ενός marshmallow(γλύκισμα) τώρα ή δύο αν μπορούσαν να περιμένουν 15 λεπτά.

Αυτός και άλλοι ερευνητές παρακολούθησαν έπειτα τις επιδόσεις αυτών των παιδιών καθώς έγιναν ενήλικες.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που αντιστάθηκαν στον «πειρασμό» πέτυχαν μεγαλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Είχαν καλύτερη υγεία και χαμηλότερα ποσοστά απομάκρυνσης από την οικογένεια και διαζυγίων.

Ο Mischel κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δυνατότητα καθυστέρησης της ικανοποίησης αποτελεί «ένα προστατευτικό κάλυμμα»,  ενάντια στην ανάπτυξη όλων των ειδών τρωτών σημείων αργότερα στη ζωή.

Άρα πως μπορεί κάποιος να βελτιώσει τη θέλησή του;

#1. Διαλογισμός

Ο διαλογισμός θα σας δώσει τα γρηγορότερα αποτελέσματα από όλες τις προπονήσεις της θέλησης.

Μέσω του διαλογισμού, προπονείται ο εγκέφαλος στο να εστιάσει και να αντισταθεί στην επιθυμία να περιπλανηθεί.

Οι έρευνες δείχνουν ότι μετά από μόλις 2-3 ημέρες άσκησης διαλογισμού για 10 λεπτά, ο εγκέφαλός σας θα είναι σε θέση να εστιάσει καλύτερα, θα έχουμε περισσότερη ενέργεια και λιγότερο άγχος.

#2. Θέληση Και Εγκέφαλος : Να Είσαι Ο Εαυτός Σου

θέληση και εγκέφαλος

Απαιτεί τεράστια προσπάθεια να καταστείλει κανείς την κανονική του προσωπικότητα, τις προτιμήσεις και τις συμπεριφορές του.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο εξαντλείται η βούληση.

Ο ψυχολόγος Mark Muraven και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ασκούν αυτό το είδος αυτοελέγχου για να ευχαριστήσουν τους άλλους είχαν εξαιρετικά μειωμένη θέληση.

Ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους ανθρώπους που επικεντρώνονταν τους εσωτερικούς τους στόχους και επιθυμίες.

 

#3. Δούλεψε Με Τη Στάση Του Σώματος 

Κατά τη διαδικασία πειραματισμού για το αν η θέληση θα μπορούσε να ενισχυθεί, οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα συμμετεχόντων να δουλέψουν για τη στάση τους για περίοδο 2 εβδομάδων.

Κάθε φορά που έπιαναν τους εαυτούς τους να έχουν λάθος στάση σώματος, έπρεπε να διορθώσουν τον εαυτό τους κάνοντας ευθεία. Αυτή η απλή πρακτική βελτίωσε σημαντικά την επιμονή τους σε διάφορες δοκιμές θέλησης όπως αυτή.

Για να ξεκινήσεις, απλά διόρθωσε τη στάση σου κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να εργάζεται στο γραφείο ή στο σπίτι.

Ακούγεται εξαιρετικά απλό, αλλά χρειάζεται θέληση για να επιτευχθεί.

#4. Δημιούργησε Θετικές Συνήθειες

Το άγχος, όπως αποδεικνύεται, εξαντλεί επίσης έντονα τη θέληση. Όταν οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις άγχους, τείνουν να υποχωρούν στις ριζωμένες μέσα τους συνήθειες – είτε αυτές οι συνήθειες είναι χρήσιμες ή επιβλαβείς.

Υπάρχουν και συνήθειες που κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Συχνά, αυτό δεν είναι μια συνειδητή επιλογή.

Αντίθετα, οι άνθρωποι καταφεύγουν σε παλιές συνήθειες χωρίς να σκέφτονται γιατί βρίσκονται σε κατάσταση στρες.

Ο Art Markman το συζητάει λεπτομερέστερα σε πρόσφατη τοποθέτηση στο Psychology Today.

Φαντάσου, για παράδειγμα, ότι έχεις αύριο μια σημαντική εξέταση ή επαγγελματική παρουσίαση.

Ο βαθμός σου στο μάθημα ή η παρουσίαση εξαρτάται καθαρά από το πώς θα αποδώσεις. Αυτές είναι εξαιρετικά αγχωτικές καταστάσεις και το σώμα σου θα ανταποκριθεί με την αύξηση των ορμονών του στρες, κυρίως της κορτιζόλης.

Η κορτιζόλη ενισχύει τους πόθους για τους υδατάνθρακες, επειδή όπως είδαμε, οι υδατάνθρακες χαμηλώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης.

Αλλά το μειονέκτημα της αντιμετώπισης του άγχους με αυτό τον τρόπο είναι ότι, μακροπρόθεσμα, κινδυνεύουμε με παχυσαρκία.

Αντιμετώπισε την επαγόμενη από το άγχος αύξηση της κορτιζόλης και θα διαχειριστείς καλύτερα τις επιθυμίες σου για ζάχαρη ή τσιγάρο.

Έτσι, ξεκίνησε να ανταποκρίνεσαι στους ήπιους στρεσογόνους παράγοντες με πιο υγιεινές επιλογές, όπως ακούγοντας ήρεμη μουσική, κάνοντας ευχάριστες σκέψεις, η μέτριας έντασης άσκηση.

Έτσι όχι μόνο αντιμετωπίζεις το άγχος και δημιουργείς θετικές συνήθειες, αλλά αυξάνεις τη θέληση και την αποφασιστικότητα σου.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Επιθυμείς να μάθεις περισσότερα μυστικά για το πως μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και προσεγγίζεις τις γυναίκες; Δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Andreas
author
Με πτυχίο Γυμναστικής Ακαδημίας, μεταπτυχιακό στην Μεθοδολογία της Άθλησης, πορεία στην Πάλη και τις Πολεμικές Τέχνες και έχοντας αναλάβει και καθοδηγήσει επιτυχημένα ανθρώπους ώστε να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό και στο σώμα τους, ο Ανδρέας είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά ξέρει τι λέει στο κομμάτι της άσκησης και της φυσικής αγωγής.