Το ισχυρότερο όπλο που χρειάζεσαι : Να γίνεις κοινωνικός!

Το να είσαι κοινωνικός είναι διαδικασία που σε κάποιους δεν είναι γνωστή. Όμως τα οφέλη που αποκομίζεις είναι σημαντικά. Τρόπος υπάρχει αν έχεις θέληση.

Το να είσαι κοινωνικός σε κάθε φάση της ζωής σου, δεν είναι κάτι εύκολο. Αν σκεφτεί κανείς όμως τα οφέλη που μια τέτοια κατάσταση προσφέρει αλλά και την φυσική μας τάση στο να είμαστε κοινωνικοί, όπως περιέγραψε ο Αριστοτέλης θα περίμενε κανείς να είναι κάτι πολύ εύκολο και η λογική εξέλιξη του χαρακτήρα μας.

Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα έτσι.

Αν και φύση κοινωνικά όντα, η κοινωνία, το περιβάλλον και οι καταστάσεις, μπορούν να το αλλάξουν αυτό.

monos

Ακόμα και αφού είχα τελειώσει το σχολείο και μπήκα στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε σχέση με τον μέσο όρο των ανθρώπων – που υπήρχαν στο περιβάλλον μου – ήμουν κάπως πιο μοναχικός και λιγότερο ανοιχτός σε νέους φίλους, νέες παρέες, γνωριμίες και τα σχετικά.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά, πως μέχρι τα 17 μου το να σηκώσω το τηλέφωνο και να καλέσω να ευχηθώ σε μια γιορτή σε κάποιον ήταν μια σχετικά επίπονη διαδικασία που προσπαθούσα να αναβάλλω. Στα παιδικά / εφηβικά πάρτυ, αγωνιούσα να βρω παρέες που ήξερα και για πολλά χρόνια καθόμουν στο ίδιο θρανίο με τον ίδιο άνθρωπο, χωρίς να γίνουμε ποτέ κολλητοί.

Το ποιος φταίει για αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το παρακάτω.

Δύο ισχυρές δόσεις απαιτητής κοινωνικότητας μέσα σε ένα χρόνο. Το λες και σοκ.

Με το που μπαίνω στη σχολή, ήμουν αρκετά τυχερός και εγωιστής να σκεφθώ άμεσα το βιοποριστικό χωρίς την βοήθεια των γονιών μου. Δεν είχα πολλά έξοδα – ένα μικρό αυτοκινητάκι και ότι έτρωγα έξω.  Το χαρτζιλίκι τα κάλυπτε και λογαριασμοί, σπίτι, εφορία, δεν με απασχολούσαν τότε. Όμως ήθελα παραπάνω και δικά μου.

Στη πρώτη δουλειά που βρήκα έπρεπε να καλώ ανθρώπους στο τηλέφωνο για να τους πουλήσω κάτι. Το πρώτο τηλέφωνο που σήκωσα η φωνή μου και τα χέρια μου έτρεμαν λες και παθαίνω κρίση. Δεν ήταν για μένα. Σε 2 μήνες βρήκα άλλη. Και σε αυτή το να είσαι ομιλητικός ήταν απαραίτητο.

Παράλληλα, η σχολή, αν και από τις πρώτες μου επιλογές, ήταν τόσο ανοργάνωτη – όπως τα περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας εκείνη τη περίοδο – κάτι που φαίνεται να συνεχίζει 12 χρόνια μετά, που αν δεν ήξερες ανθρώπους και καταστάσεις, αν δεν ήσουν χωμένος, αν δεν σε ήξερε κάποιος για να σε ενημερώσει και να σου δώσει ένα heads up, δεν είχες καμία ελπίδα.

Αλλαγή και οφέλη.

allagi

Η μετάλλαξη δεν έγινε με την μία. Πήρε καιρό. Πήρε σεμινάρια σε εργασία, αλλά και εκτός, με δικά μου έξοδα. Χρειάστηκε πείσμα και θέληση για να πετύχω.

Τα οφέλη ήταν σημαντικά:

Ήμουν καλός στη δουλειά μου – όχι ο καλύτερος από όλους, αλλά καλός. Το να είμαι κοινωνικός όμως έκανε τις ικανότητές μου να φαίνονται σα να είναι σε βιτρίνα, σε σχέση με άλλων που έμεναν στη ντουλάπα.

Γνώρισα εκπληκτικούς ανθρώπους και βίωσα καταστάσεις που αν έμενα στα σχεδόν αντικοινωνικά μου μονοπάτια, δεν θα είχα ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσω και να βιώσω.

Κατάφερα να συνδυάσω σε ένα μεγάλο βαθμό, σχολή – δουλειά  και προσωπική ζωή, αποδοτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αν σκεφτούμε πως ακόμα και τώρα κυνηγάω πιστοποιήσεις και όσο ζούμε μαθαίνουμε, αυτός ο συνδυασμός συνεχίζεται.

Και αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο. Έβαλα σταθερά γυναίκες στη ζωή μου.

Ακόμα και πριν γνωρίσω το pickup και γίνω καλύτερος στο να διαχειρίζομαι τέτοιες καταστάσεις. Ίσως δεν είχα το πλήθος και την ποιότητα των γυναικών που έχω τώρα, αλλά η κοινωνικότητα με «έβγαλε στην αγορά» παρά σε «απόσυρση από μικρή ηλικία».

Για τους περισσότερους που νιώθουν τώρα όπως ένιωθα τότε εγώ – πριν αλλάξω – μοιάζει δύσκολο. Ακόμα και την πιο επιτυχημένη ατάκα να σου δώσω ή την πιο επιτυχημένη δομή προσέγγισης μιας γυναίκας, αν δεν δείξεις μια κοινωνικότητα στο τρόπο που την αποδίδεις, η γυναίκα θα το καταλάβει.

Υπάρχει ελπίδα!

ελπιδα

Φτιάχνεται. Αλλά θέλει μια απόφαση και από εσένα. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι πολύπλοκο. Απλά πράγματα.

  • Μίλα με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείς. Από μια ερώτηση μέχρι μια ολοκληρωμένη συζήτηση.
  • Ξεκίνα τη κουβέντα σε αγνώστους.
  • Λέγε περισσότερα ναι σε προσκλήσεις για εξόδους και events.
  • Μίλα με γυναίκες παραπάνω. Ακόμα και αν δεν σε ενδιαφέρει να τις προσεγγίσεις. Ρώτα την πωλήτρια πως πάνε οι δουλειές ή την κοπέλα στο περίπτερο αν κρυώνει στο κιόσκι.
  • Σε κάθε νέο άνθρωπο που μπαίνει έστω και προσωρινά στη παρέα σου σε μια έξοδο, ένα πάρτυ ή στο γραφείο, συστήσου, μάθε το όνομά του και κάτι για αυτόν.

Ξεκινώντας με αυτά τα απλά βήματα, δεν φαντάζεσαι πόσο γρήγορα θα δεις αλλαγή.

Αν έχεις απορίες στείλε μου εδώ. Και μη ξεχάσεις, πως αν θες να κερδίσεις χρόνο στην αλλαγή σου και να δουλεύεις σωστά με τρόπους δοκιμασμένους χρόνια τώρα, η λύση σου είναι στο παρακάτω link.

Πάτα εδώ.

Spiros
administrator
Εκτός από επικοινωνιακός, ο Spiros είναι μια αξιόπιστη και φερέγγυα προσθήκη σε κάθε ομάδα, είτε έχει την ηγεσία είτε όχι. Η αποτελεσματική Διαχείριση Κρίσεων και η εξαιρετική διαχείριση της Πίεσης, που προκύπτουν από τα χρόνια εργασιακής του εμπειρίας σε απαιτητικό – ανταγωνιστικό περιβάλλον, εμπνέει την αίσθηση της επιτυχίας σε όλα τα μέλη της ομάδας .