Πως Αναλαμβάνεις Δράση Ακόμα και Όταν Αμφιβάλλεις για τον Εαυτό σου

Όλοι έχουμε αμφιβολίες όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι σημαντικό. Για να αναλάβεις δράση όμως, πρέπει να δουλέψεις με τον εαυτό σου.

Πως Αναλαμβάνεις Δράση

Όταν αμφιβάλεις για τον εαυτό σου, συμβαίνει κάτι πολύ περίεργο. Αναλαμβάνεις δράση, απλά το κάνεις προς την αντίθετη κατεύθυνση!

Ο φόβος και η αμφιβολία για τις ικανότητες μας δεν πιστεύω πως φεύγουν ποτέ. Συνεχίζουν να εμφανίζονται όταν βρισκόμαστε μπροστά σε διλήμματα, δύσκολες αποφάσεις και σταυροδρόμια.

Μας υπενθυμίζουν πως νιώθουμε για τον εαυτό μας και για την κατάσταση που έχουμε μπροστά μας. Ή τουλάχιστον μας αποκαλύπτουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση και κατά πόσο έχουμε το θάρρος να αναλάβουμε δράση.

Όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε περιπέτειες και ξεχωριστές στιγμές. Και αυτό είναι μια χαρά.

Όμως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια μαγική φράση, που μας χτυπά ακριβώς πριν ξεκινήσουμε να αναλαμβάνουμε δράση:

«Μήπως δεν μπορώ;»

Για να αναλάβεις δράση βέβαια, ακόμα και όταν δεν είσαι έτοιμος και οι αμφιβολίες σε χτυπούν αλύπητα, χρειάζεται πρώτα να κάνεις κάποια πράγματα.

#1. Σταμάτα Να Συγκρίνεις Το Παρόν Με Το Ιδεατό

ανάλαβε δράση

Όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο, θέλουμε να το κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται.

Δεν είναι κακό, είναι ωραίο να θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

Εκεί που δημιουργείται θέμα όμως, είναι όταν οι ίδιες μας οι προσδοκίες μας σαμποτάρουν.

Δεν θέλουμε απλά να ξεκινήσουμε αλλά θέλουμε από την αρχή να το κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται. Τρέχουμε στο μυαλό μας σενάρια για το πώς να προετοιμαστούμε καλύτερα και στο τέλος πέφτουμε στην παγίδα που στήσαμε οι ίδιοι στον εαυτό μας.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό και να κάνεις κάτι τέλεια.

Από την αρχή.

Μεγάλη διαφορά.

#2. Πως Αναλαμβάνεις Δράση : Προσοχή Σε Τι Θα Εστιάσεις

Πριν αναλάβουμε δράση, προσπαθούμε πρώτα να αισθανθούμε ασφάλεια. Θέλουμε να σιγουρέψουμε το αποτέλεσμα και την έκβαση της προσπάθειας μας.

Όμως αυτό δεν σημαίνει πως οι αμφιβολίες θα σταματήσουν.

Είναι λες και παίζουμε ένα νοητικό πινγκ-πονγκ, όπου από την μια πλευρά προσπαθούμε να κάνουμε τον εαυτό μας να νιώσει καλά και από την άλλη του υπενθυμίζουμε τι του λείπει.

Όταν συγκεντρωνόμαστε στις αδυναμίες μας, δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να νιώσουμε έτοιμοι, άρα και να αναλάβουμε δράση.

Και δεν χρειάζεται να νιώσεις έτοιμος.

Χρειάζεται απλά να ξεκινήσεις και στην πορεία θα κάνεις τις απαραίτητες διορθώσεις.

Ξεκίνα και κάνε την αρχή τώρα! Μην χάνεις άλλο χρόνο από την ζωή σου.

Ακόμα, δεν είναι απαραίτητο να νιώθεις σούπερμαν πριν ξεκινήσεις την δράση. Απλά να έχεις κάποιο πλάνο που εμπιστεύεσαι.

Δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε μια στο εκατομμύριο να μην κάνεις αλλαγές κατά την πορεία. Δεν μπορείς όμως να προβλέψεις το μέλλον στην εκκίνηση. Είναι αδύνατο και δεν χρειάζεται.

#3. Μην Ξεχνάς: Έχει Ήδη Πετύχει

Όταν βρισκόμαστε μπροστά στο άγνωστο, σκεφτόμαστε περισσότερο τι μπορεί να πάει λάθος και να αποτύχουμε, παρά τι μπορεί να πάει καλά.

Ξεχνάμε να δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας να θυμηθεί παλιότερες επιτυχίες μας και κυρίως ποιο είναι το δικό μας μοτίβο(όπου πετυχαίνουμε).

Όλοι μας έχουμε πετύχει σε κάτι, όσο μικρό και αν αυτό. Όταν όμως ξεχνάμε να θυμίσουμε στον εαυτό μας τι έχουμε καταφέρει, το κίνητρο μας μειώνεται.

Οτιδήποτε και αν πέτυχες στο παρελθόν, είναι δικό σου, το κέρδισες και προσπάθησες πάρα πολύ για να το φέρεις εις πέρας. Και τότε, όπως και τώρα είχες βρεθεί σε κάτι άγνωστο και το αντιμετώπισες.

Μπορείς και πάλι.

#4. Πως Αναλαμβάνεις Δράση : Μην Ξεκινήσεις Έχοντας Στο Μυαλό Την Κορυφή

ανάλαβε δράση

Προσπάθησε να βγάλεις από το μυαλό σου πως ότι και να γίνει πρέπει να καταφέρεις μια τεράστια επιτυχία από την αρχή.

Πιέζεσαι χωρίς να υπάρχει λόγος.

Είναι ωραίο να έχεις όνειρο και ακόμα καλύτερο να έχεις όραμα. Είναι το μονοπάτι που θα υπενθυμίζεις στον εαυτό σου όταν έρθουν τα δύσκολα και θα σου δίνει κίνητρο.

Αντιθέτως, ειδικά στην αρχή, ξεκίνα με τον τρόπο σκέψης πως θα κάνεις λάθη και απλά θα κάνεις τις απαραίτητες διορθώσεις στην συνέχεια.

Κανείς δεν έφτασε σε υψηλό επίπεδο από την πρώτη προσπάθεια.

Να έχεις στο μυαλό το επίπεδο που θέλεις να φτάσεις, αλλά ταυτόχρονα την υπομονή και όρεξη, πως στο συγκεκριμένο επίπεδο δεν θα φτάσεις σε μια ημέρα αλλά θα χρειαστεί χρόνος.

#5. Δεν Χρειάζεται Να Τα Ελέγξεις Όλα

Συγκεντρώσου στα βασικά όταν είσαι στην αρχή.

Ανέλαβε δράση, αλλά εστίασε στο να κάνεις καλά ότι βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο σου.

Σκοπός είναι να ξεκινήσεις, όχι να ξεκινήσεις τέλεια, γιατί δεν πρόκειται να αναλάβεις δράση. Να το θυμάσαι αυτό.

Όσο περισσότερο ανεβαίνεις επίπεδα, τόσο περισσότερο η αυτοπεποίθηση σου θα αυξάνεται και θα μπορείς(όταν επιθυμείς και ανά διαστήματα) να πατήσεις γκάζι.

Μάθε περισσότερα για την αυτοπεποίθηση και πως τη βρίσκεις στο βίντεο που θα δεις παρακάτω.

Μέχρι τότε μην αναλώνεσαι σε λεπτομέρειες, που πιθανότατα δεν γνωρίζεις ίσως λόγω έλλειψης εμπειρίας στο αντικείμενο.

#6. Μην Κρίνεις Συνεχώς Τον Εαυτό Σου

Αν σε κάθε βήμα που κάνεις κρίνεις τον εαυτό σου και τον συγκρίνεις με το επίπεδο που θέλεις να φτάσεις, τότε συνεχώς θα βρίσκεις λάθη και η θέληση σου θα εξασθενίσει.

Εννοείται πως δεν θα είσαι καλός σε όλα και εννοείται πως θα κάνεις λάθη.

Πριν συνεχίσεις δες το video εδώ, για την εξαιρετικά χρήσιμη ικανότητα της συναισθηματικής νοημοσύνης. Σε βοηθάει σε όλα όσα πραγματεύομαι στον παρόν άρθρο.

Όταν αναλαμβάνεις δράση, είναι σημαντικό να συγκεντρώνεσαι στην διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα. Τουλάχιστον στην αρχή αυτό που σε ενδιαφέρει είναι το πως αναλαμβάνεις δράση.

Όταν πιστεύουμε πως έχουμε όλες τις ικανότητες ή εφόδια που χρειαζόμαστε, έχουμε την συνήθεια να στήνουμε τον εαυτό μας στον τοίχο και να τον πυροβολούμε με κριτική.

Αν θέλεις να κρίνεις τον εαυτό σου, τότε κάντο από την προσπάθεια και την δράση, όχι από το αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα θα έρθουν, απλά χρειάζεται χρόνος.

Είναι πιο σημαντικό να βρίσκεσαι σε κίνηση, να μην πέφτεις σε αδρανή πλαίσια και να μαθαίνεις, παρά να μην κάνεις τίποτα επειδή αποφεύγεις να κάνεις κάποιο λάθος.

Κάτι τελευταίο…

Δεν υπάρχει περίπτωση να εξελίσσεσαι διαρκώς και να μην έχεις αμφιβολίες. Δεν γίνεται όταν κινείσαι σε άγνωστα μέρη και καταστάσεις.

Απλά κράτησε στο μυαλό σου το που θέλεις να φτάσεις, μην τα παρατάς και φρόντισε να ξεκινάς γρήγορα, γιατί η αναβλητικότητα είναι ύπουλος εχθρός.

Το έχεις!

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις δομές της επιτυχίας τότε δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr