Τελικά Φοβόμαστε την Επιτυχία ή την Σκληρή Δουλειά;

Φοβάσαι να πετύχεις ή να δουλέψεις όσο χρειάζεται; Τι είναι αυτό που φοβόμαστε και δεν πετυχαίνουμε τελικά και πώς μπορούμε να βελτιωθούμε;

Επιτυχία Ή Σκληρή Δουλειά ; Ποια Φοβόμαστε ;

Οι περισσότεροι θέλουμε να πετύχουμε ειδικά σε κάποιο τομέα που είναι σημαντικός για εμάς ή μας αρέσει και θέλουμε να εξελιχθούμε σε αυτόν. Τα παραπάνω όμως απαιτούν και δουλειά.

Ο φόβος της επιτυχίας είναι κάποιες φορές εφάμιλλος του φόβου της αποτυχίας.

Φοβόμαστε την αποτυχία γιατί με απλά λόγια δεν θέλουμε να χάσουμε ή να αποκαλυφθούν αλήθειες διαχείρισης που απαιτούν αυστηρά μέτρα και φοβόμαστε την επιτυχία γιατί όταν έρθει δεν ξέρουμε πως θα την διαχειριστούμε.

Η αλήθεια μερικές φορές είναι δύσκολη. Δες το σχετικό επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika εδώ.

Όλα αυτά είναι λογικά όμως μέχρι κάποιο σημείο.

Από ένα σημείο και έπειτα όμως, το τοπίο ξεδιαλύνει και αποκαλύπτει μια διαφορετική εξήγηση.

Δουλειά Και Επιτυχία

δουλειά και επιτυχία

Η αλήθεια είναι πως προσωπικά μου φαίνεται περίεργο να φοβάται κάποιος την επιτυχία.

Υπάρχει περίπτωση βέβαια το ζήτημα να είναι ψυχολογικό και να την φοβάται επειδή σε ένα βαθύτερο επίπεδο δεν πιστεύει πως αξίζει. Όμως έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις που αρκετοί άνθρωποι δεν πίστευαν πως άξιζαν την επιτυχία και αυτό λειτούργησε ως καύσιμο να κάνουν τα πάντα για να τα καταφέρουν.

Από την άλλη, πώς γίνεται να φοβάσαι κάτι που στην ουσία το θέλεις πάρα πολύ;

Αρχικά, η επιτυχία είναι αβέβαιη. Κανείς δεν μπορεί να την εγγυηθεί.

Υπάρχουν αμέτρητοι πετυχημένοι άνθρωποι που απέτυχαν και απορρίφθηκαν αμέτρητες φορές μέχρι να πετύχουν. Φυσικά η δουλειά που έριξαν βρίσκεται καλά κρυμμένη στο παρασκήνιο αφού εστιάζουμε στο αποτέλεσμα.

Από την άλλη είναι και λογικό αφού δεν γίνεται να υπάρξει μια φόρμουλα επιτυχίας για όλους. Αν υπήρξε, θα παραμόνευε ο κίνδυνος να δίνεις το λαχείο σε κάποιον που έχει φτωχές ικανότητες διαχείρισης χρημάτων.

Οι επιτυχία της μιας βραδιάς μπορεί πολύ εύκολα να τρελάνει μυαλό.

Σε ένα επίπεδο παραπάνω, όταν ξεκινάς μια προσπάθεια, δεν σκέφτεσαι πως θα αποτύχεις πολλές φορές μέχρι να πετύχεις. Αυτό που σκέφτεσαι είναι κυρίως το σημείο που θέλεις να φτάσεις.

Αν είχαμε στο μυαλό μας από την αρχή πως η αποτυχία είναι δεδομένη και θα μετατραπεί σε μόνιμη, ποιος ο λόγος να ξεκινήσουμε την προσπάθεια εξαρχής.

Και αυτό είναι και πάλι λογικό αφού υπάρχουν αμέτρητοι παράγοντες που μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό και ταυτόχρονα καθοριστικό ρόλο στην πλοκή και εξέλιξη της ιστορίας που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Για αυτό και θεωρώ πως δεν έχει τόση βαρύτητα ο φόβος της επιτυχίας όσο ο φόβος για σκληρή δουλειά.

Τις περισσότερες φορές που σκέφτηκα διπλά ή τριπλά ένα καινούργιο πρότζεκτ, δεν ήταν επειδή δεν ήθελα ή δεν πίστευα πως θα πετύχει αλλά επειδή σκεφτόμουν πόση δουλειά και χρόνο θα απαιτούσε από εμένα.

Βέβαια, το να κάνεις το πρώτο βήμα είναι πάντα εύκολο. Τα επόμενα όμως πιθανότατα δεν θα συνεχίσουν να είναι εύκολα.

Απαιτήσεις Της Δουλειάς

απαιτήσεις της δουλειάς

Η σκληρή δουλειά μπορεί να είναι τρομακτική γιατί έχει σοβαρές απαιτήσεις. Σε τοποθετεί στην πρώτη γραμμή της αυτοκριτικής και σε βάζει διαρκώς στο στόχαστρο του εαυτού σου αφού σου κάνει μια από τις δύσκολες ερωτήσεις που υπάρχουν.

Αν έκανες ότι χρειαζόταν για να πετύχεις.

Και αυτή η ερώτηση έχει την τάση να φανερώνει πολύ σκληρές αλήθειες που πολλές φορές μπορούν να μας ισοπεδώσουν.

Ακόμα, η σκληρή δουλειά απαιτεί αφοσίωση και η αφοσίωση με την σειρά της απαιτεί θυσίες που κάποιες φορές δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε.

Θυσίες όπως ξενύχτι, ρίσκο, να δώσεις προτεραιότητα στην δουλειά και όχι σε αγαπημένα πρόσωπα και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο.

Και όλα τα παραπάνω δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να τα πληρώσουν.

Σε όποιο από τα δύο κι αν πρέπει να δώσεις προτεραιότητα, επιτυχία ή σκληρή δουλειά, χωρίς αφοσίωση δεν πας πουθενά.

Πρώτα Έρχεται  Η Δουλειά Και Μετά Η Επιτυχία

Πίσω από έναν πετυχημένο φοιτητή κρύβεται δουλειά και διάβασμα ατελείωτων ωρών. Πίσω από έναν πετυχημένο αθλητή κρύβονται αμέτρητες προπονήσεις και φυσικά αμέτρητες αποτυχίες.

Η επιτυχία δεν είναι κάτι που αφήνεται στην τύχη.

Χτίζεται με τον χρόνο και με την βελτίωση που στηρίζεται στις δοκιμές και τα χιλιάδες προσπάθειες.

Δεν κυνηγάς την επιτυχία. Κυνηγάς το όραμα και την σκληρή δουλειά που θα το δημιουργήσει. Η επιτυχία είναι η ανταμοιβή.

Όπως ακριβώς και με τις γυναίκες, η αξία δεν είναι στο να τις κυνηγάς, αλλά να τις διεκδικείς.

Και επιστρέφοντας σε ότι έγραψα στην αρχή, πιστεύω πως οι περισσότεροι θέλουν την επιτυχία και είναι απόλυτα λογικό.

Απλά πολλές φορές θέλουμε η επιτυχία να είναι μεγαλύτερη από την δουλειά που ρίξαμε. Και μπορεί να φαντάζει λογικό στο μυαλό μας όμως δεν είναι λογικό με βάση του τι ισχύει.

Δεν φοβόμαστε την επιτυχία αλλά αυτό που φοβόμαστε είναι τι θα ζητήσει ως αντάλλαγμα από εμάς.

Για να κατακτήσεις την επιτυχία χρειάζεται σκληρή δουλειά. Μάθε περισσότερα εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr