3 Ικανότητες που θα Ήθελα να τις Είχα Διδαχθεί Καλύτερα

Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που αισθανόμαστε πως δεν είμαστε όσο καλοί θα θέλαμε, σε αυτά που κάνουμε. Ικανότητες που ποτέ κανένας δε μου έμαθε...

Ικανότητες Που Θα Ήθελα Να Είχα 

Υπάρχουν αμέτρητες ικανότητες που είτε θα θέλαμε να έχουμε ήδη ή πολύ απλά θα θέλαμε να αποκτήσουμε στο κοντινό μέλλον.

Οι ικανότητες μας αποκαλύπτουν πολλά για τον εαυτό μας:

Όπως τι μας αρέσει περισσότερο, τι εμπειρίες έχουμε αλλά και σε τι είμαστε καλοί.

Γενικότερα, δεν υπάρχει τομέας στην ζωή μας που δεν χρειάζεται ικανότητες.

Βέβαια, υπάρχουν κάποιες ικανότητες που όχι μόνο θα ήθελα να έχω περισσότερο αναπτυγμένες αλλά – μιλώντας λιγάκι εγωιστικά – θα ήθελα να μου τις είχαν διδάξει καλύτερα οι άνθρωποι που με μεγάλωσαν.

Και όταν λέω «άνθρωποι» δεν αναφέρομαι απαραίτητα στους γονείς μου αλλά σε όλους τους ανθρώπους που έχουν περάσει από την ζωή μου και υπήρξαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο φάροι επιρροής και μεταλαμπάδευσης γνώσεων και σοφίας.

Και συγκεκριμένα οι παρακάτω ικανότητες έχουν την μαγική τάση να εμφανίζονται παντού μπροστά μου σε οποιοδήποτε βήμα και αν θέλω να κάνω στην ζωή μου.

#1. Πρώτη Σημαντική Ικανότητα:

Πώς Να Μην Παίρνω Πολλά Πράγματα Τόσο Προσωπικά

επικοινωνιακές ικανότητες

Μια παρενέργεια της πολύπλοκης συνείδησης μας είναι πως οτιδήποτε και αν βιώνουμε στην ζωή μας, πρέπει να περιλαμβάνει και εμάς με κάποιο τρόπο.

Η κίνηση που συναντάμε στον δρόμο συνέβη για να καθυστερήσει εμάς, η τηλεόραση δεν έχει κανένα ποιοτικό πρόγραμμα για να δούμε εμείς, το σκυλί που φωνάζει στο απέναντι μπαλκόνι ενοχλεί μόνο εμάς και η λίστα φτάνει άπειρο.

Πρόσεξε όμως το περίεργο της ιστορίας: Επειδή βιώνεις κάτι και επειδή αυτό το «κάτι» σε κάνει να αισθάνεσαι συγκεκριμένα συναισθήματα, δεν σημαίνει πως αυτό «κάτι» έχει να κάνει απαραίτητα με εσένα.

Μέχρι κάποιο σημείο, αυτός ο τρόπος σκέψης μας κάνει και νιώθουμε ωραία με τον εαυτό μας και φυσικά μας βοηθά.

Αν οτιδήποτε καλό, έχει να κάνει με εμάς, τότε νιώθουμε σημαντικοί.

Βέβαια, υπάρχει και η παγίδα πίσω από αυτόν τον τρόπο σκέψης γιατί αν πιστεύουμε πως όλα τα καλά συμβαίνουν για εμάς, τότε πιστεύουμε πως και όλα τα κακά συμβαίνουν για εμάς.

Και εκεί το σύστημα μπλοκάρει.

Και μπλοκάρει γιατί η αυτοεκτίμηση έχει τόσα πολλά σκαμπανεβάσματα που δεν ξέρουμε από να πιαστούμε και να στηριχτούμε για να νιώσουμε σημαντικοί.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι σοβαρή υπόθεση. Επένδυσε τα επόμενα λίγα λεπτά για να δεις το σχετικό βίντεο του Χρήστου.

Όταν συμβαίνουν καλά πράγματα μας αξίζουν και όταν συμβαίνουν κακά πράγματα μας αξίζουν πολύ απλά γιατί όλα συμβαίνουν για εμάς.

Με αυτό τον τρόπο σκέψης όμως, δεν θέλει και πολύ το μυαλό να γυρίσει και να σκέφτεται αντίθετα. Δηλαδή, όταν συμβαίνουν κακά πράγματα δεν μας αξίζουν αλλά και όταν συμβαίνουν καλά δεν μας αξίζουν!

Όταν κάποιος σε κριτικάρει αρνητικά δεν σημαίνει πως δεν αξίζεις σαν άτομο αλλά έχει σχέση περισσότερο με το άτομο που σε κριτικάρει.

Όταν έχεις μια αποτυχία ή απόρριψη, δεν σημαίνει πως είσαι αποτυχημένος σαν άνθρωπος, αλλά μια πράξη ή μια σειρά από πράξεις και προσεγγίσεις πολύ απλά απέτυχαν.

Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι που μας αρέσει πάρα πολύ ή στο αντίποδα όταν συμβαίνει κάτι που μας αρέσει καθόλου, το αν αξίζεις ή όχι να σου συμβαίνει, δεν είναι μέρος της εξίσωσης.

Απλά υπάρχουν φορές που συμβαίνουν καλά πράγματα και φορές που συμβαίνουν κακά πράγματα. Και μια από τις ικανότητες που σίγουρα θα ήθελα να έχω στο ρεπερτόριο μου είναι πως δεν έχουν πάντα όλα να κάνουν με εμένα.

#2. Δεύτερη Σημαντική Ικανότητα:

Πώς Nα Αλλάζεις Μόνος Σου Το Μυαλό Σου

σημαντικές ικανότητες

Τι θέλω να πω…

Όλοι έχουμε σκέψεις, φόβους, αμφιβολίες, πεποιθήσεις και απόψεις. Είναι μέρος ενός συνόλου που εν τέλει δημιουργεί τον χαρακτήρα μας.

Όμως υπάρχουν αρκετές φορές, όπου ο τρόπος που σκεφτόμαστε δεν είναι και ο πλέον παραγωγικός ούτε για τις καταστάσεις που προκύπτουν αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Για παράδειγμα, μια πεποίθηση που έχω μου φωνάζει πως δεν πρέπει να κάνω λάθη ή τουλάχιστον όχι πολλά.

Ουσιαστικά είναι μια πεποίθηση ανασφάλειας που με τραβά μακριά από τις ικανότητες μου να προσπαθώ, τουλάχιστον να βρίσκω λύσεις και να επιλύνω προβλήματα.

Η αλήθεια όμως είναι – η πικρή αλήθεια – πως το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας θα κάνουμε λάθη. Είναι φυσιολογικό, είναι διαδικασία ωρίμανσης, είναι εμπειρία!

Όμως, παρόλο που τα λάθη είναι δεδομένα και απαραίτητα, μέσα στις ικανότητες μας να τα δεχόμαστε και να τα αξιοποιούμε για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, κρύβεται η ικανότητα να αμφισβητούμε πεποιθήσεις για το πώς δουλεύουν τα πράγματα.

Και το να έχεις ανοιχτό μυαλό με ότι σου πετάει η ζωή είναι μεγάλο πράγμα.

Πολλές από τις υποθέσεις που δημιουργεί το μυαλό μας είναι μη ρεαλιστικές. Μια όμως από τις βασικές ικανότητες είναι να μπορούμε όχι μόνο να τις αναγνωρίζουμε αλλά και να τις τοποθετούμε κάτω από το φως της αλήθειας.

Με λίγα λόγια να τις τεστάρουμε.

#3. Τρίτη Σημαντική Ικανότητα:

Τι Κάνεις Όταν Δεν Μπορείς Να Γνωρίζεις Το Αποτέλεσμα

τι κάνεις όταν δεν γνωρίζεις το αποτέλεσμα

Ταξίδι προς άγνωστο και προς ολοταχώς!

Θέλουμε και έχουμε ανάγκη η κάθε μας πράξη να έχει ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα που τυγχάνει να γνωρίζουμε ΠΡΙΝ την πράξη.

Καθώς μεγαλώνουμε τα πάντα είναι απλά.

Θα βουρτσίσουμε τα δόντια μας για να έχουμε υγιή οδοντοστοιχία επειδή μας το είπαν οι γονείς μας ή θα διαβάσουμε γιατί χρειάζεται καλοί μαθητές επειδή μας το είπε ο δάσκαλος.

Θα στρώσουμε το κρεβάτι μας γιατί είναι απαραίτητο να είναι το δωμάτιο μας σε τάξη επειδή μας το είπε η μάνα μας.

Καμία αβεβαιότητα, μόνο πράξη και δράση.

Καθώς όμως τα χρόνια της ζωής μας περνούν, έρχονται δύο καινούργιες έννοιες και κάνουν την εισαγωγή τους στον κόσμο μας.

Και οι έννοιες αυτές είναι η ευθύνη, το ρίσκο και φυσικά η αβεβαιότητα.

Όταν ψάχνεις για νέα δουλειά και βρίσκεσαι λίγα λεπτά πριν την συνέντευξη, τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Πριν από μια συνέντευξη αισθάνεσαι ένα τεράστιο βάρος. Τσέκαρε το επεισόδιο από το ελληνικό podcast  Apla+Andrika, πάνω στο φόβο της έκθεσης που θα βρεις εδώ.

Μπορεί να δράσεις αλλά το αποτέλεσμα είναι στον αέρα και ακροβατεί σε περίεργες γραμμές.

Όλοι μας είμαστε μέσα σε μια γυάλα, όπου κυνηγάμε το επόμενο αποτέλεσμα. Οτιδήποτε αβέβαιο ή απροσδόκητο, μας χτυπά τόσο άσχημα που πολλοί από εμάς έχουμε μπει σε έναν λήθαργο.

Όχι σε όλους τους τομείς αλλά σίγουρα σε κάποιους που μπορεί να είναι σημαντικοί.

Θέλουμε την εξασφάλιση πριν τη πράξη γιατί η αβεβαιότητα παραλύει τις αισθήσεις και μας τοποθετεί σε θέση άμυνας και μας ρίχνει στην ανάγκη να διατηρήσουμε το ασφαλές.

Δεν υπάρχει ασφάλεια στο αβέβαιο και δεν υπάρχει ασφάλεια στο βολικό.

Η μόνη διαφορά τους είναι πως στο πρώτο υπάρχει εξέλιξη και η εμπειρία του να μάθεις τα όρια του εαυτού σου.

Οι ικανότητες που μπορούμε να αποκτήσουμε είναι πολλές.

Οι πιο σημαντικές όμως στηρίζονται στον τρόπο σκέψης.

Δες πριν κλείσουμε το σχετικό επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika για τον τρόπο σκέψης.

Έναν τρόπο σκέψης που σου φωνάζει, πως παρόλο που το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο, πως το μυαλό σου είναι δύσκολος αντίπαλος και πως κάποια πράγματα θα τα παίρνεις πάντα προσωπικά, η εμπειρία του να μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου μέσα από προκλήσεις είναι αναντικατάστατη.

Αν αισθάνεσαι πως θα έπρεπε να είχες διδαχθεί καλύτερα κάποια πράγματα, είμαστε έτοιμοι να στα διδάξουμε εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr