8 Σημάδια ότι μια Σχέση Είναι Τοξική

Υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που δείχνουν πως η υγεία της σχέσης σου δεν είναι στα καλύτερα της. Διάβασε ποια είναι.

Πώς Καταλαβαίνεις Αν Η Σχέση Είναι Τοξική

Αρχικά, η κάθε σχέση περνάει από σαράντα κύματα για να μπορείς να προβλέψεις πώς θα καταλήξει, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από όλα όσα θέλεις εσύ και η γυναίκα αντίστοιχα.

Ένα από τα βασικότερα σημεία της επικοινωνίας μεταξύ των δύο φύλων αφορά τις σχέσεις που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια μιας ερωτικής σχέσης. Η οποία προάγεται και τελικά καταλήγει να υπάρχει καθημερινή επαφή και μεγαλύτερο δέσιμο με εντονότερα συναισθήματα.

Νομίζω ότι η διαδικασία μίας σχέσης μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι σχεδόν το αποκορύφωμα ενός φλερτ, που οδήγησε στο επόμενο επίπεδο.

η σχέση είναι τοξική

Βιώνοντας διάφορες σχέσεις όλοι μας και έχοντας την εμπειρία ο ίδιος, μπορείς να διακρίνεις στοιχεία. Στοιχεία που δεν θα μπορούσες να αφήσεις να περάσουν. Όχι χωρίς να δώσεις σημασία. Και δείχνουν μία σχέση που δεν χαίρει σεβασμού το ένα από τα δύο φύλα για το ταίρι του.

Φαντάζομαι σου έχουν συμβεί και σε εσένα κάποιο. Ή και κάποια από αυτά τα σημάδια και ξέρεις ότι έκανες πολύ καλά που ενέργησες άμεσα μόλις τα ανακάλυψες. Αλλιώς εάν ακόμα το σκέφτεσαι είναι ώρα να αποφασίσεις τι θα πράξεις.

Ας δούμε ποιά σημάδια αποτελούν ένδειξη μίας σχέσης που πλέον έχει καταλήξει σε γολγοθά.

#1. Αισθάνεσαι Πάντα Ο Ένοχος Της Σχέσης
αισθάνεσαι ένοχος

Πολλές φορές, ενώ κατά βάθος γνωρίζεις ότι δεν αφορά μόνο εσένα κάποιο πρόβλημα, πάντα καταλήγεις να αποτελείς τον σάκο του μπόξ σε μία σχέση.

Αυτό το γεγονός σε καταρακώνει ψυχολογικά. Αφού δεν αντιλαμβάνεσαι, γιατί πρέπει εσύ να φταις. Σε οποιαδήποτε κατάσταση προκύπτει ένα πρόβλημα.

Πολλές φορές απορείς αν υπάρχει έστω πρόβλημα. Που να είναι ορατό φυσικά. Ή αναρωτιέσαι τι βρίσκεται πίσω από μία δική σου ενοχή που σε κάνει να αισθάνεσαι έτσι και σε βαραίνει ψυχολογικά.

#2. Μιλάει Άσχημα Και Σε Προσβάλει
τοξική σχέση

Το γεγονός ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μία εφικτή συζήτηση που ίσως έχει μεγαλύτερη ένταση από την συνηθισμένη. Και καταλήγει σε καυγά μιας τοξικής σχέσης, δεν μπορεί να αποτελεί πάντα δικό σου φταίξιμο.

Σαφώς ευθύνονται και οι δύο πλευρές σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά εάν σου μιλάει και άσχημα ενώ εσύ διατηρείς ένα σεβαστό επίπεδο στο λόγο σου, χωρίς ύβρεις φυσικά και δεν μπορεί να αποτελεί διακαιολογία για κάτι τέτοιο.

Όταν διεκδικείς, δείχνεις ότι είσαι ένας Άνδρας Αξίας με κριτήρια και επιθυμίες. Όταν κυνηγάς, αυτή η εικόνα αλλάζει. Πού σταματάει όμως η διεκδίκηση και που ξεκινάει το κυνήγι; Σήμερα ο Χρήστος θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, αλλά θα σου δώσει επίσης και τους 5 σημαντικότερους λόγους για να σταματήσεις να την κυνηγάς.

#3. Πρέπει Πάντα Να Υποχωρείς Εσύ Σε Ένα Καβγά Της Σχέσης

Είναι αυτό που λέμε «ποιός θα πει την τελευταία κουβέντα» και όπως καταλαβαίνεις δεν θα είσαι αυτός. Όχι απαραίτητα επειδή δεν σε ενδιαφέρει να βγεις από πάνω. Αλλά είναι τέτοια η ορμή και η επιθετικότητα που σου δείχνει η κοπέλα που δεν αφήνει περιθώρια για κάτι άλλο.

Διαλέγεις μονίμως να αισθάνεσαι ηττημένος. Και να αποφεύγεις θέματα στα οποία δεν έχεις κάνει κάτι λάθος φοβούμενος να μην χαλάσεις και διαλύσεις την σχέση σου.

Έτσι αδιαμαρτύρητα δέχεσαι κάθε τι που μπορεί να σου πει ακόμα και αν μείνει αναπάντητο.

#4. Ζηλεύει Τα Πάντα Άρα Η Σχέση Είναι Τοξική
τοξική σχέση

Ένα καθοριστικό σημάδι τοξικής σχέσης, αφορά και το θέμα της ζήλιας όταν αυτό ξεπερνάει κάποια όρια.

Σαφώς είναι διαφορετικό ένα ενδιαφέρον για εσένα και το οποίο φυσικά αναζητάς.

Όμως όταν σηματοδοτεί μία κατάσταση που δεν σου επιτρέπει να λειτουργείς καθημερινά με άνεση και σε κάνει να αποκρύπτεις πληροφορίες που δεν έχουν κάτι πονηρό, μόνο και μόνο για να μην ξεσπάσει νέος γύρος μάχης, αυτό δεν μπορεί να είναι φυσιολογικό.

#5. Περιορίζεις Την Κοινωνική Σου Ζωή Εκτός Σχέσης

Το γεγονός ότι είσαι με μία γυναίκα που σου αρέσει και περνάς καλά μαζί της, όπως και εκείνη, δεν βάζεις τέλος στην κοινωνική ζωή που είχες και είχε πριν από αυτήν την σχέση.

Θέσε όρια και κανόνες στο πόσο θα βλέπεις του φίλους και θα βρίσκεσαι μαζί τους, καθώς εκτός από το να περνάς καλά μαζί τους, που φυσικά είναι μία εξίσου σημαντική ανάγκη του ανθρώπου, είναι εκείνοι που θα είσαι και αύριο μαζί τους αν κάτι δεν προχωρήσει με την σχέση σου στο επόμενο επίπεδο.

Πρόσεξε όμως, μην βάζεις εμπόδια στον εαυτό σου κάνοντας ακριβώς το ίδιο και εσύ στην γυναίκα που είσαι μαζί της γιατί τότε θα ζητήσει και εκείνη ανάλογες θυσίες και θα σου γυρίσει μπουμεράνγκ.

#6. Έχεις Παρατήσει Δραστηριότητες Που Αγαπούσες Πριν Την Δημιουργία Της Σχέσης

είχες δραστηριότητες πριν από τη σχέση

Ενώ μπήκες σε μία σχέση και το ήθελες πολύ, αυτό σε έβαλε στην σκέψη να την βλέπεις περισσότερο και όλο παραπάνω να κάνεις πράγματα μόνο με την κοπέλα σου.

Δεν είναι κακό να κάνεις δραστηριότητες μαζί της κάθε άλλο, όμως το γεγονός ότι έχεις πάει στο γυμναστήριο τρεις φορές σε ένα εξάμηνο δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία.

Κάπου έχεις αφήσει τον εαυτό σου και το πώς σε γνώρισε η κοπέλα σου στην αρχή.

Φρόντισε να μην αφήνεις πράγματα που σε ικανοποιούν και σε ενθουσιάζουν για να τα έχεις καλά με τους άλλους και να κάνεις το χατίρι τους.

#7. Είσαι Πάντοτε Ο Μόνιμα Διαθέσιμος Της Σχέσης

Δεν χρειάζεται να προτείνεις μόνο εσύ να την βλέπεις πάντα και να είσαι κάθε στιγμή που θα σε χρειαστεί κάπου εκεί δίπλα.

Έχεις και άλλα πράγματα να κάνεις: Όσον αφορά την δουλειά σου, την σχολή σου και άλλα καθημερινά πράγματα που πρέπει να φροντίζεις για αυτά.

Αν ενδιαφέρεται πραγματικά, θα βρει και εκείνη τρόπο να σε δει, ακόμα και αν απέχεις πολύ μακριά της και έτσι η σχέση σας να είναι δομημένη σωστά.

#8. Φλερτάρει Με Άλλους Άνδρες Αδιαφορώντας Για Την Ποιότητα Της Σχέσης Σας
τοξική σχεση

Αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι τέτοιο χτυπάει καμπανάκια για να μην πω καμπάνες, πως τα πράγματα στην σχέση σας οδηγούνται στο τέλος τους.

Μην το αφήνεις να εξελίσσεται σε ένα άδοξο τέλος, απλά και μόνο επειδή θεωρείς ότι έχεις κάποιες ελπίδες και στο μέλλον κάτι θα αλλάξει.

Για το τέλος να ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις κανέναν που δεν θέλει ή δεν μπορεί, αρκεί να βρεις εκείνους τους ανθρώπους που μπορείς να επικοινωνείς καλύτερα και σε εκτιμούν για όσα προσφέρεις στην ζωή τους. Αν η σχέση είναι τοξική, τελείωσέ την.

Σήμερα λοιπόν στο παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla + Andrika, συζητάμε για χωρισμούς. Καταστάσεις που μας πλήγωσαν ή μας εκνεύρισαν. Αλλά και λάθη που εμείς κάναμε. Σημασία έχει βεβαίως και ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζεις να χειριστείς την κατάσταση. Γιατί τελικά είναι δική σου απόφαση το πώς θα αποφασίσεις να εξελίσσεσαι στην ζωή σου.

Είναι καλύτερο να παραδεχτείς μια ήττα, ένα τέλος, παρά να προσπαθείς να διορθώσεις μια αδιέξοδη κατάσταση. Ξέρεις για τη σχέση που είναι τοξική ότι αν δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει ο άλλος άνθρωπός και είναι πολύ πιθανό να χάσεις πολύτιμο χρόνο και ενέργεια.

Οι σχέσεις που δημιουργούν οι άνθρωποι μεταξύ τους είναι καμιά φορά πολύπλοκες, ας μην περιπλέκουμε τα πράγματα περισσότερο από όσο χρειάζεται στη ζωή.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Ας πιστεύεις πως θέλεις να εκφράζεις πιο άμεσα το ενδιαφέρον σου σε μια γυναίκα, τότε δες εδώ.

Μάθε να εξελίσσεσαι μέσα πό οπιαδήποτε σχέση, ως Άνδρας Αξίας. Δες εδώ.

Καλή συνέχεια

 

alex
author
Όταν η αυτοβελτίωση και η προσωπική ανάπτυξη γίνεται καθημερινότητα με πειθαρχία, πείσμα και επιμονή, τότε μπορείς όχι μόνο να αποκτήσεις ποιοτικές γυναίκες στη ζωή σου αλλά και να γίνεις instructor στην μοναδική Εταιρεία Ανδρικής Αυτοβελτίωσης στην Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος, από μαθητής έγινε δάσκαλος και η πορεία του εμπνέει τους ανθρώπους που αναλαμβάνει.