Κοντεύω να Τρελαθώ – Καλοκαίρι και Είμαι Ακόμα Μόνος

μόνος το καλοκαίρι.

Ακόμα Μόνος Αυτό Το Καλοκαίρι ;

Γιατί είμαι μόνος καλοκαιριάτικα; Για ποιο λόγο βλέπω γύρω μου άνδρες με γυναίκες και εμένα με τρώει η μοναξιά;

Δύσκολες ερωτήσεις ειδικά αν οι απαντήσεις έρχονται με τραγική χρονοκαθυστέρηση.

Πριν χρόνια, περίμενα το καλοκαίρι πως και πως. Μια η παραλία, μια τα μπαράκια και τέλος η όρεξη που μας διακατέχει όλους όταν ο ήλιος είναι σύμμαχος και κάνει τις σκέψεις πιο θετικές.

μόνος το καλοκαίρι

Αντί να σκέφτεσαι πως θα μείνεις και πάλι μόνος, οι ελπίδες και προσδοκίες που έχεις παίρνουν διαφορετική λάμψη στο μυαλό σου.

Θέλεις να βγεις, να φλερτάρεις και να βγάλεις τον καλύτερο σου εαυτό προς τα έξω.

Και καθώς περνάνε οι μέρες, παρατηρείς με την γνώριμη αγανάκτηση πως τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν ιδιαίτερα.

Και όπως ήδη γνωρίζεις, η πραγματικότητα ρίχνει τα καλύτερα χαστούκια.

Αυτά που σε προσγειώνουν απότομα δείχνοντας σου πως για να φέρεις την αλλαγή που θέλεις θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από το να πας για μπάνιο ή να στέκεσαι σαν άγαλμα όλη την βραδιά σε ένα μπαρ.

Όμως τι πραγματικά φταίει;

Όταν Είσαι Μόνος Σε Χτυπά Η Εσωτερική Αντίσταση

Τα πράγματα είναι πάντοτε απλά μέχρι να συνειδητοποιήσουμε πως είναι πολύπλοκα.

Στην συνέχεια καλούμαστε να πάρουμε αυτή την πολυπλοκότητα και να την κάνουμε και πάλι απλή.

Είναι καλοκαίρι, είσαι μόνος και φυσικά σκέφτεσαι πως το να φλερτάρεις και να κάνεις νέες γνωριμίες με γυναίκες είναι απλό.

Μέχρι να βρεθείς ένα βήμα πριν το κάνεις.

Τότε τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα.

Όλα όσα προσπαθούσες να κρύψεις βαθιά μέσα στο μυαλό σου για καιρό έρχονται και σε χτυπούν με διάφορες μορφές αμφιβολίας ικανές να σαμποτάρουν ένα ολόκληρο καλοκαίρι.

Άγχος προσέγγισης, δεν θα ξέρω τι να πω, τι θα κάνω αν με απορρίψει και ένα τσουβάλι από σκέψεις που ποτέ δεν ήθελες στο σβέρκο σου και τελικά σου φορτώνονται χωρίς να πάρουν την άδεια σου.

Οι λόγοι που είσαι μόνος δεν σου είναι άγνωστοι. Αντιθέτως. Πιστεύω πως όλοι ξέρουμε τι μας κρατάει πίσω αλλά κάνουμε τα στραβά μάτια περιμένοντας να εξαφανιστεί δια μαγείας.

μόνος το καλοκαίρι

Όμως δεν θα εξαφανιστεί…

Και αυτό γιατί η αντίσταση που αισθάνεσαι μέσα σου σε σπρώχνει προς αυτό που είναι γνώριμο και λιγότερο απειλητικό.

Όταν κάθεσαι σε ένα μπαρ για όλο το βράδυ και θέλεις να προσεγγίσεις αλλά τρέμει το φυλλοκάρδι σου, το μυαλό σου γίνεται πουρές.

Εξετάζεις πιθανότητες, σενάρια, το εξωτερικό περιβάλλον και στο τέλος κάνεις αυτό που είναι πιο εύκολο: Μένεις στην θέση σου και φυσικά μόνος για το υπόλοιπο της βραδιάς (και του καλοκαιριού).

Αν είσαι ακόμα μόνος το καλοκαίρι, παρακολούθησε το παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika για το φλερτ το καλοκαίρι.

Αυτό συμβαίνει επειδή η εσωτερική αντίσταση που βιώνεις σου θέτει ένα βέτο.

Με σκέψεις και συναισθήματα που κάνεις για την κατάσταση, σε κάνει να πιστέψεις πως είσαι αβοήθητος. Και όταν αισθάνεσαι μόνος και αβοήθητος τρέχεις να ξεφύγεις μακριά από την κατάσταση.

Οι σκέψεις που κάνεις για την κατάσταση είναι η κύρια αιτία που είσαι ακόμα μόνος. Και αυτό το ξέρεις καλά.

Καμία γυναίκα δεν πρόκειται να σε φάει και καμία απόρριψη δεν είναι τόσο ισχυρή όσο η ισχύς που εσύ ο ίδιος της δίνεις.

Ανεξάρτητα αν είναι συνειδητή επιλογή ή όχι.

Όμως σκέψου το λίγο καλύτερα.

 

Ανταλλάζεις αυτό που πραγματικά θέλεις με την ασφάλεια και το γνώριμο. Επιλέγεις να μείνεις μόνος αντί να εκτεθείς σε νέες εμπειρίες που θα φανερώσουν νέα δεδομένα.

Και δεν μιλάω για αποτέλεσμα αλλά για την διαδικασία.

Και η πικρή αλήθεια που έχεις μάθει όλα αυτά τα χρόνια είναι πως καμιά γυναίκα δεν πρόκειται να κάνει την πρώτη κίνηση.

Όταν Είσαι Μόνος Είναι Πρόβλημα

Ναι είναι. Και δεν εννοώ πως χρειάζεται να κλαις την μοίρα σου αλλά να κάνεις κάτι για αυτό.

Και δεν έχει να κάνει με την γυναίκα. Έχει να κάνει κυρίως με την μαλακισμένη σκέψη που ταιριάζει με μια ατάκα που είχα ακούσει σε μια ελληνική ταινία και από τότε μου κόλλησε:

« Όλοι πηδάνε και εγώ τρώω πατατάκια »

Δεν ξέρω για ποιο λόγο κρυβόμαστε όλοι πίσω από το δάκτυλο μας αλλά όταν είσαι αρκετό καιρό μόνος αυτό που σκέφτεσαι δεν είναι ούτε ρομαντικές βόλτες σε παραλίες ούτε να διαβάζεις ποιήματα στο άλλο σου μισό.

γιατί φλερτάρεις το καλοκαίρι

Αυτές είναι σκέψεις βγαλμένες από ταινίες με happy end που γελάνε μαζί τους και οι ρέγκες.

Αν είσαι αρσενικός και μόνος σκέφτεσαι ένα πράγμα: Το σεξ.

Απλά πράγματα και η αλήθεια να λέγεται.

Και όταν δεν κάνεις σεξ είναι πρόβλημα. Το μυαλό θολώνει και αρχίζεις να κοιτάς κοντά σορτσάκια με βλέμμα κοφτό και επιθετικό.

Μετά σκέφτεσαι πως φαίνεσαι λιγούρης και απελπισμένος και κάνεις πως δεν κοιτάζεις (ακόμα πιο τραγικό).

Δες το βίντεο με τις απελπισμένες συμπεριφορές που ξενερώνουν τις γυναίκες εδώ.

Όταν έχουμε ένα πρόβλημα το καταλαβαίνουμε από τον τρόπο που μας κάνει να αισθανόμαστε όταν το σκεφτόμαστε. Αν σου προκαλεί την τάση να σταματήσεις να το σκέφτεσαι και να ξεφύγεις από αυτό τότε κάτι παίζει.

Και αυτό που παίζει είναι η διαμάχη ανάμεσα στην επιθυμία και στην πεποίθηση.

Δεν Θέλω Να Είμαι Μόνος Αλλά Πιστεύω Πως Δεν Έχω Άλλη Επιλογή

Μεγάλο θέμα και σίγουρα έχει ψωμί.

Όταν είσαι μόνος έχεις μια επιθυμία. Να φλερτάρεις και να είσαι με μια γυναίκα που αρέσει.

Όλα καλά μέχρι εδώ.

Η επιθυμία όμως φανερώνει πεποιθήσεις.

 

Η επιθυμία αντιπροσωπεύει την θέληση να έχεις ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η πεποίθηση πως δεν έχεις τα απαραίτητα εφόδια να αποκτήσεις αυτού που θέλεις δημιουργεί ένταση.

Και η ένταση δημιουργεί εσωτερική διαμάχη. Και δεν μας αρέσουν οι εντάσεις. Είμαστε όντα που γουστάρουμε την ηρεμία όσο ακριβό και αν είναι το τίμημα που πληρώνουμε για να την έχουμε.

Η εσωτερική διαμάχη λοιπόν είναι η αντίσταση που νιώθεις όταν θέλεις κάτι και από την άλλη δεν μπορείς να το διεκδικήσεις.

Σκατόπραγμα.

 

Βασικά η αντίσταση δημιουργείται επειδή πιστεύουμε πως αν διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε έχουμε να χάσουμε περισσότερα από ότι έχουμε να κερδίσουμε.

Και το ερώτημα παραμένει.

Θέλεις να συνεχίσεις να είσαι ακόμα μόνος επειδή δεν θέλεις να απορριφθείς;

Διότι περί αυτού πρόκειται.

Δεν θέλουμε να φανερώσουμε ανικανότητα στον εαυτό μας ούτε να του δείξουμε πόσος είναι πραγματικά ο δρόμος που χρειάζεται να διανύσουμε για να φέρουμε την αλλαγή.

 

Είναι πιο εύκολο να ρίχνουμε το φταίξιμο στις καταστάσεις, στις γυναίκες και σε οτιδήποτε άλλο παρά στον εαυτό μας.

Το ξέρω γιατί και εγώ το ίδιο κάνω σε διάφορους τομείς της ζωή μου. Παρωπίδες και άγιος ο Θεός.

Διότι αν προσεγγίσεις και μείνεις κόκκαλο θα έχεις στοιχεία πως δεν φταίει η γυναίκα αλλά το μυαλό σου.

Και κανείς μας δεν θέλει να δουλέψει σοβαρά με τον εαυτό του ανεξάρτητα του πόσο πολύ δηλώνουμε πως αυτό θέλουμε. Και δεν ρίχνω ανάθεμα απλά παίρνω σαν παράδειγμα τον εαυτό μου.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κοιτάξεις τις σκιές μέσα σου και να πορευτείς δίπλα τους μέχρι να φύγουν. Θέλει κότσια και χρόνο να κοιτάξεις κατάματα τα σκατά σου και να αποφασίσεις να τα στείλεις στο πυρ το εξώτερον.

 

Όταν είσαι ακόμα μόνος είναι δύσκολο, εκνευριστικό και σε κάνει να τρως τις σάρκες σου. Όμως με τον καιρό έχεις στήσει μια ιστορία στο μυαλό σου για να μαλακώσεις τον τρόπο που βλέπεις την κατάσταση.

Μια ιστορία που κάνει την κατάσταση πιο υποφερτή και σε αποτρέπει από το να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο. Μια ιστορία που δικαιολογεί πως η κατάσταση που βρίσκεσαι δεν είναι και τόσο τραγική.

Εντάξει, τις ξέρω τι καραμέλες. Τις έχω μασουλήσει και εγώ την τελευταία δεκαετία.

Οι γυναίκες θέλουν χρήμα, οι γυναίκες είναι τρελές, πρέπει να έχεις κοινωνικό κύκλο και μια εξωτερική εμφάνιση που σκίζει πουκάμισα.

Τώρα, αν είσαι μοντέλο 1.90 και κυκλοφορείς με Ferrari, αν σου πω ότι δεν μετράει σημαίνει πως κάποια στιγμή μετακόμισα σε άλλο πλανήτη ή μένω σε σπηλιά.

Όμως είμαι σίγουρος πως κάποια στιγμή στην ζωή σου έχεις δει άνδρες με λιγότερα εφόδια από εσένα να έχουν δίπλα τους γυναίκες που σου έπεσε το σαγόνι.

Καλές είναι οι καραμέλες. Βοηθάνε στην αναπνοή και να μην μυρίζει το στόμα σαν σαγιονάρα.

Όμως η αλήθεια παραμένει. Είσαι μόνος σου επειδή κάτι φοβάσαι. Και το ξέρω γιατί έχω νιώσει ακριβώς το ίδιο συναίσθημα.

Δες και τη σχετική συζήτηση που είχαμε στο επεισόδιο από το Apla+Andrika για τους φόβους.

Όμως υπάρχει και η άλλη όψη. Αυτή η φωνή που σου λέει συχνά πυκνά πως σου αξίζει κάτι καλύτερο. Και το ένστικτο δεν λέει ποτέ ψέματα.

Και κάθε φορά που φοβάσαι εμφανίζεται μια ευκαιρία μια ανάπτυξη. Γιατί κάτι που σε φοβίζει σημαίνει πως είναι σημαντικό για εσένα. Για αυτό το αποφεύγεις.

Δεν χρειάζεται να κάνεις σεξ με χαρέμια αλλά αυτό απέχει από το να είσαι μόνος σαν σκυλί στο αμπέλι. Και αυτό είναι επιλογή. Επιλογή να εξερευνήσεις τις πιθανότητες σου.

Με τον δικό σου τρόπο.

Σήμερα είναι Δεκαπενταύγουστος. Αν γιορτάζεις σου εύχομαι τα καλύτερα και αν είσαι διακοπές πραγματικά εύχομαι να σου μείνουν αξέχαστες.

Και αν είσαι μόνος τότε ακόμα καλύτερα. Σημαίνει πως έχεις κίνητρο να ζήσεις ένα καλοκαίρι που θα θυμάσαι για καιρό.

Ένας Άνδρας Αξίας ποτέ δεν τα παρατάει, μέχρι να αποκτήσει αυτό που του αξίζει. Εάν έχεις δυσκολευτεί στις μέχρι τώρα σχέσεις σου και θέλεις να αποκτήσεις κάτι καλύτερο, δες αυτό.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr