Το Σύνδρομο του Λευκού Ιππότη: Η Ανάγκη να Σώσεις την Κάθε Γυναίκα

Δεν Υπάρχει Λόγος Να Σώσεις Κάθε Γυναίκα Που Γνωρίζεις

Πολλοί άνδρες έχουν την πεποίθηση πως πρέπει να σώσουν την κάθε γυναίκα που γνωρίζουν. Το πρόβλημα με αυτή την συμπεριφορά είναι πως προέρχεται από μια συγκεκριμένη πηγή.

Τι Είναι Ακριβώς Το Σύνδρομο Του Λευκού Ιππότη;

σύνδρομο λευκού ιππότη

Το συγκεκριμένο σύνδρομο απευθύνεται στους άνδρες που έχουν την τάση να αναζητούν γυναίκες όπου χρειάζονται βοήθεια ή έχουν την ανάγκη προστασίας.

Με την συγκεκριμένη πεποίθηση πως πρέπει να σώσουν την κάθε γυναίκα που έχει πρόβλημα, έρχονται και κάποια μοντέλα συναισθημάτων και συμπεριφορών.

 • Βλέπουν τις γυναίκες ως αδύναμες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
 • Πιστεύουν πως τα προβλήματα των γυναικών είναι αποτέλεσμα ατυχίας και ποτέ δικό τους σφάλμα.
 • Θεωρούν δική τους ευθύνη να βοηθήσουν την γυναίκα να λύσει τα προβλήματα της.
 • Πιστεύουν πως η γυναίκα θα είναι πάντα ευγνώμων για την βοήθεια που της προσέφεραν.

Ωστόσο, το σύνδρομο του λευκού ιππότη κρύβει δύο υπόγειες πεποιθήσεις:

γυναίκα και η ανάγκη να την σώσεις.

 

Πρώτον, ο άνδρας πιστεύει πως πρέπει να είναι αποδεκτός από την κάθε γυναίκα και δεύτερον πιστεύει πως δεν θα είναι αποδεκτός αν είναι ο εαυτός του.

 

Ο λευκός ιππότης έχει μεγάλη ανάγκη την γυναικεία αποδοχή, προσοχή και συντροφικότητα. Όμως δεν πιστεύει πως μπορεί να τα έχει με το να εκφράσει πραγματικά τον εαυτό του γιατί θεωρεί πως δεν είναι αρκετός.

Πιστεύει πως πρέπει να κάνει κάτι ξεχωριστό και αυτό το ξεχωριστό είναι η συνεχής προσπάθεια του να σώσει την κάθε γυναίκα που παρουσιάζεται πως έχει πρόβλημα.

Σε κάποιο επίπεδο έχει την πεποίθηση πως αν μπορέσει να βρει γυναίκες που έχουν ανάγκη από την βοήθεια του και την παρέχει, θα καταφέρει να τις πείσει πως αξίζει να είναι μαζί τους.

Όμως, παρόλο που δεν ζητά τίποτα ως αντάλλαγμα, έχει κάποιες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν.

Το Πρόβλημα Με Τον Λευκό Ιππότη Και Την Κάθε Γυναίκα

γυναίκα με σύνδρομο λευκού ιππότη

Το πιο πρακτικό ζήτημα με το να είναι κάποιος λευκός ιππότης είναι πολύ απλά πως δεν δουλεύει.

Ο πιο βασικός λόγος είναι πως η κάθε γυναίκα δεν έχει συνεχώς την ανάγκη για βοήθεια.

Αν παρόλα αυτά αίσθάνεσαι ότι σε ”παίζει” δες το βίντεο παρακάτω και μάθε πως να το διαχειριστείς.

γυναίκα και η ανάγκη να την σώσεις.

 

Ο δεύτερος είναι πιο βαθύς. Στην συνεχή του προσπάθεια να βοηθά και να σώζει την γυναίκα, δημιουργεί μια σχέση αλληλεξάρτησης μαζί της όπου ο ένας έχει διαρκώς ανάγκη τον άλλο.

 

Το να φαντάζεσαι πως είσαι ο απίστευτος ήρωας που σώζει την γυναίκα μέσα από τις φλόγες, μπορεί να είναι θεαματικό στην φαντασία αλλά στην πραγματικότητα μπάζει.

Ο λευκός ιππότης δεν είναι ίδιος με το κλασσικό καλό παιδί. Αντιθέτως, καταλαμβάνει ενεργό ρόλο. Όμως, πολλές φορές προσπαθεί να σώσει γυναίκες όπου έχουν συναισθηματικά ζητήματα ή δύσκολο παρελθόν με άνδρες.

Όμως η συγκεκριμένη συμπεριφορά δημιουργεί κάποια παράδοξα. Παρόλο που στην αρχή θεωρεί τις γυναίκες αδύναμες, ταυτόχρονα τις θεωρεί ανώτερες και πως πρέπει να τις σώσει.

Όμως πόση αξία πιστεύεις πως έχει μια γυναίκα που έχει ανάγκη να της λύνεις συνεχώς τα προβλήματα; Ο λευκός ιππότης χρειάζεται μια γυναίκα όπου τον έχει ανάγκη γιατί έχει την ανασφάλεια πως η γυναίκα δεν θα τον εκτιμήσει για τις ήδη υπάρχουσες ιδιότητες του.

Με λίγα λόγια το παραμύθι έχει περισσότερο σχέση με εκείνον παρά με την γυναίκα.

Δες ένα πολύ ενδιαφέρον επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika για την αλλαγή στον τρόπο σκέψης που σου χρειάζεται εδώ.

Δεν Έχει Σχέση Με Την Γυναίκα: Χαρακτηριστικά Του Λευκού Ιππότη

γυναίκα και σύνδρομο λευκού ιππότη

Α) Συνήθως ο λευκός ιππότης φοβάται την συναισθηματική απόσταση. Αυτός ο φόβος μπορεί να ενεργοποιηθεί από πολλές πηγές, όπως απόσταση ή έλλειψη αποδοχής. Προσπαθεί να διατηρήσει μια συναισθηματική σύνδεση με την γυναίκα με το να είναι καλός ή να δημιουργεί διαρκώς θετικά συναισθήματα στην γυναίκα.

Β) Ακόμα, η ζήλια και η ανασφάλεια είναι κάποιοι από τους διακόπτες που σπρώχνουν τον λευκό ιππότη να αναζητά ακόμα περισσότερο αποδοχή.

Γ) Ο υπερβολικά συμπονετικός ιππότης ανησυχεί για την γυναίκα που είναι μαζί της. Αυτή η ανησυχία ενεργοποιείται ακόμα περισσότερο όταν είναι χώρια ή όποτε αισθάνεται πως έχει ανάγκη την προστασία του. Οι βασικές ψυχολογικές δυνάμεις που ωθούν τον υπερβολικά συμπονετικό ιππότη είναι ο φόβος πως οτιδήποτε και αν κάνει δεν θα είναι ποτέ αρκετός.

Δ) Σε κάποιες περιπτώσεις, ο κύριος στόχος του λευκού ιππότη είναι να τον θαυμάζει η γυναίκα που είναι μαζί της. Για να το καταφέρει όμως αυτό, επενδύει τεράστια προσπάθεια που πολλές φορές του προκαλεί καταπίεση.

Κάποια Γενικά Χαρακτηριστικά Του Λευκού Ιππότη Είναι:

σύνδρομο λευκού ιππότη

 • Φοβάται την συναισθηματική απόσταση.
 • Είναι πολύ τρωτός και ευαίσθητος.
 • Έχει την τάση να εξιδανικεύει την κάθε γυναίκα που γνωρίζει.
 • Έχει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη να αντιμετωπίζεται ως σημαντικός και ξεχωριστός από την γυναίκα.
 • Φοβάται συνεχώς μήπως τον χωρίσει η γυναίκα που είναι σε σχέση μαζί της.
 • Προσπαθεί να κερδίσει την αποδοχή με το να είναι υπερβολικά καλός ακόμα και όταν αυτό δεν χρειάζεται.
 • Αποτυγχάνει να αναγνωρίσει συμπεριφορές που τον χειραγωγούν.
 • Σαγηνεύεται εύκολα από σεξουαλικές ή δραματικές γυναίκες.
 • Έχει την ελπίδα πως η σχέση με την γυναίκα θα φτιαχτεί αγνοώντας το πραγματικό μέγεθος των προβλημάτων.

Όταν διεκδικείς, δείχνεις ότι είσαι ένας Άνδρας Αξίας με κριτήρια και επιθυμίες. Όταν κυνηγάς, αυτή η εικόνα αλλάζει. Πού σταματάει όμως η διεκδίκηση και που ξεκινάει το κυνήγι; Σήμερα ο Χρήστος θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, αλλά θα σου δώσει επίσης και τους 5 σημαντικότερους λόγους για να σταματήσεις να την κυνηγάς.

Ωστόσο, το Σύνδρομο του Λευκού Ιππότη βρίσκει τέλειο ταίρι σε ένα διαφορετικό Σύνδρομο…

Και Όμως… Το Σύνδρομο Tης Σταχτοπούτας

γυναίκα με σύνδρομο σταχτοπούτας

Παρόλο που η λέξη Σταχτοπούτα παραπέμπει περισσότερο σε ταινία της Disney, δεν έχει καμία σχέση με κάτι κωμικό ή αστείο.

Το σύνδρομο της Σταχτοπούτας αντιστοιχεί στον φόβο που έχει η γυναίκα για ανεξαρτησία ως μια υποσυνείδητη επιθυμία να περιποιείται από άλλους, στηριζόμενο στον φόβο της να είναι ανεξάρτητη.

γυναίκα και η ανάγκη να την σώσεις.

 

Στηρίζεται σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες που προέρχονται από την σκέψη πως κάποια στιγμή θα εμφανιστεί ο τέλειος άνδρας στην ζωή της και θα την κάνει χαρούμενη.

 

Η γυναίκες με την συγκεκριμένη συμπεριφορά, πολλές φορές απορρίπτουν άνδρες που έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά επειδή δεν ταιριάζουν άψογα στην ιδεατή εικόνα του τέλειου άνδρα που έχουν στο μυαλό τους.

Έτσι όπως το βλέπω, είτε Λευκός Ιππότης είτε Σταχτοπούτα η ανάγκη για αποδοχή μπορεί να έχει πολλά ονόματα και ακόμα περισσότερες ψυχολογικές διαδικασίες.

Ωστόσο, το να μπορείς να παρέχεις ασφάλεια στον εαυτό σου και να μην περιμένεις κάποιον εξωτερικό παράγοντα για να φέρει φως στην ζωή σου είναι ο κοινός παρανομαστής.

Δεν γίνεται να περιμένεις από ένα άλλο άτομο να κάνει πιο ενδιαφέρουσα την ζωή σου. Δεν συμφωνείς;

Πιστεύεις ότι σου αξίζουν ποιοτικότερες σχέσεις αλλά δυσκολεύεσαι να τις αποκτήσεις; Είναι πιο απλό απ’ ότι νομίζεις. Πάτα εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr