Πόσο Κόστος Έχει να Είσαι ο Εαυτός σου;

Πόσο Κόστος Έχει να Είσαι ο Εαυτός σου;

Τι Συμβαίνει Όταν Είσαι Ο Εαυτός Σου;

Όλοι μας θέλουμε να είμαστε ο εαυτός μας. Παρόλο που η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλές φορές που δεν ξέρουμε πώς αυτό είναι εφικτό.

Προσωπικά πιστεύω πως το να είσαι ο εαυτός σου είναι πολλά πράγματα και ταυτόχρονα πολύ λίγα.

Όμως, όταν αρχίζεις να είσαι εσύ όλο και πιο συχνά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει κάποιο κόστος. Και αυτό γιατί πολύ απλά όταν είσαι ο εαυτός σου συνήθως είσαι περισσότερο ειλικρινής, ανέχεσαι λιγότερα και διεκδικείς περισσότερα.

Και αυτό μπορεί να μην αρέσει ούτε στους άλλους αλλά και ούτε σε εσένα!

Βέβαια, σε ό, τι αφορά τις γυναίκες, άλλο πράγμα είναι να διεκδικείς και άλλο να κυνηγάς. Δες στο βίντεο εδώ και μάθε τη διαφορά.

Τι Σημαίνει Να Είμαι Ο Εαυτός Μου;

 να είσαι ο εαυτός σου

Προφανώς και το ερώτημα έχει τεράστια έκταση από οποιοδήποτε επιστημονικό φάσμα και αν το δεις.

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι μια σειρά από σκέψεις όπως, αποδέχεσαι αυτά που δεν αρέσουν και προσπαθείς να τα βελτιώσεις, εντοπίζεις τα δυνατά σου σημεία και προσπαθείς να τα κάνεις ακόμα καλύτερα.

Αυτό τουλάχιστον είναι ένα τίμιο ξεκίνημα.

Λένε πως είναι πως είναι πιο δύσκολο να διαχειριστείς τον εαυτό σου παρά μα πόλη. Και δεν διαφωνώ αν και δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να διαχειριστώ μια πόλη για να έχω ένα συγκριτικό!

Από την άλλη, υπάρχει περίπτωση να μην φτάσουμε ποτέ να είμαστε 100% ο εαυτός μας. Ο εγκέφαλος μας συνεχώς αξιολογεί πόσο ταιριάζουμε στο περιβάλλον που βρισκόμαστε. Συγκρίνει τι δεν γνωρίζεις με ότι μπορείς να κάνεις πολύ καλά.

Και γνωρίζουμε πως κάτι το κάνουμε πολύ καλά όταν τα πράγματα πηγαίνουν όπως θέλουμε. Αν τα πράγματα πηγαίνουν όπως θέλουμε, τότε σημαίνει για εμάς πως ταιριάζουμε περισσότερο στο περιβάλλον που κινούμαστε και αυτό μας δημιουργεί ένα αίσθημα ηρεμίας.

Αυτό είναι το πρώτο ενδεικτικό για να γνωρίζεις πότε είσαι ο εαυτός σου.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό.

Πολλά αν όχι τα περισσότερα από αυτά που λες κα σκέφτεσαι είναι ένα σύνολο από εμπειρίες και απόψεις. Απόψεις που έχεις σχηματίσει ο ίδιος ή απόψεις άλλων ανθρώπων.

Αν όμως αποστασιοποιηθείς και θεωρήσεις πως δεν είσαι κατά κανόνα αυτά που λες, σκέφτεσαι ή τουλάχιστον όλα αυτά, αυτό που μένει είναι η αίσθηση του αν αυτό που λες ή σκέφτεσαι σε κάνει να αισθάνεσαι αδύναμος ή δυνατός.

Αν σταθείς ως απλός παρατηρητής και δεις πως οι σκέψεις ή κάποιος τρόπος που θέλεις να συμπεριφερθείς σε κάνει αισθάνεσαι τουλάχιστον περίεργα, τότε απομακρύνεσαι από το να είσαι ο εαυτός σου.

Αυτό βέβαια έχει σχέση με το πόσο εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και τον τρόπο που εκφράζεις ότι αποφασίζεις εσύ να εκφράσεις. Μπορεί να σκέφτεσαι πως ο τρόπος που προσπαθείς να είσαι ο εαυτός σου είναι λάθος. Και αυτό είναι ζήτημα.

Ένα ακόμα σημαντικό ενδεικτικό για το κατά πόσο είναι εαυτός σου είναι η εικόνα που έχεις σχηματίσει για τον μελλοντικό σου εαυτό.

Όλοι μας έχουμε μια μελλοντική εικόνα για το πώς είμαστε. Το κάνουμε συνειδητά αλλά και ασυνείδητα.

Όταν λοιπόν έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θέλεις να είναι ο μελλοντικός σου εαυτός, τι χαρακτηριστικά θέλεις να έχε, πως θέλει να συμπεριφέρεται, τι θέλεις να έχει, να βρίσκεται και να αισθάνεται, ξεκινάς την αξιολόγηση και την προσπάθεια.

Όταν ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι γενικότερα όταν είσαι εσύ σε εξελίσσει, τότε είσαι κοντά στο να φτάσεις την εικόνα που έχεις για τον μελλοντικό σου εαυτό. Και φυσικά αυτό εμπεριέχει μεγάλη ευθύνη γιατί πρώτον πρέπει να αξιολογήσεις πως αισθάνεσαι εσύ σε αυτό το πλαίσιο αλλά και πως αισθάνονται ο άλλοι όταν είσαι ο εαυτός σου.

Και όσο περισσότερο προσπαθείς να φτάσεις τον μελλοντικό εαυτό που θέλεις, τόσα περισσότερα λάθη και τόση μεγαλύτερη εμπειρία θα αποκτήσεις και φυσικά θα έχεις στα χέρια σου μια μεγάλη ποσότητα πληροφορίας για να επεξεργαστείς και να αποφασίσεις αν γίνεσαι καλύτερος ή χειρότερος για εσένα και για τους άλλους.

Το δύσκολο βέβαια σε αυτό είναι να βρεις τον βαθμό αυθεντικότητας που αισθάνεσαι καλά εσύ και οι άλλοι.

Ποιο Είναι Όμως Το Κόστος Να Είσαι Ο Εαυτός Σου;

Το πρώτο σκεφτόμαστε όταν θέλουμε να είμαστε ο εαυτός μας είναι η πιθανότητα να είμαστε αυτό που μας βγαίνει αυθόρμητα με αυτό που καταπιέζουμε να μην βγει προς τα έξω.

Όταν για παράδειγμα έχεις την ανάγκη να εκφράσεις την γνώμη σου και σκέφτεσαι να μην το κάνεις, τότε αξιολογείς αν θα είσαι ο εαυτός σου.

Και φυσικά σε αυτό υπάρχουν κλίμακες.

– Μπορεί σε πρώτο βαθμό να νιώθεις να πεις την γνώμη σου αυστηρά και ότι γίνει.

– Στην συνέχεια σκέφτεσαι να πεις την γνώμη σου πιο προσεκτικά για να μην διαλύσεις το άτομο που βρίσκεται απέναντι σου.

– Και τέλος να μην πεις καθόλου την γνώμη σου.

να είσαι ο εαυτός σου

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι και τα τρία σενάρια και να δεις ποιο σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα, για ποιο λόγο κα κυρίως να αποδεχτείς τις συνέπειες.

Διότι, το πραγματικά δύσκολο του να είσαι ο εαυτός σου περιλαμβάνει δύο σκέλη: Το πρώτο είναι να προσπαθείς συνεχώς να έρχεσαι πιο κοντά με το ποιος είναι ο εαυτός σου και να τον εκφράζεις και το δεύτερο να παρατηρείς ποια είναι επίδραση που έχεις στους γύρω σου όταν είσαι ο εαυτός σου.

Γιατί μπορεί να είσαι ο εαυτός σου αλλά αν σε όλους τους άλλους φέρεσαι τοξικά, τότε σημαίνει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με την αξιολόγησή σου.

Και αυτό είναι το κόστος.

Όταν ξεκινάς να είσαι όλο και περισσότερο ο εαυτός σου, θα αρχίζεις να παρατηρείς αλλαγές στον τρόπο που σου συμπεριφέρονται οι άλλοι.

Και όταν αναφέρω τον τρόπο που σου συμπεριφέρονται δεν εννοώ μόνο αν σου δείχνουν σεβασμό, ευγένεια, εκνευρισμό. Αυτό που εννοώ είναι κάτι βαθύτερο.

Κατά πόσο σε αποδέχονται οι άλλοι όταν είσαι ο εαυτός σου.

Γιατί κάποιοι θα σε αποδεχτούν και κάποιοι θα σε απορρίψουν όταν είσαι ο εαυτός σου και είναι απόλυτα λογικό και φυσιολογικό.

Και εδώ είναι το κλειδί της ιστορίας.

Όσο λιγότερο έχουμε αποδεχτεί τον εαυτό μας, τόσο μεγαλύτερη και ισχυρότερη ανάγκη νιώθουμε να μας αποδεχτούν οι άλλοι. Η ανάγκη για εξωτερική επιβεβαίωση είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη να επιβεβαιώσουμε εμείς τον εαυτό μας.

Όταν όμως αποδέχεσαι τον εαυτό σου, με τα καλά του αλλά και τα αρνητικά του, έχεις καλύτερη βάση να βελτιωθείς. Όταν γνωρίζεις τι θέλεις να βελτιώσεις και τι θέλεις να κρατήσεις, τότε αναγκάζεσαι να δημιουργήσεις τα δικά σου κριτήρια για το πώς να είσαι ο εαυτός σου.

Δεν γίνεται να στηρίζεις την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου μόνο στην άποψη που έχουν οι άλλοι για εσένα γιατί πολύ απλά η άποψη των άλλων είναι κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις και κυρίως είναι εντελώς ευμετάβλητη.

Σίγουρα το κόστος του να είσαι ο εαυτός σου είναι μεγάλο γιατί χρειάζεται να ανακαλύπτεις συνεχώς τον εαυτό σου και πως θέλεις να τον εκφράζεις ενώ ταυτόχρονα έρχεσαι σε επαφή με άλλους.

Όμως είναι ένα κόστος που αξίζει σίγουρα να πληρώσεις.

Αν θέλεις κι εσύ να ξεκινήσεις το μαγικό ταξίδι της αυτοβελτίωσής σου, δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr