Πώς να Eπιλέξεις την Κατάλληλη Παρέα για Εσένα

Η κατάλληλη παρέα είναι απαραίτητη για την εξέλιξή σου!

Όλοι μας έχουν φίλους και παρέες. Είναι μέρος της φύσης μας ως κοινωνικά όντα. Έχεις όμως την κατάλληλη παρέα; Αυτή που μπορεί να σε βοηθήσει στην ζωή και στην εξέλιξή σου;

Σαν ανθρώπινα όντα είμαστε όλοι τόσο απασχολημένοι με τις δουλειές, την καθημερινότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, με αποτέλεσμα να αμελούμε τη σημασία μιας από τις σημαντικότερες πλευρές της ζωής, που δεν είναι άλλη από τις φιλικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι “η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά. Γι΄ αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη. Εξάλλου οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις άλλες δυστυχίες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι. Επιπλέον, οι φίλοι συνδράμουν τους νέους, ώστε να τους αποτρέψουν από τα λάθη, και, προκειμένου, για τους μεγάλους στην ηλικία, τους φροντίζουν και αναπληρώνουν τις δυνάμεις που τους λείπουν. Δύο πηγαίνουν μαζί, διότι και οι δυο είναι πιο ικανοί να κατανοήσουν από κοινού και να ενεργήσουν

Από πολύ παλιά λοιπόν ήταν κατανοητό ότι μια από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου είναι η ανάγκη για κοινωνικοποίηση και δημιουργία φιλικών σχέσεων.

Στα πλαίσια της ικανοποίησης αυτής της ανάγκης από μικρή κιόλας ηλικία συναναστρεφόμαστε με άλλους ανθρώπους και δημιουργούμε τις πρώτες μας φιλίες.

Στα πρώτα στάδια της ζωής μας φίλοι είναι άτομα συνομίληκα, συνήθως συμμαθητές από το σχολείο ή οικογενειακοί φίλοι και όσο μεγαλώνουμε κάνουμε γνωριμίες από διαφορετικούς χώρους, ανάλογα με το πού δραστηριοποιείται ο καθένας.

Είναι λοιπόν δεδομένο ότι χρειαζόμαστε τους φίλους και εκείνοι φυσικά χρειάζονται εμάς.

Όμως οι επιλογές μας καμιά φορά αποδεικνύεται ότι δεν είναι οι σωστές και καταλήγουμε να “πέφτουμε” σε λάθος ανθρώπους.

Μέσα από αυτό το άρθρο θα εμβαθύνουμε σε όσα αφορούν την φιλία, απαντώντας σε ερωτήματα όπως:

Γιατί χρειάζεσαι τους φίλους, πώς διαμορφώνουν τη ζωή σου και εσύ τη δική τους, πώς θα κάνεις καλύτερες επιλογές φίλων και πώς θα γίνεις ο ίδιος ένας καλός φίλος.

Η παρέα που επιλέγουμε είναι ο καθρέφτης μας. Γι’ αυτό έχει σημασία ποιοι είναι οι άνθρωποι που αποκαλείς φίλους

Γιατί Χρειάζεσαι Να Έχεις Παρέα Από Φίλους Και Πώς Διαμορφώνουν Τη Ζωή Σου; 

η παρέα βοηθάει την εξέλιξή σου

Ο ρόλος της φιλίας είναι κάτι που έχει ερευνηθεί αρκετά, εστιάζοντας όμως κυρίως στις παιδικές φιλίες, καθώς και στις φιλίες της εφηβικής ζωής.

Το ζήτημα της φιλίας κατά την ενήλικη ζωή έχει ερευνηθεί λιγότερο, αλλά είναι εξίσου σημαντικό.

Οι φιλίες που θα κάνεις σε κάθε περίοδο της ζωής σου, θα διαμορφώσουν τη ζωή σου σε ένα βαθμό. Θα υιοθετήσεις από κάθε φίλο στοιχεία, που ακόμη και αν η φιλία φτάσει στο τέλος της, εσύ θα τα διατηρήσεις.

#1. Οι Φίλοι Σε Βοηθούν Να Αναπτύξεις Κρίσιμες Ικανότητες

Οι φίλοι μπορούν να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις διαφόρων ειδών δεξιότητες, με πρώτες και καλύτερες τις κοινωνικές.

Θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις διαφορετικές πτυχές του εαυτού σου και μέσω της παρέας θα βγεις από την ζώνη άνεσης, θα κοινωνικοποιηθείς και θα γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους, αλλά και καινούρια μέρη.

Οι φιλίες που συνάπτεις στα πρώτα παιδικά χρόνια λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία ακόμη αναπτύσσεσαι και συντελούνται σημαντικές μαθησιακές αλλαγές. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να αφήνουν τα παιδιά να εκτελούν “μη δομημένες” δραστηριότητες με την παρέα τους, αντί να τα βάζουν σε ένα περιοριστικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

#2. Οι Εφηβικές Φιλίες Επηρεάζουν Τις Ερωτικές Σχέσεις

Μέσω της παρέας, ιδιαίτερα στην παιδική και εφηβική ηλικία, μαθαίνεις πώς είναι να συμβιβάζεσαι στις σχέσεις με άλλους ανθρώπους και πώς να επικοινωνείς τις επιθυμίες σου.

Οι φιλίες μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τις ερωτικές σχέσεις. Έτσι μια υγιής φιλία, θα σε διδάξει να βάζεις όρια και να επικοινωνείς αποτελεσματικά, κάτι που θα αποδειχθεί χρήσιμο στις μελλοντικές ερωτικές σχέσεις.

Για τις πρώτες εφηβικές σχέσεις έχουμε μιλήσει στο παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

#3. Η Παρέα Είναι Εκεί Για Να Σε Στηρίζει

Οι καλοί φίλοι αποτελούν ένα δίκτυο υποστήριξης για τα μέλη της παρέας, που θα είναι δίπλα σου τόσο στα καλά, όσο και στα άσχημα και δύσκολα.

Οι φίλοι σου θα είναι εκεί για να σε ακούσουν, να σε καταλάβουν (μερικές φορές θα είναι και οι μόνοι που θα σε καταλαβαίνουν) και να σου δώσουν τις συμβουλές τους, αλλά και την πολύτιμη βοήθεια τους.

Φυσικά, η παρέα δεν υπάρχει για να σου λύνει τα προβλήματα, όμως η άποψη των φίλων μπορεί να σου δώσει διεξόδους και να σε στηρίξει, όταν δεν θα το κάνει κανείς άλλος.

#4. Έχοντας Καλή Παρέα Θα Αισθανθείς Ευτυχισμένος

Ένα από τα πιο σημαντικά που θα σου δώσει μια καλή παρέα είναι ευχάριστες στιγμές, αλλά και άφθονο γέλιο.

Οι φίλοι μπορούν να φέρουν την ευτυχία στη ζωή σου.

Με αυτούς θα βγεις έξω, θα ταξιδέψεις, θα προσεγγίσεις γυναίκες, θα γυμναστείς, θα παίξεις παιχνίδια και γενικά θα απολαύσεις μικρές και μεγάλες στιγμές και θα αποκομίσεις εμπειρίες.

Μια παρέα που περνά καλά, αποτελείται από μέλη που είναι ευτυχισμένα με την ζωή τους.

#5. Η Παρέα Είναι Το Αντίδοτο Για Την Μοναξιά

η παρέα σε βοηθάει να καταπολεμήσεις τη μοναξιά

Η μοναξιά είναι ένα επίπονο συναίσθημα που κανείς δεν επιδιώκει να βιώσει στη ζωή του.

Η μοναξιά, ιδιαίτερα όταν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι ακόμη πιο επίπονη.

Ένας κύκλος καλών, κοντινών φίλων, θα σε βοηθήσει να την αντιμετωπίσεις και να μείνεις μακριά από αυτήν.

Για τον λόγο αυτό αξίζει να καταβάλλεις χρόνο και προσπάθεια στην καλλιέργεια μιας δυνατής φιλίας.

#6. Οι Φίλοι Θα Σε Κρατήσουν Σε Επαφή Με Την Πραγματικότητα 

Οι φίλοι είναι άτομα που σε γνωρίζουν καλά και ως εκ τούτου, μπορούν να σου δώσουν την δική τους εκδοχή, μιας και μπορεί να βλέπουν πράγματα που εσύ δεν βλέπεις.

Έχει τύχει σε όλους ένας καλός φίλος από την παρέα να μας ανοίξει τα μάτια σχετικά με κάποιο θέμα και να παίξει σημαντικό ρόλο τελικά στη λήψη μιας πιο σωστής απόφασης.

Αυτή είναι και η πραγματική ομορφιά της φιλίας. Ο φίλος θα προσπαθήσει να σου πει τα πράγματα όπως είναι, όχι για να σε πληγώσει, αλλά από καλή προαίρεση, κάτι που σαφώς δεν μπορείς να περιμένεις από κάποιον άγνωστο.

#7. Βγαίνοντας Σαν Ζευγάρια Βελτιώνονται Οι Σχέσεις Σας

Κάτι που συμβαίνει συχνά είναι ένα μέλος της παρέας να γνωρίζει κάποια γυναίκα και να εξαφανίζεται.

Αν όμως το καλοσκεφτείς, μια τέτοια κατάσταση, στην οποία όλα τα μέλη μιας παρέας έχουν σχέση με κάποια γυναίκα, μπορεί να βοηθήσει τον καθένα ξεχωριστά στη σχέση του με αυτήν.

Όταν ζείτε παρεμφερείς καταστάσεις, θα έχετε τη δυνατότητα να παρέχετε υποστήριξη ο ένας στον άλλον.

Το όφελος είναι μεγάλο, ιδιαίτερα για περιπτώσεις που τα μέλη μιας παρέας περνούν ταυτόχρονα μεταβατικές περιόδους, όπως όταν γίνονται γονείς, αλλά ακόμη και όταν κάποια στιγμή φροντίζουν τους δικούς τους ηλικιωμένους γονείς.

Όπως και να ‘χει, ακόμη και σε περιπτώσεις που ο χρόνος είναι περιορισμένος, η επένδυση στη φιλία μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη.

#8. Μέσω Της Παρέας Μπορείς Να Κάνεις Γνωριμίες

μπορείς να κάνεις γνωριμίες

Σε όλες τις παρέες, εκτός από τον “κεντρικό πυρήνα”, υπάρχουν και άλλα άτομα που μπορεί να βρεθούν και τελικά να ενταχθούν σε αυτή.

Μέσω της παρέας, θα σου δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσεις ενδιαφέροντα άτομα (άντρες και γυναίκες) και να διευρύνεις ακόμη περισσότερο τον κοινωνικό σου κύκλο.

#9. Με Την Παρέα Σου Μπορείς Να Κάνεις Τη Διαφορά

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις φίλων που κατάφεραν πολλά μαζί, βάζοντας ο καθένας τις δικές του ικανότητες.

Είτε πρόκειται για επαγγελματική δραστηριότητα, είτε για κάποιον αλτρουιστικό λόγο, όπως η συγκέντρωση χρημάτων για κάποιο σκοπό ή κάποιες βελτιώσεις στην κοινότητα όπου ζείτε, μια παρέα καλών φίλων μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να κάνει τη διαφορά.

#10. Η Παρέα Μπορεί Να Σε Βοηθήσει Να Βελτιώσεις Την Υγεία Σου

Έρευνες έχουν δείξει ότι ηλικιωμένα άτομα που έχουν φίλους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, να είναι πιο υγιή και πιο ευτυχισμένα, σε σχέση με άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν έχουν κοντινούς φίλους.

Ηλικιωμένοι άνθρωποι χωρίς φίλους είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, αλλά και κατάθλιψη.

Παρόλο που αυτά τα άτομα λαμβάνουν συνήθως φροντίδα από την οικογένεια τους, δεν αισθάνονται ευτυχισμένα, όπως θα αισθάνονταν εάν είχαν φίλους.

#11. Οι Φίλοι Είναι Η Οικογένεια Που Επιλέγουμε!

Η παρέα και ιδιαίτερα οι πιο κοντινοί μας φίλοι είναι σαν δεύτερη οικογένεια, την οποία μάλιστα εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε.

Κατά τα παιδικά χρόνια, η οικογένεια αποτελεί το καταφύγιο κάθε παιδιού, όμως όσο μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε καταφεύγουμε στους φίλους, οι οποίοι τελικά μας επηρεάζουν, με τον ίδιο τρόπο που μας επηρέαζε η οικογένεια.

 

Βέβαια…Υπάρχουν Και Τοξικές Φιλίες

υπάρχουν και τοξικές φιλίες

Η φιλία μπορεί να έχει και την σκοτεινή της πλευρά.

Κάποιες φορές μπορεί να προδοθείς ή μπορεί να βρεθείς σε μπελάδες, κάνοντας παρέα με συγκεκριμένα άτομα.

Αν κάποιοι από την παρέα κάνουν κάτι κακό ή επιβλαβές, υπάρχει η τάση να ακολουθούν όλα της τα μέλη, κάτι που χρειάζεται πολλή προσοχή, από μέρους σου.

Ακόμη, μπορεί κάποια μέλη της παρέας να κάνουν κακοπροαίρετη κριτική, να είναι μίζερα, να γκρινιάζουν, να προσπαθούν να φορτώσουν στους άλλους τα προβλήματα τους και γενικά να προκαλούν στους άλλους αχρείαστο άγχος.

Γι’ αυτό θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αρνηθείς από φίλους τέτοια άτομα.

Συνέχισε να διαβάζεις, για να μάθεις τον τρόπο.

Πώς Επιλέγουμε την Παρέα μας;

Ο Βρετανός συγγραφέας CS Lewis είχε γράψει “η φιλία γεννιέται τη στιγμή που ένα πρόσωπο λέει σε ένα άλλο “Τι! Κι εσύ; Νόμιζα ότι ήμουν ο μόνος”.

Ο Πλάτωνας παλαιότερα είχε γράψει ότι η ομοιότητα προκαλεί τη φιλία και ο Αριστοτέλης είχε μια παρόμοια ιδέα, καθώς έγραφε “αγαπούμε αυτούς που μας μοιάζουν”.

Οι φιλίες ανθίζουν με βάση παρεμφερείς ιδέες και απόψεις και επειδή οι περισσότερες φιλίες αναπτύσσονται μεταξύ ατόμων που δεν είναι σεξουαλικοί σύντροφοι, η φιλία δεν μπορεί να εξηγηθεί από γενετικής ή αναπαραγωγικής απόψεως.

Αντί αυτού, οι εξελικτικοί βιολόγοι εξηγούν τη φιλία με βάση μια διαδικασία που ονομάζεται αμοιβαίος αλτρουισμός. Ο ένας φίλος δηλαδή, βοηθά τον άλλο.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι οι κοινωνικοί ψυχολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι οι άνθρωποι δεν κρατούν κάποιου είδους διανοητικό ημερολόγιο με τις χάρες που δέχθηκαν/έδωσαν.

Αυτό καθιστά τη φιλία έναν εξελικτικό γρίφο.

η φιλία είναι ένας εξελικτικός γρίφος

Για τον λόγο αυτό αξίζει κανείς να στραφεί στο ζωικό βασίλειο και να εξετάσει τις σχέσεις μεταξύ των ζώων με κοινωνικούς όρους.

Σε έρευνα που έγινε σε καρχαρίες στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό παρατηρήθηκε ότι συγκεκριμένοι καρχαρίες, ήταν σε επαφή μεταξύ τους και απέφευγαν κάποιους άλλους, παρόλο που ζούσαν στην ίδια περιοχή.

Σε άλλες μελέτες που έγιναν σε δελφίνια (τα οποία είναι γενετικά πολύ κοντά στον άνθρωπο) παρατηρήθηκε ότι τείνουν να σχηματίζουν συμμαχίες, όταν έχουν κοινούς σκοπούς.

Τέλος, μια ενδιαφέρουσα έρευνα διεξήχθη το 2009 με συμμετέχοντες ανθρώπους, από τους οποίους ζητήθηκε να κατατάξουν 10 φίλους τους με βάση το πόσο κοντά τους αισθάνονται και να διανείμουν σε αυτούς 100 βαθμούς.

Όταν η κατάταξη αυτή ήταν δημόσια, οι πόντοι κατανεμήθηκαν ομοιόμορφα και δίκαια, όταν όμως υπήρχε ιδιωτικότητα, παρατηρήθηκε ότι υπήρχε μεγάλη ανομοιομορφία, με τον καλύτερο φίλο να παίρνει τους περισσότερους πόντους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η πολύπλοκη φύση της φιλίας, ίσως εξυπηρετεί ως ένας μηχανισμός διατήρησης ενός συστήματος υποστήριξης έναντι μελλοντικών συγκρούσεων. (Έχει παρατηρηθεί ότι οι ανθρώπινες συγκρούσεις αποφασίζονται όχι με βάση τη δύναμη, αλλά με βάση των αριθμό των υποστηρικτών κάθε πλευράς)

Άρα λοιπόν, παρά το ότι κάνουμε μεγαλεπίβολες δηλώσεις για φιλίες χωρίς κρυφή ατζέντα, αυτό δεν είναι σίγουρα κάτι που ισχύει.

Κάποιες φιλίες βέβαια είναι εύκολο να διατηρηθούν και τα άτομα της παρέας δείχνουν να έχουν χημεία μεταξύ τους.

Τι Ισχύει Τελικά;

Οι έρευνες είναι αμέτρητες, τα συμπεράσματα ποικίλα και το ενδιαφέρον των επιστημόνων σχετικά με το ζήτημα της φιλίας παραμένει αμείωτο.

Γενικώς, μπορούμε να πούμε ότι ανάλογα με την περίοδο που διανύουμε στη ζωή μας, διαφέρει και ο τρόπος επιλογής φίλων.

Ως έφηβος, αναζητάς την ταυτότητα και τον εαυτό σου. Σε αυτή την ηλικία ενδιαφέρεσαι περισσότερο για το φαίνεσθαι και για τον λόγο αυτό συχνά οι παρέες διαμορφώνονται με βάση το πόσο “cool” είναι τα μέλη της.

Όσο μεγαλώνεις, η προσοχή αρχίζει να ξεφεύγει από το “φαίνεσθαι” και στρέφεται προς τον πραγματικό, εσωτερικό εαυτό.

Οι προτεραιότητες αλλάζουν, το ίδιο και οι παρέες.

Πλέον, επικεντρώνεσαι στο να βρεις παρέες με παρόμοια προσέγγιση για τη ζωή και κάποια βασικά θέματα.

Το συμπέρασμα είναι ότι μας έλκουν άνθρωποι που αντικατοπτρίζουν την κοινωνική μας ταυτότητα και με αυτούς δημιουργούμε στενούς δεσμούς.

Έχεις Τους Σωστούς Φίλους;

είναι η παρέα σου κατάλληλη για σένα

Μπορεί λοιπόν να έρθει κάποια στιγμή που δημιουργούνται μέσα σου ερωτηματικά, σχετικά με την παρέα σου.

Πώς θα ξέρεις αν έχεις τους σωστούς φίλους;

Ξεκίνησε προσπαθώντας να δώσεις μια απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Έχεις γύρω σου καταπληκτικά άτομα;
  2. Αισθάνεσαι ότι η παρέα σου σε βοηθά να βγάζεις τον καλύτερο εαυτό σου;
  3. Αισθάνεσαι ότι οι φίλοι σου θέλουν να σε βλέπουν να εξελίσσεσαι και σε βοηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση;
  4. Η παρέα σου είναι εκεί όταν την χρειάζεσαι;
  5. Έχεις μια αμφίδρομη σχέση με τα μέλη της παρέας σου; (Δίνεις και παίρνεις)
  6. Αισθάνεσαι ότι μπορείς να βγάλεις τον αληθινό εαυτό σου, όταν είσαι με την παρέα σου;
  7. Πώς αισθάνεσαι γενικά για την παρέα σου;

Είναι πολύ σημαντικό οι φίλοι που θα επιλέξεις να διαθέτουν κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι να έχεις πολλούς φίλους, αλλά ποιοτικούς φίλους, όπως έχουμε πει και στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika, που μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο.

Ποια Χαρακτηριστικά Έχουν Οι Καλοί Φίλοι;

Οι καλοί φίλοι κατέχουν ξεχωριστή θέση.

Για να μπορεί κάποιος να χαρακτηριστεί καλός φίλος, θα πρέπει η προσωπικότητα του να διαθέτει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία

Παρακάτω θα δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναζητήσεις στα άτομα που θα αποτελέσουν την παρέα που θα επιλέξεις.

#1. Είναι Υποστηρικτικοί, Ακόμη Και Όταν Διαφωνούν

Τα μέλη μιας παρέας παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση, σε τακτική βάση και είναι δίπλα, τόσο στις καλές, όσο και στις άσχημες στιγμές.

Ακόμη και αν διαφωνούν, θα προσπαθήσουν να σου δείξουν τι θεωρούν λάθος, αλλά θα υποστηρίξουν τις αποφάσεις σου, όποιες και αν είναι αυτές.

#2. Υπάρχει Ισορροπία 

Σε μια παρέα πρέπει να υπάρχει ένα αμοιβαίο συναίσθημα υποστήριξης και μια ισορροπία μεταξύ “δούναι και λαβείν”.

Δεν είναι αποδεκτό κάποιος να δίνει πολύ περισσότερα από όσα παίρνει ή το αντίθετο, γι’ αυτό θα πρέπει να καλλιεργηθεί μια ισορροπημένη αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών μιας παρέας.

#3. Δίνουν Κίνητρο Για Βελτίωση

η παρέα δίνει κίνητρο για βελτίωση

Η παρέα μπορεί να σε επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό.

Είναι λοιπόν σημαντικό οι φίλοι σου να έχουν την ικανότητα να βγάλουν τον καλό σου εαυτό και να αποτελούν για εσένα παράδειγμα προς μίμηση, δίνοντας σου κίνητρο για βελτίωση.

Αναζήτησε φίλους που θα σε ενθαρρύνουν με υπερηφάνεια να ακολουθήσεις το δρόμο προς την επιτυχία.

#4. Έχετε Κοινό Κώδικα Επικοινωνίας

Μια ακόμη πλευρά της φιλίας είναι η θετική επικοινωνία, κατά την οποία μπορείς να μοιραστείς σκέψεις και συναισθήματα, χωρίς όρια και γνωρίζοντας ότι το άλλο άτομο θα σε κατανοήσει και δεν θα σε κρίνει.

Πρέπει να αισθάνεσαι ότι μπορείς να μοιραστείς τις απόψεις σου με την παρέα, χωρίς να αυτο-λογοκρίνεσαι.

Τέλος, οι κοινοί κώδικες επικοινωνίας σημαίνουν και πολύ γέλιο, καθώς θα μπορείτε να αντιληφθείτε ο ένας το χιούμορ του άλλου, με μια ματιά!

Για τους κώδικες επικοινωνίας με τους κολλητούς μιλήσαμε στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika που μπορείς να δεις παρακάτω.

#5. Υπάρχει Σεβασμός, Εμπιστοσύνη Kαι Ειλικρίνεια

Καμία σχέση δεν μπορεί να ευοδώσει χωρίς την ύπαρξη αλληλοσεβασμού και εμπιστοσύνης.

Αυτά τα δύο είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η φιλία μεταξύ των μελών της παρέας.

Πρέπει λοιπόν να αισθάνεσαι ότι μπορείς να αναφέρεις στην παρέα σου ιδιωτικές πληροφορίες, γνωρίζοντας ότι θα μείνουν μεταξύ σας και να ξέρεις ότι σε σέβονται τόσο τις επιλογές σου, όσο και εσένα ως άτομο.

Ένας ειλικρινής φίλος μπορεί να γίνει ο καλύτερος σου φίλος. Μαζί με την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό, η ειλικρίνεια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας φιλίας.

Η γνώμη ενός ειλικρινούς φίλου αποκτά εξαιρετική σημασία, καθώς είναι καλοπροαίρετη ακόμη και αν δεν σου αρέσει.

#6. Διακρίνονται Aπό Θετικότητα

Είναι σίγουρο ότι δεν θέλεις να έχεις αρνητικούς και μίζερους ανθρώπους γύρω σου, καθώς αυτοί μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επιβλαβείς για εσένα, αλλά και για τα άλλα μέλη της παρέας.

Αντιθέτως, φίλοι που διακρίνονται για την θετική τους ματιά, θα σε βοηθήσουν να έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γενικώς να αισθάνεσαι ευτυχισμένος μαζί τους.

#7. Δεν Αποσκοπούν Σε Κάποιο Κέρδος Από Την Σχέση ΜεΤτην Παρέα

Υπάρχουν φίλοι που αποσκοπούν στο να αποκομίσουν κάποιο συγκεκριμένο κέρδος από την ένταξη τους σε μια παρέα ή από μια φιλία.

Πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά, καθώς τέτοια άτομα μόνο παίρνουν και ποτέ δεν δίνουν, γι’ αυτό θα είναι καλο να τα αποφεύγεις.

#8. Έχουν Κοινά Ενδιαφέροντα

οι παρέες έχουν κοινά ενδιαφέροντα

Τα κοινά ενδιαφέροντα σημαίνουν ύπαρξη κοινού εδάφους, κάτι που είναι κρίσιμος παράγοντας κατά τη δημιουργία μιας φιλικής σχέσης.

Αν έχετε κοινά ενδιαφέροντα θα έχετε πολύ περισσότερα θέματα να μοιραστείτε και να κουβεντιάσετε, ενώ ακόμη και κάποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Δεν χρειάζεται φυσικά να υπάρχει απόλυτη ταύτιση, αλλά μερικά κοινά ενδιαφέροντα θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό.

Φτάνουμε λοιπόν σιγά σιγά στο μεγάλο ερώτημα.

Πώς Θα Επιλέξεις Την Κατάλληλη Παρέα;

Δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις καλούς φίλους, για να κάνεις παρέα.

Οι φιλίες είναι κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή κάθε ανθρώπου, καθώς με τους φίλους ζούμε πολλές εμπειρίες και περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας.

Περνώντας τα διάφορα στάδια της ζωής, από την παιδική ηλικία και το σχολείο, μέχρι το πανεπιστήμιο και τον εργασιακό χώρο, θα γνωρίσεις πολύ κόσμο.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους θα εξαφανιστούν στην πορεία και θα δεις ότι όσο μεγαλώνεις θα γίνεσαι όλο και πιο επιλεκτικός στις φιλίες σου.

Θα γνωρίσεις πάρα πολλούς ανθρώπους, όμως με λίγους θα δημιουργήσεις ισχυρές φιλίες και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Ας δούμε λοιπόν με ποιον τρόπο θα καταφέρεις να επιλέξεις τους καλύτερους σου φίλους.

ΒΗΜΑ 1 – Βάλε Κριτήρια

Διάβασες παραπάνω τα χαρακτηριστικά ενός καλού φίλου. Δεν θα βρεις εύκολα ανθρώπους που να πληρούν όλα τα παραπάνω.

Ίσως θα χρειαστεί να κάνεις κάποιους συμβιβασμούς, αλλά πάντα θα υπάρχουν “κόκκινες γραμμές”.

Η παρέα σου πρέπει να σε αποδέχεται και να σέβεται σαν άτομο, χωρίς να χρειάζεται να “παλεύεις” για να τους εντυπωσιάσεις.

Οι φίλοι σου λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τη γνώμη σου και ποτέ δεν θα σε ταπεινώσουν, δεν θα σε πληγώσουν από πρόθεση, ούτε θα σε κάνουν να αισθανθείς υποδεέστερος.

ΒΗΜΑ 2 – Κάνε Τη Δημιουργία Φιλικών Σχέσεων Προτεραιότητα Σου

κάνε τη δημιουργία φιλικών σχέσεων προτεραιότητα

Κάθε άνθρωπος έχει υποχρεώσεις, ανάλογα με την περίοδο που διανύει στη ζωή του.

Υποχρεώσεις, διάβασμα, δουλειά και οικογένεια είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορεί να απομακρύνουν κάποιον από την αναζήτηση παρέας.

Θα είναι ίσως σοφό από μέρους σου να επανεξετάσεις τον ρόλο της παρέας και των φίλων στη ζωή σου.

Αν η αναζήτηση παρέας και το να περνάς χρόνο με τους φίλους σου, είναι χαμηλά στη λίστα σου, θα πρέπει να αρχίσει να αποτελεί για εσένα υψηλότερη προτεραιότητα.

ΒΗΜΑ 2 – Γίνε Κοινωνικός

Για να φέρεις ανθρώπους στη ζωή σου, θα πρέπει να φανείς ανοιχτός απέναντι τους και να μην αποξενώνεσαι.

Γίνε όσο μπορείς πιο τολμηρός και άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο να μιλήσει ανοιχτά σε άλλους ανθρώπους.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και θα ανοίξεις δρόμους για τη δημιουργία μιας φιλίας.

Η κατάλληλη παρέα δεν θα έρθει να σε βρει μόνη της, θα πρέπει να την αναζητήσεις. Γι’ αυτό προσπάθησε στους χώρους όπου δραστηριοποιείσαι να επικοινωνείς με άλλους ανθρώπους.

Να ξέρεις ότι οι φιλίες, φέρνουν με τη σειρά τους και άλλες φιλίες. Οι παρέες έρχονται σε επαφή η μια με την άλλη και μπορεί έτσι να γνωρίσεις άτομα άλλης παρέας, με τα οποία τελικά θα ταιριάξεις.

Δημιούργησε τον δικό σου κοινωνικό κύκλο, μείνε σε επαφή με τα μέλη του και προέτρεψε τα να φέρουν στην παρέα και άλλους ανθρώπους, από τους δικούς τους κοινωνικούς κύκλους.

ΒΗΜΑ 3 – Μάθε Από Τις Παλιές Σου Φιλίες

Σε όποια ηλικία και αν βρίσκεσαι, σίγουρα θα έχεις περάσει από διάφορες παρέες κατά καιρούς.

Είτε ταίριαξες με αυτές, είτε όχι, έχεις κερδίσει σημαντικές εμπειρίες.

Μια κακή φιλία, που δεν πήγε καλά, μπορεί να σε διδάξει πολλά, σχετικά με τον τρόπο που δουλεύουν οι ανθρώπινες σχέσεις.

Θα εξάγεις κάποια συμπεράσματα και θα μπορείς με βάση την πείρα σου να εντοπίσεις αρνητικά ή θετικά χαρακτηριστικά με μεγαλύτερη ευκολία στο μέλλον.

Έτσι, θα μπορείς όχι μόνο να βρεις κατάλληλους φίλους και να αποφύγεις εκείνους που είναι ακατάλληλοι.

Μπορεί κάποιοι από τους φίλους σου να μην φλερτάρουν και αυτό να αποτελούσε πρόβλημα στη σχέση σας.

Τσέκαρε το βίντεο του Θέμη, για να μάθεις πώς διαχειρίζεσαι μια τέτοια κατάσταση.

 

ΒΗΜΑ 4 – Επανασυνδέσου Με Φίλους Που Χάθηκες

Μια ακόμη επιλογή που έχεις και δεν πρέπει να παραβλέψεις είναι η επανασύνδεση με παλιούς φίλους που για κάποιον λόγο έχεις χάσει.

Πλέον αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει, μιας και υπάρχουν τα social media. Βρες τους εκεί και επικοινώνησε μαζί τους.

Εκείνοι με τη σειρά τους, μπορεί να έχουν κρατήσει επαφές με άλλους παλιούς φίλους και έτσι να δημιουργηθεί εξ αρχής μια παρέα που για κάποιο λόγο διασπάστηκε στο παρελθόν.

ΒΗΜΑ 5 – Απόλαυσε Τη Διαδικασία

απόλαυσε τη διαδικασία

Το ζητούμενο είναι να περνάς καλά με τους ανθρώπους που γνωρίζεις.

Χαλάρωσε και μην επικεντρώνεσαι στη δημιουργία μιας στενής φιλίας. Αυτή θα έρθει σταδιακά.

Βγες έξω με τις υποψήφιες παρέες, πέρασε όσο καλύτερα γίνεται, δες με ποιους ταιριάζεις και με ποιους όχι και προχώρα αναλόγως.

ΒΗΜΑ 6 – Γίνε Ο Ίδιος Καλός Φίλος

Για να ταιριάξεις με κάποιον και να γίνετε φίλοι θα πρέπει να διαθέτεις κι εσύ όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ψάχνεις και κάνουν έναν καλό φίλο.

Στη συνέχεια του άρθρου θα δούμε λεπτομερώς πώς θα καταφέρεις να γίνεις καλός φίλος και πώς θα εμπνεύσεις άλλους ανθρώπους να δημιουργήσουν μαζί σου φιλικές σχέσεις που θα κρατήσουν, τόσο στα δύσκολα, όσο και στα εύκολα.

ΒΗΜΑ 7 – Αξιολόγησε Τις Φιλίες Σου 

Όπως σε κάθε σχέση, έτσι και σε μια φιλία μπορεί να υπάρχει χημεία, μπορεί και όχι.

Οι άνθρωποι και οι προτεραιότητες τους αλλάζουν και μόνο ο καιρός και οι εμπειρίες που θα βιώσεις με την παρέα σου (ιδιαίτερα οι δύσκολες), θα δείξουν αν υπάρχει συμβατότητα μεταξύ σας και κατά πόσο είστε κατάλληλοι ο ένας για τον άλλο.

Αυτό που κάνει κατάλληλο έναν φίλο είναι ένας συνδυασμός χημείας και συμβατότητας.

Όσο θα προχωρά μια φιλία θα σου δοθεί η δυνατότητα να αξιολογήσεις, αν υπάρχουν τα στοιχεία που αναζητάς και θα αναγνωρίσεις εκείνη την παρέα που θα έχει θετικό αποτύπωμα πάνω σου, όπως επίσης και εκείνους που θα πρέπει ίσως να απομακρύνεις από τη ζωή σου.

Βέβαια, δεν αρκεί να πληρούν όλοι οι άλλοι κάποια κριτήρια, αλλά χρειάζεται κι εσύ από την δική σου πλευρά να επενδύσεις στις φιλίες σου και να καταβάλεις προσπάθεια, ώστε να είσαι ένας καλός φίλος.

Διάβασε στη συνέχεια πώς θα συμβεί αυτό.

Πώς Να Γίνεις Καλύτερος Φίλος

#1. Χτίσε Εμπιστοσύνη

παρέα και εμπιστοσύνη

Το πρώτο βήμα για να γίνεις καλός φίλος είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.

Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε σταθερής ανθρώπινης σχέσης, που την κάνει να διαρκέσει στο χρόνο.

Γι’ αυτό θα πρέπει να καταστήσεις σαφές στους υποψήφιους φίλους ότι είσαι εκεί για αυτούς και ότι προτίθεσαι να ακούσεις όσα έχουν να πουν, χωρίς να τους εκθέσεις.

Να είσαι εχέμυθος και πιστός στους φίλους σου, όπως θα ήθελες να είναι εκείνοι μαζί σου.

Η προδομένη εμπιστοσύνη μπορεί να πληγώσει τους άλλους και να δημιουργήσει μεγάλη απόσταση μεταξύ σας, που θα είναι δύσκολο να γεφυρωθεί.

#2. Γίνε Ενεργός Ακροατής

Το επόμενο βήμα, για να γίνεις καλός φίλος, είναι να μάθεις να ακούς.

Είναι πολύ ωραίο να μιλάς και να μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου, όμως σε μια παρέα είναι πολύ σημαντικό να ακούς, ώστε να δημιουργήσεις μια αληθινή και ισχυρή σχέση.

Προσπαθώντας να είσαι συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής, φθείρεις την σχέση σου με τους άλλους.

Μην ξεχνάς ότι οι ανθρώπινες σχέσεις βασίζονται στην ανάδραση και για να την λάβεις υπ’ όψιν σου, πρέπει να αφήσεις τους άλλους να εκφραστούν και να μπορείς να ακούσεις τους υποψήφιους φίλους σου.

#3. Να Είσαι Δίπλα Τους Στις Δυσκολίες

πως να γίνεις καλός φίλος

Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσεις μια παρέα που θα βασίζεται μόνο στα πάρτι, στο γέλιο και στις καλές στιγμές.

Το δύσκολο κομμάτι είναι να είσαι εκεί ακόμη και όταν κάποιος από την παρέα, περνά δύσκολες στιγμές.

Ο καλός φίλος είναι εκεί πάντα.

Προσπάθησε να δείξεις έμπρακτα ότι είσαι διαθέσιμος για τους φίλους σου, ότι κατανοείς τις ανάγκες τους και ότι τους στηρίζεις.

Προσπάθησε επίσης να τους ενθαρρύνεις και να τους βοηθάς όσο γίνεται να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους.

Μια συνηθισμένη δυσκολία που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις με έναν καλό σου φίλο είναι ένας χωρισμός.

Τι κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση; Τσέκαρε το Apla+Andrika που ακολουθεί και θα μάθεις.

 

#4. Μην Εκφράζεσαι Για Τους Φίλους Σου Σε Τρίτους, Πίσω Από Την Πλάτη Τους

Αν έχεις κάτι να πεις, πες το στον ενδιαφερόμενο κατευθείαν.

Απλά και αντρικά.

Η ειλικρίνεια είναι απαραίτητο στοιχείο κάθε υγιούς σχέσης.

Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από το να έχεις τη γενναιότητα και το θάρρος να εκφράσεις αυτό που θέλεις, αντιμετωπίζοντας στα ίσα τον άλλον, αντί να τον κακολογείς πίσω από την πλάτη του.

Βέβαια, το να είσαι ειλικρινής απέναντι στους φίλους σου μπορεί να μην είναι πάντα τόσο εύκολο, όμως η καλή επικοινωνία είναι βασικό κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων και είναι κάτι που έχει μεγάλη σημασία και εκτιμάται από τους άλλους.

#5. Δείξε Ενδιαφέρον Με Μικρές, Απλές Κινήσεις

Μερικές απλές χειρονομίες, μπορεί να δείξουν στους φίλους σου ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για αυτούς.

Για παράδειγμα, μια μικρή λεπτομέρεια που θα θυμάσαι ή μια ευχή στα γενέθλια ή σε κάποια άλλη περίσταση, είναι κάτι πολύ απλό, που μπορεί να ενδυναμώσει μια φιλία και να σε κάνει ξεχωριστό.

Ένα δώρο με αποδέκτες τους φίλους σου μπορεί να τους κάνει να καταλάβουν πόσο ξεχωριστοί είναι για εσένα.

Τσέκαρε τις ιδέες του Θέμη για δώρα στο παρακάτω βίντεο.

#6. Μάθε Να Ζητάς Συγγνώμη

Όλοι κάνουμε λάθη και αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.

Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι το να μην τα παραδεχόμαστε και, ακόμη χειρότερα, να τα φορτώνουμε σε άλλους.

Μάθε λοιπόν να ζητάς συγγνώμη, χωρίς δισταγμό, όταν κάνεις κάποιο λάθος, αν θέλεις να είσαι σωστός φίλος.

Μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις με αυτή σου στη στάση.

#7. Δώσε Ευκαιρίες

Το επόμενο βήμα, μετά την παραδοχή των δικών σου  λαθών είναι να μάθεις να συγχωρείς τα λάθη των φίλων σου και να τους δίνεις μια ευκαιρία να επανορθώσουν.

Το να είσαι καλός φίλος περιλαμβάνει την ανοχή, την υπομονή και την κατανόηση. Όπως και εσύ, έτσι και οι φίλοι σου είναι πιθανόν να υποπέσουν άθελα τους σε κάποιο σφάλμα.

Φυσικά, όλα έχουν όρια, γι αυτό θα πρέπει να αξιολογήσεις κάθε περίπτωση ξεχωριστά και αν αξίζει τον κόπο, να συγχωρήσεις το λάθος τους.

#8. Μην Ασκείς Αρνητική Κριτική, Αν Δεν Απαιτείται

παρέα και εξέλιξη

Δεν μπορείς να πιέσεις κάποιον να αλλάξει, αν δεν το θέλει ο ίδιος και δεν είναι σωστό να κριτικάρεις κάποιον έχοντας ως σκοπό να τον χειραγωγήσεις ή να τον κάνεις να υιοθετήσει αξίες ασύμβατες με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του.

Οι αληθινοί φίλοι σε μια παρέα, δεν λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Αντιθέτως, σέβονται ο ένας τον άλλον.

Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να σέβεσαι τους φίλους σου και να τους αποδέχεσαι όπως είναι, χωρίς να ασκείς κριτική συνεχώς στις αποφάσεις τους, εκτός βέβαια, αν θεωρείς ότι αυτό είναι κάτι που απαιτείται, για το καλό τους.

Με λίγα λόγια, και πάλι, θα πρέπει να θυμάσαι ότι είναι σημαντικό να φέρεσαι στους φίλους σου, όπως θα ήθελες να φέρονται εκείνοι σε εσένα.

#9. Μην Έχεις Μη Ρεαλιστικές Προσδοκίες 

Μια από τις μεγαλύτερες αιτίες δημιουργίας ανισορροπιών στις φιλίες, αλλά και στις άλλες σχέσεις, είναι η ύπαρξη υψηλών και μη ρεαλιστικών προσδοκιών.

Όταν περιμένεις από τους άλλους να κάνουν πράγματα που είναι εξαιρετικά δύσκολα για εκείνους, αυτομάτως απογοητεύεις τον εαυτό σου, αλλά και κάνεις τους άλλους να αναλάβουν αποτυχίες που ποτέ δεν ζήτησαν.

Από την άλλη, αν θέλεις εσύ να πετύχεις κάτι και χρειάζεσαι τη βοήθεια φίλων, μην περιμένεις ότι θα λάβεις όλη τη βοήθεια που φαντάζεσαι. Όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά επειδή δεν μπορούν.

Είναι καλύτερο να μην έχεις προσδοκίες από τους άλλους και να τους εκτιμάς όπως είναι και με όσα μπορούν να επιτύχουν με τις δυνάμεις τους.

#10. Αφιέρωσε Χρόνο

αφιέρωσε χρόνο

Ένας καλός φίλος αφιερώνει χρόνο στην παρέα του.

Ανεξαρτήτως αν είσαι μακριά ή εξαιρετικά απασχολημένος, η παρέα αξίζει το χρόνο που θα επενδύσεις, για να βρεθείτε, να μιλήσετε, να μοιραστείτε σκέψεις και συναισθήματα και να περάσετε ευχάριστες στιγμές.

Ακόμη και αν οι υποχρεώσεις είναι τόσο πολλές που δεν γίνεται να συναντιέστε τακτικά, μια κλήση στο τηλέφωνο ή στα social media θα σας βοηθήσει να μείνετε κοντά.

Η απόσταση δεν είναι λόγος για να εγκαταλειφθεί μια φιλία.

Οι ζωές μας αλλάζουν διαρκώς, όμως όταν υπάρχει ενδιαφέρον για τους φίλους, θα βρεθεί ο χρόνος που τους αξίζει.

#11. Γίνε Ο Καλύτερος Σου Φίλος!

Όπου και αν βρεθείς, σε οποιαδήποτε κατάσταση, έχεις τουλάχιστον έναν άνθρωπο στον οποίο μπορείς να βασιστείς!

Αυτός δεν είναι άλλος από τον ίδιο σου τον εαυτό!

Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται αυτό, πολλοί άνθρωποι δεν το βλέπουν έτσι και αυτό καθιστά τον εαυτό τους ένα μεγάλο αντίπαλο.

Αν γίνεις ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου, δημιουργείς μέσα σου μια πιο δυνατή νοοτροπία.

Είσαι ο υποστηρικτής σου και όχι ο κριτής σου και κατανοείς καλύτερα τα συναισθήματα σου.

Αυτό αναπόφευκτα θα βγει προς τα έξω υπό την μορφή της κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων, κάτι που όπως είπαμε είναι σημαντικό για μια φιλία.

Ακόμη με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις τις σχέσεις εξάρτησης, αφού δεν θα έχεις ανάγκη κάποιον τρίτο, για να σε στηρίζει παντού και πάντα.

Έτσι θα εκπέμπεις θετική ενέργεια και θα έλξεις στη ζωή σου την κατάλληλη παρέα.

Άλλωστε, αν δεν θέλεις ο ίδιος να είσαι φίλος με τον εαυτό σου, πώς περιμένεις κάποιος άλλος να θέλει να γίνει φίλος μαζί σου;

#12. Δείξε Την Ευγνωμοσύνη Σου

δείξε ευγνωμοσύνη

Σε μια παρέα είναι πολύ πιθανό να βρεθείς σε μια κατάσταση στην οποία κάποιος θα “καθαρίσει” για εσένα.

Φυσικά, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει αυτό.

Αυτός είναι και ο λόγος που θα είναι πολύ καλό να δείξεις την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη σου, όταν ένας φίλος κάνει κάτι για εσένα.

Μην μένεις στη σκέψη ότι θα πρέπει να κάνεις κάτι για να ανταποδώσεις την υποχρέωση.

Άλλωστε, το πιθανότερο είναι ότι ο φίλος σου, δεν περιμένει κάτι τέτοιο.

Ακόμη και αν έχεις την πρόθεση να κάνεις μελλοντικά κάτι για να δείξεις την εκτίμηση σου, η άλλη πλευρά δεν το γνωρίζει αυτί και η σιωπή μπορεί να εκληφθεί με τον λάθος τρόπο και να φέρει απογοήτευση.

Αντί αυτού, προσπάθησε να εκφράσεις άμεσα και με λόγια την ευγνωμοσύνη σου.

Αυτό είναι που περιμένει από εσένα, και προτιμά, κάποιος που σε βοήθησε.

#13. Κράτησε Τις Ισορροπίες Στην Παρέα Σου

Αρκετοί άνθρωποι αναζητούν φίλους, όταν δυσκολεύονται με τις άλλες σχέσεις στη ζωή τους.

Είναι αλήθεια πως όλοι χρειαζόμαστε κάποιον δίπλα μας, για να μας στηρίζει.

Όμως, μια φιλική σχέση είναι αμφίδρομη.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς ξαφνικά να εμφανιστείς στην παρέα σου, μετά από καιρό και να “ξεφορτώσεις” πάνω τους όλα σου τα προβλήματα.

Μια τέτοια κατάσταση θα σε μετατρέψει σε εκείνο τον φίλο που όλοι αποφεύγουν.

Δεν έχουν όλα να κάνουν με εσένα.

Θα πρέπει λοιπόν να κρατάς μια ισορροπία.

Ένας τρόπος να το καταφέρεις αυτό είναι να ρωτήσεις πρώτα πώς πάει η δική τους ζωή και μην προσπαθήσεις να μονοπωλήσεις το ενδιαφέρον της συζήτησης.

Μια απλή μετατόπιση του ενδιαφέροντος μπορεί να κάνει τη διαφορά.

#14. Να Είσαι Ο Εαυτός Σου

να είσαι ο εαυτός σου

Όπως προαναφέραμε οι καλοί φίλοι αποδέχονται ο ένας τον άλλον, όπως ακριβώς είναι.

Αν προσποιείσαι ότι είσαι κάποιος άλλος και αν κρύβεις την πραγματική σου προσωπικότητα, με σκοπό να γίνεις αρεστός και αποδεκτός, τότε απλά δεν είσαι αυθεντικός.

Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι έτσι θα έλξεις στη ζωή σου ανθρώπους που τους αρέσει ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα που προβάλλεις και όχι αυτό που πραγματικά είσαι.

Άρα, θα γίνουν φίλοι με μια περσόνα που δημιούργησες και όχι με εσένα.

Το αποτέλεσμα θα είναι να σε απορρίψουν, όταν κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, αποκαλυφθεί ο πραγματικός σου χαρακτήρας.

Συμπέρασμα:

Όσα έχουμε αναφέρει στα παραπάνω σημεία, ενδεχομένως να μοιάζουν αρκετά βασικά σε μερικούς, όμως δεν είναι το ίδιο προφανή, για άτομα που είτε δεν έχουν εξασκήσει την ενσυναίσθηση, είτε δεν έχουν ακόμη τις εμπειρίες.

Κάθε άνθρωπος που θα γνωρίσεις, θα έχει μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων, που εσύ ίσως δεν φαντάζεσαι καν.

Για τον λόγο αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κανείς πώς θα προχωρήσει μια γνωριμία ή μια φιλία και πώς θα επηρεαστούν μεταξύ τους τα μέλη μιας παρέας.

Οι παραπάνω συμβουλές θα σου δώσουν μια γενική κατεύθυνση, ώστε να μάθεις πώς να συμπεριφέρεσαι στους φίλους σου, αλλά και στον εαυτό σου, με καλύτερο τρόπο.

Πού Θα Γνωρίσω Καινούριους Φίλους;

Αν διαβάζοντας όλα τα παραπάνω συνεχίζεις να δυσκολεύεσαι να βρεις την κατάλληλη παρέα, στη συνέχεια θα σου δώσουμε μερικές ιδέες, σχετικά με μέρη όπου μπορείς να κάνεις γνωριμίες και να βρεις υποψήφιους φίλους κατάλληλους για εσένα, με βάση τα κριτήρια σου.

 

#1. Γνώρισε Τους Γείτονες Σου.

Είναι πολύ καλό να ξέρεις ποιος μένει στο δίπλα ή στο από πάνω διαμέρισμα!

Όπου και αν κατοικείς, μπορεί στα γύρω σπίτια να υπάρχουν ενδιαφέροντες υποψήφιοι φίλοι.

Δεν χάνεις τίποτα να κάνεις μια προσπάθεια να τους γνωρίσεις καλύτερα.

#2. Κάνε Ταξίδια

κάνε ταξίδια και νέες παρέες

Η αναζήτηση της κατάλληλης παρέας δεν χρειάζεται να περιορίζεται στα μέρη που κατοικείς και δραστηριοποιείσαι.

Σε ένα ταξίδι μπορείς να γνωρίσεις πολλούς καινούριους φίλους.

Είτε ταξιδεύεις μόνος, είτε με παρέα, μην διστάσεις να πιάσεις την κουβέντα με τον άνθρωπο που κάθεται στο διπλανό κάθισμα.

Δεν ξέρεις ποτέ πώς μπορεί να εξελιχθεί η γνωριμία σας.

#3. Ξεκίνησε  Ένα Άθλημα

Στο χώρο του αθλητισμού θα μπορέσεις να βρεις ανθρώπους με τους οποίους σίγουρα θα έχεις ένα τουλάχιστον κοινό ενδιαφέρον.

Ακόμη και αθλήματα που φαινομενικά δεν είναι ομαδικά, όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία, θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις φιλίες.

Μίλησε σε κάποιον που τρέχει μαζί σου στο γήπεδο, βρες μια ομάδα που κάνει ποδηλατικές βόλτες ή έναν πεζοπορικό σύλλογο.

Όποιο άθλημα και αν προτιμάς είναι σίγουρο ότι θα βρεις υποψήφιους φίλους που θα ασχολούνται με αυτό στην περιοχή σου.

 

#4. Κάνε Παρέες στο Στέκι που Συχνάζεις

Πολλοί άνθρωποι έχουν ένα στέκι, το οποίο προτιμούν και πηγαίνουν συχνά.

Αυτό σημαίνει ότι στο μαγαζί που προτιμάς, μπορεί να βλέπεις συχνά κάποια παρέα, στην οποία μπορείς κι εσύ να ενταχθείς.

#5. Ασχολήσου Με Τα Κοινά Και Τον Εθελοντισμό

εθελοντισμός και γνωριμίες

Με την ενασχόληση με τα κοινά και τον εθελοντισμό, όχι μόνο θα προσφέρεις στην κοινότητα όπου ζεις, αλλά θα σου δοθεί και η ευκαιρία να συναναστραφείς με άτομα που έχουν παρεμφερείς με εσένα ιδέες, κάτι που αποτελεί μια καλή βάση για να αναπτυχθεί μια φιλία.

#6. Παρακολούθησε Κάποιο Μάθημα

Τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και γενικότερα οι αίθουσες διδασκαλίας για μαθήματα είναι μέρη όπου μπορείς να γνωρίσεις πολλούς ανθρώπους, με τους οποίους μπορεί να ταιριάξεις και να κάνεις καλή παρέα.

#7. Πήγαινε Σε Εκδηλώσεις

Σε καθημερινή βάση λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις και πολλά άλλα, στις οποίες μπορείς να παρευρεθείς.

Μάθε πού και πότε γίνονται εκδηλώσεις που σε ενδιαφέρουν, πήγαινε και κάνε γνωριμίες με νέους φίλους!

#8. Ομάδες Στα Social Media

Υπάρχουν άπειρες ομάδες στα social media, στις οποίες άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα έρχονται κοντά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέλη δεν περιορίζονται σε online συζητήσεις, αλλά διοργανώνονται και συναντήσεις.

Εκεί μπορείς να βρεις παρέα κατάλληλη για εσένα.

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι στην ουσία μπορείς να γνωρίσεις ανθρώπους και να κάνεις παρέες σχεδόν σε κάθε περίσταση της ζωής σου, από τον χώρο εργασίας και τη σχολή, μέχρι τον στρατό και τον αθλητισμό.

Πάντα θα υπάρχουν τριγύρω άνθρωποι που μπορεί τελικά να γίνουν καταπληκτική παρέα, όταν γνωριστείτε καλύτερα.

Μερικές Ακόμη Συμβουλές

η παρέα σε βοηθάει να εξελιχθείς

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, θα αναφερθούμε σε μερικές τελευταίες, μικρές συμβουλές που θα κάνουν την διαφορά, όταν θέλεις να βρεις την κατάλληλη παρέα για εσένα.

#1. Εστίασε Στις Πρόσωπο Με Πρόσωπο Γνωριμίες

Η εξεύρεση φίλων μέσω ομάδων στα social media είναι σίγουρα κάτι θετικό, ιδιαίτερα για ανθρώπους που είναι ντροπαλοί και δυσκολεύονται να κάνουν τα πρώτα βήματα σε μια γνωριμία.

Όμως η καλλιέργεια μιας φιλίας πρόσωπο με πρόσωπο είναι που μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερες και γεμάτες νόημα φιλικές σχέσεις.

Θα πρέπει λοιπόν να αποζητάς τη συνάντηση με την διαδικτυακή σου παρέα, ώστε να περνάτε μαζί ποιοτικό χρόνο στην πραγματική ζωή και όχι να μιλάτε μόνο μέσω μιας οθόνης.

Η συνομιλία σας στα social media θα αποτελέσει την αφορμή για μια κανονική γνωριμία και θα βοηθήσει στο να σπάσει ο πάγος.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις στις γνωριμίες μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης είναι ότι η χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει άγχος.

Αυτό είναι κάτι που υποστηρίζεται από έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες το άγχος δημιουργείται επειδή θέλουμε να προβάλλουμε μια συγκεκριμένη εικόνα στο προφίλ μας.

Όντας αυθεντικός και προβάλλοντας τον πραγματικό σου εαυτό, θα απαλλαχτείς από αυτό το άγχος.

#2. Βάλε Κριτήρι Και Μείνε Πιστός Σε Αυτά

Τα κριτήρια είναι οι αρχές που οριοθετούν μια σχέση και αποτρέπουν μη αποδεκτά άτομα και προσωπικότητες από το να εισέλθουν στη ζωή μας.

Οι αρχές μας είναι όλα όσα αξίζουν και μας εμπνέουν. Καθορίζουν τον τρόπο ζωής μας και μας καθοδηγούν.

Με τα κριτήρια ξεχωρίζουμε τι είναι σωστό και θετικό και τι λάθος και αρνητικό και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Δεν πρέπει να αποδεχθείς από κανέναν συμπεριφορές που δεν συμβαδίζουν με τις αξίες και τις πεποιθήσεις σου.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να έλξεις εκείνους που μοιράζονται ίδιες αξίες και αρχές με εσένα.

#3. Συνέχισε Να Εξελίσσεις Τον Εαυτό Σου 

να εξελίξεις τον εαυτό σου

Στις φιλίες συνεισφέρει ο ένας στη βελτίωση του άλλου.

Για να μπορέσεις να συνεισφέρεις σε μια φιλική σχέση θα πρέπει να επενδύσεις ο ίδιος στην αυτο-βελτίωση σου.

Γίνε η καλύτερη έκδοση του εαυτού σου και συνέχισε να βρίσκεις τρόπους να γίνεσαι όλο και καλύτερος.

Έτσι θα φέρεις στη ζωή σου ανθρώπους με παρόμοια νοοτροπία και θα βελτιωθείτε μαζί,συνεισφέροντας ο ένας στην επιτυχία του άλλου.

#4. Μην Ξεχνάς Τους Παλιούς Σου Φίλους

Το ότι κάνεις καινούριες γνωριμίες, δεν σημαίνει ότι ξεχνάς τις παλιές.

Μην ξεχνάς ότι οι παλιοί φίλοι σε βοήθησαν σε έναν βαθμό να διαμορφώσεις την προσωπικότητα σου και να γίνεις αυτός που είσαι.

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να θελήσεις να ξεκόψεις από φίλους που αποδείχθηκαν τοξικοί και που αισθάνεσαι ότι σε τραβούν πίσω, αλλά αν αυτό δεν συμβαίνει, φρόντισε να κρατήσεις την επαφή με τους φίλους σου από τα παλιά.

Να σημειώσουμε ότι ακόμη και στην περίπτωση των όχι και τόσο καλών φίλων, ενδεχομένως να αξίζει κατά περιόδους να μαθαίνεις νέα σους, εφ’ όσον σας συνδέουν κοινά βιώματα.

#5. Μην Απορρίπτεις Άτομα Με Τα Οποία Έχεις Μεγάλη Διαφορά Ηλικίας

παρέα με διαφορά ηλικίας

Στην αναζήτηση σου για την κατάλληλη παρέα, ενδέχεται να συναντήσεις άτομα αρκετά μικρότερα ή αρκετά μεγαλύτερα από εσένα.

Μην απορρίψεις κάποιον από αυτούς, λόγω της διαφοράς ηλικίας.

Άλλωστε είναι σίγουρο ότι, κυρίως μετά τη σχολική και φοιτητική ζωή, οι άνθρωποι με τους οποίους θα συναναστραφείς θα έχουν διαφορετικές ηλικίες.

Άνθρωποι μεγαλύτεροι σε ηλικία, θα έχουν περισσότερες εμπειρίες και μπορεί να γίνουν μέντορες για εσένα ή τα άλλα νεότερα μέλη της παρέας και αντίστοιχα οι νεότεροι μπορεί να επωφεληθούν από τις δικές σου συμβουλές, αλλά και να προσδώσουν στην παρέα ένα κλίμα ζωντάνιας και νεανικότητας.

#6. Βάλε Στη Ζωή Σου Καταπληκτικούς Ανθρώπους

Είναι εύκολο να βάλεις στη ζωή σου ανθρώπους αρνητικούς που θα πιστεύουν ότι τους φταίνε όλοι οι άλλοι και δεν θα έχουν να προσφέρουν κάτι!

Σίγουρα δεν είναι όμως αυτή η επιδίωξη σου.

Βάλε στη ζωή σου καταπληκτικούς ανθρώπους που κυνηγάνε το μέλλον τους και αγαπούν τις προκλήσεις.

Κοντά σε τέτοιους ανθρώπους θα φέρεις στο προσκήνιο και τις δικές σου αρετές και θα εμπνευστείς να προοδεύσεις.

Εξαιρετικοί άνθρωποι με θετική νοοτροπία, υπάρχουν παντού γύρω και μπορούν να γίνουν φίλοι σου, αρκεί να τους αναζητήσεις.

Κλείνοντας…

Οι υγιείς φιλικές σχέσεις είναι πρωταρχικό κομμάτι της κοινωνικής ζωής κάθε ανθρώπου.

Το να έχεις ποιοτικούς φίλους είναι πολύ σημαντικό. Όχι μόνο θα περνάς ευχάριστες στιγμές και θα διασκεδάζεις μαζί τους, αλλά θα έχεις και κάποιον να στραφείς στα δύσκολα.

Ακόμη η κατάλληλη παρέα είναι ένα από τα μυστικά για την μακροβιότητα και την καλή υγεία και θα παίξει πολλές φορές σημαντικό ρόλο στις επιλογές σου.

Η παρέα μπορεί να εμπνεύσει τον τρόπο που σκέφτεσαι, αισθάνεσαι και συμπεριφέρεσαι.

Οι σωστοί φίλοι θα συμβάλλουν στο να βγάλεις προς τα έξω τον καλύτερο εαυτό σου, χωρίς να περιμένουν από εσένα να είσαι τέλειος σε όλα.

Ασφαλώς, σε μια φιλική σχέση δεν απολαμβάνεις μόνο προνόμια και οφέλη, αλλά πρέπει να είσαι ικανός όχι μόνο να παίρνεις, αλλά και να δίνεις υποστήριξη και θετικά συναισθήματα.

Πρέπει να είσαι ο φίλος που θα ήθελες να έχεις.

Να υιοθετήσεις και να προβάλλεις εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναζητάς στην παρέα σου.

Έτσι θα δημιουργήσεις ισχυρές φιλίες με άτομα κατάλληλα για εσένα και η φιλία σας θα αντέξει στον χρόνο.

Πιστεύεις ότι σου αξίζουν ποιοτικότερες σχέσεις αλλά δυσκολεύεσαι να τις αποκτήσεις; Είναι πιο απλό απ’ ότι νομίζεις. Πάτα εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.